Vasja Bajc: Virágban és Flóriánban is több van, azon fogunk dolgozni, hogy ezt meg tudják mutatni versenyen is

A tavalyi szezon óta legjobb síugróink, Vörös Virág és Molnár Flórián felkészülését Vasja Bajc irányítja. A szlovén edző nevéhez többek között olyan világklasszis ugrók sikerei köthetők, mint Kazuyoshi Funaki vagy Jakub Janda, de részese volt a török síugrás közelmúltban látott fejlődésének is. Bajc a magyar ugrókban is lát potenciált, ám ahhoz, hogy a munka gyümölcse beérjen, elengedhetetlen, hogy a megfelelő feltételek rendelkezésre álljanak.

A nyár során lehetett hallani arról, hogy a Magyar Sí Szövetség elnökségének vitatott helyzete a sportolók munkájára is kihat. Ennek fényében hogyan áll most a csapat felkészülése a téli szezonra?

A helyzet a síszövetségben nem ideális, ez tény, mint ahogy az is, hogy ez rossz irányba befolyásolja a helyzetünket. A versenyzők nem tudták elkezdeni a felkészülést akkor, amikor kellett volna, csak legalább két hónap csúszással. A legutóbbi szezont követően senki nem tudta, hogy mi fog történni, sőt most sem tudjuk, hogy mi a valós helyzet. Mi azért vagyunk itt, hogy megpróbáljuk a versenyzőinket a legjobb eredményükhöz segíteni, de ha nem tudnak rendszeresen edzeni, úgy nehéz versenyképesnek lenni a többi nemzettel, ahol folyamatosan zajlik a felkészülés.

Mindennek ellenére Rasnovban rajthoz tudtak állni a magyar versenyzők, ahol Vörös Virág pontokat is szerzett a FIS-kupában (4. illetve 7. lett). A körülmények ismeretében jó eredménynek tekinthető ez a szereplés?

Természetesen örülünk a hasonló eredményeknek, ugyanis azt reméljük, hogy ez egyfajta jelzés a szövetség felé, hogy a versenyzőink küzdenek, és megpróbálják a legjobbjukat nyújtani. A FIS-kupa nem a legmagasabb szint ugyan, de olyan versenyzők is részt vettek ezen a versenyen, akik korábban már indultak a VK-ban is, úgyhogy ez az eredmény rendben volt. A síszövetség persze gratulált, de a feltételeket illetően sajnos semmi nem változott.

Az idei szezonban mire fognak koncentrálni, cél-e a minél több VK-futamon való részvétel, vagy az alacsonyabb szintű szériákkal, a COC-al és a FIS-kupával is számolnak?

Virág számára olyan programot tervezünk, amiben többféle verseny van, míg Molnár Flóriánnal az elsődleges célunk, hogy megszerezze az első pontjait a FIS-kupában, amivel kvalifikálná magát a COC-versenyekre. Szeretnénk, ha részt tudna venni az amerikai FIS-kupa futamon (Park Cityben) még decemberben. A pontszerzés egyébként pénzügyi szempontból is javítana a helyzetünkön, ugyanis a COC-ban az útköltséget leszámítva már mindent a rendezők fizetnek. Ha a FIS-kupában maradunk, mindent mi fizetünk, és mivel a költségvetésünk nem túl nagy, ez bizony sokat számít.

Virággal a tavalyi idényhez hasonlóan Lillehammerben szeretnénk kezdeni. Két hete tudtunk nagysáncon edzeni, ami azért fontos, mert a női versenyek is egyre inkább ezek felé a sáncok felé mozdulnak el. Különösen a szezon végén a Raw Air és a Blue Bird sorozatban lesz ez hangsúlyos, de már Lillehammerben is nagysáncos lesz a harmadik verseny, ahol ráadásul idén a tavalyi idénnyel ellentétben nem csak a legjobb 30, hanem mindenki elindulhat.

Ezzel együtt mondhatjuk, hogy az idény csúcspontja a Seefeldi Világbajnokság lesz számunkra?

Igen, noha Virág és Flórián is junior korúak még, így a junior világbajnokság is fontos lesz Lahtiban. Virágnak ráadásul ez lesz az utolsó szezon, hogy elindulhat a fiatalok között. Persze tervezzük, hogy ott leszünk Seefeldben is. Flóriánnak ez 16 évesen komoly kihívás lesz, de reméljük, hogy ő is a legjobbját tudja majd nyújtani. Persze a fejlődéshez nagyon fontos lenne, hogy rendszeresen tudjunk ugrani, az utóbbi időszakban volt egy kéthetes kihagyásunk, ráadásul most az időjárás is hátráltat minket. Sajnos így mindig három-négy lépéssel a többiek mögött járunk, hogy mást ne mondjak, a többi csapat már a múlt héten jégnyomon készült. Ez már ugyanaz a nyom, amit télen is használnak majd, egész más felület, mint a nyári, ugyanis valamivel lassabb, nagyobb rajta a súrlódás, ezért sokat tud segíteni, ha már a szezon előtt tud valaki hozzá alkalmazkodni.

Ha a technikai feltételeket nézzük, mekkora a hátrányunk a nagycsapatokhoz képest?

Ezt talán a legjobban az illusztrálja, ha elárulom, hogy például Peter Prevc a legjobb szezonjában, vagy mondjuk Stefan Kraft tavaly, fejenként 30-30 ugróruhát regisztráltak az idény során, míg Virág az egész tavalyi szezonban kettőt használt. Ezek a ruhák vékony, rugalmas anyagból készülnek, ezért 40-50 ugrás az, amíg igazán jók, utána már sokkal több levegőt engednek át, így az ugró métereket veszít. Virág például Rasnovban új ruhában versenyzett, egyből sokkal nagyobbat repült, mint a régi, téli szerelésben. A legjobbak ráadásul általában egyedileg nekik készített felszerelést használnak és a versenyzőket segítő stáb is lényegesen nagyobb, szinte minden feladatra van külön emberük.

Ismerve a csapat helyzetét, mi lenne az az eredmény, amivel az idény végén elégedettek lennének?

Ha megjavítanánk a tavalyi eredményünket a junior vébén, ugyanis azt gondolom, mind Virágban, mind Flóriánban több van. Azon fogunk dolgozni, hogy ezt meg tudják mutatni versenyen is. A seefeldi VB-n szeretnénk, ha Virág be tudna jutni a fő versenyre a selejtezőből. Flórián számára ez egy jóval nehezebb feladat, azonban reméljük, hogy a FIS-kupában és a COC-ban is tud majd pontot szerezni. Ehhez persze fontos lenne, hogy a síszövetségben minél előbb stabil helyzet alakuljon ki és tudjuk, hogy miből dolgozhatunk.

Vasja Bajc: Virágban és Flóriánban is több van, azon fogunk dolgozni, hogy ezt meg tudják mutatni versenyen is” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s