Sífelvonó (Zágráb)

Az újév első napjait éljük mindnyájan, az ünnepekből menthetetlenül visszatértünk a hétköznapok világába. Az alpesi sízők sem tettek másként, hiszen kezdetét vette a január, az a hónap, amelyik döntően meghatározza, kiknek van esélye a kristálygömbökre, kiknek kevésbé. Az ötkarikás játékok közeledése pedig maga után vonja a kerethirdetések határidejét is. Szokás szerint felpörög a Világkupa, az elkövetkező két napban Zágráb ad otthont a kiemelt pénzdíjazású szlalomoknak, hogy aztán a hölgyek Kranjska Gora – Flachau – Zauchensee – Cortina – Kronplatz – Garmisch, míg a férfiak Adelboden – Wengen – Kitzbühel – Schladming útvonalon megérkezzenek Pekingbe. Mármint akik kiérdemelték az indulás jogát.

Az elkövetkező napok programja:

Forrás: Bergfex

A helyszín: Zágráb – Sljeme

Mi mindent kihozhatnánk mi is a Kékes-tetőből – mondhatjuk, ha ránézünk az alpesi sí Világkupa hagyományos évnyitójának helyszínére. A horvát főváros szomszédságában magasodó Sljeme ugyanis épphogy ezer méter fölé emelkedik, mégis fogalommá vált az alpesi síben. Zágráb Horvátország fővárosa és egyben legnagyobb városa, 800 000 lakosnak ad otthont a Száva mentén. Nem mellékesen, az egyetlen olyan nagyváros, ami ebben a szezonban is alpesi sí versenynek adhat otthont. A várostól északra magasodó Sljeme a Medvednica hegység területéhez tartozik. A nagyrészt óidei metamorf kőzetekből felépülő, itt-ott karbonátos üledékkel fedett hegyvonulat a Kárpát-medence déli határát kijelölő kiemelkedésekhez sorolható. A hegység névadója, a medve már csak történeti leírásokban (pl. az Aranybullában) jelenik meg, a terjeszkedő főváros népessége már rég eltüntette a területről. 1870-re kiirtották a Sljeme erdőségének jó részét is, manapság a zágrábiak kedvelt pihenőhelye, tévétoronnyal a tetején. A lejtőjén pedig egy olyan aprócska sítereppel, ami mégis képes volt óriásokat adni a világnak. Furcsa lenne párhuzamot vonni az alpi helyszínekkel…

Zágráb (női) históriája

Az eredetileg „Arany Medve” néven ismert rendezvény a helyi legenda, Janica Kostelić visszavonulását követően, annak tiszteletére vette fel a „Snow Queen Trophy”, vagyis a „Hókirálynő-trófea” elnevezést. A női naptárban ez a legnagyobb pénzdíjazású viadal, 2005-ös elindulása óta az idei lesz a 16. kiírása.

Mint alábbi visszapillantóból is látszik, ez idő alatt heten értek csúcsra a Medve-hegyen, hat nemzetből. Svájci, olasz és horvát sízőnő soha nem győzött a Sljemén.

Az első győztes a finnek korszakos egyénisége, Tanja Poutiainen volt, aki három évre rá meg tudta ismételni elsőségét.

Karrierjének zenitjét a 2009/2010-es szezonban élte meg Sandrine Aubert, a franciák kiválósága nagy fölénnyel nyerte a tizenkét évvel ezelőtti versenyt.

A lejtő legeredményesebbje – ki más lenne? – Marlies Schild. Négy győzelme arányosan elkülönül az osztrák kiválóság két nagy korszakára. Teljes futamról sajnos nem találtunk videót, de ez a hangulatos kézikamerás felvétel sem kutya:

Győzelmek tekintetében ugyanúgy négynél jár Mikaela Shiffrin, egyetlenegy dobogóval mégis kevesebbet szerzett, mint nagy elődje. Utoljára 2019-ben koronázták meg Zágrábban.

Az elmúlt két év Petra Vlhová dominanciájáról szólt. A hazai és a szlovák szurkolók mindig fenomenális hangulatot teremtettek, pláne így volt ez 2017-ben is, amikor Zuzulová vezetésével hármas szláv sikert hozott a verseny.

Forrás: Ski Paradise

Zágráb (férfi) históriája

A férfiak három évvel később, 2008-ban mutatkoztak be Zágrábban.  Azóta a naptár második legnagyobb pénzdíját kóstáló versenyeként ismeretes, csak a kitzbüheli Ganslernhangon rendezett szlalom előzi meg e téren. Öt nemzet nyolc versenyzője aratott sikert az elmúlt lassan másfél évtizedben. Horvát győztest mindeddig nem arattak, a nagy pechvogel Ivica Kostelić volt, hiszen négyszeri dobogójából csak nem sikerült a hazai siker. A férfiak debütálásán Mario Matt, egy évre rá pedig Jean-Baptiste Grange győzte le Ivicát. Utóbbi fél tizeddel.

