Kranjec győzött a Chuenisbärglin, horvát is dobogón Adelbodenben!

Parádés versenyt hozott az adelbodeni klasszikus óriásműlesiklás. A rendkívül szoros első futam után Žan Kranjec a hatodik helyről lépett előre a győzelemig. A féltávnál még előtte állók egytől-egyig hibáztak, a vezető olasz kettősből Borsotti visszacsúszott, míg de Aliprandini kiesett. Filip Zubčić karrierje során először állhatott dobogóra, 5 év után szerezve újabb dobogót Horvátországnak. Victor Muffat-Jeandet Henrik Kristoffersennel osztozott a harmadik helyen, mindössze két századdal leszorítva onnan Aleksander Aamodt Kildét. A két norvég ezzel megelőzte a ma csak 10. Pinturault-t az összetettben!

Most már hosszú évek óta hagyomány, hogy január első vagy második hétvégéjén Adelbodenben veszi kezdetét a férfi alpesi sízők klasszikus helyszíneket végigjáró sorozata. Ez idén sem lehetett máshogy. Zágráb és Madonna di Campiglio után Bern kantonban fekvő Adelbodenbe látogatott a mezőny. Az ikonikus, célra fordító letöréssel rendelkező Chuenisbärgli tökéletes állapotban fogadta a versenyzőket, annak ellenére is, hogy a pálya mellett nagyítóval kellett keresni a havat, és a hőmérséklet is fagypont felett alakult. Ez persze nem szegte kedvét a tömegesen kilátogató svájci szurkolóknak, akik ismét remek hangulatot teremtettek a cél köré felépített stadionban.

forrás: skiweltcup.tv

Žan Kranjec (6.) a pálya nagy részében igen bátor volt, a meredeken azonban voltak nagyobb késései, így bár jó síelést tudhatott magáénak, de azt gondolhattuk, hogy az élen nem marad végig, a saját edzője tűzte pályán. Szintén bátor volt Leif Kristian Nestvold-Haugen, de már-már túl bátor, kaputévesztés miatt hamar búcsúzott. Mathieu Faivre (4.) a meredeket tisztábban abszolválta, aminek köszönhetően át is vette a vezetést.

A Beaver Creek-i győztes Tommy Ford pár kapu után megbillent, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. Henrik Kristoffersen (10.) nem volt elég gyors, a közel egyperces “nyitó” szakasza lassúra sikerült, és a meredeken sem tudott kellő mértékben megújulni. Alexis Pinturault (11.) hatalmas hibával kezdett, ami után felszívta magát, és hatalmas hátrányból küzdötte vissza magát alig pár századra legnagyobb összetettbeli riválisa mögé.

Loïc Meillard (3.) rendkívül közel volt végig Faivre-hez, nagy tempója parádés megoldásokat tartogatott. A meredekre fordulva felrobbant a közönség, parádés hangulatban vette át a vezetést. Nem hagyott alább a hangulat Gino Caviezel alatt sem, aki honfitársa előtt állt végig. A meredek közepén összeakadtak lécei, ami miatt egy szaltóval, és két kihagyott kapuval csúszott célba, a megdöbbent közönség gyűrűjében. Ted Ligety (14.) egy tetszetős, de kicsit lassabb menettel őrizte meg esélyét a dobogóra.

A verseny ezen pontján még mindenki fél másodpercen belül volt Meillardhoz képest. Matts Olsson (17.) tőlük ugyan már elmaradt kissé, de a meredeken kimondottan jól síelt. Stefan Luitz (39.) ezzel szemben igen gyengén, darabosan síelt végig, nagy hátrány lett a vége. Luca de Aliprandini (1.) eszeveszett tempóval rongyolt neki a pályának. Hibáit parádés mentésekkel orvosolta, a meredek buckáját pedig az eddigi legszebben oldotta meg, így nem kis meglepetésre átvette a vezetést.

Az eddigi svájciakhoz hasonló biztatást kapott Justin Murisier (24.), aki viszont a mai verseny kis különbségeihez mérten jókora hátránnyal ért oda a stadionba vezető letöréshez, de ez a nézők lelkesedését nem tudta letörni. Victor Muffat-Jeandet (15.) egy kevésbé kockáztatós, de viszonylag gyors menettel zárt. Helyezése ugyan nem volt acélos, a kis különbségek miatt viszont még ő is bőven a dobogóra esélyesek között volt. Alta Badia-i eredménye után már 16-ossal síelhet jó darabig Aleksander Aamodt Kilde (16.), aki az összetettet is szeme előtt tartva síelt, nagy kockázatot nem vállalt, de nem is maradt el sokkal az élmezőnytől.

