Kettős osztrák dobogó Grödenben – ahonnan Odermattot letaszítani reménytelen

A kétszeres világbajnok szállította tehát az osztrák válogatott első szezonsikerét, ami egy Matthias Mayer-féle harmadik hellyel még inkább emlékezetessé varázsoltak. Marco Odermatt továbbra is képtelen elszakadni a dobogótól, hatodik versenyén is a TOP3-ban végzett. Az élete első VK-győzelmét nagy rössel hajszoló Johan Clarey épp csak leszorult a pódiumról, míg az előző két lesikló futamot nyerő Kildének ezúttal meg kellett elégednie egy ötödik hellyel. A Szuper-G-s starthelyről indított verseny a várakozásoknál is durvábban kiélezett volt, a két 30. helyezett síző például alig több mint egy másodpercet kapott csak a győztestől. Az olaszok rútul leszerepeltek, legjobbjuk, az 55-ös rajtszámmal síző Florian Schieder lett a maga 13. helyével. Szőllős Barnabás – Izrael színeiben – a 64. helyen végzett.

A Nemzetközi Sí- és Snowboard Szövetség mindinkább feszegeti már a jóérzés határát azzal, amit itt-ott a versenynaptárral leművelt. Megszoktuk már, hogy az akklimatizálódással járó fiziológiai folyamatokra fittyet hánynak Oberhofen am Thunersee (itt található a szervezet bázisa) térségében, ám jelenleg ott tartunk, hogy az óriás-műlesiklásban is érintett lesiklóknak öt nap alatt öt versenyt kellene letolnia – nem számolva az edzést. A feltételes mód indokolt, ugyanis – ha jól gondoljuk – Marco Odermatt kivételével senki nem fogja végig vinni ezt az embert próbáló penzumot.

A mai – de iure – a Beaver Creek-i első lesiklás pótlása, ennek megfelelően a Szuper-G-s starthelyről indították a sízőket, így előre borítékolhatóan hallatlanul izgalmakra volt kilátás. Arra mondjuk így sem számítottunk, hogy gyakorlatilag 1 másodperces túli hátránnyal pontot sem lehetett szerezni. A Saslong közismerten tippmixgyilkos helyszín, a múltban megannyi szenzáció született itt, több olyan specialistát tudunk felidézni, akik másútt nem ritkán alkottak rendkívülit, Val Gardenán ugyanakkor rendre elemükben voltak. Ide sorolandó Steven Nyman. A 40 esztendős sportember gyenge formában tengődött a tengerentúlon, könnyen elképzelhető, hogy hamarosan érkezni fog visszavonulásáról szóló közlemény.

Forrás: Kicker

A hőmérséklet némileg emelkedett az edzésen tapasztaltakhoz mérten, de a lejtőre panasz nem lehetett, miként az időjárásra sem. Otmar Striedinger (12.) viszonylag jól kapta el a kezdést, ami kulcsfontosságú volt, hiszen a legmeredekebb szakasz híján már az elején el lehet dobni az esélyt, ha valaki nem eléggé gyors. A legendásan buckás Ciaslaton éppúgy jó kompresszióval csusszant át, mint egy éve, ám az elsőre is érződött, hogy az 1-es rajtszám ezúttal nem párosul dobogóval. Dominik Schwaiger tempósabban kezdett, mint osztrák kollégája, de aztán az ugratóról kimenet egyensúlyát vesztve a hálóba csapódott. Saját lábán hagyta el a bukás helyszínét. Josef Ferstl (6.) némileg visszafogottabban kezdett, cserébe az ugratót fentebbről teljesítette. A Ciaslat bejáratát szép keskenyen érte, ez volt az alapja 25 százados előnyének. Christof Innerhofer (23.) túlzottan kontrolláltan síelt végig, ezzel együtt meggyűlt a baja a szintegyenetlenségekkel. James Crawford (7.) menetének rákfenéje a Ciaslat volt, tovatűnt többtizednyi előnye, így ambiciózus csúszása is csak egy szoros vereségre volt elég.

