Századok döntöttek: Brignone hozta a lienzi óriást

A Világkupa történelmének 400. óriás-műlesiklására került sor a nőknél, s mit ne mondjunk, a lányok kitettek magukért, hogy eme jeles alkalomhoz illő parázs csatát teremtsenek az év utolsó versenyéből. Újfent századok döntöttek fontos pozíciókról, jelesül a dobogós helyekről is. Federica Brignone győzelmét hozta a viadal, 4 századdal verte a délelőtti futamot nyerő Viktoria Rebensburgot, s további ugyanennyivel utasította maga mögé a szakági pontversenyt eddig vezető Mikaela Shiffrint. Tessa Worley egy méretes hibát elkövetett, egyébiránt minden bizonnyal ő nyerte volna a futamot. Az osztrákokat Stephanie Brunner képviselte az élbolyban. Kiemelkedően és finoman szólva váratlanul erős csapatteljesítménnyel rukkoltak elő a szlovénok, három sízőjük is beverekedte magát a TOP-12-be.


A rendezőség döntése, a két versenyszám cseréje bejött. Napsütötte lejtő, bőven fagypont alatti  hőmérséklet fogadta az indulókat, mind a hatvanötöt. Kiélezettebb versenyre volt kilátás, a mindinkább egyeduralmat kiépítő Shiffrinnek – úgy hittük – nehezebb dolga lesz az olaszokkal, a feltörekvő osztrákokkal és svájciakkal, de leginkább Rebensburggal szemben. Egyetlen nagyobb név hiányzik a listáról, Tina Weirathert kézsérülés miatt csak januárban látjuk viszont.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomnppbz2gy4inl

Roberto Lorenzi személyében olasz edző állította össze a Schlossberg nyomvonalát. Kimondottan ritmusos pálya kerekedett belőle, nagy szerepe volt annak, ki mennyire meri nyomni a „gázpedált”. Mikaela Shiffrin (2.) hibátlan menettel indított, s bár a tempójára sem lehetett különösebb panasz, alapideje első látásra nem tűnt verhetetlennek. Hátránya javát a kezdő szektorban gyűjtögette össze Marta Bassino (9.), a továbbiakban nem kapott semmit, Federica Brignone (4.) pedig konkrétan 3 tizedet fogott az amerikai sízőn a pálya másik kétharmadában. Betegség és vállfájdalom mellett ez mutatott rosszul.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomzsvjw0qzkthl

Tessa Worley (6.) egy nagyobb belefékezés ellenére nagyon szorosan követte az amerikait, nála a folytatás sikerült mérsékeltebbre, így még Brignone is elébe került. Sofia Goggia (5.) részideje két szektor után már zöldellt, a meredeket fölényesen síelte, a legvégére azonban elfogyott sebessége. Szoros küzdelem körvonalazódott, az eddigi öt síző fél másodpercen belül követte egymást. Kellemetlen meglepetésre az eddigi valamennyi óriás-műlesikláson dobogóra álló Manuela Mölgg (14.) szakította meg a sormintát. Körülményes sízése az előbb említett különbség dupláját eredményezte a célig. Rászólhattak fülére, eljött az alkalom, végre fogható Shiffrin.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomci-hmotci0dl

Viktoria Rebensburg (1.) ennek megfelelően alaposan bekezdett, támadta az íveket, némi előnyre tett szert már a lejtő tetején. A meredeken lenullázta picike előnyét, amiből a zárásból 5 századnyi semmiség döntött a javára. Ha a riválisok legjobbjait összeadnánk, 3-4 tizednyi előnyt lehetett volna hozni az amerikaival szemben.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomoapqdaur6vzl

Nem mentek jól a svájciak, Lara Gut (11.) kapcsán ez kevésbé meglepő, szakági futamokon egyszer sem idézte fel korábbi önmagát. Melanie Meillard (22.), a feltörekvő tehetség is szokatlanul visszafogottan tette dolgát, tetejében még tisztának sem volt mondható a menete. Be is sorolt az utolsó pozícióba. Eklektikus menettel jelentkezett a szlovénok esélyese, Ana Drev (7.) visszafogott kezdés után elsőrangú meredeket síelt, gyakorlatilag lenullázva időkülönbségét. A végére beszedett még jó 2 tizedet, ezzel együtt betagozódott a szoros élbolyba. Stephanie Brunner (8.) csúszása hasonló képet mutatott, csak épp további 2 tizednyi elmaradással. Elengedte kicsit léceit a letörésnél. Élt tehát a dobogóremény osztrák részről. Eva-Maria Brem (39.) nem tudott megfelelni az elvárásoknak, a szakág egykori bajnokának mozgásán változatlanul érződik az egészszezonos kihagyás, az elmaradt síkilométerek. Ő nem Hirscher, így dicsőség helyett kiesés lett sorsa.