Stefan Luitz gyatra menete után kiköszörülte a németek csorbáját Alexander Schmid (8.) és dobogó közeli eredménnyel síelt a célba. Cyprien Sarrazin (18.) nagyokat hibázott, jelentősen elmaradt a legjobbaktól, ahogy Marco Schwarz (21.) sem érzett rá a pálya ritmusára. Újabb meglepetések voltak azonban még vissza… Filip Zubčić (7.) hatalmas tempóval, szinte mindent egy lapra feltéve síelt. A dobogóról ugyan századokkal lemaradt, de Ivica Kostelić elégedetten mosolyogva nyugtázta tanítványa menetét. Lucas Bråthen (9.) a felső szakaszon még a horvátnál is jobban állt, a meredek viszont épp annyival sikerült dadogósabbra, hogy a legjobb ötbe ne férjen be.

forrás: Badische Neuste Nachrichten/bnn.de

Erős kontrasztot mutatott a két kanadai sízése is. Trevor Philp (44.) lassan és még csak nem is túl pontosan síelt, ezzel szemben Erik Read (4.) parádésan ment, jó kezdés és szinte tökéletes meredek mellett mindössze a letörés előtti szektorban hagyott ott 1-2 tizedmásodpercet. A kettejük közt volt valahol félúton az amerikai Ryan Cochran-Siegle (26.), aki épp csak bejutott a délutáni második futamba. De ő legalább bejutott, nem úgy, mint az idő előtt kieső Thomas Tumler. Cedric Noger (19.) minden bizonnyal bármikor aláírna egy másodperces hátrányt, de ez ezúttal mindössze a továbbjutók hátsó felébe volt elegendő teljesítmény.

Tovább növelte az olaszok örömét Riccardo Tonetti (11.) menete, akit végül majd’ 30 sízővel később épp egy honfitárs szorított ki a TOP-10-ből, nem is akármilyen menettel. Manfred Mölgg (30.) és Stefan Brennsteiner (29.) éppen hogy kicentizték a továbbjutást, de Thibaut Favrot (22.) sem volt sokkal messzebb a veszélyzónától. Matthias Mayer (35.) az összetett érdekében elutazott Adelbodenbe, de a mai versenyen 1,59 másodperces lemaradás már nem volt elegendő ahhoz, hogy világkupa pontjai számát gyarapítsa.

A szoros verseny miatt harmincon túlról is akadt még számos síző, aki beverekedte magát a második futamba. Ezt a legstílusosabban Giovanni Borsotti (2.) tette. Az olasz egy szektor alatt 34 százados hátrányba került, onnantól viszont rohamtempóban látott neki elmaradása lefaragásának. A meredeken még további 5 századot kellett volna találnia ahhoz, hogy a vezetést is átvegye, de második helye is szenzációszámba megy.

Jobb helyezést az olasznál már senki nem ért el, de magasabb rajtszámmal is volt még sansz a továbbjutásra. Ezzel tudott élni 56-ossal Aleksander Adrienko (23.) és Mattias Rönngren (20.) is. A továbbjutók táborát erősítette még a hazaiak már-már veterán sízője Daniele Sette (13.) karrierje első továbbjutásával, Fabian Wilkens Solheim (17.), Roland Leitinger (27.) és Patrick Feurstein (25.). A Ferdinand Hirscher felügyelete mellett edző Feurstein ráadásul tette mindezt úgy, hogy az előtte érkező brit Charlie Raposo kiesése miatt félpályánál leintették, és újra kellett síelnie. Hogy aztán ez a pályaismeret előny volt-e, vagy a másfél menet inkább plusz fáradságot jelentett, azt nem tudjuk. A továbbjutáshoz végül mindössze 1,43 másodperces (!) hátrányt szabadott csak összeszedni.

Féltávnál Luca de Aliprandini vezetetett – forrás: skiweltcup.tv.

