Alexis Pinturault belépett a “harmincasok klubjába”

Alexis Pinturault győzött az idei szezon második versenyén, Zürsben. A péntek esti parallel döntőjében a francia Henrik Kristoffersennel síelt, és szoros versenyben megszerezte harmincadik világkupa elsőségét. A harmadik helyezett a parallel specialistává avanzsáló Alexander Schmid lett. Az összetett címvédő Kilde a nyolcaddöntőben kiesett, így két verseny után jelentős a lemaradása vetélytársai mögött.

A csütörtöki női parallel után pénteken a férfiak is birtokba vehették az egyébként kényszerűségből kihasználatlan zürsi lejtőket. Pontosabban azt az egyet, melyen az egymás mellé tűzött kék és piros pálya állt.

Formátum

A tavalyi chamonix-i botrányos férfi verseny után idénre ismét változtattak a parallel lebonyolításán. Az akkori férfi versenyen az egyfutamos lebonyolítás és a kék pálya fölénye után rengeteg támadás érte a FIS-t. Emiatt idénre visszatértek az oda-visszavágó lebonyolítására minden körben. Emiatt viszont nem 32, hanem csak 16 síző juthat be a selejtezőből a főtáblára, hogy nem húzódjon túlságosan hosszúra a verseny. Így viszont a selejtezőben a 17-30. helyen kieső sízők eszerint szereznek szakági és összetett pontokat. Eltörölték a parallel óriás, parallel szlalom, és városi versenyek közti különbséget is. A parallel verseny a parallel óriás lett. Ez azt jelenti, hogy a városi versenynél messzebb tűzött kapukat tűznek és nem szlalom, hanem óriás lécekkel versenyeznek. A koronavírus előtt a parallel még önálló szakágként, nemenként 3, illetve 4 versennyel szerepelt a naptárban. Ebből mindössze ez a zürsi verseny maradt idénre.

forrás: vol.at

A verseny legnagyobb hiányzója egyértelműen a svájci válogatott három koronavírusos tagja: az összetettre pályázó Marco Odermatt, a szakági címvédő Loïc Meillard, illetve a szuper-G tavalyi bajnoka, Mauro Caviezel. Az összetettért küzdő hármas természetesen rajthoz állt. Azonban több, korábban parallelben erős versenyző nem állt rajthoz. Ennek oka, hogy az óriás-műlesikló felszerelésre való átállással, illetve a messzebb tűzött kapukkal az olyan speciál szlalomosok, mint a parallelt korábban uraló Zenhäusern, vagy épp Noёl előny helyett jelentős hátrányba kerültek a rendszeresen hosszabb léceken (is) versenyzőkkel szemben.

Selejtező

A selejtezőt Stefan Luitz (1.) igen magabiztosan nyerte. A németek örömét tovább fokozta, hogy a harmadik helyet Alexander Schmid (3.) szerezte meg. A két német közé Alexis Pinturault (2.) fért be. A francia mellett összetettbeli riválisai, Kristoffersen (8.) és  Kilde (6.) is jól szerepeltek.

Alexander Schmid
forrás: donaukurier.de

A legnagyobb „áldozat” a világkupa éllovasa, a söldeni győztes Lucas Bråthen (18.) volt – aki két közepes menettel szorult ki a továbbjutó tizenhatosból –, illetve a parallel világranglista vezetője Rasmus Windingstad (35.). Emellett továbbjutás nélküli pontszerzéssel kellett beérnie a hazaiak előzetesen legnagyobb reménységének tartott Roland Leitingernek (20.) is.

Nyolcaddöntő

Luitz selejtező győzteshez illően, könnyedén ejtette ki Faivre-t, a franciák létszámfölénye pedig rögtön tovább fogyatkozott, amikor kisebb meglepetésre Gino Caviezel kiejtette Favrot-t. Nagyon szoros volt Kristoffersen és Zubčić párharca, ahol végül a parallelben általában nem remeklő norvég jutott tovább, párszázados hátrányt hasonló nagyságú előnyre fordítva.  Nem is lehetett volna nagyobb kontraszt a következő párosításban, ahol McGrathnek esélye sem volt a hazai havon síző Pertllel szemben.

forrás: blick.ch

Schmidet ugyan Haugan a visszavágón igyekezett utolérni, de a német erre nem sok lehetőséget hagyott. Kilde sokáig magabiztosan vezetett, de a visszavágó kör végén kibillent az egyensúlyából, és ez elég volt ahhoz, hogy Hirschbühl lehajrázza. Szépen élt a lehetőséggel a délelőtt meglepetésre továbbjutó Bissig, aki szoros csatában legyőzte Readet. Pinturault féltávnál már vezetett, és bár Raschner pár századdal gyorsabb volt a visszavágón, ez nem veszélyeztette egy másodpercig sem a francia továbbjutó helyét.

