Yule nyerte a villanyfényes szlalomot Madonnán

Daniel Yule címvédőhöz méltó teljesítménnyel rukkolt elő Madonna di Campiglión. A svájciak idén igencsak hektikus szlalomosa simán nyerte az első futamot, majd sikeresen megvédte vezető helyét a másodikban. Annak dacára, hogy egy norvég edző tűzte pályán egy tettre kész Kristoffersennel kellett felvennie a versenyt. A dobogó harmadik fokára Clément Noël állt fel. A szakágiban Kristoffersen, míg az összetettben Alexis Pinturault vette át a vezetést. Kettő (2), illetve egy (1) ponttal. Bődületesen parázs csatákat tartogat még ez a tél…


Több-kevesebb megszakítással 1967 óta rendeznek szlalomot a Dolomitok hegycsoportjának egyik legpatinásabb síterepén, Madonna di Campiglón. Győzött itt az évtizedek során mindenki, ki a szakág koronázott királya volt maga korában. Guy Perillat-val kezdve Ingermar Stenmarkon és Alberto Tombán át Marcel Hirscherig. Illusztris névsor. Az osztrák és Felix Neureuther visszavonulásával két egykori győztes maradt a rajtlistán. Henrik Kristoffersen kétszer diadalmaskodott, míg az előzőt Daniel Yule húzta be. Ez a svájci egyetlen egyéni sikere. Megjegyzendő, hogy a madonnai versenyeket előzőleg a két ünnep közt rendezték, ezúttal átcsúszott januárra. Ami viszont nem változott, az a villanyfény annak minden hangulatosságával.

Népes, 75 főt számláló mezőny gyűlt össze ma este. Az első futam, jegesre készített, épp ezért pokolian gyors pályáját Marko Pfeifer, az osztrákok trénere ruházta fel értelemmel, vagyis nyomvonallal.

Forrás: Stol

Vasárnaphoz hasonló névvel kezdődött a lista. Ramon Zenhäusernnek (6.) akkor remekelt a szűzpályán, senki nem tudta megelőzni alapidejét. Koncentrált menettel tette le névjegyét, ám így is belecsúszott néhány dadogósabb ív, s a meredek kezdetén is foghatónak tűnt, nem tűnt eléggé dinamikusnak. Henrik Kristoffersen (2.) a vasárnapi lebőgés után odatette magát, bátran kezdett. Bár volt egy komoly ráfékezéssel abszolvált kanyarulata, összességében nem volt kétséges, átveszi a vezetést. Három és fél tizeddel. A megbízhatóság szimbóluma, André Myhrer (3.) azért rátapintott a norvég gyengeségére: az utolsó szektor fogott rajta valamicskét, így a svájcit legalább megcsípte.

Forrás: Yahoo Sports

Daniel Yule (1.) a címvédés útjára lépett. Az idén nem túl acélos svájci visszatért Madonnára, s új erőre kapott. Úgy haladt, mintha zsinóron húzták volna. Végig vezetett, bő 2 tizedet osztott ki a norvégnak. Volt még tér a javulásra. Clement Noël (8.) még nagyobb frekvenciával nyitott, s ugyanígy folytatta volna, ha nincs az az elsőre aprónak tűnő korrekció a letörésre tűzött trükkös kombináción. Összességében 8 tizeddel maradt el a svájcitól, vagyis senkit nem előzött meg. A másik francia ugyanígy járt. Alexis Pinturault (10.) széttárt karokkal vette tudomásul a 9 tizedes különbséget, aminek javát a lejtő szemre legjegesebb szakaszán hozta össze. Egyszerűen keveset vállalt. Manuel Fellert (48.) ez a veszély előzetesen sem veszélyeztette. Ment, mint szokott, s majdnem kiesett, mint szokott. A porhanyós hóból még valahogy visszatért, de a 2 másodpercen túli hátrány nem érhetett ma továbbjutást.

Forrás: SPOX

Stefano Gross (25.) kapcsán a különbség megállt másfélnél. Túlzottan tisztelte a pályát. Sebastian Foss-Solevåg (5.) futama előbbi inverzét hozta. Első szektora zöldült, s bár a kritikusabb részen besokallt, egy századdal beelőzte a nagydarab svájcit, 5 tizedes távolságból pedig joggal célba vehette a dobogós helyeket. Talán utóbbi kiesései hozták ki ezt belőle, Loïc Meillard (15.) mindenesetre takaréklángon síelte le a táv második felét. Másodpercen túlról várhatta a folytatást. Akárcsak Manfred Mölgg (16.). A veterán olasz bemutatott pár kövér kapuvételt. Dave Ryding (13.) felemás pályát síelt. Az elején még úgy tűnt, elkapott egy acélosabb iramot, amint elért a neccesebb részre, visszavett belőle. Épp bennrekedt szekundumon. Marco Schwarz (7.) érdekes forgatókönyv szerint teljesített. Dekoncentrált kezdést követően a nehéz szakaszon tartotta a különbséget, a végén pedig jócskán hozott az éllovason. Mást ne mondjunk, befért Noël elé. Michael Matt (33.) fejében ott maradtak a zágrábi események, csapkodó, pontatlan sízéssel Felleren kívül mást nem tudott megelőzni, ő is kiesett. Az osztrák remények így Schwarz vállára nehezedtek, Christian Hirschbühl ugyanis az utolsó pillanatban visszalépett a versenytől. Ágyéki sérülése van. A reklámszünetig még Victor Muffat-Jeandet volt hátra. Kiesett, az utolsó letörésnél túldöntötte belső léceit.