Az igencsak szorosra sikerült első futam után az volt a kérdés, hogy a francia edző által tűzött pálya vajon jobban szétszórja-e a mezőnyt, esélyt adva ezzel a hatalmas előrelépésekre is. Összességében a technikai tudást jobban igénylő pályán síelhetett elsőként Manfred Mölgg, aki egy fordítóban esett ki – közben erős ütést kapott egyik térde. Rögtön odakapott, és sajnos csak segítséggel tudott lemenni a pályáról. Sérüléséről a későbbiekben beszámolunk.

forrás: skiweltcup.tv

Stefan Brennsteiner (15.) kockáztatott, és ugyan több hiba is becsúszott így a sízésébe, de ezt tempója messze ellensúlyozni tudta. Cyprien Sarrazin lécei az egyik kapura fordulva elvesztették a kontaktot a hóval, így kaputévesztés miatt kiesett. Roland Leitinger (6.) a felső szakaszokon tartotta honfitársát, a meredeken viszont nagyszerűen síelt, jelentős előnnyel állt az élre. Ryan Cochran-Siegle (18.) az iménti menettel nem is tudott konkurálni, ráadásul a cél előtti meredek sem sikerült jól neki.

Patrick Feurstein egy kevésbé kockáztatós sízéssel karrierje első világkupa pontjait szerezhette volna, de célba érés utána diszkvalifikálták, szabálytalan rajt miatt. Az Osztrák Síszövetség tájékoztatása szerint a megengedettnél korábban, fél másodperccel korábban rajtolt el. Az első svájci érkezésére már fel volt tüzelve a hazai közönség, de Justin Murisier-t (23.) ez sem segítette előrébb a pillanatnyi utolsó helynél. Ezt a nem túl előkelő címet azonban hamar tovább is adhatta Aleksander Adrienkonak (25.). Az orosz (és persze mindenki más is) így is hamar előrébb léphetett egyet a képzeletbeli ranglistán: Thibaut Favrot egy megbillenés miatt a hálóban kötött ki. Sérülés nem látszott, idegességében a botját próbálta széttörni a térdén, sikertelenül…

Marco Schwarz (11.) volt az utolsó osztrák délután, és a letörésig előnyben volt, de a merdeken nem tudott közel sem olyan precízen síelni, mint Leitinger. Mattias Rönngren (22.), majd pedig Cedric Noger (21.) is jelentős hátránnyal érték célba, egy pillanatig sem veszélyeztették az osztrák vezetést. Nem így Matts Olsson (11.), aki remekül jött a pálya felső részén, de a cél előtti lejtőn nem merte engedni léceit, inkább a tiszta íveket választotta, így a pillanatnyi második helyre jött be. Fabian Wilkens Solheim (1.) rendkívül bátran ment, a letörésig jelentősen növelte előnyét. A meredeken azonban besokallt, lecsúszott az első helyről.

Ha nem sikerül a bravúr az egyik norvégnak, majd sikerül egy másiknak… gondolhatta Aleksander Aamodt Kilde (5.). A norvég félelmetes tempóval síelte végig a letörést megelőző szakaszt. A célra fordulva már egy másodperc volt az előnye. A meredeken viszont ő sem tudott konkurálni Leitingerrel, de eddig kiépített előnye elegendőnek bizonyult az első helyhez. Sokáig azonban nem tartott ki. Victor Muffat-Jeandet (3.) ugyanis szintén remekül síelt, a meredeken pedig egy fokkal erősebb volt, mint Kilde, ezzel hamar leváltotta a norvégot az élen.

Ted Ligety (7.) szemre nagyszerű íveket húzott, de volt egy-két kisebb késés, ami miatt hátrébb csúszott. Daniele Sette (19.) hosszú karrierje során először síelhetett második futamot, épp hazai pályán. Nem akart a biztos pontszerzésre menni. A letörésig ez nem is ment rosszul, a meredeken viszont minden egyes kapunál hatalmasat mentett – tombolt a svájci közönség. Alexis Pinturault (10.) nem volt elég gyors a pálya felső szakaszán, kisebb meglepetésre nem tudta növelni előnyét, a letörésre pedig már komoly hátránnyal kanyarodott rá. A francia a célban Kildétől is kikapott, így már ekkor biztos volt, hogy a norvég visszaelőzi őt összetettben!

