Egger a csúcsok csúcsára jutott a juniorok közt; Szőllős Noa bravúros 7. helyezése óriás-műlesiklásban

Magdalena Egger nyerte a világverseny utolsó versenyszámát a nagy ellenfél Emma Aicher előtt, ezzel az osztrák lány minden idők legeredményesebb sízője lett a junior-vb-k történetében. A bronzérem (és az U18-as arany) Zrinka Ljutić birtokába került. Szőllős Noa az első futamot követően komoly bravúrral dobogós pozícióból, a harmadik helyről várhatta a folytatást. Az érmes remények végül nem valósultak meg, de már pusztán az a tény, hogy Noa a junior-korosztály elitjébe került egy klasszikus számban, önmagáért beszélő bravúr. Elizgulta a még nagyobb esélyt, de 19 évesen ez benne volt a pakliban.

Az első néhány nap mogorva időjárását követően egy szó nem érhette e tekintetben a junior-világbajnokságot, a csodálatos idő pedig a zárónapra is kitartott. A mínusz 10-15 Celsius-fokos hőmérséklet kissé csípősnek hatott, de Kanadában már csak így szokott ez történni. A lányok zárószámára 77 nevezés érkezett, ennyien ereszkedhettek le a svéd edző által tűzött pályán, 54 kapuból (52 fordítóból) állt össze. A futamokról bár közvetítés készült, a kamera csupán az utolsó szektort látta be, de azért igyekszünk reprodukálni az eseményeket.

Elsőként a horvátok jövendőbeli sztárja, Zrinka Ljutić (4.) a „Skyline” névre hallgató lejtőt. Gyönyörű technikával, agilisan húzta meg az utolsó kanyarokat, az újabb éremszerzésről nem kellett rögtön lemondania. A kanadaiak legmagasabban jegyzett sízője, Britt Richardson (8.) szűk 5 tizeddel szorult mögéje. A tiszta ívek elmaradoztak. Emma Aicher (2.) menete minőségi ugrásként hatott, hiszen a németek csapatban olimpiai és felnőtt vb-érmes tehetsége kiosztott egy kemény másodpercet a horvát lánynak. Ugyanezen tartományba került Lisa Nyberg (6.), a széles kapuvételek bizonyára nem csak a vége felé jellemezték menetét. Nicola Rountree-Williams a második technikai számban sem teljesített teljes pályát, Allie Resnick (11.) rendre lecsúszott az ideális ívről, így ő már 2 s-en túli elmaradást szedett össze. Erika Pykalainen (20.) elszúrta a délelőttöt, különösen a meredeket alakult ki méretes hézag közte és a német között. Igaz, ott félelmetesen ment Aicher, a részidők legalábbis ezt mutatják. Sarah Bennett (7.) az üldözők közé sorolt, egyre többen pályáztak a dobogós helyekre, a versengés várt módon szorosan alakult. Delia Durrer menetéből semmit nem láttunk, időnek előtte búcsúzott a svájci, aki végül csalódást keltően érem nélkül utazik haza.

Forrás: Österreichischer Skiverband

Az osztrákok csak ezután következtek. Victoria Olivier (9.) tizenhét éves létére sokadjára sem mondott csődöt, még ha a meredeken bizonyára megfogta kicsit jobban lécein. Magdalena Egger (1.) a rövidke nyitószektoron kiosztott két tizedet Aichernek, amit a meredeken elbukott, de a végén 4 század mégis mellette döntött. Útban volt tehát a sporttörténelem felé. A másik két sógorleány kevésbé volt eredményes, de bár Salzgeber (12.) és Waldauf (20.) helyezési száma között viszonylag nagy a különbség, a két és fél tized nem volt jelentős. Ez jellemezte magát a versenyt is, akárcsak a fiúknál, tegnap is benne volt a pakliban, hogyha valaki elkapja a gépszíjat, egészen hátulról is előretörhet.

A pazar parallel után nem akart összejönni az egyéni szakasz Cassidy Graynek (13.), az egyébként erős vb-t zárt Ava Sushine Jemison ezúttal nem érte el a célvonalat. Olasz részről Annette Belfrond (5.) csillogtatta meg képességeit, a záró szektorban például tartani tudta az első kettőt. Besorolt ő is a másodperc környékén tömbösülő brigádba. A kanadaiak erős futamot zártak, hiszen harmadikként Arianne Forget (10.) is a legjobb tíz közé keveredett. Innentől már a 3 s-en belüli időkülönbség volt jellemzően a tét, néhány kiemelkedőbb menet azért akadt.

Forrás: Szőllős Péter

A tetőfokot a 26-os rajtszámmal érkező Szőllős Noa (3.) ostromolta meg. Nincs okunk kétségbe vonni, hogy a lejtő nehezebb szakaszát is éppoly agilitással támadta, mint amit a kamera nyomon követetett a végén. A végtempója mindenesetre önmagáért beszélt, mint ahogy az is, hogy az osztrák-német duó üldözőit jó fél másodperccel verte, így örömteli váratlansággal éremközeli helyzetbe vezette magát. A kitörő lelkesedés a célban nem volt alaptalan.