Dominik Paris (40.) nagyon nem ment komfortosan az edzésen, és sajnos élesben sem alkotott maradandót. Sebessége nem volt az igazi, s noha a Kamelbuckelt („Tevepúp”) rutinból lehozta, aztán jött két túlfordulás, ami nem fért bele. Éles kontraszt volt ezután Aleksander Aamodt Kilde (5.), a két tengerentúli futamot nyerő norvég. Megfelelő dinamikával uralta léceit, a buckák azonban nem mentek oly gördülékenyen, mint kellettek volna. Noha teljes erőbedobással pár századdal élre állt, az sejthető volt, hogy a szezoneleji triplának búcsút inthet.

A sejtés hamar tételmondattá lett. Matthias Mayer (3.) az ugratóknál még elmaradt a norvégtól, a Ciaslatot azonban nagyságrenddel stabilabban oldotta meg, s minthogy végtempóban is lepipálta a volt összetett győztest. Beat Feuz (9.) testfelépítése antagonisztikus ellentétben áll a Saslonggal, magyarán szólva rühelli a lejtőt a svájciak sztárja. Ma sem volt meggyőző, sem sebességben, sem ívekben. Három verseny telt el Feuz-dobogó nélkül. Daniel Hemetsberger pokoli tempóban hasított, az ugrató környékét abszolút legjobb idővel hozta, s a Ciaslatig teoretikusan megnyerte volna a versenyt. Ott aztán egy bukkanó megdobta, s bevágta a hálóba. Szerencsére ő is sértetlenül megúszta.

Forrás: Heute

Niels Hintermann (17.) nem tudta megismételni tavalyi produktumát. A Kamelbuckel jól mutatott, a Ciaslat kevésbé, beszedett ott jó fél másodpercet Mayertől. Marco Odermatt (2.) életében először próbálta ki élesben a VK-naptár legegyenetlenebb szakaszát. Ehhez mérten remekül adaptálta az egyetlen edzésen szerzett tapasztalatokat, s minthogy sebességátvitele immáron lesiklásban is párját ritkítja, benne volt a pakliban, hogy fordítani tud Mayeren. Így is történt, 2 századdal a svájci került élre! Megmelegedni sem volt ideje a szponzorülőalkalmatosságon, Vincent Kriechmayr (1.) rögtön letaszította a tabella első helyéről. A kulcskérdés a Ciaslat volt, ahol bár kevésbé agresszív átvonalat talált az e téren eleve különcösködő osztrák, cserébe a végén épp eleget fogott Odermatton. Bő 1 tizeddel élre állt, de mivel a lejtő eleje nem sikerült optimálisra, volt még izgulni valója.

Johan Clarey (4.) fent nem tudta felülmúlni az osztrákot, ami az ingatag Ciaslattal karöltve pocsék eredményt körvonalazódott. Na de nem a veterán franciánál, aki minden rutinját latba téve nehézségeiből is jól jött ki, s ment egy topkategóriás alsó részt. Csak a tények kedvéért, ilyen szektoreredmények után végzett negyedikként: 13., 9., 38., 20., 3. No, ilyen a Saslong! Ryan Cochran-Siegle (14.) alapvetően nem ment rosszul, de az átütőerő is hiányzott belőle. Thomas Dreßen (45.) az elejétől fogva nagy hátrányban volt, a Ciaslat kijáratán pedig nagyon mélyre került. A nullázós versenynél aggasztóbb, hogy a célterületben fájdalmas arccal fogta meg jobb combját. Azóta kiderült, hogy izomsérülést szenvedett, így legközelebb csak januárban síelhet. Bryce Bennett (29.) tavalyi győztesként csalódást okozott, az elejétől fogva nem találta a ritmust. Matteo Marsaglia (51.) fent nehéz pillanatokat élt át, a legfontosabb, hogy lábon tudott maradni. Travis Ganong (30.) az osztrák legbrutálisabb szakaszain ment rosszul, így az impozánsabb Ciaslattal nem ment semmire. A reklámszünet előtt még Romed Baumann (33.) ért le. Tengerentúli remeklését egyelőre nem tudta átmenteni Európába, hiszen sokat kellett improvizálnia, ami Val Gardenán nem sok jót ígér.

