Sikeres magyar nap a COC-hétvége szombati napján. Vörös Virág a 14. helyen

Újabb hétvége, újabb magyar érdekeltség a nemzetközi síugrók világában. Ezúttal a második számú sorozatnak számító Kontinentális Kupában próbáltak szerencsét a mieink. Vörös Virág hozta a tőle megszokott magas színvonalat, 14. helyével szép kis pontmennyiséget gyűjtött be az eddigiek mellé. A férfiaknak már nem jött ki így a lépés, igaz, egy átlagos Világkupától nem sokkal gyengébb mezőnyben kellett helytállniuk. Török Eduárd 48. és Molnár Flórián 53. helyezését ennek megfelelően kell értékelnünk.


A Kontinentális Kupa következő állomásának az ausztriai, egész pontosan Tirolban található Stams adott otthont. Az utóbbi hónapokban mind, s mind több kalaplengetésre érdemes eredményt felmutató magyar síugrók is szerepeltek a rajtlistákon.

Elsőként a nyár végén karrierje, egyben a mindenkori magyar síugrás első GP-pontjait szerző Vörös Virágnak volt jelenése a 115 méteres sáncon. A próbasorozat vállalhatóra sikerült a kőszegi sportoló részéről, egy 26. hellyel melegített a délelőtt derekán megrendezett igazi megmérettetésre.

Bár néhány jelesebb hiányzó akadt, a rajtlista ezzel együtt hemzsegett nagy nevekben. Az első sorozatot a 16-os beülőből vezényelték végig az illetékesek. A legnagyobb ugrást a hazaiak részéről jegyezhettük fel, Eva Pinkelnig egészen 109,5 méterig tartózkodott a levegőben. A próbasorozat győztese ezzel együtt sem az élről várhatta a folytatást, mivel az egykori junior-világbajnok szlovén Urša Bogataj másfél méterrel rövidebb kísérlete jobb szélkompenzációt kapott. A harmadik helyet egy másik osztrák, mégpedig Marita Kramer foglalta el ekkor, de hátránya már 5 pontra rúgott előbbiekkel szemben.

Vörös Virág 88,5 métert teljesített, amivel nemhogy simán beverekedte magát a második futam mezőnyébe, hanem egy kiválónak mondható 15. hellyel nyitotta a főversenyt.

A második körben jó sokat kellett várni, míg valaki vastagon túlugorja a nyolcvanméteres határt, ez egy olasz leányt követően szerencsére Virágnak jött össze. 87,5 méteres teljesítményével élre is tudott állni, magyarán biztossá vált, hogy nem veszít pozíciót. Sőt javított is egyet, Anna Jäkle személyében egy német riválist maga mögé utasított.

A cseh Indracková taszította le az élről a magyar lányt, majd nem kellett sokat várni arra, hogy záporozzanak a kilencven feletti ugrások. Ebből a szlovénok vették ki leginkább részüket, Spela Rogelj például meg sem állt 98 méterig, a francia Pagnier ezzel együtt jól sáfárkodott hozott előnyével.

Elsőként egy másik délnyugati szomszédunk, Ema Klinec ugrotta túl a százat, dobogós esélyekről ezzel együtt sem beszélhettünk, az első hármas ma ugyanis nagyon kilógott a mezőnyből. Marita Kramer 108, Pinkelnig pedig 107,5 méternél fogott földet, ezzel pedig alaposan feladták a leckét a szlovén lánynak. Bogataj átka ezúttal sem tört meg, ma sem sikerült kiemelt felnőtt versenyen győznie. Csupán 102,5 méterig jutott, vagyis mindkét, extrát teljesítő osztrák eléje keveredett a listán. A kétszeres osztrák bajnok Pinkelnig élete első COC-győzelmét aratta hazai közönség előtt. Virág pedig a kiváló 14. helyen fejezte be a versenyt.

tabella1.png

A női verseny részletes statisztikája

Délután már a férfiaké volt a főszerep. A mezőny minőségére nem lehetett panasz, számos Világkupa-menő is elutazott Tirolba. Két magyar is szerepelt a listán, nevezetesen a kőszegi Molnár Flórián, valamint a pár hete első COC-pontjait szerző Török Eduárd.

Az első sorozat után roppant szoros küzdelem körvonalazódott, csaknem tucatnyian végeztek 10 ponton belül a listát vezető Takeuchi Taku viszonylatában. A sánc méreteit és a 8-as beülőt figyelembe véve persze egészen más a helyzet. Innen nézve már négyesélyes küzdelemről beszélhettünk, Stefan Hula, valamint két német, Pius Paschke és Luca Roth is bőven lőtávolon belül volt. Nem úgy a próbasorozat során biztató formát mutató Killian Peier. A svájci ugrotta ugyan a legnagyobbat, de 114,5 méteres kísérletébe nem tudott rendesen beleállni, így annak is örülhetett, hogy utolsóként egyáltalán kvalifikálni tudta magát a folytatásra.

Török Eduárd 95,5, Molnár Flórián pedig 82 méterig jutott, ami a továbbjutáshoz ma kevésnek bizonyult. Előbbi a 48., utóbbi az 53. helyen fejezte be a versenynapot.

Peiert csak még jobban feltüzelte az első sorozatban elkövetett hibája, másodjára is az ő nevéhez fűződött a leghosszabb ugrás. Meg sem állt a 10. helyig. Ritkán lehet ehhez fogható felzárkózást látni síugró versenyen.

Amikor már csak a legjobb négyes volt hátra, a norvég Anders Haare vezetett a sorozat második legerősebb ugrásával. A német hölgyeknek ő sem tudott keresztbe tenni, mind Roth, mind pedig Paschke simán megőrizte hozott előnyét. Ellenben Hulával. A lengyel csupán 108 méterig jutott, így csak a két német közé tudott besorolni. Takeuchi pedig nem ismert kegyelmet, megismételte Peier 113 méterét, így tetemes, mintegy 13 pontos előnnyel nyerte a versenyt. Ez a japán első COC-sikere.

tabella2.png

A férfi verseny részletes statisztikája

Holnap megismételik a mai programot Stamson.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s