Ha egy üzlet beindul – Holdener másodszor

Killington után Sestriere-ben is Wendy Holdener nyerte a női szlalomot. A korábbi örök második remek délutáni sízéssel előzte meg a délelőtt még vezető Petra Vlhovát, aki a harmadik helyre csúszott vissza. Kettejük közé Mikaela Shiffrin fért be. A második futam szenzációját Hanna Aronsson-Elfmann szolgáltatta, aki majdnem a dobogóra is felléphetett!

Tiszta idő várt a női szlalomosokban Sestriere-ben. A pálya elvileg jobb állapotban volt, mint tegnap, de a közeli képek alapján látszott, a buckasí szakág is megirigyelné a körülményeket. Az elős futam pályáját az osztrákok edzője tűzte.

Lena Dürrnek (4.) több kisebb megbillenése volt, de összességében jó tempóban teljesítette a pályát.  Ana Bucik (18.) pár kapu után nagyon bedőlt, majd újabb késései miatt is kapta a tizedeket. Wendy Holdener (2.) előnnyel nyitott, amit növelni is tudott a folytatásban. Egy hatalmas fékezéssel is tovább gyorsult, de az alján hiba nélkül is eladott felépített előnyéből. Anna Swenn-Larsson (5.) is ugyanott befékezett ahol Holdener, majd még egy rontás következett, de alul hozni tudott Holdeneren.

Petra Vlhová (1.) alul síelt lehengerlően, előtte viszont lassan kezdett. Így mindössze a vaskos előny maradt csak el, a vezetés nem. Mikela Shiffrinnek (3.) is a nyitánnyal akadt problémája, a hajrázás a szokott módon ismét klasszis volt, még ha a szlovákéval most nem is vetekedett. Katharina Liensberger (11.) jócskán megszenvedte saját edzője pályatűzését. A világbajnok továbbra sem találja formáját. Az osztrák vezetők a továbbiakban sem örömködhettek, Katharina Truppe (13.) sem érzett rá a ritmusra. Martina Dubovská (12.) stabilan kezdett, az aljára viszont nagyon belassult, így csak a lét osztrák közé fért be.

Ali Nullmeyer (8.) komoly tempót vállalt el, a pálya alján azonban ezt többször is hiba kísérte. Michelle Gisin (29.) épp csak lecsordogált a célig. Mina Fürst Holtmann (14.) látványosan küzdött a harmadik szektorban, de megmentette a helyzetet és célba ért. Thea Louise Stjernesund (35.) még látványosabban küzdött ugyanezen a szakaszon. Sara Hector (45.) remek kezdés után elcsúszott és bár visszagyalogolt becsületből, 5 másodperc feletti hátrányban állt meg az óra.

Leona Popović (15.) is a 3. szektorban küzdött a leginkább, két másodperc felett ért célba. Laurence St-Germain (23.) beáldozta a tempót az ívekért cserébe. Katharina Huber gyenge kezdés után bukott orra, és esett ezzel ki. Camille Rast (32.) is jócskán küzdött a pályával, a továbbjutás sem sikerült. Paula Moltzan (7.) megmutatta, hogy nem a pálya romlik rohamosan. Egy nagyobb hiba ellenére is másodperc körüli hátránnyal ért célba. A norvégoknak ma láthatóan nagyon nem ment: Kristin Lysdahl pár kapu után kiesett, Maria Therese Tviberg (20.) viszont legalább továbbjutott. Nastasia Noens (37.) ás Amelia smart (41.) is gyenge menetekkel estek ki.

Hanna Aronsson-Elfman (16.) jó tempóban kezdett, és bár a meredekkel megszenvedett, de ő legalább igyekezett. Zrinka Ljutić (6.) a pálya második felében ugyan megbillent kissé, de ez sem ártott, jó tempóval tört a cél felé. Chiara Mair kiesése révén főhetett tovább az osztrák tűzőmester feje, ráadásul nem sokkal később Franziska Gritsch is hasonló sorsra jutott. Neja Dvornik a továbbjutásért síelt, azonban ő is belehibázott és kiesett. Aline Danioth (10.) remek tempóban kezdte meg a pályát, és bár a végére kissé visszaesett a sebessége, a top10 így is megvolt. Charlie Guest szintén nem túl acélos menete zárta a legjobb harminc sorát.

A számos gyenge menet esélyt adott a folytatásban érkezőknek. Mindezzel a legjobban az olasz Lara Della Mea (9.) élt, aki kiegyensúlyozott sízésének köszönhette az előkelő helyezést. A hazaiak egyébként is örülhettek, továbbjutott ugyanis még Anita Gulli (22.), Vera Tschurtschenthaler (25.), Lucrezia Lorenzi (27.) és az albán színekben síző Lara Colturi (30.) is. Mellettük második futamba jutott még Nicole Good (17.), Andrea Filser (18.), Zoe Zimmermann (21.), Clarisse Breche (58-assal 24.), Elena Stoffel (26.) és Marie Lamure (27.).

