Bejött a papírforma az évzárón: Pinturault kombinált a legjobban

A visszafogott mezőny ellenére jófajta versenyt hozott a 2017-es év utolsó seregszemléje, a bormiói alpesi összetett. Mivel a teljes Pista Stelviót meg kellett síelni, papíron nagy esélyt kaptak a lesiklók, de sem ez, sem a svájci edző faék egyszerűségű pályája, sem saját visszafogottabb szlalomja nem akadályozta meg Alexis Pinturault-t abban, hogy a papírformát megvalósítsa, s megnyerje a viadalt. Leginkább Peter Fill szorongatta meg, vagyis egy olyan lesikló, aki nincs elveszve, ha szlalomoznia kell. Kjetil Jansrud műlesiklása, s harmadik helye már sokkal nagyobb meglepetés. A hazai vb-jükön remeklő svájciak lecsúsztak a dobogóról, Mauro Caviezel a negyedik helyen futott be, míg a világbajnok Luca Ärni bágyatag lesiklást követően búcsúzott a második futam elején.


A férfiak 2017-es évbúcsúztatója egybeesett egy diadalmas múltra visszatekintő, mára viszont hányattatott sorsra kárhoztatott szakág, az alpesi összetett szezonbeli első (egyben utolsóelőtti) viadalával.

Nézzük pozitív szemlélettel a dolgot: 51 sízőt sikerült összeverbuválni a napra, ami az átlagos számhoz mérten egész tisztességes adat. Az indulók minősége már más lapra tartozik…

A délelőtt vége felé rendezték az első futamot, mely a hagyományoknak megfelelően a lesiklás volt, természetesen a Pista Stelvión, annak teljes hosszában. Ez a tény némi reményt nyújtott a gyorsasági specialistáknak, szép számban találtunk a listán körükből valót.

audifisalpineskiworldcupmencombined62hpybwl7ahl

Így például a vb-bronzérmes Mauro Caviezel (8.) nyitófutama igencsak versenyképesnek tűnt, a svájci alapidejét persze onnantól lehetett igazán betájolni, amint egy másik potens lesikló is végighúzza a pályát. Victor Muffat Jeandet (45.) nem tartozik ezek közé, pár alaposan meghúzott kanyar után jobbnak látta óvni testi épségét, ami meglátszott az időkülönbségen. Justin Murisier (36.) nem vesztett 2 perc alatt bátorságából. Nyilván messziről sütött, nem az ő szakágáról van szó, a másfél másodperces különbség visszafordíthatónak tűnt szlalomban. Nils Mani (13.) már vérbeli lesikló, igaz, tegnap penetránsan rosszul teljesített. Szorosan követte honfitársát, a kis különbség megmaradt a célvonalig.

Az első igazi értékmérő Aleksander Åmodt Kilde (18.) csúszása volt. A svájciak örvendhettek a fejleményeknek, a norvégok VK- futamgyőztese egy pillanatig nem állt jobban övéiknél, a fél másodpercnyi különbség bizakodásra adott okot. Klemen Košit (29.) akár kombinációs menőként is számon tarthatnánk, ehhez képest eléggé lagymatag sízéssel rukkolt elő, kiszállt a versenyből.

audifisalpineskiworldcupmencombinedqzyzillxumxl

A „szakág” domináns szereplője érkezett ezt követően. Alexis Pinturault (19.) egyetlen edzésfutammal a lábában felvette a versenyt a lesiklókkal. A végére ugyan összegyűlt 6 tizednyi, szlalomban abszolút kezelhető különbség, mind tojástartásban stabil volt, mind kanyarjait is egészen elegánsan, dinamikusan húzta meg. A szám másik klasszisa, egykori vb-bronzérmese, a horvát Natko Zrnčić-Dim (43.) következett. Sérülései után már nem az igazi, most sem tudott ellépni a mezőny hátsó traktusáról.

audifisalpineskiworldcupmencombinedx0koqkwb-aul

Luca Ärni (41.), a szám aktuális világbajnoka messze elmaradt a várakozásoktól, hátránya túllépte a két másodpercet. Nyilván jelentős előrelépésben bízhattak szurkolói, de példának okáért a Pinturault-val szembeni másfél másodpercével a napi győzelemről gyakorlatilag lemondhattak. Sőt a lesiklók nem tették meg azt a szívességet, hogy jókora betlit bemutatva mögé kerüljenek, így eldőlt, Ärni csupán az első harmincast követően szlalomozhat délután.

audifisalpineskiworldcupmencombinedfn1rvkbzrypl

Dominik Paris (1.) újabb erődemonstrációt tartott, mintegy beárazva a korábbi meneteket. Laza másodperccel adta át a múltnak Caviezel vezető helyét. Láttunk már tőle értékelhető szlalomot, így erősen benne volt a pakliban egy dobogós helyezés is.