A szépszámú közönség, sorukban Alberto Tombával, Alex Vinatzer (11.) révén bízott ünneplésre okot adó helyezésben. A 20 éves fiatalember agresszíven síelt, a végére mintha elfáradt volna mentálisan, de a másodpercen belüli eredménnyel azért nem vágta el magát teljesen. A délszlávok számára nem hozott diadalmenetet Zágráb, s ma elsőre sem alkottak maradandót. Štefan Hadalin (20.) és Istok Rodeš (19.) közt alig feszült pár század a végén. Jellemzően a letörés után vesztettek teret, majd nem nagyon találtak vissza saját ritmusokba. Giuliano Razzoli (18.) rutinosan lehúzott pályája ugyanerre volt elegendő. Őt és edzőit elnézve megelégedesse szerepelt. Vancouver olimpiai bajnoka után egy kétszeres világbajnok került sorra. Jean-Baptiste Grange (24.) kereken másfelet szedett be, technikailag stabil, de kellően nem pattogós csúszásával. Albert Popov (28.) lendületes, de tisztátalan menetével csupán két osztrákot tudott maga mögé utasítani. Igen, Matt és Feller szerénykedett ekkor a lista végén…

Forrás: Focus

Kristoffer Jakobsen postafordultával pontot kell napjának a végére. Nagyon hamar stanglira lépett, Zágráb után ismét nullázott. Elias Kolega (35.) kanyarjai biztató kezdés után átmentek ad-hocba, a két osztrák közé sorolt. Alekszander Horosilovnak (4.) sajátja a jeges pálya, s ezt ma is bizonyította. Remek tempóban, makulátlanul síelt. Egyedül a végét sajnálhatta. Sokan fogtak ott 1-2 tizedet Yulén, erre az orosz megduplázta hátrányát. Abszolút pariban maradt. Linus Straßer (12.) ott folytatta, ahol múltkor abbahagyta. Egy nagy megingáson eldobott 5 tizedet, ezzel együtt szekundumon belül maradt. Marc Digruber (43.) zaklatott sízése Felleren kívül más ellen nem volt versenyképes, s hiába kezdett ígéretesen, Julien Lizeroux (41.) sem tudott megragadni a középmezőny elején. Žan Kranjec (34.) rögtön egy kiadós korrigálással nyitott: a senkiföldjéről csapódott vissza. A folytatás már nem lehetett kérdéses. Zágráb belga szenzációja, Armand Marchant (23.) zárta az első harmincast. Bevállalt mindent, a másfeles elmaradás igazolta döntését.

A vasárnap remeklők közül ma is többen szépen hasítottak. Simon Maurberger (36-ossal a 21.) csont nélkül továbbjutott, Tanguy Nef (34-essel a 9.) pedig újra bravúrszámba menően hozta futamát. Miközben például Luca Aerni (63.) botrányos idővel sokkolta a svájciakat, honfitársa, Sandro Simonet (33-assal a 30.) épp beevickélt a második futamba. 1,65 – ez volt a megengedett elmaradás. Továbbjutott még Jonathan Nordbotten (37-essel a 22.), második, egyben utolsó osztrákként Johannes Strolz (42-essel a 14.), továbbá Erik Read (46-ossal a 17.), Dominik Stehle (48-assal a 29.), Riccardo Tonetti (51-essel a 26.), valamint Marc Rochat (57-essel a 27.)

—————————————————————————————————————————————–

A második futam pályáját a norvégok edzője, Christian Mithassel tűzte, előre sejthetően Kristoffersenre szabva.

Simonet (12.) próbálhatta ki először az új nyomvonalat, láthatóan nagy lelkesedéssel verekedte át magát a pályán. Szemre is nagyobbakat fékezett Stehle (28.), másfél másodperccel ki is kapott. A piros, fehér és zöld színtrió kedvelőinek manapság az olaszok mellett Popov (18.) jut alternatívaként – a bolgár nagyjából az átmenetet produkálta az előző két menet között, mind látványban, mind időben. Rochat (19.) már jobban tartotta Simonet tempóját, a végén viszont ő sem vállalt be olyan bevetődést, mint honfitársa. Tonetti (24.) csak félpályáig versengett a vezetésért, egy megcsúszás után talán magas rajtszáma is eszébe jutott, és visszavett. Kissé görcsösnek tűnt a szebb napokat látott Gross (27.) síelése, nem is lett jó vége. Villámrajtot vett viszont a veterán Grange (17.) , igaz, a harmadik szektorban megakadt, és három tizedes előnyét négy tizedes hátrányra váltotta. A földrajzi képtelenséget, azaz a Belga-Alpokat megtestesítő Marchant (23.) ma is kitett magáért, igaz, a túlzott kockázat hajszál híján kieséshetzvezetett, egy kapu által megdobva végül fél másodpercet kapott.

