A tündérmese folytatódik: Szőllős Noa a kombináció olimpiai ezüstérmese

A tegnapi tündérmese nem ért véget, sőt Szőllős Noa még egy lépcsőfokot feljebb lépett azzal, hogy egy korához képest végtelenül higgadt szlalommal ezüstérmet szerzett alpesi összetettben. Az esélyesek közül pedig többek elhullottak a nyomás alatt. Osztrák győzelem született, Tóth Zita pedig egy szépnek mondható 17. helyezést szerzett. A fiúknál holtversenyt hirdettek, így francia és norvég nyakba is aranyérem került. Trunk Tamás kiesett.


82971733_2690246081091137_5939665579655823360_n.jpgA Lausanne-i Ifjúsági Olimpia második napját írjuk, már számos sportágban bajnokot hirdettek, illetőleg kiosztották az érmeket. Sokat nem olvasni a harmadik alkalommal kiírt világversenyen történtekről az elektronikus médiában, pedig a jövő nagy klasszisai cseperedhetnek fel szemeink előtt. Ahol mégis szóltak az eseményekről, egyértelműen Szőllős Noa sporttörténelmi bronzérmét emelték ki. A magyar sportot körüllengő politika, s erőltetett országimázs persze szent és sérthetetlen egyes újságírói műhelyekben, ennek megfelelően amazok mélyen hallgatnak a tegnapi Szuper-G-ről. Legyen az például a Nemzeti Sport Online. (A napilap előfizetését úgy 8 éve lemondtam, oda mi került, azt nem tudhatom. Illúzióim azért nincsenek.) A másik oldalról (Index, 24.hu, HVG) annál inkább elővették a témát, s mint a „Magyarországról elüldözött alpesi síelőt” emlegetik a 17 esztendős lányt. A politikai megfontoltság itt is érződik, mi mégis abban bízunk, az eredmények folyományaként nekiállnak egy picit megkapirgálni a magyar síelést koordináló szövetség ügyes-bajos dolgait. Rosszabb nem lesz tőle semmi…

No, de gyorsan térjünk is vissza a sportversenyre, elvégre ez a blog ezért jött létre lassan egy évtizede…

A tegnapi Szuper-G tulajdonképpen kettő verseny volt az egyben. Az ottani időeredmények beleszámítottak az alpesi összetett rangsorába is, melynek második futamát, a szlalomot szombaton rendezték meg.

A körülmények elfogadhatók voltak, bár ideálisak még véletlenül sem. A pálya kemény, jeges volt, még inkább, mint előző nap. Büntetett is minden apró hibát. A változóan felhős égbolt és a kifejezetten magas páratartalom sem segítette a fiúk, lányok dolgát. Az olimpiai érmekért ma is keményen meg kellett küzdeni az elemekkel.

A kronológiai rend szerint haladva kezdjük a fiúkkal. Gondolhatnánk, hogy ilyen fiatal korban még nem domborodnak ki a különbségek a lesikló és a szlalomos palánták közt. Nos, talán az extrém nehéz körülmények hozták ki, de így történt. 57 indulóból 21 nem érkezett célba, nem tudta teljesíteni a pályát. Sajnos a Szuper-G után 54. helyen álló Trunk Tamás is a kiesés sorsára jutott.

A futamot a jobbak 33-36 másodperc alatt teljesítették, s minthogy a gyorsabbik szám után – többek közt annak relatíve rövidsége miatt – nem alakultak ki nagy különbségek, ma effektíve a műlesikló tudás döntött. Aki nem kockáztatott, elveszett, és ezt tudták a srácok.

Forrás: Skinews.ch

Hullottak is, mint a legyek, az első húsz sízőből tízen értek célba, ekkor a francia Baptiste Sambuis (7.) vezetett a finn Tapanainen (8.) és a német Geißler-Hauber (9.) előtt. Két vérbeli szlalomos alaposan helyre rakta azért a korábbi időeredményeket. Az osztrák színeket képviselő Philip Hoffmann (4.) utcahosszal állt a lista élére, de nem sokáig sütkérezhetett dicsfényben. Auguste Aulnette (1.) ugyanis a nap legjobb idejével élre tudott állni. A nyilvánvalóan lesiklónak készülő norvég Sellaeg (11.) zaklatott sízése és az argentin Gravier kiesése után következett az a pillanat, amire legutóbb Szocsiban volt példa.