Riccardo Tonetti (16.) az eddigi nagyszerű sízések után nem igazán tudott meccselni a legjobbakkal, számos hellyel csúszott hátrébb. Henrik Kristoffersen (3.) hamar elszórta 34 százados előnyét. Nem épp tisztán síelt a meredeken, viszont ez jó tempójának volt köszönhető, így holtversenyes első helynek örülhetett, és annak, hogy várhatóan a nap végén majd átveheti Pinturault-tól az összetett vezetést.

forrás: Jutarnji List/jutarnji.hr

Lucas Bråthen (13.) parádésan síelt a pálya feléig, aztán viszont egyre több hiba tarkította menetét, ami miatt jelentősen hátra csúszott. Alexander Schmid (20.) lassan kezdett és a pálya második felében jelentős késésekkel is fordult a kapukra. Filip Zubčić (2.) a mai nap már másodszor is mosolyt csalt Kostelić arcára: a horvát szokásos módon rendkívül bevállalósan síelt, a dobogó lebegett a szeme előtt. A meredek hasonlóan sikerült, mint Muffat-Jeandet-nak, odáig pedig elegendő előnyt tudott megőrizni, így átvehette a vezetést.

forrás: nau.ch

Žan Kranjec (1.) ezt a menetet is magasan überelni tudta. A letörésig félelmetes tempóban síelt, hatalmas előnye volt. A meredeken viszont két kaput is csak bravúros mentések árán sikerült bevennie, így végül nem sokkal, de megszerezte a vezetést. Matthieu Faivre (8.) számára fel volt adva a lecke, még a szlovén rontott meredeke ellenére is. A francia azonban a pálya egészében nem síelt jól, nem tudott konkurálni a legjobbakkal.

Erik Read (24.) már a második kapunál rendkívül távol került az ideális ívtől, onnantól pedig teljesen szétesett, klasszisokkal múlta alul délelőtti síelését. Loïc Meillard (17.) még a rajtban állt, amikor a stadionban már eufórikusan tombolt a tömeg. A svájci viszont nem tudott mit kezdeni a teherrel, szinte végig esélytelen volt bármiféle jó eredményre. Giovanni Borsotti (14.) az előzőekkel szemben egy bevállalós sízéssel legalább megpróbált jó eredményt elérni, de ez rendkívül sok hibával járt, így csúszott vissza a 14. helyre.

forrás: bote.ch

Luca de Aliprandiniről szintén nem lehet azt mondani, hogy nem próbálta volna meg. Az olasz rendkívül gyorsan síelt, a pálya feléig még növelni is tudta előnyét. A tempót azonban nem bírta tovább kontrollálni, ami miatt már nem fért be egy kanyarba, kiesett.

Žan Kranjec karrierje során másodszor állhatott fel a dobogó tetejére. Ez először 2018 decemberében, Saalbachban sikerült a szlovénnek. Parádés éve van egyébiránt, karrierje eddigi 6 dobogójából hármat idén szerzett. Két harmadik helye és mai győzelme a szakági pontverseny első helyére repítette.

Filip Zubčić eddigi legjobbját 2014 decemberében, Alta Badián szerezte, akkor 7. volt óriásban. Eddig mindössze ez a 7. top10 eredménye, egy-egy kombinációt és parallelt leszámítva mindig óriásban ért oda a legjobbak közé. Szinte napra pontosan 5 évvel Ivica Kostelić wengeni dobogója után szerzett ismét horvát világkupa-dobogót. Victor Muffat-Jeandet karrierje 9. dobogóját szerezte, azonban az ezt megelőző legutóbbi lassan egy évvel ezelőttről, a wengeni kombinációról származik. Óriásban legutóbb két éve, a világkupadöntőn volt dobogós.

A szám aktuális világbajnoka, Henrik Kristoffersen 19. óriás dobogóját szerezte. Ugyan a szakági vezetést elvesztette Kranjeccel szemben, összetettben azonban most épp ő állt az élre. 12 pont az előnye ráadásul honfitársa, Kilde előtt, aki szintén vissza tudta előzni a ma hibázó Pinturault-t. A francia lemaradása 30 pont. Dominik Paris továbbra is 100 ponton belül áll, az ő lemaradása is mindössze 77 pont, még úgy is, hogy szilveszter óta már 3 technikai számot rendeztek, melyeken ő nem állt rajthoz.

A férfiak holnap ismét a Chuenisbärglin versenyeznek, a szezon 5. műlesikló versenyén, melyre a hazaiak Daniel Yule madonnai győzelmével és Ramon Zenhäusern zágrábi 2. helyével melegítettek, így a hangulat várhatóan még a mait is felülmúlja majd a helyszínen.

Borítókép forrása: siol.net

Kranjec győzött a Chuenisbärglin, horvát is dobogón Adelbodenben!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s