Vörös Virág újabb nagy ugrása a nemzetközi elit felé: pontszerző a Grand Prix-n!

Karrierje első GP- főversenyén sem illetődött meg Vörös Virág, a kőszegi síugró tükörsimán verekedte be magát a pontszerzők közé, jó formája a második futam után egy 23. helyben kristályosodott ki. Innen már tényleg még egy lépés, s a “rendes” Világkupában is a harminc közt találjuk őt télen. A csehországi versenyt a szlovén Nika Križnar nyerte, méghozzá egy bődületes sáncrekorddal. A Grand Prix összetett pontversenyét ezzel együtt Takanasi Sara nyerte meg – azonos pontszámnál a több győzelem dönt. A cseh helyszínen Kontinentális Kupát is rendeztek pénteken és szombaton. A két magyar induló, Török Eduárd és Molnár Flórián tisztességesen helytállt.


A Nyári Grand Prix női kiírásának utolsó állomásához érkeztünk. A helyszín a kelet-csehországi Frenštát pod Radhoštěm, annak is 106 méteres sánca, az Areal Horečky. Az első két egyéni verseny Takanashi Sara nyerte, így a sárga rajtszám az olimpiai bronzérmes birtokában volt. Pontosabban lett volna, a japán síugró ugyanis nem utazott el a helyszínre. Edzésen történt balesete miatt Pjongcsang aranyérmese, Maren Lundby szintén távolmaradt a GP-finálétól.

A magyar szurkolók érthetően felfokozott figyelemmel követik az eseményeket, sporttörténelmi jelentőséggel bíró hétvége előtt állt ugyanis a hazai síugrás. Vörös Virág, akivel az előző idény végeztével részletes interjút készítettünk, s e hónap elején minden idők legnagyszerűbb eredményét érte el a Kontinentális Kupában, majd tegnap karrierje során először bejutott a főversenyre a Grand Prix egyik állomásán. Márpedig ez a tény, az ott mutatott teljesítmény (a 28. helyen végzett) meg aztán pláne, a pontszerzés megalapozott reményével vértezte fel a piros-fehér-zöld küldöttséget.

A próbasorozaton a szlovénok virítottak a legnagyobbat, Nika Križnar egy 98,5 méteres ugrással zárt az élen, megelőzve Rogeljt és Bogatajt. Virág 86,5 méteres teljesítménnyel, nem túl magas stíluspontokkal a 33. hellyel hangolt az egy óra múlva sorra következő versenyre.

Az első sorozat tétje nem volt más, minthogy a 40 főt számláló mezőnyből lerostálódjon tíz induló, vagyis ezáltal kialakuljon a pontszerzők tábora.

A zsűri ezúttal a 24-es beülőből indította el a lányokat, amit a japán Szeto Rió (19.) rögtön meghálált egy szép 94,5 méteres ugrással. Ezt a teljesítményt egy darabig senki nem tudta megközelíteni, mígnem a honfitárs Sigeno Miszaki (11.) rá nem srófolt erre. 97 métert ugrott, pontszáma pedig elsőként túllépte a száz egységet.

Forrás: Wikimedia.org

De ez mit sem számított nekünk, a 9-es rajtszám tulajdonosára figyeltünk árgus szemekkel. (Jobb híján az FIS élő rendszerén keresztül.) Vörös Virág (20.) a zsűripontokból ítélve jól összerakta ugrását, ami nem mellékesen igencsak hosszúra sikeredett. 88 méteres teljesítményével és 93,7 pontos eredményével mindösszesen négy egységgel szorult a második japán mögé. Minthogy a húszas rajtszámú finn ugrót megelőzően senki nem tudta letaszítani a harmadik helyről Virágot, kétséget nem tűrő módon odakerült neve mellé a zöld Q betű, ami a továbbjutást, ezzel együtt a sporttörténelmi pontszerzést jelentette a kőszegi lány számára.

Húsz indulót követően lejjebb vitték a beülőt, sőt a cseh Karolina Indraková (8.) majd’ száz méteres kísérlete után máris a 22-esből, majd nem sokkal később a 21-esből indultak a hölgyek. A tabella csodás képet festett magyar szemüvegen keresztül akkor, amikor már csak tíz versenyző várakozott a sánc tetején. Ekkor Maja Vtic (6., 95 m) vezetett az előbb említett cseh versenyző, valamint a japán lány előtt, míg Virág változatlanul ott volt a TOP-10-ben! Szlovén, osztrák és német versenyzőket megelőzve.

