Eliascht újraválasztották, de nem enyhült a feszültség a szövetségben

A héten tartották Milánóban a Nemzetközi Sí Szövetség éves közgyűlését. A tavalyi rendkívüli tanácskozáson elnökké választott Johan Eliasch újabb két évre szóló mandátumot szerzett, sikere azonban messze nem tekinthető teljes értékűnek, hiszen számos reformjavaslata nem ment át a szűrőn, továbbá a patinás sínemzetek szinte egytől egyig ellene foglaltak állást. Mai cikkünkben a fontosabb döntéseket részletezzük, valamint az elnök és a nemzeti szövetségek közti konfliktus egyes elemeit boncolgatjuk.

Mint hó eleji cikkünkben részleteztük, forradalommal felérő változásokat lengetett be a Világkupák vonatkozásában, azon belül is az alpesi síelésben a tavaly lemondott néhai sportdiplomata, Gian Franco Kasper helyére megválasztott sportszermilliárdos, Johan Eliasch. Bár megválasztásakor némi szkepticizmussal átitatva, de alapvetően bizalommal álltak személyéhez az európai nagy sínemzetek, idővel mindinkább szélesedtek azok a bizonyos törésvonalak álláspontjaik között. Kezdve már az alapoknál. A svéd származású brit üzletember ugyanis nem a nemzeti szövetségekkel való egyeztetés ütemében végezte el az átadás-átvétel folyamatát síkonszernjénél, a Headnél. Bár vezérigazgatói posztjáról tavaly júniusban azon nyomban lemondott, többségi tulajdonosként jelenleg is meghatározó szereppel bír a cég vezetésében, melynek különféle leányvállalataiban változatlanul ügyvezetőként és/vagy igazgatóként tevékenykedik. Márpedig mindez a honi szövetségek álláspontja szerint kimeríti az összeférhetetlenség fogalmát.

Forrás: Gettotext

Azt sem nézik jó szemmel az alapítónemzetek, hogy Eliasch szép lassan kiépített maga köré egy amolyan hűbéri kíséretet, egy belső kört, amely az alpesi országokat megkerülve tervezgeti az újabb, s újabb reformokat. A csütörtöki közgyűlést megelőzően például hirtelenjében kidolgoztak egy javaslatot, miszerint nem kettő, hanem 4 évre, az olimpiai ciklus végéig kellene elnököt választani. Aznap. Vita támadt a szavazás módjával kapcsolatban is. 15 nemzeti szövetség, közte az ÖSV titkos szavazást kérvényezett – nyilván az elnökváltás reményében, amibe az Eliasch-féle vezetőség csak azzal a feltétellel ment bele, ha a szavazólapon csak két opció szerepeljen: az „igen, támogatom” és a „tartózkodom”. Vagyis kikerült a tiltakozás, mint opció. Ezért még a voksolást megelőzően többek közt az osztrák, a német, a svájci, a finn és a horvát delegáltak tiltakozásul elhagyták az üléstermet.

Eliascht újraválasztották, ám a 117 szavazatból 70 támogatta, ami összességében alig 60%-os arány. Csak az érzékeltetés kedvéért: mindössze 6 szavazattal lépte túl az abszolút többséghez szükséges számot. Ellenjelölt híján ez igencsak csücskös eredmény, ami kihathat Eliasch, s körének grandiózus terveire is. Az országos szövetségeket érthetően a központi marketingről szóló pénzügyi reform háborította fel igazán, a televíziós, s egyéb jogdíjak zömét a folytatásban is ők kezelnék tovább. Az FIS pedig a nyílt kommunikáció hiányát rója fel a másik félnek. A hírek szerint mindkét oldal nyitott az egyeztetésre, miközben nevezett szövetségek együttműködése hamarosan szintet léphet, mégpedig egy alkalmas, közös ellenjelölt előcitálásában. Ez pedig magában rejti a puccs lehetőségét…

Forrás: World Today News

Döntés született a 2027-es világbajnokságok helyszíneiről. Az északi szakágak seregszemléjének a svédországi Falun, a szabadstílusú síelés és a hódeszkázás legjobbjai az ausztriai Montafonban gyűlnek össze öt év múlva. A döntés mindkét esetben egyhangúra sikerült, s bár az alpesi sí vb kapcsán szoros voksolásra számítottak, végül ott is fölényesen győzött az esélyes. Crans Montana 40 év után rendezhet újra világbajnokságot: a döntnököktől 11 szavazatot zsebeltek be a svájciak. Narvik és – a svájci média szerint Eliasch által favorizált – Soldeu 3-3, míg Garmisch-Partenkirchen 1 jelölést kapott.

Régóta napirenden lévő adósságát törlesztette a közgyűlés azzal, hogy átkeresztelték a nemzetközi szervezet nevét Nemzetközi Sí- és Snowboard Szövetségre. A rövidítés viszont megmarad. Bővülni fog hamarosan az FIS hatásköre, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságtól átveszik a havas sportok irányítását.

Forrás: FIS-Ski.com

Elfogadták a 2022/2023-as szezon versenynaptárát. Ami az alpesi síelést illeti, soha nem rendeztek még annyi versenyt, mint ami a következő télen vár a mezőnyre. Szám szerint a nők 41, a férfiak 42 versenynapot síelnek le, és az október végi söldeni idénynyitótól kezdődően nem múlik majd el hétvége sízés nélkül. A múltkori cikkünkben is boncolgatott előzetes kalendárium nagyobbrészt realitássá lett. Valóban részesei lehetünk egy klasszikus születésének Zermatton, a férfiak tényleg kétszer szelik át az óceánt, hiszen a vb-t követően két hétvégét töltenek majd Észak-Amerikában. Újdonság, hogy mégsem marad el a legendás lesiklás a garmischi Kandaharon, illetőleg a technikai szakágak legjobb hölgyei a vb-t megelőzően még elutaznak Csehországba, közelebbről Špindlerův Mlýnbe. A gyorsasági és a technikai hétvégék aránya a férfiaknál kiegyenlített (21:21), a nőknél ugyanez 22:19 az utóbbiak javára. Kiemelendő, hogy rekordszámú, 14 lesiklást rendeznek jövőre a férfiaknak.

A teljes versenynaptár

Forrás: US Ski Team

Johan Eliasch középtávú tervei közt szerepel a Távol-Kelet bevonása a nemzetközi sí vérkeringésébe, nemenkénti bontásban, felváltva kaphat szerepet Kína, illetőleg Japán. Ám ebből egyelőre még nem lett semmi, ugyanez a helyzet az elnökség kissé lázálmosnak ható képzelgésével, a technikai, ill. gyorsasági kombinációs hétvégékkel. Eliasch mondjuk hajthatatlannak tűnik, 2023 telén mindenképp bevezetné az új metódust. Így viszont kombinációt egyáltalán nem rendeznek jövőre a Világkupában, s az anno megváltóként életre hívott parallelből is maradt az egyetlenegy Lech-Zürsben. Apró szabálymódosítással. Míg eddig maximálisan 5 tizednyi előnyt lehetett gyűjteni az első futamban, akármi is történt, a jövőben a tényleges hátrányt viszi tovább a kárvallott, ha pedig kiesik, akkor nem is tartják meg a visszavágót. A nyári időszakban is tervezünk különféle anyagokat, így érdemes látogatni oldalunkat.

A címlapkép forrása: Padel World Press

Eliascht újraválasztották, de nem enyhült a feszültség a szövetségben” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s