Maxence Muzaton (14.) pillanatnyi ötödik pozíciója szépen csillogott, az elmaradás már nem mutatott olyan jól. Kettős olasz vezetésnek örülhetett hamarosan a népes publikum, Peter Fill (3.) jó néhány zöld szektor után elkövetett ugyan néhány hibát, de az 5 tizednyi különbség jól mutatott szempontjából. Elvileg ugyanis lényegesen jobb szlalomosnak számít Parisnál.

Két újabb lesikló, de inkább az „előre menekülünk” kategóriából. Martin Čater (27.) és Marc Gisin (22.) egymással voltak nagy versenyben, utóbbi az utolsó ugratónál egy lábbal mentett egy komolyat. Romed Baumannak (12.) voltak a múltban jó kombinációs eredményei. Most csaknem másfél másodpercet szedett be, leginkább a traverznél hagyott rengeteget.

audifisalpineskiworldcupmencombined6qmdbyhwj0ml

Kjetil Jansrud (7.) célja nem lehetett egyéb, mint a futamgyőzelem, hogy eséllyel pályázzon az összetett szempontjából kifejezetten fontos dobogóra, ill. a sok-sok VK- pontra. Erősen kezdett, jobban, mint Paris, de a keresztsíző szakaszokat nem síelte meg olyan biztosan, mint előző nap. A szűk másodpercnyi elmaradással gyakorlatilag kiírta magát a TOP-3-ból.

Két osztrák várakozott a rajtállásban, mindketten beleszólhattak adott esetben a pódium sorsába. Vincent Kriechmayr (4.) saját bevallása szerint inkább magabiztosságra hajtott a tegnapi fiaskót követően. Alig öttizednyi hátrányt szedett be Parisszal szemben, ezt a célját alighanem elérte. Matthias Mayer (2.) vágya ennél komolyabb volt. Végig minimális intervallumon belül tartotta a különbséget, menetébe nehéz lett volna belekötni. Csont nélkül befért a második helyre, s minthogy egy legalább Fill-kategóriás szlalomosról beszélünk, életben tartotta az aranyos évzáró reményét osztrák részről.

audifisalpineskiworldcupmencombinedb5mqfeikhuul

Frederic Berthold (34.) nyögvenyelős produkcióját követően két lesikló szakterületéhez méltó csúszása következett, igaz, Bryce Bennett (9.) és Thomas Dressen (5.) szlalomtudása sem az igazi, sok jóban nem reménykedhettek. Adrien Théaux (6.) e képességek terén jobb mutatókkal bír, így az a tény, hogy Jansruddal nagyjából azonos időt repesztett, eltölthette némi bizakodással. Ryan Cochran-Siegle (20.) bő másodpercére felkaphattuk szemünket, elvégre egy középszerű óriás-műlesiklóról beszélünk. A francia Blaise Giezendanner (26.) a lesiklók, Luca de Aliprandini (35.) inkább a technikai sízők szemszögéből közelítette meg a kombinációt, igazán maradandót egyikük sem alkotott. Gian Luca Barandun (20.) egész tisztességesen helytállt, a finn férfi szakág egyik utolsó mohikánja, Andreas Romar (38.) kapcsán ez már nem mondható el. Christian Walder (16.) , de meglepetésre Christof Innerhofer (11.) sem rúgott igazán labdába. Kettejük közt egy bizonyos Tilen Debelak csúszott le 29-es rajtszámmal, legalábbis egy darabig. Akciójának vége rövid kényszerszünet lett.

Harmincon túlról nyilván remekeltek a lesiklók, de ez kombinációs szinten még jelentett semmit. Mindenképpen ki kell emelnünk Jared Goldberg (31-essel a 17.), Gilles Roulin (34-essel a 10.), a svéd Felix Monsen (42-essel a 15.) nevét. Örvendetes, hogy Paweł Babicki (47.) ezúttal két lécen síelve érte el a célvonalat.


