Eljött a búcsú ideje: a visszavonulók listája (nők)

Lassan 3 hónap, s kezdetét veszi az Alpesi Sí Világkupa következő, versenyekben minden korábbinál jobban bővelkedő kiírása. A sportolók már belevágtak az erőnléti edzésekbe, legtöbbjük már a lejtőkön gyakorol. Mások viszont a búcsú mellett döntöttek. Mai cikkünkben tizenöt, a Világkupában is szerepet kapott sízőnővel foglalkozunk. Visszavonult egy csapatban világbajnok, egy VK- futamgyőztes, több VK- dobogós sportoló, s persze megannyi fiatal is, akik leginkább folytonos sérüléseik miatt nem tudták beteljesíteni ígéretesen indult pályájukat.

Meg kell hagyni, idén vérbeli sztár nincs a búcsúzó női sportolók közt, némelyiküknek még a pontzóna is elérhetetlennek bizonyult, többségüket azért bizonyára nem kell bemutatni olvasóinknak. Éppen ezért az alábbiakban egyfajta karrierösszegzésre vállalkozunk. Kiemelve a tekintélyesebb eredménysorral bíró ex-sízőket.

Forrás: Skiweltcup.tv

Erin Mielzynski

Megannyiszor ismételgettük mi is ama elképesztő adatot, hogy az elmúlt másfél évtized során, vagyis a Schild-féle, illetőleg a Shiffrin-Vlhová-korszakban alig-alig termett babér a többieknek szlalomban. Az előző szezon mezőnyéből például előbbi két extraklasszis mindösszesen négynek engedtek át elsőséget. Liensberger, Gisin és az idényzárón győzedelmeskedő Slokar mellett a negyedik a kanadaiak büszkesége volt.

Pusztán a statisztika kedvéért jegyezzük fel, hogy a 32. életévét májusban betöltött sportoló mindösszesen a harmadik síző a juharlevelesek részéről, akinek sikerült VK- futamot nyernie szlalomban. A 60’-as évek kiválósága, Nancy Greene, valamint az inkább az azt követő évtizedben jeleskedő Betsy Clifford volt a két neves előd – három, illetőleg két sikerükkel. Az Ontario tartományban fekvő, a „Virágzó városként” is emlegetett Bramptonban született Mielzynski személyében tehát bő negyven évvel később győzött kanadai nő műlesiklásban.

Erin tinédzserkorában – az alpesi síeléssel párhuzamosan – vízisíben is tehetségesnek mutatkozott, egyebek mellett ifi-vb-ezüstéremig vitte. Tizenévei derekán csatlakozott be a nemzetközi vérkeringésbe, akkor még többszámos sízőként. Idővel azonban világosan kikristályosodott, hogy elsősorban a technikai számokban, különösen szlalomban tehetséges: 2010-ben például hetedikként zárt a junior-világbajnokságon.

Forrás: Ski Racing Media

A következő idénytől az Észak-Amerikai Kupában pallérozódott a háromszoros kanadai bajnok. Két alkalommal végzett második helyen a szlalomosok pontversenyében. Legyőzői, név szerint Routhier, illetőleg Terwiel nem váltották meg a világot, ő viszont lehúzott egy 13 évadra nyúlt, meglehetősen eredményes Világkupa-karriert. Rögtön a 2009-es aspeni műlesikláson, debütálásán begyűjtötte első pontocskáját. Egy évre rá már a legjobb 15 közé került.

A csúcsra pedig 23 éves korára ért, azon a bizonyos ofterschwangi délutánon 2012 márciusában. Mint arról anno mi is beszámoltunk, a tavaszias hóviszonyok közepette a kádak közti remek egyensúlyozását nem figyelmen kívül hagyva a szerencse is Mielzynski mellé állt. Heten végeztek negyed másodpercen belül, a dobogósokat (Erint, Stieglert és Schildet) pedig 7 század választotta el egymástól.

Bár többször beverekedte magát a világranglista legjobb tíz szlalomosa közé, az újabb győzelemre már nem volt esélye a galaktikusok korszakában. Dobogóra is csak egyszer állhatott fel, mégpedig a 2013-as zágrábi versenyen, Shiffrin és Hansdotter mögött. A magas pénzdíjas helyszíneken egyébként is rendre megtáltosodott.

