Slokar és Hirschbühl győztes az új dobogósokat hozó parallel-hétvégén

Szlovén és osztrák győzelem született a hétvégi parallelversenyeken. Andreja Slokar karrierje első győzelmével legyűrte az egész nap domináló, szintén először dobogóra álló norvégokat, Stjernesundot és Lysdahlt. Az osztrák férfik szépítettek a hazaiak szombati gyatra teljesítményét, nem is akárhogy: Hirschbühl és Raschner döntőjéből előbbi került ki győztesen, míg McGrath norvég háziversenyben állt fel a dobogó legalsó fokára.

Lech-Zürsbe látogatott a férfi és a női alpesi síző mezőny, ahol a szezon egyetlen parallelversenyét rendezték. A tavaly látott botrányos pályatűzések és komolyabb sérülések elkerülték a versenyt, de ezzel együtt a komolyabb sztárok névsora is. Női mezőnyből hiányzott Vlhová, Shiffrin és Brignone is, míg a férfiaknál Odermatt és Meillard is távol maradt.

Szombaton a női versenyt rendezték meg, ahol délelőtt a selejtezőkkel vette kezdetét a nap. A legjobban a norvégok szerepeltek, Stjernesund első, míg Lysdahl harmadik helyen jutott a főversenyre, közéjük mindössze Andreja Slokar férkőzött be. Az északiak délutáni csapata Monsennel (9.) vált teljessé. A norvégok mellett még a házigazdák juttattak 3 versenyzőt a 16-os főtáblára, de legjobbjuk, a szám világbajnoka, Liensberger is csak 10. helyen zárt. Az összetett esélyesek közül a szám másik világbajnoka, Bassino (5.) és Gut-Behrami (8.) megugrotta a délelőtti akadályt.

Az esti, villanyfényes versenyre megérkezett a Vorarlberget mára teljesen behavazó felhő, így nagy pelyhekben szakadt a hó a teljes verseny alatt. Az első körben egy páros kivételével mindegyikben a délelőtt jobban teljesítő jutott tovább. Egyedül a 8-9. helyezett csatájában akadt meglepetés: Monsen kiejtette Gut-Behramit (15.), aki hátrányból végül ki is esett a visszavágón. Kiesett mindhárom hazai versenyző: Liensberger (16.), Mörzinger (13.) és Brunner (9.) is. Ellenberger (12.) ellen Bassino fordított, míg Frasse-Sombet (10.) Slokarral vívott rendívül szoros csatát. Gasienica-Daniel (11.) és Kasper (14.) nem tudták felborítani a papírformát, így viszonylag egyértelmű vereséggel búcsúztak.

forrás: tt.com

A folytatásban norvég háziversennyel kezdődött a negyeddöntő, de Monsen sem bírt a selejtező legjobbjával, Stjernesunddal. Dürr és Bassino szoros csatát vívott, végül az olasz fordítani tudott a visszavágón. A norvégok mellett a szlovének is teljes különítménnyel léptek tovább a nyolcaddöntőből. Közülük Slokart ugyan szorongatta Hector, de megelőzni nem tudta. Robnik viszont másodjára már nem volt ilyen sikeres, egyre csak távolodott ellenfelétől, Lysdahltól.

Az negyeddöntő vesztesei a folytatásban az ötödik helyért síelhettek. A vígaszág negyeddöntőjében kisebb meglepetésre Monsen legyőzte a paralleleken rendre jól síelő Dürrt, míg Robnik ugyan majdnem utolérte a visszavágón Hectort, de a svéd 6 századot megőrzött első körös előnyéből. Így a hetedik helyért Dürr és Robnik küzdött meg. Utóbbi már az első körben kiesett, így a visszavágónak a maximális fél másodperces hátránnyal vágott neki. Hátrányát ugyan folyamatosan csökkentette a szlovén, de Dürrt utolérni már nem tudta. Az ötödik helyért folyó kisdöntőben is egy kör alatt fél másodpercre rúgott már Hector előnye Monsennel szemben. A norvég viszont ebből a folytatásban nem tudott visszahozni semmit, előnye tovább nőtt, így Hector végzett az ötödik helyen.

forrás: blick.ch

A fő ág elődöntőiben Stjernesund menetelésének a világbajnok Bassino vethetett volna véget, de az olasz kaputévesztés miatt fél másodperc hátrányba került az első körben, és ebből a visszavágón sem tudott faragni. A másik ágon Lysdahl be is biztosíthatta volna egyből a norvég aranyat, de Slokar 17 százados hátrányból a visszavágón remekül hajrázott így végül 7 századdal a javára billent a párharc. A kisdöntőben Bassino remekül kezdte az első kört, 35 százados, magabiztos előnyre tett szert. A visszavágón viszont túlságosan biztonságra ment, és a támadóan síelő Lysdahl az utolsó kapukra már előnyben fordult, amit meg is őrzött a célig. A döntőben is hasonlóan izgalmas párharc alakult ki: Slokar és Stjernesund szinte végig fej-fej mellett síeltek, féltávnál utóbbi mellett villant a zöld lámpa, ami 12 százados előnyt jelzett. A folytatásban is maradt a szoros küzdelem, végül 5 század döntött Slokar javára.

forrás: blick.ch

A férfiaknál a délelőtti selejtezőn több meglepő kieső is akadt: többek közt a világkupa összetettjének címvédője, Alexis Pinturault, aki kaputévesztés miatt nem jutott a legjobb 16-ba. De így járt a világbajnoki ezüstérmes Filip Zubčić is, ahogy Noёl, Gstrein, és Matt számára is idejekorán véget ért a verseny. A legjobban a hazaiak sízője Dominik Raschner teljesített, megelőzve Kranjecet, Kristoffersent és McGrath-t. Osztrák részről ráadásul még hárman, Pertl (5.), Brennsteiner (14.) és Hirschbühl (15.) is továbbjutott. Nem szerepeltek rosszul a kanadaiak (Read 6. és Philp 10.) és a németek (Straßer 7., Rauchfuss 8. és Schmid 12.) sem, akik az osztrákok és a norvégok mellett egynél több sízővel folytathatták a versenyt. A szlovének szintén ketten jutottak tovább, Kranjec mellett Hadalin (9.) is folytathatta. Mellettük főtáblára jutott még Vinatzer (11.), Sarrazin (13.) valamint a belga Marchand (16.) is.

