Északi összetett: Seidl győzelemre váltotta hatalmas ugrását

Az olimpia bajnok német négyes pedig váltóban utasította maga mögé a mezőnyt. (Neuner kollégánk írása.)


Ahogy a síugrók és a sífutók, úgy az északi összetett mezőnye is a finnországi Rukában kezdte meg a Világkupa 2018/19-es évadot. Az egyik legközismertebb finn helyszín pályaállapota tartogatott némi kívánnivalót maga után. A téli hideg sokáig még ennyire északon is váratott magára, így a hó állapota finoman szólva sem volt tökéletes, ráadásul az HS142-es sánc környékén igen erős szél volt.

Ezen körülmények leküzdése többeknek is nehézséget okozott a szombati egyéni Gundersen folyamán (HS 142/10 km).

Nordicmag.info

A tavalyi idén legjobbjai közül sokan nem tudtak megbirkózni a kavargó szél okozta szélsőségekkel. Nem úgy az osztrákok legjobb ugrója, a mindenkit lepipáló, 145,5 méterig repülő Mario Seidl, aki az ugrás során 57 másodperces előnybe került a szintén inkább a sáncon remek norvég Jarl Magnus Riiberrel szemben. Seidl számára leginkább az jelenthetett megnyugvást, hogy a sífutásban kiválóak közül hozzá legközelebb a Pjongcsangban két olimpiai bajnoki címig jutó német Johannes Rydzek volt, de ő is közel 2 perccel később indult. Az összetett címvédő japán Akito Watabe majdnem három, az ötszörös Világkupa első Eric Frenzel, vagy honfitársa, a szintén német Faabain Riessle már négy perces lemaradásban kezdte a 10 kilométeres sífutását.

Forrás: ORF Sport

A verseny legérdekesebb tényezője, Riiber szisztematikus felzárkózása volt, mondom ezt azért, mert a 21 éves viking eddigi pályafutása során nem mutatott ilyen erőt a sífutás során. A mezőny egyik lehetséges sztárja egészen 10 másodpercig felzárkózott az élen talán kissé túlzottan könnyedén botozó Seidlre, ennél többre viszont már nem futotta az erejéből. Ez pedig az eddigi karrierje során mindössze három dobogót felmutató Seidl taktikus versenyzésének volt köszönhető, aki az utolsó körben (4×2,5 km volt a táv) rákapcsolt, és szertefoszlatta Riiber álmát.

Igazi izgalom inkább a harmadik helyért volt, amit végül a szintén az utolsó körben robbantó Rydzek szerezte meg, aki állva hagyta azt a bolyt (a cseh Tomas Portyk, a norvég veterán Magnus Moan, a német Manuel Faisst) akikkel előtte haladt.
Az idei szezon legjobbjai közé jósolt ászok közül Akito Watabe a 15., Fabian Riessle és Eric Frenzel a 18. és 19. helyig tudott felkapaszkodni.

A futam végeredményét az alábbi linken tudjátok megtekinteni.

—————————————————————————————————————————————


Vasárnap a 4×5 km-es váltó küzdelmeivel zárult a rukai hétvége. Ezen verseny még a szombatinél is kevesebb izgalmat hozott (a nézők a már igen hamar megjelent Mikulással való fotózkodással kötötték le magukat, és várták a később kezdődő síugró futamot), mivel a síugrás során szabálytalan ruha miatt az osztrákok és a norvégok is elbukták az egyik ugrásukat, így nem maradt esélyük az első két hely valamelyikére. A győzelemért sem volt nagy küzdelem, mivel a síugrás során a németekkel szemben szerzett egyperces japán előny már az első 5 km alatt elfogyott – Eric Frenzel első emberként alaposan belehúzott. A második etap után már közel 20 másodperc volt a germánok fórja, ami a végére 1 percre növekedett. A dobogó legalsó fokára a norvégok tudtak felkapaszkodni, maguk mögé utasítva az osztrákokat.

Az évad a norvégiai Lillehammerben folytatódik, méghozzá ezen a hétvégén.

A címlapkép forrása: Spox.com

Északi összetett: Seidl győzelemre váltotta hatalmas ugrását” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s