Marcel Hirscher visszavonul!

Szerda este hivatalosan is bejelentette Marcel Hirscher azt, amit már a szezon vége óta rebesgettek. Salzburgban, újságírók hada előtt beszélt jövőjéről a nyolcszoros összetett világkupagyőztes és megerősítette, befejezi karrierjét. Söldenben már nem áll rajthoz, így októbertől minden bizonnyal új korszak kezdődik a férfi alpesi sízésben.

Az ORF osztrák közszolgálati adó, és a legtöbb mértékadó osztrák lap már a hétvége óta szinte tényként kezelte azt a pletykát, miszerint a Marcel Hirscher által szerdára összehívott sajtókonferencián az osztrák visszavonulását fogja bejelenteni. Már a 2018-2019-es szezon végén is rebesgették, hogy többet nem láthatjuk versenykörülmények közt síelni az osztrákot. Az andorrai világkupa-döntő zárószáma után sem adott egyértelmű választ a kérdésre. Ahogy az akkori verseny beszámolójában mi is megírtuk:

“De pár napja mér Marcel Hirscher is lebegteti válaszát azt illetően, vajon meg akarja-e védeni jövőre immár 8. összetett címét. […] Az osztrák a mai verseny után, kezében a kristálygömbbel, sem adott egyértelmű választ arra, hogy folytatja-e.”

Hirscher_rücktritt_3

A bejelentést hatalmas médiafigyelem övezte, emiatt a kezdést is 20:15-re tolták, így az osztrák adók főműsoridőben közvetíthettek az eseményről. Hirscher rögtön első mondatában egyértelművé tette, a mai alkalom a visszavonulásáról szól. Mint mondta, végleges döntését két hete hozta meg. Pontos jövőbeni terveiről még nem tudott beszélni, egyelőre a nyugalmat szeretné élvezni, és több időt tölteni családjával, valamint hobbijával, a motorsporttal. Elmondta, a síeléssel sem hagy fel – igaz, ezentúl inkább hobbiból, a friss havon szeretne síelni.

Mint mondta, hálás, hogy nagyobb sérülés nélkül tudta végigversenyezni az elmúlt közel tíz évet (emlékezhetünk, két évvel korábbi, szezon előtti bokatöréséből is egy dobogó nélküli verseny után már a csúcson síelt ismét). Többször kihangsúlyozta, hogy karrierje legnagyobb sikerének a számára szinte hazai pályán síelt 2013-as, schladmingi világbajnoki címet tekinti. Legjobb ellenfélként pedig a szintén a legutóbbi szezonban visszavonuló Aksel Lund Svindalt említette.

Hirscher_rücktritt

Sajtókérdésre elmondta, bízik, hogy az osztrák válogatott a generációváltással túllép majd hiányán: említette Manuel Fellert, Michael Mattot, és Marco Schwrzot is (utóbbi a tavalyi formája alapján akár már idén honfitársa helyébe is léphet). Azonban az osztrák szövetség elnökének, Peter Schröcksnadelnek arca nem feltétlenül erről árulkodott, látszott rajta, nem tud úgy örülni a visszavonulásnak, mint a pódiumon beszélő első számú érintett.

Ugyan hosszabb portréval is készülünk még, de álljanak itt Marcel Hirscher klasszis karrierjének legfontosabb számai:

  • 8-szoros összetett világkupa-győztes,
  • 12-szeres szakági világkupa-győztes (6-6 szlalomban és óriásban)
  • 5-szörös egyéni világbajnok (3 szlalom, 1-1 óriás és kombináció) + 2 csapat arany
  • 67 világkupa futamgyőzelem (32 szlalom, 31 óriás, 3 parallel, 1 szuper-G)
  • 3 junior-világbajnoki cím

Leírni is furcsa, hogy Marcel Hirscher 2019 októberétől nem küzd már újabb győzelmekért. 8 szezonon keresztül uralta a világelitet, és maradt a csúcson olyan kihívókkal szemben is, mint Aksel Lund Svindal, Henrik Kristoffersen, Beat Feuz, Ivica Kostelic, Kjetil Jansrud, vagy Alexis Pinturault. Egy teljes évtizedet kölcsönzött ki magának a sportban. A mezőnyben így csak egyetlen aktív összetett győztes, Carlo Janka marad csak. Mivel a svájci győzelmére azért sok zsetont már nem tennénk, így minden bizonnyal új összetett győztes felemelkedését követhetjük majd a 2019-2020-as szezonban.

A közösségi médiát természetesen ellepte a hír. Csak az érdekesség kedvéért pár, sportolótársaktól (ezek alapján azért már készültek erre pár napja…), vagy épp az osztrák elnöktől:

Természetesen mi sok sikert kívánunk Marcel Hirschernek a visszavonulása utáni időkre is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s