Az anyagi ágon lengyel származású sportoló érdekvédelem terén is sokat tett le az asztalra. Emlékezhetünk a közösségi médiában megfogalmazott nyílt leveleire, melyben támogatást kért önmaga és a kanadai nemzeti csapat felkészülésének, ill. útiköltségének a finanszírozására, tekintettel arra, hogy a honi szövetség látványosan hátat fordított a havas sportágaknak. Az előző télre például 45 000 dollárt sikerült összegyűjtögetnie ily módon.

A komoly sérülések elkerülték, ennek megfelelően megjárt tíz világversenyt, 4 olimpiát és 6 világbajnokságot. Ötkarikás játékokon nem került egyszer sem a TOP10-be, s ami a vb-ket illeti, három éve az Åre-i viadalon tizedikként zárt. Két évvel ezt megelőzően a kanadai csapat kötelékében nagy meglepetésre ezüstéremmel gazdagodott. Vailban előbb a németeket, majd az olaszokat, végül a svédeket győzték le. (A döntőben kikaptak az osztrákoktól.)

Elmondása szerint többet kapott a síeléstől, mint amire anno a kezdetek kezdetén várt volna. Izgalommal várja a civil lét kihívásait, ugyanakkor nem szeretne elszakadni a hegyektől, még az is megeshet, hogy edzőként vállal szerepet.

Forrás: Facebook (Francesca Marsaglia)

Francesca Marsaglia

Több sídinasztiát ismerünk az olasz válogatott kötelékéből. A Senoner-, majd a Thöni-fivérek kezdték a sort, hogy aztán az új évezredben felbukkanjanak a Fanchini-lányok, vagy épp a Curtonik. Nevezettek mind az Alpok szülöttei, mint a talján síelők döntő hányada. A kivételt erősítő szabály a Rómából származó testvérpár, melynek női tagja befejezettnek tekintette pályafutását. Az öt évvel idősebb bátyja, Matteo még ki szeretne tartani a hazai olimpiáig.

A búcsú időpontja és helyszíne előre eltervezett volt, annak módja már kevésbé. A zárszónak szánt nemzeti bajnokság lesikló edzésén bukott hatalmasat, jobb bokája bánta az esést.

15 éves korában mutatkozott be FIS-versenyen, a dél-amerikai kupasorozatban nem sokkal később már sikerei is születtek. 2007-ben elindult az EYOF-on, a spanyoloroszági viadalon egy szép 6. hellyel gazdagodott szlalomban. (Amit egyébként egy bizonyos Ilka Štuhec nyert meg.) Pár héttel később már a junior-világbajnokságon volt jelenése. Lassanként kikristályosodott, hogy „Frenci” a gyorsasági szakágakban lesz igazán eredményes, Altenmarkton hetedikként zárt azon a futamon, amit a későbbi világbajnok Nicole Schmidhofer húzott be. 2009-ben ötödikként zárt lesiklásban.

Forrás: Salomon

A következő három tél az Európa Kupáról szólt, annak dacára, hogy alkalmanként lehetőséget kapott a Világkupában is. A másodikszámú sorozatban apránként gyűjtötte a pontokat, első TOP-10-helyezésére egészen 2009-ig kellett várnia. Nem sokkal később Tarvisión a dobogó is sikerült, majd egy évre rá megnyerte a St. Moritz-i szuperóriást. Minthogy a két gyors szám mellett óriás-műlesiklásban is felettébb eredményes volt, összetettben megkaparintotta a 6. pozíciót a szezon végeztével.

Azon nyomban átkerült a VK- csapatba, amit rögtön kettős pontszerzéssel hálált meg Lake Louise-ban. Minthogy a jó forma nem áldozott le, nevezték a garmischi világbajnokságra, ahol azonban a szuper-kombináció műlesikló futamán kiesett. Négy évre nyolcadikként zárt ugyanezen számban, míg legjobb vb-eredménye Åréhez fűződik, 2019-ben hetedikként végzett Szuper-G-ben.

