Itt az elégtétel: Szőllős Noa ifjúsági olimpiai bronzérmes Szuper-G-ben

Szőllős Noa előtt más sportoló nem szerzett érmet izraeli színekben a téli olimpiák történetében. Ez a fényes siker komoly önigazolás neki és családjának, hogy jó útra léptek az országváltás pillanatában. Egyszersmind – normális esetben – elgondolkodtatja hazánk sportági szövetségének korifeusait, mennyire, de mennyire felelőtlenül álltak az egész perpatvarhoz anno. Noát egyébként egyetlen század választotta el az ezüstérmes francia lánytól, s mindössze 9 század a bajnok svájci sízőtől. Ugyanezen a versenyen Tóth Zita a 16. helyen végzett, ami a 62 főt számláló mezőnyben szintén elismerést érdemlő teljesítmény. A férfi Szuper-G-n svéd győzelem született, Trunk Tamás az 54. helyen végzett.


A tegnapi megnyitóval vette kezdetét a III. Ifjúsági Téli Olimpia. Innsbruck és Lillehammer után 2020 januárjában a svájci Lausanne fogadja a legjobb ifjúsági korú, tehát 14 és 18 éves kor közötti sportolókat. Összesen 16 sportágban csapnak össze a lányok és a fiúk, s mindent egybevéve 81 versenyszámban hirdetnek bajnokot a január 21-ei záróünnepségig.

Huszonhárom sportoló alkotja a magyar küldöttséget, közülük öten képviselik a blogunk portfóliójához kapcsolódó különféle sísportokat. Tóth Zita és Trunk Tamás alpesi síelésben, Kocsik Eszter sífutásban, Molnár Flórián síugrásban, Hoque Isbat Áron pedig sí crossban igyekszik helytállni.

A listára kívánkozik még egy valaki. Szőllős Noa – két bátyjával egyetemben – magyar színekben kezdte el sportolói pályafutását. (Barnabás négy éve 7. helyen végzett szlalomban, és 16. helyen óriásban.)Emlékszünk, hiszen mi is publikáltuk, mennyi, s mennyi alkalommal nyert kupákat rangos osztrák utánpótlásversenyeken. Majd állt a dobogón, szerény mosollyal az arcán, piros-fehér-zöld lobogóval magát beburkolva.

Aztán történt, ami történt. Lejárt lemez már, még ha még most is sokunk ökle összerándul, ha visszagondol az eseményekre. Ami tény, Noa, akárcsak bátyjai immáron Izrael színeiben szaporítják sikereik számát.

82193785_482747272647239_8645244863010308096_n

A mai napon sorsfordítónak ígérkező futamra került sor a család életében.

Még mielőtt valaki csak legyintene, mondván ez csak egy utánpótlásverseny, amiből érdemi következtetéseket nem lehet levonni adott síző későbbi folytatását tekintve, felsorolunk néhány bajnokot az előző két játékokról.

2012-ből Petra Vlhová, Marco Schwarz, Magdalena Fjällström, Estelle Alphand és Sandro Simonet; 2016-ból Nadine Fest, Aline Danioth, Melanie Meillard, illetőleg River Radamus. Ma már mindannyian rendszeres résztvevői a világkupáknak. Ki „csak” többszörös pontszerző, de akad köztük Világkupa-győztes is.

Ami a Szuper-G-t illeti, a két előző bajnok közül Fest jelenleg vezeti az Európa Kupa összesítését, míg Radamus megnyerte pár éve az Észak-Amerikai Kupát. Illik tehát komolyan venni az itteni mezőnyt, még ha persze a sikeres folytatás nincs is kikövezve senki számára.

Az alpesi síversenyeknek Les Diablerets síterepe ad otthont. A svájciak messzemenőkig kitettek magukért, annak ellenére is, hogy az előző napok felmelegedése miatt a lejtő alsó részét végül kivették a pályából. Kemény, Világkupákon megszokott módon eljegesített pálya fogadta a lányokat, akiknek gyakorlatilag az óriás-műlesikló pályát kellett megsíelniük – természetesen nyitottabb tűzéssel.

Népes mezőny gyűlt össze délelőtt. Bár a listán több egzotikus országból érkezett sízőt is találunk, a hagyományos sínagyhatalmak mindegyike képviseltette magát. Jelentősebb információ híján is leírhatjuk, nyilván nem vették félvállról az ifi olimpiát.

Kezdésként rögtön két német lány csúszott le az 1100 méteres pályán – egy chileit közbeiktatva. Egyikük sem ment jól, a jobbikat, Katharina Haast (21.) a svéd Emma Sahlin (15.) bő fél másodperccel hátrébb szorította a táblán. Az első igazán ütőképes menet honfitársához, Hanna Aronsson Elfman (5.) nevéhez fűződött. A későbbi dobogósoktól csupán a pálya középső, leginkább technikás szakaszán maradt el jobban.

