Hirscher a Herminator nyomában

Marcel Hirscher a vasárnapi második helyes „fiaskó” után Schladmingban már ismét győzni tudott, ezzel pedig 54-re növelte sikerei számát. Ez annyit tesz beérte legendás honfitársát, Hermann Maiert a világkupa-sikerek örökranglistáján. Henrik Kristoffersen nagyszerű második futammal helyezett nyomást riválisára, és egy ideig úgy tűnt meg is előzhet Hirschert. A norvég számára viszont minden bizonnyal a hógolyók miatt marad emléketes a verseny. Daniel Yule újabb remek sízéssel rukkolt elő, ez ismét dobogót ért számára.

Kitzbühel után a szokásos menetrend szerint újabb fényponthoz ért a világkupa: a villanyfényes schladmingi Nachtslalom került terítékre kedd este a stájerországi síparadicsomban. A Planai lejtője adott otthont a 2013-as világbajnokságnak is, ahol minden évben hatalmas szurkolótábor előtt csapnak össze a világ legjobb műlesiklói.

Sajnos az időjárás nemcsak itthon, hanem sógorainknál is nulla fok körül maradt, ami komoly kihívás elé állította a helyi szervezőket. Sajnos az időeredmények alapján a legnagyobb igyekezet ellenére is romlani kezdett a pálya, azonban a szervezőket mindenképp dicséret illeti. A hangulatra azonban ezúttal sem lehetett panasz a stájer helyszínen, ismét zajos fesztiválhangulat várt minden sízőre, aki az utolsó letörés után ráfordult a Planai „célegyenesére”.

A pályát elsőként az elmúlt időkben kisebb formaproblémákkal küzdő Manuel Mölgg (4.) próbálhatta ki, és komoly rontás nélkül abszolválni is tudta azt. Utólag elmondhatjuk, ideje messze bíztatóbb volt, mint az utóbbi időkben. Az olasz menetének értékéről rögtön a következő versenyző után megbizonyosodhattunk: Henrik Kristoffersen (2.) ismét nagyszerű sízéssel robogott a célig, a meredek szakaszokon pedig jó érzékkel engedte léceit.

Stefano Gross (3.) elsősorban viszonylag lassú kezdését bánhatja, azt leszámítva alig maradt el a két topfavorit szektoridejeitől. Ennyire már nem lehetett bizakodó André Myhrer (), aki túl sok élt használt a meredeken tűzött kapuknál, ez eredményezte másodperc feletti elmaradását. Michael Matt remekül kezdett, azonban több, az ő szintjén komolynak mondható bizonytalanság is megfigyelhető volt menetében – ez persze mit sem rontott a helyi szurkolók lelkesedésén.

Marcel Hirscher beim Nachtslalom in Schladming

A hangulatot pedig csak fokozta, hogy a pár kilométerre született Marcel Hirscher (1.) következett. A helyi ász ismét lehengerlő stílusban közlekedett a stanglik közt, igaz a letöréssel megküzdött, de a meredek második felében új lendületet talált. Az újdonsült VK-dobogós, Daniel Yule (6.) , ezúttal nem volt elég agresszív, újabb másodperc körüli hátránya ezúttal nem volt elég az első futam után a negyedik helyhez.

Sebastian Foss-Solevåg (26.) rendkívül darabosan síelt, ráadásul többször is meglehetősen távol került a kapuktól, ahogy Fritz Dopfer (20.) is újabb versenyen maradt el korábbi önmagától. Manuel Fellertől (7.) az utóbbi időkben megszokhattuk az önmagához képest visszafogottabb első futamokat, ezt láthattuk tőle ma is. Luca Ärni (10.) és Julien Lizeraux (11.) hasonló, nagyobb hibákat nélkülöző futamot síeltek, azonban időeredményükben minden bizonnyal már megmutatkozott az enyhébb időben kissé puhább pálya állapota is.

Fritz Dopfer beim Nachtslalom in Schladming

Alexis Pinturault (23.) továbbra sem találja legjobb szlalomformáját, ez mai versenyén is meglátszott, de hasonló mondható el Mattias Harginról (19.) is. A legjobb tizenöt sorát Dave Ryding (12.) zárta, aki erősen kezdett, a pálya második felére azonban vesztett addigi agresszivitásából.

