Az évtized 10 legnagyobb durranása

A mai nappal lezárul a XXI. század második évtizede. Eljött tehát a visszaemlékezés ideje. Megannyi emlékezetes, talán-talán örökkévalónak is nevezhető eseményre tekintünk az alábbi cikkben vissza, amely véleményünk szerint méltóképp bemutatja, milyen is volt az elmúlt 10 év az alpesi síelésben. Noha a Síparadicsom Blog két évvel korábban indult, eme jeles események végigpásztázása közben kicsit nosztalgiázni is fogunk.

Forrás: Croatia.org

Kostelić legendás “1000 pontos” januárja (Adelboden, Wengen, Kitzbühel, s a többi, 2011)

Bár a kezdetek nem voltak összehasonlíthatóak a lánytestvér, Janica berobbanásával, az évszázad elején ott volt a világ legjobb szlalomosai közt a bátyó is. Szakági kristálygömbje után aztán Ivica nagy mélységekbe zuhant, csak az évtized végére kezdte összeszedni magát. Majd következett a 2010/2011-es szezon, melynek a műlesikló szakági elsőség megszerezésének reményében vágott neki. Összetett esélyekről senki nem beszélt, s az óév eredménysora (a levi dobogón kívül még csak a TOP-10-be sem került) nem is jogosította fel semmire. De jött a január, s olyan teljesítményt tett le az asztalra, amit talán a megdönthetetlen jelzővel is illethetnénk. Szám szerint 999 pontot gyűjtött egyetlen hónap alatt. Kezdésként megnyerte a müncheni városi versenyt, majd másodikként zárt Zágrábban. Adelbodenben 5. hellyel folytatta GS-ben, szlalomban pedig nem talált legyőzőre.

Imádott lejtőjén, Wengenben csak igazolta a papírformát: behúzta a kombinációt, majd a szlalomot. A csúcsra Kitzbühelben jutott. Életében először győzni tudott egy gyors számban, a Szuper-G-s siker másnapján a szenzációs 11. helyen végzett lesiklásban, hogy aztán a vasárnapi szlalomon elért második helyével őrült fölénnyel, csaknem két másodperccel vigye a Hahnenkammrennent, vagyis a klasszikus kombinációt. (Mint tette azt egyébként zsinórban négyszer.) A csodás hónapot schladmingi ötödik helye, egy Chamonix-i lesikló pontszerzés és kombinációs (amúgy kettős horvát) győzelem tette teljessé. A semmiből az összetett élére suhant, előnye 450 pontos, vagyis lényegében behozhatatlan volt. Eme emberfeletti teljesítmény annyiban visszaütött, hogy a Szuper-G vb-bronzérme mellett több dobogó nem jutott neki, de az összetett elsőség nem forgott veszélyben, s kis szerencsével az eredeti cél, a szlalom szakágija is összejött neki. Ivica előlépett húga árnyékából! További adaléknak szívből ajánljuk repens, valamint Gábor kolléga Ivica pályafutását méltató kiváló cikkeit.

Forrás: WatchProSite

Didier Cuche ötödik győzelme Kitzbühelben (Kitzbühel, 2012)

Mi formál egy sportolót legendává? A számolatlanul gyűjtött olimpiai és világbajnoki érmek? A verhetetlenség mítosza, mely körüllengi őt? A párját ritkító habitus, az átütő egyéniség? Nos, Didier Cuche pályafutására kicsit mindegyik jellemző, kicsit pedig egyik sem. Nyert ifjúkorában olimpiai ezüstöt, utóbb pedig négy vb-érmet, közte egy aranyat, emellett 4 alkalommal hódította el a lesiklók kristálygömbét. De voltak komoly hullámvölgyei is, súlyos sérülései. Az egykori hentesfiú karrierje nagyon nehezen indult be, de a rá jellemző szerény alázat meghozta gyümölcsét: túl a harmincon egy átlagos sízőből a lesiklás legnagyobbjai közé lépett. Ennek alátámasztásául mi mást emelhetnénk ki, mint 2012-es győzelmét, melyet két nappal azután söpört be Kitzbühelben, hogy bejelentette visszavonulását. A Streif örök királya Cuche, ötször senki másnak nem sikerült győznie a világ legbrutálisabb lejtőjén. Emblematikus lécpörgetése is örökké beivódott emlékezetünkbe.

