Remekül indult a szezon a magyarok számára alpesi síben

Lassan másfél hónapja nemcsak a sztársízők számára rajtolt el a versenyszezon, hanem példának okáért az alpesi szakág magyar potentátjai is belevágtak a hosszú téli jövés-menésbe. A tét esetükben nem a világbajnoki érmekben, egy-egy magasrangú VK- fordulós dobogóban keresendő, hanem egyéni legjobbjuk újabb, s újabb megdöntésében, a konstans fejlődésben. Jelentjük, jó úton haladnak ezen az úton a Szepesi Bertold szövetségi kapitány vezette magyar válogatott legjobbjai és a Szőllős-testvérek is.

Forrás: Ski Hungary

Tóth Zita berobbant a legjobb 100 közé a világranglistán!

A Vasas sportolójának tehetségét nagyra értékeli a szakma, mi is évek óta nyomon követjük, miként pallérozódik, s tör feljebb, s mind feljebb a ranglétrán. Megjárt két junior-világbajnokságot (tavaly Szuper-G-ben 17., szlalomban a 19. helyen végzett), emellett elindult a Cortina d’Ampezzó-i felnőtt vb-n, ahol mindkétszer kiesett ugyan az első futam során, ugyanakkor ambiciózus, s egyáltalán nem esetleges csúszásai után mégis elégedetten biccenthettünk fejünkkel. Pekingben aztán olimpikonná lett, s szlalomban jegyzett 40. helyével egyáltalán nem okozott csalódást. Nem mellékesen előbb Söldenben, majd Zágrábban rajthoz állt a Világkupában is. Vérmes reményeink akkor még nem lehettek vele kapcsolatban, ám a jelek szerint ez hamar megváltozhat…

Zita ugyanis fejébe vette, hogy profi síkarrierbe kezd. Ennek jegyében kiköltözött Tirolba, ahol kifogástalan körülmények közepette készült fel a versenyszezonra. Az alapozás, majd a havas edzések színvonalára pedig panasz nem lehetett, a bíztató formát pedig élesben is igazolni tudta Zitus, akinek vezetőedzője nem más, mint az a Dietmar Thöni, aki anno olimpiai 7. helyig vezette Miklós Editet. Szakmai vonalon is jól áll tehát a helyzet.

November végén indult el első idei versenyén Zita, mégpedig szlalomban. Az osztrákokkal, s több Világkupa-indulóval (pl. a VK-pontszerző francia Escane-nal és Breche-sel) teletömött Pass Thurn-i viadalon egy 5. hellyel kezdett, századokra a dobogótól. Akkor még nem javította meg FIS-pontjait (ami az aktuális mezőny minőségét, ill. a győztestől való elmaradást, tehát lényegében a síző teljesítményét hivatott mérni), de ha azt nézzük, hogy bele-belehibázgatott meneteibe, még több jóval kecsegtetett. Még mindig a múlt hónap végén kipróbálta magát az Európa Kupában is, ahol azonban nem teljesített saját várakozásai szerint – elsősorban a saját maga által rosszul előkészített lécek miatt.

December elején Dél-Tirolba tette át székhelyét, a pfeldersi második szlalomon pedig dobogóra tudott állni. Csupán a német Pauline Fischer előzte meg, pontszáma pedig igencsak megközelítette idén januári minimumát. (Értelem szerint minél alacsonyabb FIS-pontot szerzel, annál jobban jársz.)  Így érkezett meg múlt hétvégére a tiroli Kaltenbachba, s döntött zsinórban kétszer csúcsot. Szombaton még szoros csatában kikapott rutinosabb svéd riválisától (Henning), ám a Zita stílusához idomuló, trükkös vonalvezetésű, s vasárnapra a friss hó miatt megkurtított pályán másnap sikerült feljebb kapaszkodnia. A 25.34-as pontszámát megfejelte az elérhető minimummal, vagyis 23.00-val! Tükörsimán, 63 századdal verte a svéd Backlundot. Ugyanitt egy másik magyar lány is csúcsot döntött, s pódiumra állt, de róla majd később…

Utóbbi három, de inkább kettő versenyének hála Zita hatalmasat ugrott előre a ranglistán. Pontátlaga 24.17, amivel berobbant a felnőtt lista TOP100-ba, egészen pontosan per pillanat a 80. helyet foglalja el! Nyilván hasonlóan erős pontok, konstans teljesítmény szükségeltetik, hogy ott is maradjon, de mindez ékesen bizonyítja, hogy a közeljövőben lehet esélyünk arra, hogy újra magyar pontokért szurkolhassunk a Világkupában! Európa Kupában ez elvárás a szakmai stáb és a szövetség részéről. Ennek jegyében a friss hírek szerint ötödjére is az év legjobb hazai alpesi sízőnőjének választott Zita az olaszországi Valle Aurinán szerepel a hétvégén.