Az olaszokkal szinte minden évben az esélyesek közt kell számolnunk. Itt aratta első VK- sikerét a pár hónappal később olimpiai bajnokságot nyerő Giuliano Razzoli, 2017-ben pedig Manfred Mölgg vitte el az elsőséget egy igencsak hektikus versenyen. A fiatalabbak közül Alex Vinatzer érzi nagyon a lejtőt, tavalyelőtt egyszer már megjárta a dobogót.

A lejtő úra abszolúte Marcel Hirscher volt, ha öt évvel ezelőtt nem ront oly hatalmasat a második futamban, meg sem állt volna zsinórban hat sikernél. Alábbi menete az utolsó szezonjából származik.

2020-ban Clément Noël nyert szoros csatában, ami az idei évet illeti, a papírforma szerint vagy tükörsimán behúzza, vagy nem ér célba.

A tavalyi tél rendkívül sokszínűre sikeredett, hiszen az első hat helyszínen hat különböző győztest avattak. Zágrábban a németek legjobbja, Linus Straßer örülhetett, váratlanul.

Hírmorzsák két verseny közt

1) Szőllős Noa is debütál a Világkupában

Az izraeli-magyar testvérhármas második tagja is bemutatkozik a Világkupában. Barnabást Val Gardenán, majd Madonna di Campiglión láthattuk szerepelni, s – minden elfogultság nélkül bátran leírhatjuk – helytállni. Az ifjúsági olimpiai ezüst– és bronzérmes Noa sűrű programot diktált az elmúlt másfél hónapban, összesen 15 nemzetközi versenyen állt rajthoz. Bár helyezései is önmagukért beszélnek (két győzelem, hat dobogó, tizenegy TOP-10), sokkal többet mond FIS-pontszámának javulása. Különösen óriás-műlesiklásban szembeötlő a fejlődés, St. Albrechtben és a kronplatzi VK- lejtőn 32 pont környékén teljesített. A legfrissebb világranglistán már a legjobb 300 között, vélhetően a kétszázhoz közelebb fog szerepelni. S most elérkezett az idő, Kranjska Gorán bemutatkozhat a legjobbak közt. Hajrá Noa!

Forrás: Jochapress

2) Szétlövés az egyetlen magyar férfi kvótáért?

Az olimpia közeledtével fokozódik a küzdelem a magyar síelők körében. Az már korábban eldőlt, hogy a magyar csapat egyetlen férfi kvótával kalkulálhat. Ennek kiválasztása a kvalifikációs időszak során elért eredmények alapján történik meg. Négyen harcolnak azért az egy helyért, s bizony könnyen elképzelhető, hogy szétlövésre fog sor kerülni, azaz egyetlen versenyen dől el a kérdés.

Kékesi Márton a legrutinosabb jelölt. Ötször vett részt vb-ken, Cortina d’Ampezzón 25. helyen zárt szlalomban. Ott volt négy éve Pjongcsangban, ahol teljes programot síelt. Szlalomban a 30., óriásban a 42. helyet szerezte meg.

Úry Bálint a fiatal tehetség, a tavalyi junior-világbajnokságon győzedelmeskedett az U18-as kategóriában. Februárban részt vett a felnőtt vb-n is, akárcsak Trunk Tamás, aki az influenszeri tevékenysége mellett elért néhány figyelemre méltó eredményt, gondolunk itt a 2020-as ifjúsági olimpiai 28. helyére szlalomban. Nagy Bence négyszeres vb-résztvevőként szintén benne van a jelöltek közt.

Forrás: Magyar Sí Szövetség

Az előző FIS- ranglista szerint a következőképp alakul a sorrend:

Óriás-műlesiklás: Úry (49.97), Kékesi (62.23), Trunk (69.84), Nagy (72.41)

Szlalom: Kékesi (46.24), Úry (52.08), Nagy (53.84), Trunk (56.28)

Szuper-G-ben Kékesinek és Nagynak vannak eredményei az előző évekből. Kombinációban adott a lehetőség egy szépen mutató helyezésre, de komolyabb elvárásaink (értsd: két ütős futam) a két technikai számban lehetnek. A FIS-pontok tekintetében Úry és Kékesi között dőlhet el a kvóta sorsa, amint döntés születik, beszámolunk róla.

3) Kranjska Gorába költözik az „Arany Róka”

A tavaszi időjárás az Alpokban is egyre nagyobb gondot okoz, így teljesen várható volt, hogy Maribor, mely az elmúlt tíz évben csupán négyszer tudott versenyt rendezni, törölve lesz. Az FIS delegáltjai megállapították, hogy bár a szervezők erőt megfeszítve dolgoztak a lejtőn, az nem felelt meg a Világkupa színvonalának, 10 fok fölötti hőmérsékletben pedig hóutánpótlásra sem lehetett számítani. A viadalt nyolcadik ízben költöztetik át a valamivel téliesebb Kranjska Gorára, vagyis a szlovén rendezés nem marad el.

Kis színes a social médiából

Szilveszter, új év, koccintás, különösebb kommentár nélkül:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s