audifisalpineskiworldcupwomenslalom851v4l-lvyzl

Nina Haver-Løseth (19.) nem kenheti semmire gyengélkedését, bőven másodpercen túl zárt. Szlalom után óriásban is felszálló ágban van Petra Vlhová (13.), meredeksízésével ezt igazolta is délelőtt. A hibátlan futamért még tennie kell, párszor vesztett párhuzamosságából két lécének állása. Pár skalpot azért így is begyűjtött. Ragnhild Mowinckel (10.) zárta a ranglista legjobbjait. Kecsegtetően abszolválta a lejtő első két szektorát, alig két tizeddel állt csak rosszabbul az éllovasnál. A végére azonban belassult, így kissé távolabb került az újabb dobogótól.

Röpke reklámszünet után egy újabb szlalomos óriás-műlesikló szárnypróbálgatását láthattuk. Wendy Holdener (15.) két szektorig egészen jól bírta, de teljes pályát még ő sem tud élmenő módjára síelni, kicsúszott a TOP-10-ből. Frida Hansdotternek (16.) alaposan meggyűlt a baja a meredekkel, nagyobbik baj, hogy VK- győztesük, Sara Hector (30.) sem remekelt. Pontosabban egy késés végén a bukótérről volt kénytelen visszatérni. A kicsi különbségek nem véletlenek, igazi kihívás elé nem állította a hölgyeket a lejtő, ugyanakkor minden hibát sokszorosan büntette. Simone Wild (41.) pontosan így járt, egy méretesebb kisodródás, s rögtön a tabella végén találta magát. Adéline Baud Mugnier személyében az első kiesőt is feljegyezhettük: bedőlt kanyarodás közben, csúnyán bevágta vállát. Rövid szünet után Coralie Frasse Sombet (21.), majd Irene Curtoni (25.) középszerű menete került sorra.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomcyhyij5pjtel

Újabb reklámszünetet követően várt ránk még egy meglepetés. Tina Robnik (3.) sokáig a vezetésért harcolt, ami végül nem jött össze, de a 13 századnyi különbséggel dobogós helyről várhatta a délutáni folytatást. Az osztrák négyesfogatból Elisabeth Kappaurer (18.) szerepelt messze a legjobban, ő másfél másodpercen belül, a többiek, Ricarda Haaser (23.), Bernadette Schild (26.) és Katharina Truppe (33.) azon kívül zárták a délelőttöt. Kristin Lysdahl a szimpla pontszerzésen túl egyébben nem reménykedhetett. Taïna Barioz a kiesés sorsára jutott. Az első harmincast Alex Tilley (17.) várakozások feletti teljesítménye zárta. Újabb brit síző a nemzetközi elitben?

audifisalpineskiworldcupwomenslalomkc3ztvxhwuul

Harmincon túlról a legtöbben Anna Veith (26.) teljesítményre voltak kíváncsiak. Előtte azért egy újabb szlovén, Meta Hrovat (12.) igazolta, jó úton halad a szövetség szakmai programja. Visszatérve a hazaiak egykori világbajnokára, mozgása még mindig nem az igazi, de határozottan jó úton halad. A legjobb harminc mezőnyét egy „svéd”, egy francia és egy svájci tette teljessé. Estelle Alphand (47-essel a 20.) hozta a tőle lassan megszokott bravúrt, Clara Direz (39-essel a 29.) a szám ifjúsági olimpiai bajnokaként kezd betörni a felnőtt mezőnybe, míg Vanessa Kasper (41-essel a 28.) életében először jutott a második futamba Világkupán.


Délután a franciák mestere, Philippe Willman gondozásában készült el a nyomvonal. A TOP-30-ban öt-öt osztrákot és olaszt, négy-négy svájcit és franciát, valamint 3-3 franciát, norvégot és szlovént találtunk.