Negyeddöntő

Kristoffersenre a negyeddöntőben igen nehéz ellenfél, a kvali-győztes Luitz várt. A német az első futamot nyerni is tudta, de a visszavágón Kristoffersen mindent beleadott és minimális előnnyel ő jutott tovább. Caviezelnek elsőre a rajttal gyűlt meg a baja, az így összeszedett hátrányt pedig két futam alatt sem tudta teljesen ledolgozni, így Pertl újabb remek sízéssel jutott tovább.

forrás: kleinezeitung.at

Schmid a negyeddöntőben tovább menetelt: az első kör végén már 35 század volt az előnye Hirschbühl előtt, amihez másodszorra még pár századot hozzá is tudott tenni. Az utolsó párosban szerepelt az egész nap legnagyobb meglepetése: az eddig világkupán még pontot sem szerző Bissig. Ellenfele Pinturault volt, aki az első körben nem is verte meg sokkal, és bár a visszavágón az iramot tartani tudta a svájci, felülkerekedni nem tudott.

Elődöntők és vigaszág

A vigaszágon folytatódott tovább a selejtezőben legjobb Luitz versenye. Caviezel azonban nehéz diónak bizonyult, egy kör után szinte egál volt az állás, századokkal a német javára. A svájci a visszavágón azonban felül tudott kerekedni a németen. A svájciak a vigaszágon valóban vigasztalódhattak: Caviezel után Bissig is az ötödik helyért rendezett futamba jutott, legyőzve Hirschbühlt.

forrás: kleinezeitung.at

Kristoffersen harmadszorra sem kapott könnyű ellenfelet. Ezúttal Pertl szorongatta meg az első futamban. A visszavágón viszont megcsillant Kristoffersen klasszisa, két tizedesre tudta növelni előnyét. A norvég összetettbeli ellenfele, Pinturault is megcélozta a döntőt. Féltávnál már vezetett Schmid előtt. A német a visszavágón emiatt sokat reszkírozott, ami hibákkal is járt, így a francia is a döntőben volt már.

Döntő és helyosztók

Luitz ugyan két alkalommal is megremegett az este, de az utolsó körre még fel tudta szívni magát, végig magabiztos előnyben síelt Hirschbühl előtt. Az ötödik helyért svájci házidönőt rendeztek: Bissig a visszavágó utolsó méterein kerekedett felül Caviezelen, akitől az első sízés után mindössze egy század választotta el. Ezzel Semyel Bissig, aki eddig Európa-kupában dobogót, míg világkupában pontot sem szerzett, egy ötödik hellyel mutatkozott be.

forrás: vg.no

A harmadik helyért folyó kisdöntőben Schmid kezdett jobban, az első futamban már viszonylag nagyobb előnyben volt Pertllel szemben. A visszavágón a német továbbra is lehengerlően síelt, mindössze egy igen apró, bizonytalanabb kapuvétele volt, így magabiztosan előnnyel szerezte meg a harmadik helyet.

A döntő a lehető legizgalmasabb párosítást hozta: Pinturault Kristoffersen ellen. A francia az első fordulóban két tizedes előnybe tudott kerülni a valamivel gyorsabb kék pályán, így a verseny egyáltalán nem volt lefutott. Kristoffersen a második rajtnál le is dolgozta hátrányát, sokáig fej-fej mellett haladtak. Pár kapuval a vége előtt azonban a norvég egy kaputól valamivel távolabb került, és Pinturault pedig nem hibázott, így a francia nyerte a versenyt.

Alexis Pinturault karrierje harmincadik sikerét aratta. Ő a tizedik férfi síző, akinek sikerült ez a bravúr. A jelenleg aktív sízők közül is csak Mikaela Shiffrin  érte már el a harmincas határt. Bár nem minden a futamgyőzelmek száma, valószínűleg a francia is elcserélne párat egy nagy kirstálygömbre, de a listán csak hosszú évekig top formában síző klasszisokat találunk. Hivatalosan a francia lett az első, aki 6 különböző szakágban nyert, de ő is megjegyezte a verseny végi interjúban, hogy ehhez az is kellett, hogy a mai parallelt és a városi parallel szlalomokat külön szakágnak számítják.

Henrik Kristoffersen ugyan nem kevésbé siekres versenyző, mint a francia, de parallelben eddig nem volt épp sikeres. Eddig mindössze egy korábbi parallel dobogója volt, három évvel ezelőttről, Alta Badiából. Ezzel szemben Alexander Schmid kimondott paralell specialista. A német ugyan óriásban versenyez elsősorban, de ott különösebben nem számít sikeresnek. Ezzel szemben a legutóbbi két parallelen egyaránt harmadik helyet szerzett.

A férfiak legközelebb jövő hétvégén versenyeznek majd, két óriásműlesiklásban. Az eredeti helyszín Val-d’Isère lett volna, de hóhiány miatt Santa Caterina ugrott be jövő hétvégére.

Borítókép forrása: nachrichten.at

Alexis Pinturault belépett a “harmincasok klubjába”” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s