Az osztrák sasok mindent vittek Sapporoban – Vörös Virág 51. és 43.

Fantasztikus formában voltak az egyhónapos szünetet követően folytatódó női síugró VK-sorozat sapporói állomásán az osztrák ugrók, hiszen amellett, hogy Marita Kramer és Eva Pinkelnig személyében két új győztest is avattunk, mindkét nap volt egy másik képviselője is a sógoroknak a dobogón, abszolút hegemóniájukat egyedül Maren Lundby tudta csak megtörni. A hétvégén emellett ismét szurkolhattunk Vörös Virágnak, akinek szombaton több, vasárnap kevesebb hiányzott a főtáblára kerüléshez.

Nem kezdődött túl jól a hétvége, ugyanis ahogy sok helyszínen Európában, jelenleg Sapporoban is gondot okozott a szervezőknek a hóhiány, ráadásul technikai problémák is hátráltatták őket, így a péntekre tervezett edzéseket és a kvalifikációt át kellett tenni szombatra. Szerencsére a hétvége későbbi részére ezen sikerült úrrá lenni, így szombaton már semmi akadálya nem volt a verseny megrendezésének.

A győztes ugrás, Marita Kramer

Az első versenynapon a klingenthalban diadalmaskodó Chiara Hölzl utén ismét új győztest avattak az osztrákok, ugyanis ezen az estén Marita Kramer bizonyult a legjobbnak, aki egy 131 és egy 135 méteres ugrásnak köszönhette első sikerét. A VK-éllovas Maren Lundby az első sorozat után egy 127 méteres ugrással a második helyen, majd a második körben Kramerhez képest magasabb beülőből ugorva a sáncrekord (139 m) is kevés volt ezúttal a győzelemhez, így marad számára az “ezüstérem”. A dobogó harmadik fokára egy újabb osztrák, nevezetesen Eva Pinkelnig (127,5/134 m) állhatott fel, míg Sara Takanashi (126/132,5 m) hazai pályán éppen lemaradva a dobogóról negyedik lett. Az osztrák csapat erejét jól jelzi, hogy az 5-6. hely is az övék lett Daniela Iraschko-Stolz (120/131,5 m 5.) és Chiara Hölzl (123,5/127,5 m 6.) révén.

Maren Lundby sáncrekordja

Ami a további sorrendet illeti, a 7. helyet Katharina Althaus szerezte meg Nika Kriznar (8.) és Yuki Ito (9.) előtt, míg a top10-et ezúttal Luisa Görlich (10.) tette teljessé, valamint említést érdemel mg a VK-összetettben harmadikként Japánba érkező Ema Klinec is, aki ezúttal mindössze a 13. helyen végzett.

A szombati verseny eredménye

Eva Pinkelnig győztes ugrása

A második versenynap ismét osztrák sikert hozott, ugyanis a magyar idő szerint éjjel rendezett versenyen Eva Pinkelnig diadalmaskodott, jórészt az első, 135,5 méteres ugrásának köszönhetően, amivel 18(!) pontos előnyt szerzett az ismét Maren Lundby által vezetett üldözőkkel szemben. A norvég sárga trikós aztán a második sorozatban hiába javított ismét a sáncrekordon (139,5 m), Pinkelnig egy 130 méteres ugrással így is simán nyert, pályafutása során egyébként ugyancsak először. A dobogó harmadik fokára nagyot hajrázva (mer hogy az első kör után még csak 12. volt) Daniela Iraschko-Stolz (117,5/135,5 m) állhatott fel, sőt Chiara Hölzlnek (123,5/132 m) köszönhetően a negyedik hely is a sógoroké lett.

Újabb sáncrekord, újabb második helyezés.

Sara Takanashi (121,5/130 m) ezúttal ötödikként zárt, éppen megelőzve Yuki Itot (119/128,5 m 6.), akit Silje Opseth (119,5/122 m 7.) és a tegnapi győztes Marita Kramer (123,5/130 m 8.) követett a rangsorban, míg a top10-et két orosz versenyző, Sofia Tikhonova (126/118 m 9.) és Irina Avvakumova (125,5/113,5 m) zárta.

A vasárnapi verseny eredménye

Ami az összetettet illeti, két második helyének köszönhetően Maren Lundby összességében növelte az előnyét a pontverseny élén, legközelebbi üldözői Chiara Hölzl és Eva Pinkelnig 75, illetve 96 pontra vannak tőle, vagyis lassan közelít az egy győzelemnyi különbséghez a norvég címvédő előnye.

Világkupa-összetett

HelyVersenyzőOrszágPontszám
1.Maren LUNDBY405
2.Chiara HÖLZL330
3.Eva PINKELNIG309
4.Sara TAKANASHI234
5.Ema KLINEC215
6.Marita KRAMER203
7.Katharina ALTHAUS198
8.Yuki ITO173
9.Daniela IRASCHKO-STOLZ169
10.Silje OPSETH134

VK összetett (részletes)

Magyar szemmel

Vörös Virág révén, aki részt vesz nem csak a sapporói, hanem a jövő heti zaoi hétvégén is, ismét volt magyar szereplője is a hétvégének. Virág számára a fő cél ezúttal is a fő versenyre jutás volt, ami nem volt egyszerű feladat, hiszen, főleg a japán nemzeti csoporttal együtt, igen népes mezőny gyűlt össze. Az Okurayama-sánc ráadásul nem tartozik az egyszerűbbek közé, ahogy az az edzéseken látszott is, ugyanis Virág egy-egy visszafogott 85 és 89 méteres ugrással kezdett. A kvalifikáción aztán sikerült 90 méter fölé kerülnie Virágnak (91,5 m) ám ez is kevés volt, a főtáblától ezúttal viszonylag messze, az 51. helyen végzett.

Jobban, ennél fogva izgalmasabbra is sikerült viszont a vasárnapi kvalifikáció, ahol Virág egy 95 méteres ugrással igen közel járt, ugyanis mindössze három hely, illetve 7,4 pont hiányzott a legjobb 40-hez, végül versenyzőnk a 43. helyen zárt.

Virág saját oldalán úgy értékelt, hogy szombaton az elugrása rendben volt, ám túl agresszívan támadta a levegőt, ezért vesztett értékes métereket, míg vasárnap egy jobb elugrás hiányzott a főtáblához. A húszesztendős versenyző emellett említette azt is, hogy nagysáncon a többiekhez képest még mindig viszonylag kevés tapasztalata van, ilyen szempontból talán még jól is jön majd, hogy jövő héten Zaoban normálsáncon folytatódik majd a küzdelem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s