(via Vasas)

Forrás: Ski Hungary

Trunk sorra döntögeti az egyéni rekordokat

Adott egy 19 esztendős fiatalember, aki – divatos szóval élve – véleményvezérként már évekkel ezelőtt megalapozta életét. Generációja hangadójaként értelmes felvetések tömegével, a nevelés hangján szólt kortársainak. Emellett pedig ott van az örök szerelem, az alpesi síelés, amire hasonló tudatossággal készül, mint az élet többi kihívására.

Az előző idényben az olimpiai kvalifikációs sorozatból kiszállva eredményesen javította FIS-pontjait mindkét technikai számban. A Voukattiban rendezett Európai Ifjúsági Olimpián szerzett 10. helyezéséről portálunkon is beszámoltunk. Tomi edzője a korábban 5 vb-t is megjárt szerb síző, Strahinja Stanišić. Pontok tekintetében az előrelépés megkérdőjelezhetetlen volt: a 2021/2022-es szezon kezdetén 56.28-as bázispontot 41.11-re tornázta le.

A mostani szezont rögtön egyéni csúccsal indította a Callberg SE sízője, miután a Leviben megrendezett második FIS-versenyen szerzett 12. helyével 36.23-as pontértéket ért el. (Az elsőn nem ért célba.) A két éve életbe léptetett, újtípusú pontszisztémában ez a legjobb eredmény, amit aktív magyar síző elért szlalomban. Formája konstansnak bizonyult, hiszen még december elején kétszer is dobogóra állhatott a Suomóban megrendezett versenyeken. Előbb egy horvát síző még legyőzte, a második fordulót viszont már mintegy háromnegyed másodperccel behúzta. S ami még fontosabb, mindannyiszor 37 alatti FIS-pontszámot produkált. A kaltenbachi dupla hétvége már kevésbé sikerült fényesre, pár napja mindkétszer kiesett az első futamban. Ezzel együtt szépen halad felfelé Tomi, bekerült a szlalomosok TOP400-as mezőnyébe, egész konkrétan per pillanat a 357. helyet foglalja el a ranglistán.

Forrás: Ski Hungary

Ifi-világbajnokunk is bekezdett; magyar elősíző VK-lesikláson

Úry Bálint is egyike azon dédelgetett tehetségeinknek, akiknek a teljesítménye nyomon követhetően ível felfelé. Az előző évi banszkói junior-világbajnokság ifjúsági kategóriájának bajnoka, összesített 20. helyezettje, egyszersmind felnőtt vb-induló is bíztatóan kezdte az idényt.

A dél-tiroli Pfeldersben megrendezett nemzetközi junior-versenyen éppen csak kikapott (+0.05) a német Sebastian Weißtől, erős FIS-pontja (46.72) mutatta meg igazán, hogy jó úton járt. Történt mindez december első hetében, a második versenynapon. (Az elsőn kiesett.)

Nem vallott szégyent a felnőttek közt sem Kaltenbachon a Fullsport SE sportolója, egy 23. helyezést szállított. Négy másodpercen túli elmaradása miatt pontjai (59.10) nem voltak eget verdesők. A szlalom után az előző két napon óriás-műlesiklásban is kipróbálta magát. A tiroli Hochfügenben mindkétszer a 15. helyen zárt, előbb 1.18-as, majd 1.15-ös hátránnyal. Mondanunk se kell, a mezőny hemzsegett feltörekvő osztrák ifjoncokban, épp ezért jelzésértékűek pontszámai (43.84, illetve 46.63), amik mindinkább kezdik megközelíteni az áprilisi, szezonvégi etalonját. A ranglistán Bálint a 600-at ostromolja szlalomban, a másik technikai számban már sikerrel vette az akadályt.

Bányai Attilát, a Callberg SE sportolóját az a megtiszteltetés érte, hogy elősízőként kipróbálhatta a Lake Louise-i lejtőt a női lesikló hétvégén. Brutális hidegben, rendkívül jeges pályán. Emellett elrajtolt a helyi kontinentális kupasorozatban, a NOC-on, s nem is vallott szégyent. A 70-80 fős mezőnyök közepén végzett mindannyiszor. Ami a lesiklást illeti, előbb a 37. (+5,09), majd a 31. helyen (+2.72, rövidített pálya) zárt a Copper Mountainen, javuló FIS-pontokkal; Szuper-G-ben pedig egyszer kiesett, másodszor pedig egy 37. helyezést (+3.26) szállított. A dobogón egyébként VK-pontszerzők álltak.