Forrás: First Tracks

Ted Ligety világbajnoki mesterhármasa (Schladming, 2013)

Salt Lake City szülöttje korszakokon átívelő pályafutást zárhat le hamarosan. Ligety ötször hódította el az óriás-műlesiklás kristálygömbjét, illetőleg 24 alkalommal győzedelmeskedett a Világkupában. Stenmark és Hirscher mögött még sokáig ott fog székelni az örökranglista harmadik helyén. Emellett nyert két olimpiát és öt világbajnoki címet. A csúcson vitán felül 2013-ban volt. A schladmingi világbajnokság róla szólt. Kezdte a Szuper-G-vel, amit vagány sízéssel, s nem kevés szerencsével, óriási meglepetésre megnyert. Folytatta szuper-kombinációban, melynek során egy félelmetes erős lesiklással és stabil szlalommal tükörsimán vitte az aranyat. Az óriás-műlesiklás volt a ráadás: az első futamban leiskolázta a mezőnyt, így még egy délután remeklő Hirscher sem tudta megállítani.

Tina Maze rekordszezonja (2012/2013)

Forrás: SLOVENIJAglobus

Nemcsak az évtized, de az alpesi síelés történelmének legnagyobb teljesítménye volt az, amit Tina Maze prezentált nevezett télen. A 2000-es évek derekán robbant be a nemzetközi elitbe, az évtized végén, Vancouverben pedig két ezüstéremmel gazdagodott. Egy évre rá világbajnokká lett, de további érmei is voltak. Ott volt tehát a legjobbak között, de a csúcsok netovábbja még odébb volt. Előbb jöjjenek a rideg tények: 2414 Világkupa-pont, 11 győzelem (1 DH, 1 SG, 5 GS, 2 SL, 2 SC), 24 dobogós helyezés (2 DH, 4 SG, 9 GS, 6 SL, 2 SC, 1 városi verseny). Negyedik sízőként minden szakágban győzelmet ünnepelhetett, sőt egészen a szezonzáróig reális esélye volt arra, hogy mind az öt kis kristálygömböt megszerezze. A lesiklást a köd miatt törölték, így megmaradt a vb-n történt bukása miatt hiányzó Vonn egy pontos előnye. Szlalomban pedig Shiffrin vitte az évet, egy korszakot nyitójeleneteként. Tina Maze joggal pályázhat minden idők legsokoldalúbb alpesi sízőjének titulusára. A szezon világbajnokságán valamennyi szakágban a legjobb 7 között végzett, ami földöntúli teljesítmény, még úgy is, ha egy arany- és két ezüstéremnél többért utazott akkor Schladmingba. Maze ezzel együtt megvalósította a tökéletes szezont, amivel örökre beírta magát a sport nagykönyvébe.

Forrás: 444

Miklós Edit olimpiai 7. helyezése (Szocsi, 2014)

A csíkszeredai sportoló felnőtt pályafutását végigkövettük az első szárnypróbálgatásoktól a sporttörténelmi sikereken át sajnálatosan korai visszavonulásáig. A magyar médiában először mi hoztuk le a hírt, hogy Románia első VK-pontszerzője magyar színekben folytatja. Egymást érték eztán a Világkupa-futamok, s azon kaptuk magunkat, hogy mind nagyobb pulzussal ültünk le a tévé elé. Mert úgy igazából volt kiért szurkolnunk, egy magyar lányért. 2012 novemberében eljött az első pontszerzés ideje, majd lépésről lépésre javultak a rajtszámok. A zenittől ekkor még távolvolt Edit, így érkeztünk meg a 2014-es olimpia helyszínére, Szocsiba. Egy TOP-20 benne volt a pakliban, de ami történt azon a női szinten rettentően nehéz lejtőn, az maga volt a csoda. A pontszerzés elmaradt, de az olimpiai 7. helyezés olyan magasság, amit gyaníthatóan jódarabig nem fog megismételni magyar alpesi síző. Szabó Gábor közvetítése pedig a klasszikusok közé lépett.