Ami a Világkupát illeti, háromszámos sízőként rendszeres tagja volt a pontzónának, s egyre gyakrabban került a TOP-10-be. Egész karrierje során 26 alkalommal, épp ezért volt kellemetlen, hogy a dobogó csak nem akart sikeredni. Csak hogy érthető legyen: ez a peches arány nagyjából ekvivalens Holdener 0 győzelem/ 29 dobogó statjával.

Forrás: Sportnews.bz

A gát 2019 decemberében szakadt át Lake Louise-ban: a századok csatájából ezúttal szerencsésen került ki. Felállhatott a dobogó harmadik fokára, Schmidhofer és Shiffrin mellé, méghozzá a királykategóriában. Azóta három ízben zárt a legjobb öt között, de az újabb pódium nem valósult meg.

Világversenyeken, legfőképp olimpiákon nem igazán tudott érvényesülni, az ő terepe inkább a Világkupa volt, annak is a bő élmezőnye/ a középmezőny eleje. 2021-ben élete legjobb idényét produkálta Szuper-G-ben, épp ezért élte meg csalódásként, hogy idén kiszorult a VK- fináléról. Bár aligha ezért döntött a visszavonulás mellett 2015 olasz bajnoka.

Forrás: TV2

Kristina Riis-Johannessen

Legjobb egyéni eredménye egy VK- 10. hely. Viszont mégis világbajnoknak vallhatja magát – csapatban. A sikerekért nem elég megdolgozni, nem árt az sem, ha szerencsés csillagzat alatt születik az ember.

Pedig ígéretesen indult az oslói születésű sportoló karrierje. Az FIS gyermeknek kiírt két legpatinásabb viadalán, a Trofeo Topolinón és a Whistler Kupán sem talált legyőzőre szlalomban. Mondanunk sem kell, megannyira klasszis pályája kezdődött ugyanígy. A folytatás sem mutatott csúnyán, hiszen első teljes idényében összejött a dobogó és a győzelem, továbbá háromszoros junior-norvég bajnokká avanzsált. 2009-ben a legjobb húsz közé került a junior-vb-n. Ami a felnőtteket illeti, 2008 és 2012 között kilenc érmet gyűjtött hazája nemzeti bajnokságán, mégpedig az óriás-műlesiklást leszámítva valamennyi számban.

Ezt követően az Egyesült Államokba járt egyetemre, de az alpesi síelést sem hagyta azért teljesen abba. Hétszer végzett dobogón az Észak-Amerikai Kupán, ebből egy győzelem is összejött. 2016-ban tért vissza az öreg kontinensre, méghozzá meggyőző formában. Megnyerte az Európa Kupa összetettjét Kristin Lysdahlt megelőzve, négy futamot nyert, ill. év végén a TOP5-ben zárt négy különféle szakágban. Delegálták a St. Moritz-i vb-re, ahol nem igazán váltotta meg a világot. (Szuper-G-s 21. helyezése volt a plafon.) Magától értetődő módon a következő felkészülést már a Világkupa-csapat kötelékében kezdte meg. Csakhogy egészségi problémák miatt nem tudott versenyezni, tetejében 2017 márciusában lábát törte gördeszkázás közben. Két komplett telet hagyott ki egyhuzamban.

A 2019/2020-as szezonban többszörös pontszerzőként tért vissza, az azt követő télen aztán még egyet feljebb lépett a ranglétrán. Már-már a legjobb tízbe kezdett kopogtatni az ünnepi szlalomokon, Semmeringen és Zágrábban, ami újabb vb-jegyet ért. Szlalomban és egyéni parallelben kiesett, a norvég csapat tagjaként ugyanakkor beteljesedett álma. Bár futamot csak a japánok ellen nyert, a döntőbe jutáshoz kellett szolid különbségű veresége Holdenerrel szemben.

Slusszpoénként élete legjobb VK- helyezésével zárt a szezont: Årében hetedikként végzett. Az epilógus hirtelenre sikerült. Elindult a Lech-Zürs-i parallelen, s a két levi szlalomon, eredménytelenül, majd a killingtoni futam előtti este teljesen váratlanul bejelentette visszavonulását az Instagramon. Új kihívásokra vágyott, azóta Sri Lankán él és dolgozik, mint szörfoktató.

