Sífelvonó (Lech-Zürs)

Sölden az előétel szerepét tölti be évről évre a versenynaptárban. A Világkupa nyitánya a sízők számára nem más, mint a felkészülési időszak záró fázisának megakasztása, kicsit kelletlennek érződik sokak szemében. A valódi kezdet november derekára esik. Három héttel Shiffrin és Odermatt győzelme után teljes gőzzel beindul a karaván, innentől fogva nem telik el hét alpesi síelés nélkül. A hétvégén parallelversenyeket rendeznek mindkét nem részére. Beharangozásunkban bemutatjuk a helyszínt, megemlékezünk a tavalyi VK- debütálásról, de az aktuális hírek mellett nem maradhat el kis színes összeállításunk sem a közösségi médiás platformokról.

A hétvége programja:

Szombat:

10:00 Női paralel, kvalifikáció

17:00 Női paralel, egyenes kieséses

Vasárnap:

10:00 Férfi paralel, kvalifikáció

16:00 Férfi paralel, egyenes kieséses

Forrás: The Talks

A hétvége házigazdája: Lech-Zürs

Ha a Lech szócskát hallja az egyszeri sportszerető, bizony, előbb gondol Lengyelországra, ezen belül is Poznań focicsapatára, mint egy osztrák síközpontra. Persze, a télisportok rajongói számára eddig se volt ismeretlen, de most mindenki megismerheti Lech-Zürs am Arlberget, a legnyugatibb osztrák tartomány, Vorarlberg leghíresebb síterepét. Lech am Arlberg és Zürs valójában két szomszédos település, amelyek síterepei egybefonódnak. Nemcsak közúton, de sílifteken, sípályákon is átjuthatunk egyikből a másikba. Az Arlberg név tulajdonképpen azt a hágót jelöli, amely elválasztja egymástól a Lechquellengebirgét (Lech-forrási-hegység, de inkább ne próbáljuk magyarosítani…) a Lech-völgyi-Alpoktól (alias Lechtaler Alpen).

Az Északi-Mészkő-Alpok övezetében járunk, az uralkodó kőzet nevét tehát szükségtelen leírni. Talán azzal sem mondunk újdonságot, hogy nagyon látványos, nagyon szép, ám annál nehezebben járható (ill. mászható) felszínformák uralják a 2000 méter körüli magasság miatt általában fátlan vidéket. Finoman szólva barátságtalan vidék ez az Alföldön született emberek szemszögéből nézve, ha klimatológust kérdezünk, magának Lech am Arlbergnek az éghajlatát is már a szubarktikus kategóriába sorolná inkább, mint a nedves kontinentálisba. Mégis, a Lech folyócska mentén már a 14. századtól éltek emberek – na persze nem is az Alföldről érkeztek ide, hanem nyugatról, a Wallisi-Alpokból, vagyis Svájcból. Zürs története még rövidebb időre nyúlik vissza, gyakorlatilag a XIX. század legvégéig csak a hegyi remetelétet választó néhány elszánt embergyűlölő húzta meg magát ezen a mindentől elzárt, gyakran és hosszú ideig szó szerint megközelíthetetlen vidéken.

A fordulatot az útépítés hozta meg ennek a térségnek, megépült a Flexenpass, majd pár évtized alatt garmadával jelentek meg a vendégházak és szállodák, egyre több turista érkezett síelni a lejtőkre. A síeléshez szükséges infrastruktúra se maradt el, 1937-ben itt épült Ausztria első síliftje, a második világháború után pedig még inkább felgyorsult a pályarendszerek, felvonók kiépítése. 1957-ben teremtették meg a síkabinnal történő összeköttetést Lech és Zürs között. Itt találjuk a világ leghosszabb sípályáját, a “Fehér Kört (Der Weiße Ring), amely 22 km alatt 5500 m szintkülönbséggel örvendezteti meg a kalandra vágyókat. 1980 és 1994 között több Világkupa versenynek is otthont adott, igaz, utána jó sokat várhatott a visszatérésre.

Forrás: Laola1

Lech-Zürs históriája

Már jó ideje szerepelt az FIS tervei közt, hogy a Sölden és Levi közt menetrend szerinti egyhónapos űrt egy jó kis parallellel meg kellene tölteni. 2020-ban jött el a nagy pillanat, igaz, az enyhe idő miatt végül csak a finnországi versenyek után tudtak megrendezni. A hölgyeknél Petra Vlhová húzta be a győzelmet. Nehéz ágon, Brignone és Hector ellenében jutott el a döntőig, ahol kevéssel maradt csak el tőle Paula Moltzan.

A férfiaknál álomdöntő alakult ki: a klasszisok csatáját Pinturault húzta be Kristoffersen legyőzésével.