alpesi sí alpesi sí világkupa szlalom Mikaela Shiffrin Veronika Vélez Zuzulová Frida Hansdotter Sárka Strachová Maria Pietilä-Holmner Nastasia Noens

Shiffrin rekordgyőzelme hazai havon (Aspen, 2015)

A 2015-2016-os szezon Shiffrin számára nem a legsikeresebben alakult, ha pusztán a FIS statisztikájára pillantunk. Sérülés miatt 2013 óta először nem szerezte meg a műlesikló szakági kristálygömböt. Decemberben Aspenben viszont azóta is legfölényesebb győzelmét aratta. Tömegek látogattak ki a versenyre és bíztak abban, hogy egy amerikai 30 év után először nyerhet hazai havon. Shiffrin, aki ekkor még “mindössze” a mezőnyből toronymagasan kiemelkedő szlalomspecialistának számított, pedig tökéletesen szolgálta ki a közönséget. Az első futamot 1,38 másodperces előnnyel fejezte be, mindössze a legelső szektorban voltak nála gyorsabbak, ketten… A második futamban elég lett volna, de nem síelt biztonságit, sőt! 3,07 másodpercig tornászta fel előnyét Zuzulovával szemben a célig – mondani sem kell, minden szektorban a legjobb időt síelve. Ezzel Shiffrin egy közel ötvenéves rekordot szárnyalt túl: előtte 1968-ból egy három másodperces győzelem volt a csúcs női műlesiklásban.

Forrás: Zimbio

Az első magyar dobogó a Világkupában (Sankt Moritz, 2015)

Aki esetleg abban a hitben ringatta magát, hogy Edit olimpiai szereplése egyszeri és megismételhetetlen eredmény, egy kifutott siker volt, nagyot tévedett. Két éves csodás időszak következett: Editet a világ legjobb lesiklói közt tartották számon. Az olimpiai idény végén, Crans-Montanán életében először a TOP10-ben zárt (5.), majd további pontszerzések után 2015 január 24-én, Sankt Moritzban összejött a várva várt bravúr. Magyar sporttörténelmi pillanat volt: megszületett az első magyar Világkupa-dobogó alpesi síben! 2016 decemberében, Lake Louise-ban még egyszer dobogóra állhatott Edit, hogy aztán egy lassan három évvel ezelőtti bukás becsukja a tündérmese lapjait.

Hógolyócsata a Hirscher-Kristoffersen csatában (Schladming, 2018)

Marcel Hirschert számos norvég próbálta elkapni az elmúlt évtizedben, utóbb tudjuk, nem sok sikerrel. 2018-ban épp Kristoffersen volt soron az északiak közül. A norvég egészen Kitzbühelig győzni sem tudott, ötször végzett második helyen Hirscher mögött. Így érkeztek Schladmingba, ahol ismét egy másodperccel járt a teljes szlalommezőny előtt a Hirscher-Kristoffersen páros. A második futamban az osztrák közönség a rosszabbik oldalát vette elő: a második helyről támadó Kristoffersen felé hajigáltak hógolyót. Kristoffersen érzékelte is ezt a pályán, célba érve nem is a vezetésnek örült, hanem elkezdett mérgében visszadobálni a nézők felé. Persze érkezett még Hirscher is, aki ismét egy olyan belehibázós futamot mutatott, ahol a rontás után még egy szinttel feljebb tudott kapcsolni. Ráadásul Hirscher 54. győzelmét szerezte, ami Ausztriában (és a sívilágban) Hermann Maier győzelmeinek bűvös számát jelentette addig.

