Váratlan fordulat: Sidorováék mégsem lesznek ott az olimpián

A 2017/18-as curlingszezon kezdetén még kézenfekvőnek tűnt, hogy az Orosz Curling Szövetség azt a női csapatot delegálja majd az olimpiára, amelynek tagjai rendkívül ritka tettet végrehajtva az előző téli játékok óta megrendezett mind a négy világbajnokságon dobogóra álltak, végül azonban Anna Sidorováéknak mégis meg kellett vívniuk egy házon belüli kvalifikációs tornát, amit viszont elbuktak a szezonban kétségtelenül jobb formában curlingező Viktoria Moiseeváékkal szemben.

Kicsit a közvéleményt, de talán még magukat Sidorováékat is meglepte, hogy december 27-étől kezdődően egy négy győzelemig tartó olimpiai selejtezőre kellett kiállniuk az Oroszországon belüli elsőszámú rangjukat egyre inkább veszélyeztető Moiseeváékkal szemben, elvégre már szeptemberben olyan hírek érkeztek felőlük, hogy visszamondták részvételüket a világ legjobb csapatait csoportosító januári Kontinentális Kupáról, hogy az ne zavarja meg az olimpiára való felkészülési programjukat. Később derült ugyanis csak ki, hogy miután a Sidorova vezette Oroszország nem került be a legjobb négy közé a november végén zajló női Európa-bajnokságon, a nemzeti szövetség nem adja meg nekik az automatikus olimpiai indulási jogot, hanem annak megszerzéséért a moszkvai csapatnak egy többnapos párharcot kell vívnia a Szentpétervárt képviselő riválisokkal.

20181381_1828088440834629_8058489061213470720_n
Új orosz női csapat robbant be a világélvonalba. Balról jobbra: Viktoria Moiseeva, Galina Arsenkina, Julia Portunova, Uliana Vasileva és Julia Guzieva

A küzdelemsorozatnak további pikantériát adott, hogy két viszonylag friss Európa-bajnok különítményről van szó: a Team Sidorova jelenlegi öt tagja közül mindenki már legalább egyszeres, legfeljebb háromszoros Eb-győztes, míg a világ legnagyobb országát a kontinenstornán tavaly első alkalommal képviselő Team Moiseeva hatalmas meglepetésre első nekifutásra felért a csúcsra, ezzel bizonyítva, hogy Oroszországnak immár két világszínvonalon játszó női curlingcsapata is van.

Az idei Eb-n aztán ismét Sidorováék kapták meg a lehetőséget, ám szörnyen kezdték a tornát, és bár a végére magukra találtak, a korai vereségek sorozatát már nem tudták annyi győzelemmel ellensúlyozni, hogy bejuthassanak az elődöntőbe. Az 5. helyen végeztek, amivel nem győzték meg a hazai szövetséget arról, hogy formájukkal az olimpián felvehetnék a harcot a legjobbakkal. Már csak azért sem, mert eközben Moiseeváék szeptember óta három Kanadában rendezett tornát is megnyertek, ezzel eddig ők a szezon egyik legeredményesebb európai csapata.

EasyCapture1

Jöhetett hát a soron kívüli házi bajnokság, amit stílusosan az előző olimpia helyszínén, Szocsiban rendeztek a két csapat között. A párharc addig tartott, amíg valamelyik fél el nem jut négy nyert mérkőzésig. Naponta kettőt játszottak, így a maratoni csata akár négy napig és hét játékig is elnyúlhatott volna: végül nem kellett ennyi, három nap és öt mérkőzés elég volt, a péntek délelőtti találkozó után már végeredményt hirdethettek.