Nevezetesen, hogy olimpián két bajnokot avassanak alpesi síben. Mikkel Remsoey (1.) ugyanis noha a pálya végén belerontott egy picikét, előnye nem fordult hátrányba. Századra azonos időnél állt meg az óra. Reálisan csak a Szuper-G svéd bajnoka tehetett keresztbe a duónak. A cseh Kubesnek (13.) szemlátomást nem ízlett a sűrű tűzés, a francia Bessiere (6.) és a svájci Roduit (5.) pedig nagyon hamar eladta előnyét, s már nem tudta magasabbra rakni a fordulatszámot. A szlovén Aznoh hamar elbúcsúzott, így tényleg csak Adam Hofstedt (3.) maradt hátra. Becsülettel küzdött, ami arra azért elegendőnek bizonyult, hogy egy hajszállal beférjen az osztrák elé, vagyis újabb éremmel gazdagodjon.

A férfi verseny végeredménye

A lányok délutáni versenyére túllépte a hőmérséklet a fagypontot. A nyomvonalat a finnek edzője állította össze. 42 fordítókapu egy a jobbak számára 37-40 másodperc alatt teljesíthető pályán – kemény menet volt ez is.

A legjobb időt nem véletlenül egy finn leányzó, Rosa Pohjolainen (9.) szállította, akiről hazájában azt tartják, egyszer majd Tanja Poutiainen örökébe léphet. Mivel jelentős hátrányt halmozott fel tegnap, az éremszerzésre nem volt esélye, hárommal utána egy német lány, Katharina Haas (8.) le is taszította az élről.

Szempontunkból sokkalta fontosabb volt a sorban tizenhatodikként lecsúszó Tóth Zita (17.) produkciója. A Vasas sportolójának nem a legerősebb száma a szlalom, legalábbis ma nem csillogott benne. A tegnapról hozott 1,20-as időkülönbség megemelkedett három másodperccel, s többek megelőzték. A kiesések miatt viszont csak egy helyet bukott, így az eddigi szereplésére nem lehet panasz.

A legjobb tízbe úgy fordultunk, hogy a franciás névvel megáldott olasz Sophie Mathiou (5.) vezetett, egyetlen századdal megelőzve a svéd Wilma Marklundot (6.). Zólyom és Lőcse büszkesége, Rebeka Jančová (netán Jancsó Rebeka?) még rajtuk is túltett. A szlovák szlalom jövőjeként emlegetett leány remek ritmikával teljesítette a pályát, amivel bizony már feljelentkezett a dobogóra. Az osztrák Niederndorfer (7.) nem tudta megugrani a lécet, az olasz Calaba (14.) egyáltalán nem rúgott labdába, míg a svéd Aronsson Elfman stanglira lépett útközben.

Forrás: Olympic

Ekkor már csak négyen várakoztak fent a starthelynél, legalábbis az első harminc sízőből. Mindközül Amanda Salzgeber (1.) volt a favorit, a legerősebb szlalomos, s ezt igazolni is tudta. Alaposan elverte a Szuper-G dobogósait, igaz, nekik nem is feltétlenül a műlesiklás az erősségük. Az osztrák tehetség egyébiránt síző család sarja. Édesanyja Anita Wachter, Calgary (1988) kombinációs olimpiai bajnoka, korábbi összetett bajnok, ötszörös vb-érmes kiválóság, akinek neve mellé egy híján húsz VK- győzelem került. Édesapja pedig Rainer Salzgeber, Morioka (1993) vb-ezüstérmes óriás-műlesiklója.

81968954_1072540879761753_5691646491215527936_n.jpg

Na, de visszatérve a versenyre, a sógorleány után Szőllős Noa (2.) következett. Az előző nap dicsősége, s az azt követő kötelességek sora nem látszott meg rajta, higgadt, nyugodt sízéssel rukkolt elő. Nem akart, nem tudott az osztrákkal versenyre kelni, de a második helyre tulajdonképp egész simán, szűk két tizeddel befért.

82010991_2303761149915063_6132327809575550976_n.jpg

Az újabb érem McFarlane kiesésével vált biztossá, annak színe pedig Amélie Klopfenstein (3.) menetével dőlt el. A svájci lányt elragadta kicsit a hév, elkövetett egy nagyobb rontást, minek hála beelőzte őt Noa. A szlovákiai lány két századdal szorult le a dobogóról. Szomorkodást nem lehetett felfedezni arcán, ami nem csoda, elvégre egy lesérült helyett beugorva gyűjtött be egy arany- és egy bronzérmet. Nem rossz ez sem.

A női verseny végeredménye

82108663_1174605909583676_2111806991054667776_n.jpg

Noa kétséget kizáróan ihletett formának örvend, amivel alighanem saját és környezetét, családját is meglepte. Izrael sporttörténelmi érmét egy újabb követte, s még nincs megállás. Vasárnap óriás-műlesiklás következik. Magas rajtszámmal a hátán, de ez még akár előnyére is válhat holnap. Tóth Zitának is jó esélyei lesznek egy szép eredményre.

1.png

Köszönjük Szőllős Péternek a képeket és egyéb segítséget!

A tündérmese folytatódik: Szőllős Noa a kombináció olimpiai ezüstérmese” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s