Forrás: L’Équipe

Az többeknél bebizonyosodott, jóval vagányabban lehet kezdeni Kriechmayrnél, összességében viszont már utolérhetetlen volt az osztrák. Vagy egy-egy hiba jött rosszkor, vagy pedig a szufla pukkadt ki a végére. Jared Goldberg (23.), majd Mathieu Bailet (25.) szép tartották az éllovast a „Tevepúpig”, de ott kifulladt a dolog. Cameron Alexander (36.) biztonságibb siklása ma semmire nem volt elegendő, Adrian Smiseth Sejersted (30.) pedig három zöldülő szektoridő után minden erejét elbukta a Ciaslaton. Nem a szlovénok napja volt a mai, Miha Hrobat (46.), majd Martin Čater (50.) csak a vert mezőnyben végzett. Blaise Giezendanner (28.) erélytelen kezdésének utóhatásait nyögte, Gilles Roulin (41.) menete pedig az eléggé kontrollálatlan Ciaslaton tűnt még a legerősebbnek. Az első harmincas végére azért még jutott két ütőképes menet. Andreas Sander (14.) három szektor után is élen állt, sőt a Ciaslat kijáratánál is csak pár század lemaradást jelzett a stopper. Végsebessége azonban jelentősen elmaradt Kriechmayrétől. Stefan Rogentin (10.) végig sokat vállalt, a kockázatos vonalvezetés pedig TOP10-helyezést hozott neki.

Az edzésmásodik Mattia Cassét (34.) itt-ott elvitte a hév, a győztes Nils Allegre (51-essel a 8.) ugyanakkor valósággal parádézott a Ciaslaton, s nem maradt el sokkal a dobogósoktól. Élete legjobbját síelte egy – naná, hogy – amerikai. Sam Morse (38-assal a 10.) vagánykodása magasabb rajtszámmal is kamatozódott. Idén először villantotta meg klasszisát Adrien Théaux (32-essel a 14.), az pedig az olasz csapat kritikája, hogy az 55-ös rajtszámmal érkező Florian Schieder (13.) volt legjobbjuk, ő is tízen kívül zárt. Pontot szerzett még a svájci Alexis Monney (40-essel a 18.), aztán Cyprien Sarrazin (63-assal a 19.), életében először a finn Elian Lehto (65-össel a 20.), valamint két osztrák, a tavalyi ugyanitt keresztszalag-szakadást szenvedett Christopher Neumayer (47-essel a 21.) és Stefan Babinsky (53-assal a 22.) – kiegészülve Guglielmo Boscával (34-essel, a 25.) és Markus Nordgaard Fosslanddal (57-essel a 27.).

Részletes eredménylista

A mezőnyben utolsóként Szőllős Barnabás (67-essel a 64.) is sikerrel teljesítette a pályát. Összességében szép menetet vitt végig, még ha a rutintalansága itt-ott kiütköződött. 3,80-as hátrányához érdemes hozzátenni, hogy pár tizeddel kapott csak ki szlovák, kanadai és monacói vetélytársaitól.

VAL GARDENA, ITALY – DECEMBER 15: @title@ during the Audi FIS Alpine Ski World Cup Men’s Downhill Training on December 15, 2022 in Val Gardena, Italy. (Photo by @photographer@)

Vincent Kriechmayr 13. győzelmét aratta a Világkupában, ebből egyelőre a Szuper-G áll eggyel „jobban”. Az osztrák válogatott első sikerét szállító kétszeres világbajnok már a tengerentúlon is fitogtatta jó formáját, de ott még nem álltak össze a kapcsok. Marco Odermatt hetedjére állt dobogóra lesiklásban, mint már írtuk, nagyon érik tőle egy győzelem a királykategóriában. Az összetett címvédőjének idei statisztikája egyébként félelmetes: hetedik VK-startján hetedik pódiumát szolgáltatta. Matthias Mayer 22. alkalommal végzett TOP3-ban.

A monstre hétvége egy-egy Szuper-G és lesiklás erejéig Grödenben folytatódik, majd két Alta Badia-i óriás-műlesiklás szerepel a programban. Zárásként a fiúk letolnak még egy szlalomot december 22-én.

A címlapkép forrása: MARCA

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s