Noa menetei 2:23:00-nál, illetve 4:56:00-tól

Eléggé sokáig kellett várnunk az első igazán átütő futamra. A délelőtt lagymatagon teljesítő Erika Pykalainen (6.) bátorsága pontossággal párosult, a meredeket keményen meghúzta, úgy, mint senki más. A jelentős előrelépés borítékolható volt. Sophia Waldauf (11.) került a legközelebb a finn leányzóhoz, de ő sem úszta meg 3 tizeden belül. Kettejük egyébként századra azonos idővel zárta a délelőttöt, így ez egy fontos skalp volt Erika számára. Utánpótlás szinten jónevű sízők sora mondott csődöt a meredeken, ami részben talán a roncsolódó pályára is felróható volt. Boström Müssener (16.), Bürgler (20.), vagy épp Sola (19.) egyformán megbicsaklott ott, kiesett a ritmusból. Svéd részről Liv Ceder (10.) említhető még meg, mint aki úgy-ahogy úrrá lett a helyzeten.

A hazaiak bánatára Cassidy Gray a vége előtt nem sokkal búcsúzott. Túlsodródott erős szektorokat követően. Salzgeber (12.), Resnick (17.), majd Forget (14.) és Olivier (13.) következett. Mindahányan a meredeken eladták valamennyi előnyüket, ami utóbbinál is alig volt több hét tizednél. A végével is csak az első osztrák lehetett megelégedve, a többiekből elfogyott addigra a szufla. Bár nagyot küzdöttek, a kanadai lányok sem tudták letaszítani az élről a finnt. Pedig Richardson (9.) még egész kulturált meredeket síelhetett, nála alighanem az utolsó néhány kapuban történt késedelem tehetett be. Bennett (8.) szintén a fogyatkozó tempóját kárhoztatta. Noha per pillanat két hazai síző foglalt helyet a dobogón, valószínűsíthető volt, hogy egyéniben érem nélkül marad Kanada.

Lisa Nyberg (4.) felkéredzkedett a dobogóra azzal, hogy remekül vitte át sebességét a záró lankásabb részre. Ott egy kicsivel még a finnél is jobb volt, ami azért megadta az esélyt arra, hogy legalább három vetélytársát megelőzve TOP3-ba kerüljön. Az olasz Belfrond (5.) elleni századokról szóló párharcból még szerencsésen került ki, Zrinka Ljutić (3.) viszont ezúttal sem ismert irgalmat. A meredeket olyan dinamikával síelte, ami bizony nagy nyomás alá helyezte Noát.

Forrás: Szőllős Péter

Szőllős Noától (7.) nem fért bele semmiféle tartalékolás, ennek megfelelően a középső szektorban ismét szépen ment. Más kérdés, hogy addigra lenegyedelte előnyét, a végén pedig keményebben belefékezett a kanyarokba, mint az ildomos lett volna. Négy helyet rontott helyezésén, de így is büszke lehet magára a végére erejével láthatóan elkészült izraeli-magyar lány.

Innentől fogva Ljutić dobogója tuti volt, az aranyért pedig páros csata zajlott le. Egyfajta szétlövés Emma Aicher (2.) egészen a meredek végéig hozta a horvát minőségét, a végére viszont kevesebb sebességet vitt magával, mintha egy megbillenésből ért volna a kamerás sávba. Akárhogyan is történt, nem állította megoldhatatlan feladat elé Magdalena Eggert (1.). A meredeken verte meg a németet, jó 2 tizeddel, amit láttunk menetéből, ott nem mutatkozott különbség kettejük közt.

Részletes eredménysor

Forrás: Krone

Mától Magdalena Egger minden idők legeredményesebb sízője a junior-világbajnokságok tekintetében. Korosztályos karrierjét ugyanúgy 6 arannyal zárta, mint korábban Ginther és Kristoffersen, érmek számát tekintve viszont elébük került. Összesen kilenc medália került vitrinjébe, erre rajta kívül csak Maria Riesch volt képes. Panoramáról 5 éremmel, 3 arannyal távozik. Ennek a fele sem tréfa, a közeljövő meghatározó sztársízőjének kibontakozását láthattuk az elmúlt napokban.

Ugyancsak Emma Aicher, aki végül három ezüstéremmel gazdagodott Kanadában. Amit igazán sajnálhat, az a kombináció, ott egy fix aranyat dobott el. Zrinka Ljutić 17 esztendős létére két éremmel zárta a seregszemlét, az U18-asok közt pedig szinte végigtarolta a vb-t. Kivételes tehetsége páratlan, nem kell sokat várniuk a horvátoknak arra a pillanatra, hogy elhangozzék nemzeti himnuszuk a Világkupában.

Forrás: Szőllős Péter

A junior-mezőnyről általában is elmondható, hogy jó ideje nem volt ennyire ütőképes. Sok-sok talentum pallérozza tudását. Éppen ezért hatalmas fegyvertény Szőllős Noától az, hogy óriás-műlesiklásban – nyugodtan kimondhatjuk – beverekedte magát az elitbe. Még vannak évei a juniorok közt, s ha fejlődése nem áll meg, egyrészről az ifjúsági olimpia után ebben a korosztályban is szerezhet érmet, másrészt képessé válhat arra, hogy a Világkupában is helytálljon. Amit mi tudunk tenni az ügy érdekében, az a szurkoláson kívül az eredményeinek nyomon követése és rendszeres publikálása. Nagy gratuláció, Noa!

A címlapkép forrása: Skiweltcup.tv

Egger a csúcsok csúcsára jutott a juniorok közt; Szőllős Noa bravúros 7. helyezése óriás-műlesiklásban” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s