A világranglista legjobb harmincas mezőnyének hátralévő tagjai közül mindenki továbbjutott a második futamba három versenyzőt leszámítva: Meillard és Chudounsky kiestek, míg Patrick Thaler egy kaputévesztést követően visszagyalogolt, majd élete utolsó világkupa-versenyén örömsízéssel érkezett az üdvrivalgásban kitörő aréna ölelésébe. A három kiesőn kívül mindenképp meg kell említeni Christian Hirschbühl (9.) menetét, aki Marco Schwarz-cal (22.) csatázott az utolsó osztrák olimpiai műlesikló helyért. Előbbi egy nagyszerű futammal még a legjobb tíz közé is beverekedte magát. A kiesések miatt fennmaradó három helyre Dominik Stehle (28.), Mark Engel (29.) és Robin Buffet (30.) csaptak le. A versenyen rajthoz állt Samsal Dalibor is, de a magyarrá lett horvát ezúttal sem jutott el a célig.

A második futamban sajnos továbbra is fagypont körüli hőmérséklet volt, ennek ellenére a pálya állapota kevésbé bizonyult meghatározónak, mint koraeste. Ennek fényében nem volt feltétlenül szerencsés, hogy Robin Buffet (24.*) egy kapuralépés után visszamászott, hogy helyezést érhessen el. Hasonló „műsort” adott Marc Engel (26.*) is, aki két kapu után hibázott, majd az újrakezdés után sem volt hibátlan menete. Dominis Stehle (19.) volt az utolsó, aki harminc feletti rajtszámmal második futamot síelhetett, és a két hibázó után toronymagasan vehette át a vezetést. Menetében pech, hogy közben szemüvege lecsúszott a helyéről.

Linus Straßer

A közönség elsőként Marc Digrubert (21.) köszönthette hangos üdvrivalgással, mint hazai versenyzőt, menete azonban nem volt épp tisztának mondható. Foss-Solevåg (15.) személyében meglehetős minőségi ugrás következett és ennek megfelelően jelentősen növelni tudta hozott előnyét, ezzel pedig jelentős előrelépésben bízhatott a romló hónak is köszönhetően. Linus Straßer (18.) lécei számos alkalommal álltak keresztbe, ráadásul sokszor került igen távol a kapuk tövétől, hátránya ehhez képest barátinak mondható.

A kétszeres világbajnok Jean-Baptiste Grange (16.) azért küzdött, hogy Torino után ismét olimpián indulhasson, ehhez azonban meg kellett volna előznie az utóbbi időben remeklő Clement Noëlt, azonban a veterán sízése nem volt most sem igazán meggyőző. Alexis Pinturault (21.) nem tudott a fordulókban elég tempót megőrizni, így az aktuális dobogóra sem léphetett fel. Hatalmas menetre volt szüksége Marco Schwarznak (11.) ahhoz, hogy megelőzze Digrubert az olimpiáért, és a pálya kétharmadán remekül jött, lendülete pedig egy komoly fékezést is elbírt. A hazaiak örömére a vezető helyet szerezte meg.

Erik Read (17.) biztonsági menetével elsősorban nem magában, hanem az esetleges kiesőkben bízhatott. A verseny utolsó német versenyzőjeként érkezett Fritz Dopfer (20.), azonban a második futam után legjobból leggyengébb németté „avanzsált”. Mattias Hargin volt a verseny első igazi kiesője, számára ugyanis az egyszerű célba érés már nem jelent sokat. A közönséget azért így is elszórakoztatta – felszerelését útban a cél felé a nézők közé dobálta. Egy kieső után azonban nem kellett sokat várni a másodikra sem: Khoroshilov távozott idő előtt, zsinórban harmadszor.

Clement Noël (6.) elsődleges célja Grange legyőzése volt, az ifjú francia azonban nem érte be ennyivel; fergeteges utolsó szektorral toronymagasan vette át a vezetést. Az utóbbi időben jó formát mutató Ramon Zenhäusern (13.) két szektorig tudott konkurálni az ifjú franciával, a letörés után mozgása szétesett, egy másodperces hátrányt gyűjtött össze.