Forrás: USA Today

Ledecká két sportágban nyert olimpiát (Pjongcsang, 2018)

A hó az hó, remek szórakozási lehetőség, csak az nem mindegy, milyen eszközt csatolunk a lábainkra. Ester Ledecká hódeszkásként vált előbb világhírűvé, jelenleg a parallel szakág négyszeres Világkupa-győztesének mondhatja magát, emellett még kétszeres világbajnok. Már 19 évesen ott kopogtatott a nemzetközi elit kapuján, Pjongcsangba pedig azzal az egyértelmű céllal érkezett, hogy olimpiai bajnokká avassák. Ám Ledeckát nem abból a fából faragták, hogy megelégedjen ennyivel. A sport megszállottjaként hobbiszinten strandröplabdázik, szörfözik. Egészen 2016-ig az alpesi síelés is ebbe a kategóriában szerepelt, mígnem be nem mutatkozott a Világkupában. Rögtön kettős pontszerzéssel. Onnantól egyvalami lebegett lelki szemei előtt: elsőként két sportágban kvalifikálja magát az olimpiára. Ez összejött. Majd eljött a Szuper-G napja. A favoritok egytől egyig vétettek legalább egy komoly hibát, Ledecká pedig jött 28-as rajtszámmal, s mindenkit, még saját magát is meglepve 1 századdal megnyerte a versenyt. Késve vett kanyarral, és egy sáncrekorddal felérő ugratóval. Egyetlen század, mint Lara Gut 2008-as bemutatkozásán, csak épp fordított előjellel. A jelenetsor annyira klasszikus, hogy rögtön több nyelven is felidézzük. Néhány nap múlva érvényesítette a papírformát snowboardban, így a sporttörténelmet írt a prágai lány, aki azóta a Világkupá(k)ban is bizonyítja hétről hétre, ő valóban mindkét sportág klasszisa.

Vonn és Svindal VB éremmel vonulnak vissza (Åre, 2019)

Nem esett még szó két korszakos sízőről, akik alapjaiban határozták meg az elmúlt évtized(ek)et. 2019-re már Lindsey Vonn és Aksel Lund Svindal is túl voltak pályafutásuk csúcsán, így mindkét klasszis úgy döntött, hogy a világbajnokság után befejezi profi pályafutását. Svindal még bőven éremesélyekkel érkezett Svédországba, Vonn azonban az addigi Világkupa idényben mégcsak dobogóra sem tudott állni. Előbb a férfiak lesiklása volt soron, meglehetősen mostoha körülmények közt. A vezető Jansruddal végig meccsben volt Svindal, végül mindössze két századdal maradt le az aranyéremről. Karrierje utolsó futamán így is VB éremmel búcsúzott a norvégok legjobbja. Másnap jött egy talán még nagyobb szenzáció: Vonn úgy döntött, nem üldözi tovább Stenmark rekordját és a lesiklással befejezi pályafutását. Az amerikai még egyszer utoljára régi önmagát idézte és egy szenzációs harmadik hellyel búcsúzott. A célban pedig maga Ingemar Stenmark várta csokorral Vonnt.

+1. Szőllős Noa ifjúsági olimpiai érmei (Lausanne, 2020)

Kitűntetett figyelemmel követjük a hazai utánpótlás aktuális helyzetét, és minden bíztató eredményben igyekszünk a pozitívumot kiemelni a magyaros pocskondiázás helyett. A Szőllős-testvérek jelentették a magyar alpesi síelés jövőjét, teljesítményük évről évre lépdelt előre, manapság pedig szépen javítgatják FIS-pontjaikat a felnőttek közt. De már nem magyar színekben. A szövetséggel vívott szélmalomharcban úgy döntött a család, hogy országot vált, s a jövőben Izrael képviseletében síelnek a gyerekek. Az elégtételre pedig nem is kellett olyan sokat várni. A januári Lausanne-i Ifjúsági Olimpián Szőllős Noa két éremmel gazdagodott. Szuper-G-ben bronzérmet, alpesi összetettben pedig ezüstérmet akasztottak a nyakába. Nem is kívánhatunk egyebet neki és fivéreinek, mint további sportsikereket!

A címlapon szereplő kép forrása: Amer Sports

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s