Kombinációban különösen nagy felelősség hárul az aktuális tűzőmesterre. Emlékezetesek Ante Kostelić műlesikló pályái, amin még a jobb szlalomosok is éppen csak levergődtek. Nos, Matteo Joris, a svájciak edzője nem esett ebbe a hibába (?), komfortos sízésre lehetőséget adó pálya várta a sízőket.

A szűzpálya csodákra képes, pláne ha az eleve kiszámíthatatlan kombinációról van szó. A szlovénok egész jól éltek a sansszal, mert az egy dolog, hogy az elsőként induló Kline (17.) épp csak lecsordogált a pályán, az értelmezhetőbb szlalomos tudással bírók, úgymint Matin Čater (7.) és Kosi (12.), azért kitettek magukért. (Čater egyébiránt a második legjobb szlalomot síelte. Lesikló létére ez elég nagy szó.) A franciák részéről nem alakultak jól a dolgok, Nils Allegre (32.) pontszerzésre érdemtelen lötyögését Giezendanner kiesése követte. Az első tíz síző után Čater vezetett a kanadai Broderick Thompson (8.) és Kosi előtt. Szép nevű olasz barátunk, Emanuele Buzzi (29.) és Marc Gisin (21.) érthetően nem tudott beleszólni az első három hely sorsába. Az osztrák Dankmaier (31.) szintén csak a túlélésért küzdött.

Cochran-Siegle (14.) és Gian Luca Barandun (9.) mutatványa már közelített ahhoz, amit szlalomozásnak hívunk, a TOP-3 ellenben azonban ők sem kelhettek versenyre. Majd éles cezúra, eljött Alexis Pinturault (1.) ideje. Felülmúlt mindenkit, átvette a vezetést – előnyét megduplázva – egy másodperccel, de mégis lehetett benne hiányérzet. Itt ütköződött ki igazán, nem technikázta túl a pályát a svájci tréner, Ärni helyett inkább Caviezel érdekeit helyezte előtérbe.

audifisalpineskiworldcupmencombined37kkopqmm62l

Ezzel együtt Kilde (18.) nyilván esélytelen volt az éles bevetődéseket és a kövérnél és kövérebb íveket párosító szlalomos szabadalmával. Goldberg (15.) meglepően bátran állt a feladathoz, gyakorlatilag megtartotta pozícióját.

Lesiklók váltották egymást a pályán a röpke reklámblokkot követően, így sok jóra nem számíthattunk. Walder (33.) megörökölte a tökutolsó pozíciót, de a svéd Monsenről (23.) is egyből kiviláglott, ritkán edz szlalomra. Muzaton (25.) kapcsán az igyekezetet díjazhattuk, Pinturault a jelek szerint még ezt sem, egy méla ásítgatással töltötte ki a futama és a rá valóban veszélyes ellenfelek közti végeláthatatlan hiátust. Mani (28.) 3 másodperccel rosszabb menete után (persze tessék utánacsinálni!) néminemű szlalomos tudással is bíró sízők kerültek sorra. Baumann (10.) mozgásán ez érződött is, kár viszont  a sok hibáért, így a dobogótól is távolkerült.

Innerhofer (11.) nagy átlagban konszolidáltabb menetébe is belekerült egy porszem egy méretes ritmustévesztés formájában, így még Baumannt sem sikerült maga mögött tartania. Roulint (27.) már szemlátomást megint jobban zavarták a gyakorta érkező stanglik, kétszeri indulással együtt legalább elérte a célt. Bennett (19.) egy fokkal rizikósabb stílusban, jobb időben reprodukálta ugyanezt.

audifisalpineskiworldcupmencombined_u2wvbloikyl

Hattizednyi előny birtokában Mauro Caviezel (4.) sem tűzhette ki reális célként Pinturault legyőzését, az akkori második hely viszont benne volt a pakliban. A választott tempót minden gond nélkül végigvitte a svájci. Túlzottan is nyugis volt ez a menet, Kjetil Jansrud (3.) egy tőle ritkán látott magabiztos szlalomozással jócskán felülmúlta. Több tempót vállalt, amit egy megingás nélkül megoldott. Adrien Théaux-ról ugyanez nem volt elmondható, már az első letörésnél búcsúzott a francia.