A vezető helyen a 11. induló célba érésével történt változás. Naná, hogy egy osztrák, név szerint Amanda Salzgeber (4.) megfontolt kezdés után a lejtő végén fordította a maga javára a dolgot. Említésre méltó még a nem hivatalos ifi ranglistát vezető amerikai lány esete. Lauren Macuga két borzasztó rossz szektoridő után nem érte el a célvonalat sem. A svájciak favoritja sem remekelt, Delia Durrer (14.) biztató kezdés után nagy hibák sorát mutatta be, ő is eltűnt így a középmezőnyben.

1.png

Az osztrák vezető helye nem forgott veszélyben egy jó darabig. Pedig többet közt egy másik nyugati szomszédunk, Maria Niederndorfer (7.), vagy épp az olaszok legjobbja, Alice Calaba (6.) is próbálkozott, de az általuk beszedett három tizednyi különbség ezen a pályán jelentősnek volt mondható.

81456945_792713607898690_5709537125947408384_n.jpg

Huszonöt síző után is az osztrák-svéd-olasz hármas állt a képzeletbeli dobogón. A fordulatot a 26-os rajtszámmal a hátán síző lány szolgáltatta. Szőllős Noa (3.). Kezdése nem volt átütő, bele-belehibázott a kanyarokba. Fél másodperces elmaradással a huszonvalahányadik volt csak a sorban. A folytatásra viszont mindinkább belelendült, a konkurenciánál nagyobb iramot diktált, s ezt érdemi hiba nélkül végig tudta vinni. 4 századdal átvette a vezetést az osztráktól. S ha még továbbtart a pálya…

Forrás: Le Nouvelliste

Egy felejtős szlovén menet után a hazaiak örülhettek. Amelie Klopfenstein (1.) élt Noa kezdeti pontatlanságaival, s bár az a másfél tizednyi előny középen aprócska hátrányba fordult, 8 századdal végül élre tudott állni. Ha Szuper-G és olimpia, akkor Ester Ledecká óta tudjuk, soha nem szabad elkiabálni semmit. Nos, a francia Caitlin McFarlane (2.) 36-os rajtszámmal kis híján megtréfált mindenkit. Komoly lendülettöbbletet vitt át a záró szakaszra. Nagy kár, hogy egyetlen századdal épp befért Noa elé.

4b03d3ca6be91c50be39e0492e3508c6_w360_h270_cp.jpg
Forrás: MOB (Szalmás Péter)

Örömteli fejlemény, hogy az utolsóelőttiként indult amerikai Emma Resnick (11.) mellett egy másik magyar lány, Tóth Zita (16.) messze kiemelkedett a hátralévő sízők közül. A 40-es rajtszámmal a hátán síző lányunk a lejtő végén simán konkurált a ifi olimpiai bajnokkal, sajnos azt megelőzően komolyabb hátrányt szedett már össze. Végül 1,20-as elmaradással a 16. helyen zárt. Ami szintén tiszteletet parancsoló eredmény.

A női verseny végeredménye

82117135_996732884042125_8273009651012861952_n.jpg

Izrael a téli olimpiák (felnőtt, ifjúsági, bármilyen) történetében először ünnepelhet érmet. Szőllős Noa káprázatos dobogója bizonyára hatalmas visszaigazolás családjának is, akik a Magyar Sí Szövetséggel történt szakítás után nagyot vállaltak, kockáztattak, járatlan útra tévedtek.

Bár rosszakarók nem vagyunk, de azért valahol mélyen bízunk benne, hogy a szövetség illetékeseinek körében megfájdult egy picit az a bizonyos lelkiismeret.

Holnap szlalomban vetélkednek a lányok.

—————————————————————————————————————————————-

S a fiúk is…

A srácok is összecsaptak ugyanis Szuper-G-ben. A versenyen svéd diadalmaskodott Adam Hofstedt személyében. Mellette a szlovén Rok Aznoh végzett mindösszesen 6 százados elmaradással. A svájciak az arany mellé begyűjtöttek egy bronzot is, Luc Roduit szoros meccsben befért a harmadik helyre. Francia, cseh, két norvég, egy argentin (!), s végül egy osztrák foglalt még helyet a TOP-10-ben.

Trunk Tamás 53-as rajtszámmal próbált szerencsét. Mintegy hét és fél másodpercet szedett össze, amivel az 54. helyen végzett a 63 főt számláló mezőnyben. A célba értek közül hármat előzött meg. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy Tamás – az indulók kisebbségébe szorulva – 2003-as születésű.

A férfi verseny végeredménye

Köszönjük a képeket Szőllős Péternek!

Itt az elégtétel: Szőllős Noa ifjúsági olimpiai bronzérmes Szuper-G-ben” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s