Forrás: Siol.net

Maruša Ferk

Még a megboldogult Jugoszláviában, pontosabban a szlovéniai Észaak-Krajna történelmi régióban látta meg a napvilágot 1988-ban délnyugati szomszédunk elnyűhetetlen sízője. 2007 óta volt tagja a Világkupa-mezőnynek, ez idő alatt nemkevesebb mint 16 idényt húzott le a legjobbak közt.

Bár térdsérülések érték hosszú pályafutása során, azok legfeljebb a közepesen súlyos tartományba estek. Ennek tudható be, hogy több mint másfél évtizeden keresztül nem volt olyan VK- szezon, amin ne szerepelt volna, s ne szerzett volna pontot. Ez utóbbi adat rekordgyanús.

15 évesen mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben, két évre rá pedig már az Európa Kupában igazolta sokrétűségét. Megnyerte a kombinációs szakágit, harmadikként zárt szlalomban, az összetettben pedig csak bő száz ponttal kapott ki Anna Fenningertől. A későbbiekben még két trófeát nyert a kontinentális kupákban: EK szinten kombiban zárt harmadikként, míg Észak-Amerikában egy ezüst jutott neki lesiklásban.

Hosszú VK- karrierje során azon kevesek közé tartozik, akik valamennyi szakágban eljutott a pontszerzők közé. (Junior-korszaka már előirányozta mindezt, elvégre kombinációs érme mellett három további számban a legjobb hat között végzett a korosztályos végéken.) Ígéretesen kezdett, hiszen debütálása alkalmából egy vaskos 13. hellyel jelentkezett óriás-műlesiklásban. Ha csak a pontmennyiséget nézzük, akkor a csúcsformát a 2000-es évek végén ostromolta. A 2008/2009-as idényben száz pont fölé került szlalomban, elsősorban a garmisch-partenkircheni dobogójának köszönhetően. Akkoriban megszokott erősen közepes teljesítményéről délután lépett szintet, így a mezőny sűrűjéből felkapaszkodott  a pódiumra. Századokkal előzte meg szláv kollegináit, Jelušićot, valamint Záhrobskát. Az önkívületi formát bemutató Vonn és Riesch maradt csak előtte.

Ami az összetettet illeti, a legtöbb pontot (169 darab, 44. helyezés) a következő télen szerezte. Innentől fogva nyergelt át a gyors számokra, habár még jó egy évtizedig eredményes maradt szlalomban is. Következésképp igazi vadászterülete mindenkor a kombináció volt, kilenc TOP10-helyezéséből ötöt benne szerzett, ám az újabb dobogót már nem sikerült megcsípnie. Ennek ellentmondva a legközelebb mégis lesiklásban állt a TOP3-hoz. A 2010-es Crans Montana-i futamon a visszatérő napsütés jótékony hatását kihasználva jutott előre. Egyetlen századdal kapott ki a hazaiak részéről Abderhaldentől.

Megjárt négy olimpiát és hat világbajnokságot, s bár rendkívül masszív összteljesítményt rakott le az asztalra (összességében 16-szor zárt a legjobb húsz közt egyéniben), az éremszerzéstől azért messze volt, noha kombinációban például hat darab TOP-10-et tudott felmutatni.

Az utóbbi öt-hat szezonban már egyre magasabb rajtszámmal volt kénytelen síelni, a március végi francia bajnokságon pedig tudatta mindenkivel, hogy a jövőben civil életére koncentrálna.

Forrás: Expressen

Fjällström és Dannewitz – amikor a nagy ígéretek nem váltják meg a világot

Minden későbbi klasszis fitogtatta tehetségét tinédzserkorában, ugyanakkor a korosztályos versenyek ászai közül nem mindenki teljesedett ki felnőttkorban. Nincs olyan évad, melynek végén nem búcsúzik legalább egy hamvába holt tehetség.