Nordbotten (21.) számára is a pálya alja jelentette a merészebb álmok végét, majd Maurberger (16.) is a cél előtti laposon szedett be tizedeket. Először síelhetett itt második futamot Hadalin, mégsem óvatoskodott – majd fél másodperc is volt az előnye, és 12 századot a célig megőrzött ebből. Rodeš (25.) a pillanatnyi középmezőnyben küzdötte végig a pályát, végül annak is csak a végére fért be, Razzoli (26.) pedig csak hozott előnyének köszönhette, hogy hajszállal a horvát elé sorolt be. Sokkal biztatóbb menetet produkált Read (11.), a harmadik szektorban otthagyott több mint 3 tizedet nagyon sajnálhatja, hisz simán átvehette volna a vezetést. A mezőny mammutjaként még mindig remekül tartja a lépést a fiatalokkal Manfred Mölgg (9.), de közmondásos „szerencséje” ma sem hagyta el: 5 századdal szorult Hadalin mögé.

Forrás: OA Sport

A mezőny második felét Meillard (19.) mérsékelten precíz menete nyitotta, fél másodperces hátrányra volt elég. A poszthirscheri traumában újraélesztés helyett többnyire önmagát sokkoló osztrák csapat első, és egyben utolsó előtti reménye, Strolz (10.) felemás arckifejezéssel konstatálta: 6 százados hátránya csak a pillanatnyi harmadik helyre elég. A századok harcát Ryding (7.) folytatta, ennél kiélezettebben pedig nem is tehette volna: a végén remek tempót tartva Hadalinnal azonos idővel ért célba. Straßer (22.) a pálya közepén popóra ülve rengeteget otthagyott, így hiába volt egyébként remek a tempója, Vinatzer (13.) pedig talán túlzottan is nagy önbizalommal rontott neki a pályának, hatalmas késésekkel, nagy mentésekkel végül csoda, hogy csak 15 századot kapott az élen álló duótól. Pinturault (5.) finoman szólva meglepő stratégiát választott: 4 tizedes előnyét féltávig majdnem eladta, ám aztán robbantott, és 7 tizeddel vette át a vezetést. Nem adta sokkal alább Nef (6.) sem, a végén két tizedet azért beszedett, de aligha volt bánatos emiatt.

Hiába volt Pinturault csodamenete, így is másodhegedűs maradt a francia csapaton belül: Noël (3.) épp az alsó részen volt még nála is látványosan gyorsabb. Rossz értelemben hozott fekete napot az osztrákoknak Schwarz: rossz volt nézni a görcsös akarással beszedett súlyos tizedeket, meg sem állt majd másfél másodpercig. Mindent egy lapra tett fel Zenhäusern, de befuccsolt: féltávnál már fél másodperc volt az előnye – aztán egyszerűen lába közé vett egy kaput. Foss-Solevåg (4.) a pálya feléig remekül jött, aztán egy kisebb megakadással hátrányba került, és pár század híján nem is tudta visszahozni. Horosilov (14.) helyenként láthatóan nem érezte a pálya ritmusát, a legvégére pedig teljesen elveszett a kapuk között. Myhrer már az elején döbbenetesen rossz nyomvonalon jött, nem is lehetett más a vége, hogy rálépjen egy kapura. Mintha fejben nem lett volna ott.

Forrás: The Durango Herald

A rátűzött pályán Kristoffersen (2.) hatalmas rössel rontott neki a pályának, a célhoz közeledve azonban egyre inkább eltűnt a lendület, igaz, hajszállal így is át tudta venni a vezetést. Nem volt tehát verhetetlen az idő, Yule (1.) pedig pontosan tudta ezt: a pálya elején is csak századokat vesztett, így a végén még talán óvatoskodhatott is egy kicsit, így is megőrzött 15 századot előnyéből, és megnyerte a versenyt.

Részletes eredmények, statisztika

Forrás: Sport Business Mag

1.png

Daniel Yule Madonna királyává emelkedik lassanként. Mint első, úgy második sikere is ehhez a lejtőhöz fűződik. Ezen felül öt másik dobogós helyezést tud felmutatni. Ha rendszeressé teszi mostani szereplését, könnyen beleszólhat a szakági elsőség kérdésébe. Kristoffersen 37. alkalommal zárt pódiumon szlalomban, s át is vette a vezetést szakágiban. Két pontocskával előzte be Noëlt, a franciát, aki mind a hét dobogóját az elmúlt évben jegyezte. 

Ami az összetettet illeti, elképesztően izgalmas a helyzet. A lehető leginkább. Pinturault az új listavezető, egyetlenegy ponttal áll Kilde előtt, míg Kristoffersen 4 ponttal szorult a harmadik helyre. S akkor még nem beszéltünk a bőven lőtávolon belül tartózkodó Paris-Mayer-Feuz-Kriechmayr kvartettről. 

Folytatás következik e hétvégén Adelbodenben: előbb a legendás óriás, majd szlalom.

2.png

3

A címlapon szereplő kép forrása: LifeNews

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s