Az időjárásra változatlanul nem lehetett panasz, szikrázó napsütésben zajlott le a kora délutáni futam. Élni tudott a frissen karbantartott pálya nyújtotta előnyökkel Sara Hector (14.). A délután legjobb idejét síelte, érdemi hiba nélkül, itt-ott még talán vissza is fogta magát. Direz (28.) biztonságira vett csúszásával sem maradt el tőle sokkal. Az ifjú Kasper (27.) egyértelműen a pontszerzésre ügyelt, túl direktek voltak ívei, de emiatt aligha bánkódott. Schild (20.) kanyarvételei nem mindig voltak kellően dinamikusak, a legjobb osztrák pozícióját egy darabig még megtartotta, lévén Veith (21.) tempója a zárószakaszon végletesen elfogyott. Mindenesetre tény, az osztrákok klasszisa futamról futamra lépeget előre óriásban. Curtoni (25.) az osztrákokat sem igazán veszélyeztette, másodjára sem bírt kilépni a középszerűségből.

Lysdahl (17.) a minél jobb ívekre, Haaser (18.) a tempóra helyezte a hangsúlyt, mégis lényegében ugyanúgy jártak, mégpedig az utolsó métereken buktak el rengeteg időt. Meillard (26.) több széles kanyarvétellel kiírta magát a versenyből. Nem az ő napja volt, a sebességátvitelre épülő lejtő sem igazán kedvezett számára. A kritikus kanyarokat rendre mélyről síelte meg, nem ért senkit váratlanul Frasse Sombet (23.) visszaesése. Hector vezető helyét egy újdonsült honfitárs veszélyeztette leginkább. Estelle Alphand (15.) csupán 9 századdal maradt el, vagy másként fogalmazva, hét tizedet bukott rajta. Haver-Løseth (22.) felejthető csúszása után eljött végre az osztrákok momentuma. Elisabeth Kappaurer (12.) egy meredeken elkövetett rontás ellenére átvette a vezetést, élete legjobb VK- helyezése látszott körvonalazódni.

audifisalpineskiworldcupwomenslalom01uq4yysqkrl

A legrosszabb helyen vesztett teret és sebességet Tilley (24.), a skót leányzónak a szoros állás sem kedvezett, jócskán hátraesett. Konkrétan a középmezőnyben is jószerivel századonként követték egymást a sízők, nem kellett nagy hiba a pozícióvesztéshez. Hansdotter (29.) mégis elkövette ezt a lankás szakaszon, meg sem állt a lista végéig.

petravlhovaaudifisalpineskiworldcupm9njsy2hzmjl

Pazarul kezdte a maga futamát Holdener (19.), s a folytatással sem lett volna gond, ha nincs az a látványos megtorpanást hozó túlfordulás Mölgg (13.), mégis tovább jutott. A századok nem kedveztek neki, mint oly sokszor, most sem, hárommal kapott ki az osztráktól. Petra Vlhová (7.) inkább Wendy taktikáját követte, nekirontott a lejtőnek. Csakhogy annyi különbséggel, hogy saját ritmusából nem zökkent ki, így csaknem másodpercnyi előnyt épített ki magának.

f49ee10580d49c7b71bb-tina-robnik

Meta Hrovat (8.), az Európa Kupa összetettjének 19 esztendős éllovasa megcsillantotta tudását a felnőttek közt. Nem véletlenül tartják sokan Tina Maze örökösének. Másfél tizeddel ma ugyan kikapott a szlováktól, de kétségkívül letette névjegyét. Alakulóban Lara Gut (10.) technikája, mert bár a meredeken akadt néhány széles kanyarja, most legalább stabilan végigsíelte a pályát. Egy pillanatnyi harmadik helyhez volt ez elegendő.

Mowinckelt (9.) itt-ott elvitte a lendület, az első letörésnél súlypontgondjai támadtak, később sem volt tiszta menetet. Gutot tudta csak maga mögé utasítani az élmenők közül. Még csak a 9. helyezettnél jártunk, de Marta Bassino már a dobogóra joggal aspirálók táborát erősítette… volna. Biztató nyitányt követően végzetes késésbe került, minek végén pályán kívül rekedt.

stephanie-brunner-alpine-skiing-fis-world-cup-2017-in-lienz-03-662x429

A délelőtt legjobbjai mind egy szálig úgy indulhattak útjuknak, hogy egy kiváló futammal simán dobogóra állhatnak nap végén. Stephanie Brunner (5.) sem hajlott kompromisszumra, ment, mint a veszedelem. Az utolsó szektor sikerülhetett volna fényesebbre is, elbukott ott majd’ 5 tizedet, de előnyéből kitartott pár tized. Ana Drev (6.) kevéske fórja hamar tovaszállt, joggal, nem tette be úgy léceit a kanyarokba, mint az osztrák. De a továbbiakban nem kapott többet, így a második helyre gond nélkül beért.