Hiába adnak olimpiai bajnokot a svédek, keretük meglehetősen szűkösnek mondható, ami nagyban köszönhető a megcsappant költségvetésnek, s helyi sportszövetségnek.

Legalábbis Magdalena Fjällström búcsúposztja alapján arra következtethetünk, hogy nincs a svédeknél minden rendben. Motivációját veszte, miután állítása szerint nem kapta meg a kellő anyagi, szakmai támogatást az illetékesektől. A konfliktus végén még a VK- keretből is kicsapták. „Elegem lett abból, hogy állandó jelleggel a sportágat rosszul és hazugan vezető, a sportolókat sz*rnak néző szövetséggel foglalkozzak” – írta Instagramján a 27 esztendős síző. Ami tény, az előző két évben Stålnacke és Wikström személyében két tehetséges síző ugyanígy távozott.

Az észak-svédországi ex-sportoló megnyert mindent, amit az utánpótlásban lehetséges. 2011-ben csapatban aranyérmet szerzett az EYOF-on, egy évre rá a szuper-kombináció ifjúsági olimpiai bajnokának koronázták meg, majd 2013-ban – többek közt Gisint és Vlhovát megelőzve – megnyerte a junior-világbajnokságot szlalomban. Az Európa Kupában háromszor győzött, kilencszer állt dobogóra, kilenc éve harmadikként zárt a szlalomos összesítésben. 64 alkalommal szerepelt a Világkupában, ám legjobb eredménye egyetlen 10. pozíció, mégpedig a Kranjska Gora-i szlalomon. A hazai rendezésű 2019-es felnőtt vébé sem róla szólt, harmincadikként zárt óriásban. Az ígéretesen induló pályafutást krónikus térdproblémái akasztották meg. Jelenleg egy hotel tulajdonosaként dolgozik.

Forrás: Stol.it

Ida Dannewitz is a lelki nyomást emelte ki döntése hátteréül, de a sérüléseiről szóló cikkek alapján olybá tűnik, a 23 éves lány szervezete nem igazán tette alkalmassá az élsportra. Három évvel ezelőtt bronzérmet szerzett a junior-világbajnokság kombinációs számában. Emellett két TOP8-as helyezést jegyzett lesiklásban. Ami az Európa Kupát illeti, nyert egy futamot, négyszer volt pódiumon, a 2019/2020-as idény végén pedig hetedikként zárt összetettben és másodikként Szuper-G-ben. Mindössze ötször szerepelt a Világkupában. A csúcseredményt két éve Altermarkton érte el, ahol kilencedikként végzett kombinációban. Emellett még egy pontszerzése volt. Nem egészen 20 esztendősen ott volt Årében: Szuper-G-ben a 26., lesiklásban a 34. helyet szerezte meg. Az előző télen egyáltalán nem síelt, a rehabilitációra nem kapta meg a szükséges anyagi forrásokat.

Forrás: Skiweltcup.tv

S a többiek…

A többi búcsúzó közül nyilvánvalóan kiemelkedik Tignes büszkesége, Tiffany Gauthier. 72 Világkupa-rajttal a háta mögött 27 évesen döntött a visszavonulás mellett, tette mindezt úgy, hogy jövőre ugyebár hazája rendezi a világbajnokságot. Súlyos egészségi, elsősorban térdproblémái nem teszik lehetővé az élsportot. A gyorsasági szakágak specialistájaként kezdettől fogva rendszeres pontszerzőnek számított. Öt alkalommal végzett az első tíz között, három esetben is csak egyetlenegy pozíció választotta el a dobogó alsó fokától. A 2018-as Bad Kleinkirchheim-i hétvégén kétszer, míg tavalyelőtt Garmischban egyszer zárt negyedikként. Utóbbi esetben egy századdal szorult le a pódiumról. Megjárt két olimpiát és három vb-t. Pjongcsangban a 13. helyen zárt lesiklásban, a többi esetben húszon kívül végzett.

