Norvég-japán csatát ígér a szezon – Kezdődik a női Világkupa!

A férfiak után két héttel a hétvégén Lillehammerben a női síugrók számára is megkezdődik a Világkupa-szezon. A csütörtökön kezdődő három versenyt magában foglaló hosszú hétvégén két normálsáncos verseny mellett a nagysáncon is ugranak majd a lányok, a mezőnyben pedig ott lesz a Kőszegi SE 19 éves versenyzője, Vörös Virág is.

Nem is akármilyen évadnak vágnak neki a lányok, ugyanis minden korábbinál több, 27 futam szerepel az idei programban, ráadásul – ami eddig inkább kuriózumnak számított – ezek közül tízet nagysáncon rendeznek majd meg. Ezen kívül két új sorozat is útjára indul az új szezonban: egyrészt a lányoknál is megrendezik a férfi VK-ban már bejáratott Raw Air sorozatot Norvégiában, ami a vikersundi sírepülőversenyt leszámítva egyébként végigköveti a férfiak versenyhelyszíneit, illetve újdonság lesz a szezonzáró Blue Bird Tour is, amelyet két orosz helyszínen, Nizhny Tagilban és Chaikovskyban rendeznek meg.

A részletes versenynaptár itt olvasható.

A Világkupa-sorozat címvédője a tavalyi szezonban egyeduralkodó Maren Lundby, aki amellett, hogy az elmúlt évadban 9 VK-versenyt megnyerve hatalmas fölénnyel szerezte meg a nagy kristálygömböt, PyeongChangban az olimpián is győzni tudott. Mivel a nyáron különösebb sérülés nem hátráltatta, idén is a norvég lehet az elsőszámú favorit, de azért nem lehet leírni a rekordbajnok, négyszeres VK-győztes Sara Takanashit sem, aki a számára kevésbé sikeres tavalyi szezont maga mögött hagyva készül az idei visszavágóra. Ez a „kevésbé sikeres” egyébként is leginkább csak a japán klasszis mércéi szerint áll meg, hiszen az elmúlt idényben azért kétszer nyert és összesen nyolcszor állt dobogón, amivel harmadik lett az összetettben. Ráadásul a nyáron úgy tűnt, hogy Takanashi rendezte a sorokat, ugyanis a Nyári Grand Prix-n (amelyet Lundby azért érezhetően kevésbé vett komolyan) ismét ő volt a legjobb (ezzel egyébként a japán ugró továbbra is elmondhatja magáról, hogy az összes – összesen hét – kiírását megnyerte a GP-nek). Ha szerencsénk van, akár az elmúlt évek legizgalmasabb csatája is kisülhet a norvég és a japán hölgy párharcából.

Ha tudja hozni a tavalyi szezonban mutatott formáját, akkor ebbe a küzdelembe beleszólhat persze Katharina Althaus is, aki tavaly második lett összetettben, illetve a németeknél mindig érdemes figyelni Carina Vogtra is, akinek a világversenyeken nyújtott nagy győzelmi sorozata ugyan PyeongChangban megszakadt, de több alkalommal szintén megmutatta már, hogy képes a legjobb lenni.

Ugyanezt elmondhatjuk a mezőny egyik legrutinosabb tagjáról,az osztrák Daniela Iraschko-Stolzról is, aki tavaly egy sérülés miatt csak fél szezont teljesített, ám amikor rajthoz állt, egyáltalán nem vallott szégyent, hiszen egy győzelem mellett három második helyet is szerzett. Ezek alapján bátran nevezhetnénk akár esélyesnek is, ám a szezonnyitóra való felkészülése korántsem volt ideális, ugyanis már a lillehammeri sáncon gyakorolva bukott egy hatalmasat, és egyelőre az indulása sem teljesen biztos a hétvégén. Az osztrákoknál egyébként egyre inkább érdemes odafigyelni Chiara Hölzre is, aki az előző szezont a 8. helyen zárta.

Takanashi mellett alighanem számolni kell majd idén is a „második számú” japán ugróval, Yuki Itoval, akinek az egyel korábbi, azaz a 2016/17-es sokkal erősebb éve volt, mint a legutóbbi, akkor ugyanis öt versenyt megnyerve összetett második lett, míg tavaly a negyedik helyen fejezte be a szezont. Mindenesetre, ha jó formában lesz, akkor idén is győzelemre esélyes lehet.

Érdekes lesz figyelni a szlovén csapat szereplését is, különös tekintettel a fiatalokra, a junior világbajnokságon arany és ezüstérmes Nika Kriznarra és Ema Klinecre, akik a felnőttek között is egyre több figyelmet követelnek maguknak, hogy messzebbre ne menjünk, Klinec például a nyáron második lett a Grand Prixn, és rajtuk kívül is van még egy-két ugró a szlovén csapatban, aki képes lehet felvenni a versenyt a legjobbakkal is.

Az idei lesz a második szezon, hogy magyar síugróért is szurkolhatunk a női Világkupában, Vörös Virág ráadásul már a szezon első hétvégéjén, Lillehammerben ott lesz a mezőnyben. Virág a tavalyi szezont egy térszalagműtét, majd egy kisebb bokasérülés után csinálta végig, ehhez képest az idei felkészülése – nem számítva a nyári, igaz más okokra visszavezethető kihagyást – jóval zavartalanabb volt, úgyhogy már csak ezért is bízhatunk benne, hogy jó szezonja lesz. Ami az eredményeket illeti, Virág számára az előrelépést most az jelenthetné, ha sikerülne bejutnia a legjobb 40 közé a kvalifikáción, ezzel továbbjutni a fő versenyre, illetve esetleg – bár ez már egy újabb lépcsőfok – a 30-ba bekerülni és egy-két pontot szerezni.

Vörös Virággal és a magyar csapat szakmai munkáját irányító stáb két kulcsfigurájával, Vasja Bajccal és Molnár Lászlóval néhány héttel ezelőtt hosszabban is beszélgettünk az új szezon kihívásairól.

Virág egyébként a szezonnyitót megelőző napokat már kint töltötte edzőjével, Vasja Bajccal Lillehammerben, ahol tudott végre havon is ugrani. A hírek szerint a formája lassan összeáll, úgyhogy minden adott hozzá, hogy csütörtök este megkezdődjön a szezon.

Hétvégi program – Lillehammer

November 29. csütörtök
19:00 Hivatalos edzés (HS98)
utána: Kvalifikáció (HS98)
November 30. péntek
16:30 Próbasorozat (HS98)
17:30 1. verseny (HS98)
December 1. szombat
16:15 Kvalifikáció (HS98)
17:15 2. verseny (HS98)
19:45 Hivatalos edzés (HS140)
utána: Kvalifikáció (HS140)
December 2. vasárnap
12:00 Próbasorozat (HS140)
12:45 3. verseny (HS140)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s