A második futam pályáját Shiffrin saját mestere, Michael Day tűzte – emlékezhetünk Pekingben ez mekkora szerencsét hozott neki… A futam első komolyabb menetére egészen Elena Stoffelig (16.) kellett várni, előtte azonban érkezett még Lara Colturi (25.), Michelle Gisin (24.), Lucrezia Lorenzi (28.), és Marie Lamure (20.). Az élre álló svájcival sokáig nem tudtak konkurálni, bár Vera Tschurtschenthaler (20.) és Clarisse Breche (20.) is közel járt idejéhez. Nem ment jól Laurence St-Germain-nek (26.), vagy épp Zoe Zimmermann-nek sem, de ők legalább Anita Gullival ellentétben eljutottak a célig.

Maria-Therese Tviberg (29.) nagyobb hibát vétett közvetlenül a cél előtt. Ana Bucik (12.) remek menetet síelt, jókora előnnyel ért célba. Ezzel a menettel nem tudott harcba szállni Andrea Filser (15.) és Nicole Good (20.) sem. Nem úgy Hanna Aaronsson-Elfman (4.), aki fergetegesen síelt! Nagy tempóját végig hiba nélkül tudta tartani, másfél másodperces előnnyel vette az a vezetést a reklámszünet előtt. Különösen kiemelkedő volt záró szektora, ahol már a folytatásban sem tudta senki sem megközelíteni őt.

Leona Popović (18.) az alsó szakaszon nagyon lelassult, a második helyre sem volt esélye. Komolyabb futamot síelt Mina Fürst Holtmann (9.), így sokáig egyedüliként másodpercen belül volt a svédhez képest. Martina Dubovská (10.) szintén nem szégyenkezhetett, megkaparintotta a pillanatnyi dobogót. Nem ment viszont jól az osztrákoknak: Katharina Liensberger (14.) és Katharina Truppe (17.) is sokat hibázott. Aline Danioth (13.) inkább biztonságira fogta, hátracsúszott pár helyezést. Az utolsó hazai a délután Lara Della Mea (19.) a felső szakaszon még ő is tartotta előnyét, de a pálya második felére szétesett, a célba érésért küzdött.

Ali Nullmeyer (11.) volt az első, aki az utolsó időmérőnél meg előnyben volt, igaz már csak egy századdal. A záró laposon azonban nagyon megtorpant, másfél másodpercet kapott Aronsson-Elfmantól. Paula Moltzan (5.) remekül síelt a meredekig, annak végén viszont hibázott, így két századdal a svéd mögé szorult. Zrinka Ljutić (7.) már másodperc feletti előnnyel vágott neki a pályának. Az előnyt pattogós sízéssel tartotta is, de a lapos kezdetén ő is rontott, ami miatt lemaradt a vezetésről. A századok a folytatásban is Aronsson-Elfmannal voltak. Ezúttal Anna Swenn-Larsson (6.) lassult le rendkívüli módon a cél előtt, és kapott ki kevesebb mint egy tizeddel.

Lena Dürr (8.) kevésbé volt meggyőző a felsőbb szakaszokon, a pálya alján pedig  meg sem lepődött már senki a bekapott másodpercen. Mikaela Shiffrin (2.) az előzőekhez képest valamelyest gyorsabb volt a pálya végén, ezt összeadva nagy hozott előnyével és a stabil felső szektorokkal, a vezetés nem volt kérdés. Az, hogy az iménti Shiffrin-menet nem volt tökéletes, mutatta, hogy Wendy Holdener (1.) már felül is folyamatosan növelte előnyét. A svájci pedig úgy tűnik, első sikere után nem tud hibázni, a végén is jó tempóval síelt át. Petra Vlhová (3.) hamar eladta előnyét, ráadásul szinte egyből bele is hibázott. Már csak a dobogóért küzdött, azt viszont remekbe szabott also szakasszal biztosította be.

Wendy Holdener ötödik győzelmét aratta, ebből két hét alatt a másodikat műlesiklásban. Ezzel Vreni Schneider óta az első svájci nő, aki egymás utáni két szlalomon tudott nyerni. Mikaela Shiffrin idén harmadszor, összességében már 123. alkalommal végzett dobogón. Petra Vlhová továbbra sem tud idén a harmadik helynél előrébb lépni, a jelenlegi szezonban már negyedszer végzett a dobogó alsó fokán. Összességében a hatvanadik alkalommal végzett a legjobb háromban a szlovák.

Összetettben továbbra is Shiffrin vezet, előnye azonban 19 pontra csökkent Holdenerrel szemben. A szakági tabellán Shiffrin és Holdener pontegyenlőséggel állnak az élen.

A női mezőny pénteken St. Moritzban folytatja a versengést, lesiklásban.

Borítókép forrása: Wendy Holdener/Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s