Forrás: skispringen.com

A folytatásban Špela Rogelj (5.) 99,5 méteres kísérlete ismét arra ösztönözte a bírákat, hogy lejjebb vigyék a beülőt. Hiába ugrott így két méterrel rövidebbet, a kompenzációval együtt (egyetlen tizeddel) átvette tőle a vezetést Josephine Pagnier (4.). Az olasz Malsiner (9.), majd az osztrák Seifriedsberger (7.) nem veszélyeztette a francia pozícióit. Egészen az utolsó három indulóig…

Három bőven száz fölötti ugrás zárta az első sorozatot, előbb Juliane Seyfarth (1.) ugrott remek technikával 101,5 métert, amivel végső soron megnyerte az első kört. Urša Bogataj (3.) távolságban igen, technikában kevésbé közelítette meg a németet, ami összességében szűk 6 pontos hátrányt jelentett a számára. Végezetól Nika Križnar (2.) meg sem állt 104 méterig, az új sáncrekord azonban erősebb szembeszéllel párosult, így a szlovén négy pontos hátrányból várhatta a folytatást. Virág pedig az egészen kiváló 20. helyről!

Az első sorozat végeredménye

A második kört a 22-es beülőből indították. Az első tíz ugró után Luisa Görlich vezetett, méghozzá egy 100 méteres kísérlettel. Vörös Virág (23.) javítani tudott, ezúttal 92 méterig szállt, ami összességében 176,2 pontot eredményezett a számára. A németen kívül még ketten előzték meg a kőszegi ugrót.

Virág sporttörténelmet írt, hiszen első magyarként végzett pontszerző helyen a Grand Prix-n. Elérte tehát legfontosabb célját, innentől kezdve szabadon indulhat a Világkupában. Tehetségét elnézve még az előttünk álló télen megtörténhet az, amire 1984 óta várunk: Fischer László után újabb VK- pontszerzője lehet a magyar síugrásnak.

Húsz ugrást követően egyébiránt Sigeno (10.) vezetett a román Haralambiet (11.) és az orosz Spinevát (12.) megelőzve. Időközben már a 19-es beülőből rugaszkodhattak neki a hölgyek, így az igazán hosszú ugrások persze elmaradtak. Ezzel együtt érvényesült a papírforma, mind a tízen befértek a japán elé. Míg a délután vesztese egyértelműen Seifriedsberger (20.) volt, aki a legrosszabb szélviszonyok közt volt kénytelen teljesíteni, de a riválisaitól méterekkel elmaradt Pagnier (8.) sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A szlovénok a várakozásoknak megfelelően nagyot alakítottak. Maja Vtic (5.) egy szép 94,5 méteres kísérletével ugrott az élre, aki Rogelj (4.) szebb stílussal rögtön maga mögé utasított. Bogataj (3.) eztán tíz pontot meghaladó előnnyel állt a lista élére, bebiztosítva ezzel napi dobogóját. A slusszpoént pedig Križnar (1.) szolgáltatta a maga 100,5 méteres ugrásával. Extra volt ez a javából, minek következtében Seyfarth (2.) részéről már nem volt elegendő egy csupán megbízható ugrás. Nos, a németek klasszisa csupán 94 méterig szállt, ami kevésnek bizonyult az üdvösséghez.

Nika Križnar első nagy győzelmét aratta ma a felnőtteknél. A tavalyi év junior-világbajnokának korábbról két dobogója volt VK- versenyekről. Három verseny alatt 200 pontot gyűjtött, ami épp megfelel két GP- sikernek, legalábbis pontértékben. A több győzelem miatt Takanasi vitte a Grand Prix-t.

tábla.png

A verseny végeredménye

A Női Grand Prix végeredménye

—————————————————————————————————————————————-

A Kontinentális Kupa esedékes fordulójának szintén a cseh helyszín adott otthont. A 83 főt számláló, tehát felettébb népes mezőnyben két magyar indulónak is szurkolhattunk. Az előzetes esélylatolgatásoknak megfelelően a második sorozatba, vagyis a TOP-30-ba kerülés nem volt még teljesíthető, a fiúk ezzel együtt tisztességgel helytálltak. Török Eduárd 90 méteres kísérlete a 40., míg Molnár Flórián 86 méteres ugrása a 48. helyezéshez volt elegendő. Vagyis mindketten ott végeztek a mezőny közepén.

A verseny egyébként a norvég Joakim Aune sikerével ért véget. A szlovén Rok Justin és a lengyel Klemens Muranka fért fel még a dobogóra.

A pénteki verseny végeredménye

Szombaton mindkét magyar előrébb lépett helyezésben: Eduárd (87,5 m) 39., míg Flórián (85 m) a 46. helyen fejezte be szereplését az első kör végén. Tegnap lengyel győzelem született, Pawel Wasek mellett Justin és Aune ünnepelt még pódiumon.

A szombati verseny végeredménye

A Kontinentális Kupa összesített pontversenyét Klemens Muranka (328 pont) vezeti honfitársát, Andzrej Stekalát (238) és a japán Szato Kejcsit (230) megelőzve.

A Kontinentális Kupa állása

Vörös Virág újabb nagy ugrása a nemzetközi elit felé: pontszerző a Grand Prix-n!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s