Petra Vlhová továbbra is megállíthatatlan!

Petra Vlhovát továbbra sem lehet zavarba hozni az idei szezonban. Levi duplázása után ezúttal a Lechben rendezett parallelen is győzni tudott. A döntőben a nap meglepetés sízőjét, Paula Moltzant győzte le. Az amerikai előnyből billent meg és lett végül második. A selejtezőt megnyerő Lara Gur-Behrami a harmadik helyet szerezte meg.

A Nemzetközi Síszövetség pár éve már tervezte, hogy a Sölden és Levi közti, hónapos űrt egy „parallel évadnyitóval” töltené ki. Ezt sikerült a vorarlbergi Lech-hez tarzozó Zürs síterepének elnyernie. Azonban az enyhe november eleji idő miatt Levi után sikerült végül megrendezni a versenyt.

A tavalyi chamonix-i botrányos férfi verseny után idénre ismét változtattak a parallel lebonyolításán. Az akkori férfi versenyen az egyfutamos lebonyolítás és a kék pálya fölénye után rengeteg támadás érte a FIS-t. Emiatt idénre visszatértek az oda-visszavágó lebonyolítására minden körben. Emiatt viszont nem 32, hanem csak 16 síző juthat be a selejtezőből a főtáblára, hogy nem húzódjon túlságosan hosszúra a verseny. Így viszont a selejtezőben a 17-30. helyen kieső sízők eszerint szereznek szakági és összetett pontokat.

forrás: vol.at

Eltörölték a parallel óriás, parallel szlalom, és városi versenyek közti különbséget is. A parallel verseny a parallel óriás lett. Ez azt jelenti, hogy a városi versenynél messzebb tűzött kapukat tűznek és nem szlalom, hanem óriás lécekkel versenyeznek. A koronavírus előtt a parallel még önálló szakágként, nemenként 3, illetve 4 versennyel szerepelt a naptárban. Ebből mindössze ez a zürsi verseny maradt idénre.

A versenyt egyébként többen is kihagyták. Így tett Mikaela Shiffrin, aki a nem épp tökéletes Levi hétvégét követően inkább a pihenés, és hátproblémája kúrálása mellett döntött. Kihagyta a versenyt az összetett második helyezettje, Michelle Gisin is, aki nem akart egy esetleges sérülést kockáztatni az indulással.

Selejtező

A selejtezőkben ugyan egymás mellett, de a párosok nem egymás ellen, hanem a saját idejükért versenyeztek csak, ráadásul mindenki a kék, illetve a piros pályán is. A 16 legjobb összesített időt elérő versenyző jutott be az esti villanyfényes versenyre. A selejtezőt kisebb meglepetésre Lara Gut-Behrami nyerte, Sara Hector és Petra Vlhová előtt. Federica Brignone viszont csak a második csúszásbeli nagy hajrájával jutott tovább. Kiesett viszont az első körben rontó, majd a másodikban már magára találó Wendy Holdener (20.).

Nagy lehetőségről maradt le Alex Tilley (17.), a brit 5 századdal szorult a 16. helyezett Coralie Frasse Sombet mögé. Bár így is karrierje legjobb világkupa erdményét szerezte. Lemaradt az esti folytatásról Alice Robinson (19.), vagy épp Sofia Goggia (27.) is, ahogy Tessa Worley (36.) sem folytathatta. Szintén szerepelt a rajtlistán a parallelben sokszoros olimpiai- és világbajnok, világkupa-győztes Ester Ledecká (44.), igaz ezeket az eredményeket parallelben mind snowboarddal érte el.

A selejtező hivatalos eredménye

Nyolcaddöntő

A selejtezőben győztes Gut-Behrami könnyedén jutott tovább Frasse Sombet-val szemben, ugyanúgy, ahogy a tavaly szenzációszámba menő dobogót szerző Mörzinger is Lysdahl ellenében. Gasienica-Daniel lemaradt a szenzációról, a selejtezőben remeklő Moltzan könnyedén jutott tovább. Sokáig a Bassino-Liensberger meccs tűnt a legszorosabbnak, de az osztrák a nagy igyekezet közepette kaput tévesztett a visszavágó körben.

Lara Gut-Behrami terza a Lech
forrás: cdt.ch/Corriera del Ticino

Vlhovának meglepetésre a második körben fordításra volt szüksége Jelinkovával szemben. A szlovák a visszavágó felénél még egy kapu hátrányban síelt, végül 4 századdal mégis felülkerekedett a hollandon. Nem volt ennyire szoros meccse Brignonének, aki könnyedén ért célba Gritsch előtt. Stjernejund nagyot fordított a visszavágón, ezzel kiejtve Robnikot. Az utolsó meccsben a négy osztrákból a harmadik is búcsúzott: Truppe mindkét futamban fél másodperc feletti hátránnyal maradt alul Hectorral szemben, a szűk 25 másodperces siklások alatt.