audifisalpineskiworldcupwomenslaloma0we7n4rnryl

Tessa Worley-t (4.) már nem sikerült kiszurkolnia az osztrákoknak. Káprázatos nyitószektort (7 tized fölött járt ekkortájt) követően kis híján ugyanott búcsúzott, mint anno Bassino, de még időben korrigált, s pár századdal befért az élre. A francia győzelmet ajándékozott riválisainak, ezt később tudtuk meg. Adva volt tehát a siker receptje: lekopírozni Worley első szektorát, majd konszolidáltan lehozni a folytatást. Sofia Goggia (16.) részéről egyik sem sikeredett, roppant zaklatott menettel eltűnt a középmezőnyben. Federica Brignone (1.) korrekten lehozta a francia topszektorát, s minthogy érdemi hibát azt követően sem láttunk tőle, nem ért senkit váratlanul az új listavezető személye.

Tina Robnik (11.) lábai megremegtek a nagy esély kapujában. A nehezebb kanyarokban rendre megbicsaklott mozgása, végső soron annak is örülhetett, hogy korrekt eredménnyel valahogy célba ért.

899470604

Mikaela Shiffrin (3.) begyújtotta a rakétákat, az elképesztő tempót azonban nem bírta ki hiba, hibák nélkül, s bár kevéssel végig vezetett, néhány századdal lecsúszott az első helyről. Egy kevés tér azért mégiscsak volt kettejük közt, pont befért oda Viktoria Rebensburg (2.). A németek ásza valamivel kimértebb íveken dolgozott, túlcsúszást így is láttunk nála. Négy darab apró századdal maradt el a nap győztesétől.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintás után elérhetitek.

audifisalpineskiworldcupwomenslalom_-umeiosgibl

Alighanem saját magát is meglepte mai győzelmével Federica Brignone 20. dobogója, hatodik győzelme ez a Világkupában, kedvenc számában legutóbb év elején győzött, ilyen szempontból keretbe foglalta a 2017-es esztendőt. Azt az évet, aminek derekán három olasz bajnoki címet szerzett, s az idei Világkupában is igazolja, a Sofia Goggiával folytatott párharca fordulatot hozott a javára.

 A courchevel-i 14. hely után visszazökkent a normál kerékvágásba Viktoria Rebensburg, két győzelem után újra dobogóra állhatott, immár 37. alkalommal. Mikaela Shiffrin idén tízedik, összességében 53. ízben végzett pódiumon. Kevéssel lecsúszott a szakági pontverseny éléről, az összetettről viszont jobb nem beszélni…

Az újévi oslói városi versenyt követően Zágrábba utaznak a lányok, legalábbis a technikai számok specialistái. Friss hír, hogy a január 3-ai szlalomot követően nem Mariborban, hanem Kranjszka Gorán rendezik az újabb technikai versenyeket. A szokatlanul alacsony hőmérséklet és a hóhiány miatt döntöttek így. Megjegyzendő, évek óta ez a helyzet a térségben.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Federica Brignone (ITA) 2:05,52
2. Viktoria Rebensburg (GER) +0,04
3. Mikaela Shiffrin (USA) +0,08
4. Tessa Worley (FRA) +0,26
5. Stephanie Brunner (AUT) +0,33
6. Ana Drev (SLO) +0,53
7. Petra Vlhová (SVK) +0,60
8. Meta Hrovat (SLO) +0,73

Óriás-műlesikló szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. V. Rebensburg Németország 298
2. M. Shiffrin Egyesült Államok 285
3. T. Worley Franciaország 250
4. M. Mölgg Olaszország 200
5. S. Brunner Ausztria 158
6. F. Brignone Olaszország 145
7. R. Mowinckel Norvégia 139
8. A. Drev Szlovénia 96

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 881
2. V. Rebensburg Németország 510
3. P. Vlhová Szlovákia 385
4. T. Weirather Liechtenstein 374
5. T. Worley Franciaország 336
6. M. Gisin Svájc 323
7. R. Mowinckel Norvégia 312
8. W. Holdener Svájc 290

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s