Pjongcsangi olimpikonunk, Hozmann Szonja is visszatérőben. Kezdésként Ausztriában egy 25. hellyel nyitott, majd december elején két olaszországi junior-versenyen bizonyított egy 8. és egy 12. hellyel. Utóbbin 50.87-es pontot ért el szlalomban, amire lassan négy éve nem volt példa.

A 16 esztendős Szeghalmi Fanni idén mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben, egyelőre még az ismerkedés, a rutinszerzés jegyében. Óriás-műlesiklásban háromszor, Szuper-G-ben kétszer próbálkozott, utóbbit a Rettenbach-gleccseren síelte le.

Forrás: Szőllős Péter

Győzelmek, dobogók, egyéni csúcsok – így néz ki a Szőllős-testvérek mérlege

A Szőllős-család sikerei régóta visszatérő elemei a magyar összeállításainknak, függetlenül attól, hogy most már évek óta Izrael számára hozzák a szép eredményeket. A Nivelco Ski Team sportolói idénre is magasabbra helyezték a lécet, s a kezdetek erős téli szezont vetítenek elő.

Az udvariasság kedvéért kezdjük a legfiatalabbal, Noával. A 19 esztendős tehetség anno 2020-ban két éremmel gazdagodott az Ifjúsági Téli Olimpián, majd miután olimpikonná avanzsált (34. Szuper-G-ben, 41. szlalomban), idén márciusban két TOP10-helyezést szállított a junior-vb-n. Óriás-műlesiklásban például úgy zárt hetedikként, hogy az első futam után még dobogós helyen tartózkodott. SuperNoa ezután sem állt le, még tovább javította átlagpontszámát, óriásban például immáron a legjobb 150 között tartják számon. Az idényt a mayrhofeni Európa Kupán nyitotta: óriásban nem kvalifikált, szlalomban 48. helyen zárt. A pontszám ekkor még nem volt az igazi, de a mezőny erőssége sem volt akármilyen, egyebek mellett a junior-vb-bronzérmes Boström Müssener és a feltörekvő, azóta VK-pontszerzőként is feltűnt olasz fiatalok is elindultak.

Ezután Val Casies következett, a komplett itáliai huszonéves generációval, s egy előremutató 17. hellyel. A Zitánál már említett kaltenbachi FIS-versenyig kellett várnia az első dobogóra. Zita mellett a svéd Backlund előzte még meg (+0.85), ami karrierje legjobb szlalomos pontszámát (30.12) eredményezte. Nyilvánvaló tudatossággal erős nemzetközi mezőnyben kezdi el pallérozni a család Noát, a napokban például újra az Európa Kupa következett. Két kieséssel Ponte de Legnón: egyszer a 47., másszor az 50. helyről búcsúzott a második futamon. Mondanunk se kell, a mezőnyben ott volt minden olyan óriás-műlesikló, akinek nem lesz jelenése Semmeringig a VK-ban. Asja Zenere győzött egyébként mindkét esetben.

Forrás: Szőllős Péter

Az olimpiai pontszerző, mind az öt számban a legjobb 30 között végzett Szőllős Barnabás is bekezdett. Pass Thurnon korrektül szerepelt szlalomban (29. helyezés), majd áttelepült Val Gardenába azzal a szándékkal, hogy „egyszerű” FIS-versenyeken tesztelje magát és léceit a közelgő VK-hétvége előtt. A mintegy másfélszáz fős mezőnyökben előbb egy 34., majd egy 64. helyet szállított lesiklásban, míg Szuper-G-ben szerzett egy 54. helyezést. Ezután kirándult egyet szlalomban is, Val Casiesben a 13. pozíció lett az övé, ugyanott egy junior-versenyen kiesett, majd pedig következett az eddigi csúcs. December 6-án az ötödik helyen végzett, csupán három olasz és egy német tudta megelőzni, a 32.47-es pontszám pedig közelíti az egyéni legjobbját. Az előttünk álló napokban a grödeni VK-versenyeken láthatjuk a 24. születésnapját épp a napokban ünneplő Barnit.

Forrás: Szőllős Péter

A fivérénél 2 évvel idősebb Szőllős Benjamin hatodik felnőtt világbajnokságára készül. A november végi Pass Thurni hétvégén mindkétszer kiesett, ezután átruccant Lengyelországba, ahol a múlt hétvégén mindkét szlalomot megnyerte. Előbb néhány tizeddel, majd imponáló magabiztossággal. Mindkétszer 50 pont alatt teljesített, a 44.74-es mutató különösen ígéretes, így kezdésnek.

További sok sikert kívánunk a magyar sízőknek, eredményeikről ezután is be fogunk számolni!

Forrás: Szőllős Péter

Remekül indult a szezon a magyarok számára alpesi síben” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s