A mezőny fele volt már csak hátra, sorukat pedig Nordbotten (10.) nyitotta, aki kockáztatva a kapuk közvetlen közelében kanyarodott, a letörés után azonban ő sem tudott konkurálni Noëllel. Muffat-Jeandet (9.) nagyszerűen kezdett, azonban a pálya ikonikus részét jelentő meredeken, pár kapuval a cél előtt még majdnem ki is esett – ezúttal nem ő lett a legjobb francia.

Már talán mondani sem kell, a pálya mely szakaszán kapott jelentős hátrányt Dave Ryding (12.), ő azonban az előzőekkel szemben több helyet csúszott vissza a rangsorban. Nestvold-Haugen (23.) jelentős kockázatot vállalt, azonban ezt már tudása nem bírta el, egy hiba után nullára fékezve kellett újraindulnia. A franciák öldöklő kvalifikációs csatájának újabb felvonásában Julien Lizeraux (25.*) drámáját láthattuk, a francia azonban rálépett egy kapura, azonban becsületből visszamászott, hogy folytathassa. Hogy ez végül pjoncsangi repjegyet ért-e, az majd kiderül…

Ismét jelentős hiba nélküli futamot láthattunk, Luca Ärni (14.) volt az „elkövető”, azonban a kulcsszó, hogy csak jelentős hibát nem mutatott be. Jó érzékkel mutatta a kamera Christian Hirschbühl menete előtt az osztrák síszövetség elöljáróit, azonban a számára kedvező, tavaszias hóviszonyok közt is mindössze négy kapu után megbillent és kiesett.

Nyolc versenyző volt már csak hátra és még továbbra is Clement Noël vezetett, ez azonban már csak időlegesen volt elmondható: André Myhrer (4.) részben hozott előnyének, részben pedig nagyon erős kezdésének köszönhetően átvette a vezetést. Manuel Feller (8.) igazi showmanként szórakoztatta hazai közönségét, azonban ezúttal bele-belehibázott a gyors sízésbe, így nem tudta átvenni a vezetést. Daniel Yule (3.) egy kiegyensúlyozottan erős menettel vette át a vezetést, talán csak lassabb utolsó szektorát bánhatta.

Michael Matt újabb hazai versenyen esett ki jó első futamos sízés után. Az első futam után Manfred Mölgg (5.) megérezhette a dobogó közelségét, ugyanis korábbi önmagát idézve egy ideges, de bevállalós menetet vállalt, azonban egy jelentős rontás végül Yule mögé kényszerítette. Az olaszoknak azonban maradt még egy reménye: Stefano Gross (7.) viszont túlságosan nagy tempót vállalt, ami miatt a kanyarokban minden alkalommal jelentősen fékeznie kellett. Meredeken vétett hibái miatt több helyet visszaesett.

Az idei szlalom-párharc újabb drámai felvonásához érkeztünk. Henrik Kristoffersen (2.) lehengerlő sízéssel rontott a pályának. Szektorról szektorra növelte eleve meglévő 1,11 másodperces előnyét. A norvég végül 1,74-es előnyt épített ki magának, amivel jelentős nyomást helyezett a még rajtban várakozó Marcel Hirscherre. A norvég ennek ellenére a célba rendkívül felháborodottan érkezett meg, ugyanis a közönség a futama alatt hógolyókat dobált felé. Frappáns válaszként dobott ki ő is egy hógolyót dühében.

Henrik Kristoffersen ist nach der Schneeball-Attacke auf ihn im Ziel in höchstem Maße erbost

Marcel Hirscher (1.) két tizedes előnye nem engedte, hogy az osztrák klasszis hátradőlhessen. Ennek megfelelően Hirscher is hatalmas elánnal vetette bele magát a kaputengerbe. Előbb növelte is előnyét, majd egy újabb szektor után úgy tűnt nem tud elszakadni a norvégtól, ráadásul nem sokkal később egy hibát is vétett, de bravúros mentés után mlg növelni is tudta tempóját. A célig már nem lehetett újra zavarba hozni, megnyerte a versenyt. Szimpatikus cselekedet, hogy a hógolyókért elnézést kért Kristoffersentől.