A férfiak esetében kevésbé igazolódott a papírforma a nyolcaddöntőben. A papíron legszorosabb párharc a valóságban is folyamatosan századok harca volt: végül Hadalin kerekedett felül Rauchfusson (9.). De elvérzett a többi német is: Straßert (12.) Philp, míg Schmidet (14.) Pertl ejtette ki. Utóbbi párharcban Schmid kaputévesztést követően majdnem visszafordította a fél másodperces visszavágóbeli hátrányát. A selejtező legjobbjai közül Raschner könnyedén jutott tovább Marchand-nal (16.) szemben, Kristoffersen viszont csak két századdal verte Brennsteinert (11.). Kranjec (10.) viszont már nem volt ilyen szerencsés, Hirschbühl háromtizedes hátrányból is meg tudta fordítani párharcukat. Kiesett még Vinatzer (13.) és Sarrazin (15.) is.

A negyeddöntőben Hadalin (8.) csak megszorongatni tudta Raschnert, kiejteni nem. A visszavágó szoros küzdelme akkor dőlt el, amikor a szlovén kaput tévesztett és hason csúszva ért célba. McGrathnak hátrányból kellett síelnie a visszavágón Pertllel (6.) szemben, ahogy szoros meccset vívott egymással Philp (5.) és Hirschbühl is: itt azonban az osztrák javára döntöttek a századok. Ugyan Kristoffersennek fordítania nem kellett, hátrafelé figyelnie annál inkább, mert Read (7.) töretlenül zárkózott vissza.

A vígaszág küzdelmein láthattuk az egyik legnagyobb fordítást: Pertl fél másodperces hátrányt fordított meg, a hetedik helyért zajló kisdöntőbe „száműzve” Hadalint. A másik ágon kanadai házimeccs volt az 5. helyért folyó helyosztós helyért. Read már az első körben tévesztett, így Philp magabiztosan győzött. A hetedik helyért zajló meccsben Hadalin immár sokadszor hibázott nagyot. Ugyan ezúttal nem esett ki emiatt, de Read így is másodpercekkel előbb síelt át a célvonalon. Az ötödik helyről döntő küzdelemben Pertl ismét kaputévesztéssel nyitotta az első kört, viszont Philp ellen ezt visszafordítani már nem tudta.

Az elődöntőkben két norvég-osztrák párharc döntött a döntőbe jutásról. Raschner már egy kör alatt maximális előnyben volt McGrath-tal szemben, és a norvég a felzárkózás nagy igyekezetében kaput is tévesztett. Az osztrák öröm percekkel később tovább fokozódott: Hirschbühl maximális hátrányból fordította meg a küzdelmet Kristoffersen ellen, aki nem síelte meg tisztán a visszavágó pályáját. Így a bronzmeccs norvég házidöntővé, míg a döntő hazai örömünneppé vált. Kristoffersen a kisdöntő első körében is hibázgatott, így McGrath nagy előnnyel várhatta a visszavágót. Itt ugyan Kristoffersen nagy elánnal zárkózott vissza, de utolérni már nem tudta honfitársát. A döntő első körében Raschner tovább menetelt: a teljes fél másodperces előnynek örülhetett. Hirschbühl viszont nem adta könnyen magát – a visszavágón elkapta a ritmust és az utolsó letörésnél már fej-fej mellett haladt a két osztrák. A hajrára is maradt lendülete Hirschbühlnek, 7 századdal Raschner előtt ért célba.

Andreja Slokar a tavalyi szezonban már többször megvillant a szlalomok második futamaiban, nemegyszer végzett a legjobbak mögött a top10-ben. Thea Louise Stjernesund a feltörekvő norvég generáció tagja, 3 top10-es eredményt követően állhatott dobogóra. Kristin Lysdahl 9 top10-es eredmény után épp a 10. alkalommal végzett először a dobogón.

Christian Hirschbühl az osztrák szlalomválogatott pechvogele: évek óta mindig épp csak kimarad a VB-keretből. Hullámzó teljesítménye most is megmaradt, de két hatalmas fordítás ezúttal karrierje első dobogós helyezését érte, ami egyből győzelmet is jelentett. Dominik Raschnert óriásból ismerhetjük, de a második futamokban sem stabil résztvevő. Parallelből viszont voltak már villanásai, ma pedig kvaligyőzteshez méltó teljesítménnyel szerezte meg karrierje első dobogóját. Atle Lie McGrath az egyetlen, aki a hétvége hat dobógósa közül nem először ért el ilyen előkelő eredményt. A norvég a tavalyi sérülése előtt az Alta Badia-i óriáson szerzett már egy második helyet.

A világkupa a hétvégével már valóban elkezdődött, jövő hétvégén Leviben a nők számára rendeznek két műlesiklást.

Borítókép forrása: siol.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s