Negyeddöntő

Gut-Behrami a negyeddöntőben is menetelt tovább: már az első körben nyerni tudott a valamivel lassabbnak tűnő kék pályán, a visszavágón pedig jelentősen elhúzott Mörzingertől. Nagyobb meglepetés volt Moltzan továbbjutása, aki Bassinóval szemben tudott fordítani. Ahogy a selejtező győztese, úgy második helyezettje is menetelt tovább: Hector ugyan Stjernesund megközelítette a másdik forduló hajrájába, de elkapni nem volt esélye.

Petra Vlhová a Švédka Sara Hectorová v semifinále paralelného obrovského slalomu.
forrás: sport.aktuality.sk

Nagy csatát hozott a két összetett aspiráns párharca. Brignone az odavágóban rosszul rajtolt, így jobb alsó szakasszal is csak közel döntelen volt az állás közte és Vlhová közt, minimálisan az olasz javára. A visszavágót az olasz kezdte sokkal jobban, de Vlhová a kék pályán féltávkor rákapcsolt, de a szlovák fordítása olyan lehengerlő volt, hogy azt nem lehetett csak a pályára fogni.

Elődöntők és vigaszág

Az elődöntőben összecsapott egymással az addig igen magabiztos Moltzan és Gut-Behrami. A svájci ezúttal zaklatottabban síelt, így hatalmas meglepetésre Moltzan jutott döntőbe. A másik elődöntőben Hector elsőre megelőzte Vlhovát, és sokáig a visszavágón is a szlovák előtt síelt. Végül Vlhová harmadszor is fordítani tudott, egy százados előnnyel tudott nyerni.

A negyeddöntőt követően nemcsak a döntőbe jutásért, hanem vigaszágon is síeltek a lányok. Itt egy szoros és egy, már félidőben lefutott párharcot láthattunk. Bassino már féltávnál maximális, fél másodperccel vezetett Mörzinger előtt. Ezzel szemben Stjernesund és Brignone sokáig fej-fej mellett síelt. A visszavágón Brignone viszont előnyből kiesett, így a norvég jutott az ötödik helyért folyó meccsbe.

Döntő és helyosztók

A hetedik helyet Brignone könnyed sízéssel szerezte meg. Így a legjobb hazai versenyző mindössze a nyolcadik helyen végző Mörzinger lett. Az ötödik helyért folyó párharcban Bassino már a papíron lassabb, piros pályán is egy százados előnybe került, és ezt meg is őrizte Stjernesunddal szemben a visszavágón is.

forrás: vol.at

A harmadik helyért folyó kisdöntőben Gut-Behrami már az első körben, lassabb pályán is nyerni tudott, így jó helyzetből várhatta a folytatást. Az elődöntő után másodjára már nem remegett meg a lába, így magabiztos előnnyel szerezte meg a harmadik helyet Hector előtt.

A döntő első köre szoros csatát hozott: Vlhová a gyorsabb pályán sem tudta sokkal megverni Moltzant, így még teljesen nyitott maradt a küzdelem a visszavágókra. Moltzan hamar meg tudta fordítani a versenyt, hatalmas tempóval közelítette a célt. Ez lett az amerikai veszte, egy kanyarban nem bírta megtartani magát, oldalra dőlve esett ki. Ezzel Vlhová lett az este győztese.

Petra Vlhová 17. világkupa elsőségét szerezte, parallelben pedig negyedszer győzött. Az idei négy versenyből a legutóbbi hármat megnyerte, Söldenben pedig harmadik volt. Előnye már 185 pont a mai napot kihagyó Michelle Gisin előtt.

Paula Moltzan tízedszer végzett a legjobb 10-ben világkupán. Először 2016-ban, majd két év főiskolai versenyzést követően tért vissza a profi válogatottba. Eddig műlesiklóként tartottuk számon, de a mait megelőző legjobb eredménye idén Söldenből származik, ahol 10. helyet ért el. Mai eredményével ezt messze felülmúlta. Lara Gut-Behrami karrierje 51. dobogóját szerezte, utoljára közel négy éve tette mindezt szintén óriás léceken. A korábban remek óriás-műlesiklóként számon tartott, 2016-os összetett győztes első ízben végzett dobogón parallelben.

Folytatásban holnap este a férfi mezőny versenyzik Zürsben. A hölgyek legközelebb jövő szombaton, a St. Moritz-i szuper-G hétvége első versenyén állnak ismét rajthoz.

Borítókép forrása: sport.aktuality.sk

Petra Vlhová továbbra is megállíthatatlan!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s