Moiseeváék remekül kezdtek szerdán egy 9:6-os és egy 7:6-os győzelmet írva, majd Sidorováék másnap egy létfontosságú 9:5-ös sikerrel vágtak vissza. Nem tartott azonban ki a lendület, a szentpétervári csapat még csütörtök este egy 9:6-tal válaszolt, majd a péntek reggeli játékban megadta a kegyelemdöfést a már korán jelentős hátrányba került Sidorováéknak, és 8:5-tel behúzta negyedik sikerét is. Hozzá kell tenni, hogy egyik meccs sem volt előre lefutott, mind az öt alkalommal megkezdték a tizedik endet is, a kihívók azonban legtöbbször meg tudták őrizni pár pontos előnyüket. Ezzel Viktoria Moiseeva, Uliana Vasileva, Galina Arsenkina, Julia Portunova és Julia Guzieva ötöse kiharcolta első olimpiai részvételi jogát – és ha már úgyis a korábbi olimpiai létesítmények között voltak, hát stílusosan fel is ültek a 2014 óta ott magányoskodó öt karikára.

25007581_193502021206126_6504738745864945664_n

A pillanatnyi formán kívül más okból is indokolt viszont, hogy az oroszok ezúttal egy új felállással próbálkozzanak az olimpián, hiszen Sidorováéknak, pontosabban a mindenkori moszkvai csapatnak eddig az összes ötkarikás részvétele pocsékul sikerült. 2002-es első jelenlétükkor még Olga Jarkova skippelése mellett a 10. helyen végeztek a tízfős mezőnyben, a 2006-ban Ludmila Privivkovával elért 6. helyük a csúcs, amit 2010-ben egy 9. pozíció követett. A legutóbbi, hazai rendezésű olimpiájukon, immár Sidorova vezetésével a csapat ismét nem bírta a nyomást, az akkorra már a világ legjobbjai között emlegetett különítmény a dobogós elvárások helyett ismét csak utolsó előtti lett. Nem biztos, hogy érdemes lett volna kockáztatni a most önmagához képest egyébként is gyenge formát mutató csapattal, annál is inkább, hiszen olimpiai eredményen nem is lehet minden évben javítani, mint egy Eb-n vagy vb-n. Ideje kideríteni, hogy a lendületben lévő Moiseeváék jobban képesek lehetnek-e megragadni a lehetőséget, még ha az ismét realitásnak számító éremesélyt keserűvé is teszi, hogy a doppingbotrány miatti kizárás okán hivatalosan semmilyen eredményt nem Oroszország neve mellé írnak majd fel.

Viktoria Moiseevának ráadásul azért is különleges lesz az olimpiai részvétel, mert a világ tíz legjobb nemzeti válogatottja között összecsaphat leendő sógornőivel is. Az oroszok női skipje ugyanis jegyben jár a játékokra szintén kijutott Rasmus Stjerne-féle dán férficsapat leadjével, Oliver Duponttal, aki pedig a testvére a dán női együttes két vezéralakjának, az olimpiára a nemzetközi kvalifikáción még Moiseeváéknál is drámaibb módon jegyet szerző Madeleine és Denise Dupontnak. Alighanem a csoportkör egyik legérzelmesebb mérkőzése lesz, amikor alkalmi családi vacsoraasztal helyett a jégen találkoznak majd egymással a skipek – erre a Round Robin vége felé kerül majd sor, így akár komoly tétje is lehet a párharcuknak.

21688940_1332198940223368_4724714087185907712_n
Viktoria Moiseeva és Oliver Dupont a curlingszezon lezárultával, júniusban kelnek majd egybe

Az oroszok elodázott döntésének letisztulásával immár az olimpia minden férfi és női csapatának összeállítása ismertté vált, a játékok közeledtével pedig érkezünk is majd a részletes bemutatással és a curlingtornák esélylatolgatásával.

Jelen állás szerint, bár az olimpiai részvételt elbukták, a márciusi világbajnokságon már ismét Sidorováék képviselhetik majd Oroszországot – ami szintén logikus döntés, ismerve az elmúlt négy évben ott mutatott erős formájukat. Persze addig az orosz szövetség még ismét bármit kitalálhat…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s