Hirscher-Maier

Marcel Hirscher ihletett szezont síel idén: 9 győzelmét aratta, ennyit egy szezon alatt 2012-ben tudott csak nyerni, de most még két közel két hónap vissza van a világkupából. Ami pedig ennél is fontosabb: Hirscher beérte a győzelmi örökranglistán a második helyezett Hermann Maiert. A két osztrák egyaránt 54 sikert aratott pályafutása során, Hirschernek pedig minden esélye megvan arra, hogy egyedülikánt váljon Ausztria eddigi legsikeresebb világkupa győztesévé. Henrik Kristoffersen a korábbi két Nachtslalom győzteseként állt ma rajthoz, azonban ma be kellett érnie a második hellyel – idén már hatodszor végez közvetlenül osztrák riválisa mögött. Daniel Yule számos sikertelen próbálkozás után vasárnap állt életében először dobogóra, a siker íze pedig úgy tűnik megfertőzte. Zsinórban másodszor végez a két klasszis mögött, azaz bizonyul a „vert mezőny” legjobbjának.


A hógolyócsata margójára: a blogon egy hosszabb Ivica Kostelić-portréval készülünk, aminek kapcsán a napokban sokszor felidéztem a 2012-es versenyt, amikor is volt szerencsém a Planaion végignézni a Nachtslalomot. Épp csak két nappal jártunk az után, hogy az összetett címvédő, Kostelić megvádolta Marcel Hirschert. A horvát szerint Hirscher két győzelmet is úgy szerzett, hogy kapura lépett, de szándékosan továbbsíelt. Az alpesi síben szokatlanul éles szóváltás robbant ki. A botrány kellős közepén rendezték a schladmingi versenyt, ahol az osztrák közönség hangos füttyögés-fújolás közepette hógolyókat dobált a pályára, amikor a horvát elsíelt előttük. Szóval a sportszerűtlen viselkedés sajnos nem ismeretlen schladmingi közönség körében. Ettől függetlenül két fontos motívumot hangsúlyozzunk: Hirscher nagyon sportszerűen bocsánatot kért Kristoffersentől a mai eset után – annak ellenére, hogy kettejük rivalizálása meglepő öszinte reakciókat vált ki mindkettejükből az általában amúgy igen visszafogottan reagáló mezőnyben. A másik pedig, hogy ilyen incidensek ellenére is mindenképp megéri ellátogatni a versenyre, ha lehetőség nyílik rá – ha pedig igazi fesztiválhangulatot szeretnénk átélni szurkolás közben, akkor mindenképp Schladming az ideális választás (és itt tegyünk is pontot a nem szándékolt, nosztalgia által felerősített, rögtönzött reklám végére).

Folytatás szombaton Garmisch-Partenkirchenben, egy lesiklással a klasszikus Kandahar-pályán!

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Marcel Hirscher (AUT) 1:43,56
2. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,39
3. Daniel Yule (SUI) +2,13
4. André Myhrer (SWE) +2,18
5. Manfred Mölgg (ITA) +2,33
6. Clement Noel (FRA) +2,43
7. Stefano Gross (ITA) +2,47
8.  Manuel Feller (AUT) +2,49

Szlalom szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 734
2. H. Kristoffersen Norvégia 615
2. A. Myhrer Svédország 373
4. M. Matt Ausztria 348
5. D. Yule Svájc 330
6. L. Ärni Svájc 247
7. S. Foss-Solevåg Norvégia 237
8. S. Gross Olaszország 233

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 1154
2. H. Kristoffersen Norvégia 980
3. A. L. Svindal Norvégia 666
4. K. Jansrud Norvégia 665
5. A. Pinturault Franciaország 598
6. B. Feuz Svájc 536
7. M. Mayer Ausztria 470
8. PA. Myhrer Svédország 435

 

Hirscher a Herminator nyomában” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s