Forrás: Movs.World

Hírek két verseny között

1) Leitinger szezonjának vége

Az osztrákok 2017-ben világbajnoki ezüstérmes óriás-műlesiklója a parallelhétvégére készülés közben esett rosszul, és szakította el elülső keresztszalagjait. Roland Leitinger több sérülés és hullámvölgy után nagy küzdelem árán lassanként visszatért oda, ahol képességei alapján helye van. Vb-10. helye már jól mutatott, söldeni második helyezése pedig maga volt az álom. Amiből gyorsan lidércnyomás lett, a 30 esztendős sportoló zsinórban második olimpiáját lesz kénytelen kihagyni.

2) A szlalom címvédőjére még legalább egyhónapos kihagyás vár

A rettenetes november már Leitinger esete előtt megkezdődött osztrák részről. Marco Schwarz edzés közben szenvedett bokasérülést, jelenleg lábadozik. A kombináció világbajnoka, ha nem lép fel komplikáció, legkorábban a Madonna di Campiglióban esedékes viadalon állhat rajthoz. Mázli, hogy ez csak a második szlalom lesz a szezonban.

3) Politikai viták kereszttüzében Lech-Zürs

A parallel, mint önálló szakág megteremtése volt az előző FIS- vezetés nagy álma. Nos, ebből úgy fest, nem lesz semmi, a sérülésveszély és a nem egyenlő feltételek miatt mára egyetlen helyszínen vetélkednek a sízők. (Megjegyzendő, hogy a mai rajtlistán sem a címvédő, a levi dupla hétvégére készülő Vlhová, sem pedig a kiújuló hátsérülése miatt keveset edző Shiffrin nem szerepel. Brignone dettó.)

S könnyen lehet, itt sem sokáig, politikai adok-kapok alakult ugyanis ki a vorarlbergi tartományi gyűlésben – szellőztette meg a Der Standard. Először is a pálya 2,7 millió euróba került építése nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel, például a TV-közvetítéshez kellő kábelek és árbócok be- és visszaszerelése, illetve a világítási rendszer már önmagában eléri a milliós összeget. Na, már most a szomszédos Sankt Antonban például minden adott lenne a parallelhez, s még költséghatékonyabban is ki lehetne jönni a buliból. Miért nem így történik? A válasz pofonegyszerű: a hírhedt osztrák lokálpatriotizmus. Míg St. Anton Tirolban fekszik, Lech-Zürs azt a Vorarlberget gazdagítja, amely jó negyed évszázad után tért vissza a Világkupába.

A kritika másik tárgya a környezettudatosság. Mint a Grünen (Zöldek) egyik politikusa kifejtette, tarthatatlan az a helyzet, hogy a klímaváltozás idején a rendre enyhe novemberi időben Világkupát kell rendezni. Lech-Zürsbe például kamionokon keresztül hozták a havat, ám a tartományt vezető ÖVP kitart a rendezés mellett, sőt 90 000 eurós támogatást szavazott meg a hetekben. Eközben lemondott a település polgármestere, akik tavaly az előírások be nem tartása miatt pénzbírsággal sújtottak. Döntésének hátterében saját bevallása szerint nem ez áll…

Ja, s végére jöjjön a slusszpoén: az FIS a napokban jelentette be, hogy határozott lépéseket fog tenni a jövőben a klímapozitív lépések irányában a fenntarthatóság jegyében.

Forrás: Független Hírek

Mi a helyzet a magyar sízés háza táján?

A hónap elején elkészült az alpesi szakág válogatási szempontrendszere a pekingi olimpiára. Eszerint csak olyan síző szerepelt a keretben, aki 2006. januári 1-je előtt született, aki megfelel az etikai normáknak, s nem utolsósorban a kvalifikációs időszakban a legjobb eredményekkel rendelkezik. Ez utóbbinál fontos, hogy csak megfelelő színvonalú pályán kivívott ranglistás pontokat vesznek majd számításba a szövetségnél. Amennyiben több kvótás helyet szerzünk, értelem szerint a legjobb kettő, három, stb. utazhat Pekingbe. A részletektől megkímélünk titeket, de aki szeretné, itt belemerülhet jobban.

Jelen állás szerint egyébként a két technikai számban leszünk érdekeltek az ötkarikás játékokon. A nőknél Tóth Zita kimagaslik a honi mezőnyből, a korosztályos világversenyeken is megcsillogtatta tudását, sőt Söldenben már a VK- debütálás is megvalósult álmai közül. A férfiaknál Ury Bálint óriás-műlesiklásban toronymagasan vezeti a listát. Mint ismeretes, idén Banszkón világbajnoki címet szerzett az U18-as kategóriában. Szlalomban Kékesi Márton rendelkezik a legjobb pontokkal, mögötte viszont nagy a tülekedés Ury és Nagy Bence között, de Trunk Tamás is beleszólhat a dolgokba.

Kis színes a social médiából

Wendy Holdener, miután október elején konditeremben kettős kéztörést szenvedett, jelentjük, visszatért a sípályákra.

Az olasz lesikló csapat már Copper Mountainen készül a közelgő észak-amerikai versenyekre. Szokás szerint remek hangulatban.

Eközben Ester Ledecká rajongóinak kedvében járva autogramokat dedikál. A szponzori kötelességeinek is eleget téve.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s