Forrás: Crans-Montana

Komoly érvágás a svájciak számára Charlotte Chable visszavonulása, amit még tavaly novemberben, közvetlenül a szezon kezdete előtt jelentett be. Kétszer állt dobogón az EK-ban, előtte szállított egy 13. helyezést szlalomban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról. Huszonévei elején remekül ugrott be a Világkupa-csapatba, hiszen Mariborban a 11., míg Aspenben a 9. helyen fejezte be a műlesiklást. Ezzel együtt meglepetésre válogatták be a Vail-i vb-csapatba, állítólag az edzéseken Holdeneréket is verte. Ottani 15. helyezésével tisztességgel helytállt, a svájci csapat részeként pedig negyedikként zárt, miután a svédek ellen elbukták a bronzcsatát. Az év végi csapatparallelben két VK- győzelme is van. Folyamatosan bajlódott térdével, legutóbbi szalagszakadása, vagyis 2020 nyara óta nem síelhetett.

Luana Flütsch kevésbé ismert svájci síző. 2020-ban megnyerte hazája nemzeti bajnokságát Szuper-G-ben, emellett kétszer állt dobogón az EK-ban, korábbról pedig két TOP10-es helyezése volt az EYOF-ról. A gyorsasági specialista nyolcszor szerepelt a Világkupában, a 2019-es Crans Montana-i lesikláson szerezte meg egyetlen pontocskáját. Ugyanezen évben csapatban van VK-győzelme.

Osztrák részről Stephanie Resch került partvonalon kívülre. 17 VK-bevetésből kétszer szerzett pontot, a 2018-as söldeni idénynyitón elért 19. helyezése volt a plafon. Az Ausztrál-Új-Zélandi Kupáról volt két dobogója, EK-szinten hat TOP10-et bírt felmutatni. Kétszeri keresztszalag-szakadása sem könnyítette meg számára a profi sportot.

A német csapat kötelékéből Meike Pfister intett búcsút a sportágnak. Öt évvel ezelőtt hetedikként zárt lesiklásban a juniorok között, a német bajnokságokról két ezüstérme volt. 2019-ben a felnőtt vb-re is kivitték, s nem is vallott szégyent (AC: 22, DH: 23.). Huszonkettő VK-bevetésből ötször szerzett pontot. 2018-as garmischi 14. helye volt a csúcs. 2019-es vállsérüléséből nem tudott már visszatérni.

Forrás: Skiweltcup.tv

Az olaszok három, húszaséveik közepét taposó sízőjük talpára kötöttek útilaput. Federica Sosio pedig egykoron, 2017-ben megnyerte a junior-vb-t Szuper-G-ben, illetőleg az EK-ból is volt három dobogós helye. Egy híján harminc VK-startján két pontszerzés sikeredett. Mindkétszer alpesi összetettben. Crans Montanán tizedikként zárt öt éve. Három évvel ezelőtti komoly bukásából már nem volt visszaút a számára. Roberta Midali egy győzelmet és három dobogót jegyzett az Európa Kupában, de aztán hiába kapta meg sokszor, szám szerint negyvenszer az esélyt a Világkupában, pontot szerezni csak kétszer sikerült. Beláthatta, hogy az olasz óriás-műlesikló csapatba kerüléshez nincs benne elég kraft. Verena Gasslitter bronzérmet szerzett hat éve a junior-vb-n, majd az EK-ban is volt egy remek idénye. 2015/2016-ban egy győzelem, 5 dobogó, Szuper-G-s szakági elsőség volt a mérlege. Második VK-hétvégéjén aztán nagyot bukott, 2020-as visszatérése pedig a pár pontocska ellenére nem volt releváns.

Végezetül Andrea Komšić sem folytatja tovább. A boszniai horvát sportolóból nem lett egy új Janica Kostelić, de még egy Ana Jelušić sem. Harminc VK-verseny, 0 pont. Megjárt 3 olimpiát (négy harmincon túli helyezés) és öt vébét. Vailben 19. helyen zárt kombinációban, valamint Sankt Moritzból van egy csapatban elért 9. helye. (Vagyis kiestek az első körben.) Déli szomszédjaink sok könnycseppet aligha hullajtanak érte, hiszen már ott kopogtat az elit ajtaján Zrinka Ljutić…

A címlapkép forrása: Depositphotos

Eljött a búcsú ideje: a visszavonulók listája (nők)” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s