Igencsak visszafogott kezdést láthattunk Thomas Dressentől (5.) , amit érezhetett ő is, mert ritmust váltott a pálya hátralévő részén. Szorosan Caviezel mögött ért célba, ami esetében mindenképpen meglepetés. A csodaszámba menő produktumot Vincent Kriechmayr szolgáltatta. Nemhogy az életbenmaradásért küzdött volna, célba vette a dobogót, még Pinturault-t is. Másfél tizeddel kapott ki összességében a franciától. Egy elsőre nehezen kivehető kapura lépéssel, minek kizárás lett a következménye.

audifisalpineskiworldcupmencombineddfvb5ncstrfl

Világosan látszott azonban, nem ment tudásához mérten jól Pinturault. Peter Fill (2.) tapasztalatával veszélyeztette a francia elsőségét, ám egy pálya végi megtorpanás jócskán a francia mögé lökte. Matthias Mayer mozgására sem lehetett panasz, egészen egy látványos korrigálásig. Onnantól kinyílt az olló, a dobogósoktól is sokat kapott. Dominik Paris jól érezte, csak komoly rizikóvállalással nyílhat esélye a szinte lehetetlenre, Pinturault legyőzősére. Márpedig szemei előtt ez, s nem a biztos dobogó lebegett. Szektorról szektorra felezte előnyét, de a záró szakasz előtt meglévő bő 4 tized egy Fill-féle bújócskás szektorral akár még tarthatónak is tűnt. Paris azonban belebonyolódott a dolgokba, a vertikális kapuk (sorozók) egyikét lába közé vette.

A verseny azonban még közel sem ért véget, láttunk már csodát harmincon túlról kombinációban. Riccardo Tonetti (13.) vérbeli szlalomosként előreverekedte magát a középmezőny elejébe, szűk 5 tized híján valami hasonlót láthattunk Murisiertől (19.) is. Közben a dán Fårup (36.) idővel, Berthold kieséssel búcsúzott pontreményeitől. De Aliprandini (22.) és Stefan Rogentin (24.) a papírformának megfelelően csak befért a TOP-30-ba. Romar pár kapu után feladta, akárcsak az olasz Prast, az amerikai Morse (35.) harmatos menettel zárt harmincon kívül. Sportemberi becsülettel állt a feladat elé Luca Ärni, sokat kockáztatott, kiesett. Solevåg (30.) a másik véglet, célba ért, pontszerzői helyig vitte, élvonalbeli szlalomoshoz mérten mégis elmaradt a várakozásoktól. Nem úgy Victor Muffat-Jeandet (26.), aki 45. indulóként az ötödik legerősebb szlalommal jócskán előrelépett. Zrnčić-Dim (34.) pontzónán kívül maradt, mint mindenki más a hátralévők közül. Célba ért még a cseh Jan Zabystřan (37.).

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintás után érhetitek el.

audifisalpineskiworldcupmencombined3jcq0o_kficl

Alexis Pinturault 21. győzelmét aratta a Világkupában, ebből már a hetediket kombinációban, vagy ha jobban tetszik, akkor alpesi összetettben. Sokrétű sízőről van szó, épp itt lenne ideje, hogy ezt világversenyen, például a közelgő olimpián is igazolni tudja. Peter Fill 21. alkalommal végzett dobogós helyen, ebből harmadjára kombinációban. Eléggé régen volt a legutóbbi ilyen alkalom, 2009-ben zárt szintén másodikként Wengenben. Kjetil Jansrud sem elveszett gyerek, ha kombinációról van szó, ő nyerte a 2016-os wengeni összetettet, emellett van egy vb-ezüstje a szakágban. Egyébiránt 46. alkalommal állt pódiumra.

Az újév első napján Oslóban gyűlnek össze a férfiak, pontosabban a meghívott résztvevők, az ún. városi verseny keretében, parallelben csapnak össze. Január 4-én a zágrábi szlalom következik, majd nincs megállás, már jövő hétvégén következik Adelboden. Majd Wengen, Kitzbühel, Schladming, Garmisch, majd lassanként az olimpia. Sportélményekben gazdag hetek elé nézünk…

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Alexis Pinturault (FRA) 2:41,13
2. Peter Fill (ITA) +0,42
3. Kjetil Jansrud (NOR) +0,45
4. Mauro Caviezel (SUI) +0,68
5. Thomas Dressen (GER) +0,83
6. Matthias Mayer (AUT) +0,97
7. Martin Čater (SLO) +1,02
8. Broderick Thompson (CAN) +1,22

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 534
2. H. Kristoffersen Norvégia 505
3. K. Jansrud Norvégia 465
4. A. L. Svindal Norvégia 454
5. A. Pinturault Franciaország 387
6. M. Mayer Ausztria 318
7. B. Feuz Svájc 316
8. M. Franz Ausztria 303

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s