Előttünk az alpesi síelés forradalma?

A Nemzetközi Sí Szövetség elnöke tavalyi megválasztása óta ott szerepel a sportlapok hasábjain, elsősorban időről időre felbukkanó ötleteléseivel. Bár végső döntés az FIS májusi küldöttgyűlésén születik (?) majd, az már most kijelenthető, hogy mélyreható változások előtt áll az alpesi síelés. A teljesség igénye nélkül: 1. újfajta alpesi kombináció születése előtt állunk; 2. több tengerentúli versenyre van kilátás; 3. a szezon elején lesikló hétvégét rendeznek az olasz-svájci határon; 4. felmerült az egyfutamos óriás-műlesiklás terve; 5. amolyan „miniolimpiára” van kilátás 2024-től. S ez még nem minden. Igyekszünk cikkünkben összefoglalni mindent, amiről per pillanat tudomásunk van.

Húsvéthétfőnként normálesetben kellemesebb időtöltése is akad az embernek, mintsem az alpesi síelés jövőjét boncolgatása, ám mihelyst az FIS elnökének álmaiból mindinkább valóság lesz, muszáj rendszerbe foglalni, miféle változások előtt áll kedvenc sportágunk.

Forrás: FIS-Ski

A reformhullám eredői

Tavaly júniusban a koronavírus-járvány árnyékában nagy jelentőséggel bíró esemény történt: 23 évi regnálás után távozott a Nemzetközi Sí Szövetség éléről az azóta elhunyt emblematikus elnök, Gian Franco Kasper. Nem érdemes tagadni, hogy jókora agóniát hagyott maga után a svájci sportdiplomata, melynek csak egy része róható fel a korábbi vezetésnek. Gondolhatunk itt a – Kossuth atyánkat plagizálva – „toldozó, foldozó reformkákra”, amik rendre megfeneklettek az alpesi nemzetek ellenállásán. Hiányzott a kellő erély. Amikor pedig minden adott volt, például a parallel előtérbe hozatalakor, kínosan dugába dőlt a mesterterv, amivel az alpesi síelés népszerűsítését célozták meg.

A problémák gyökere generációs és globalizációs egyszerre. A globális felmelegedés nyomán mind kevesebb használható helyszín maradt a naptárban, azokat is a kelleténél többször csak mesterséges hóval tartották karban. A gleccserek visszaszorulóban, a középtávú prognózisok szerint a század derekára gyakorlatilag el fognak tűnni például az Alpokból. A sportolást, az élsportot érintő nagy paradigmaváltás is közismert. A 20. század gyermekei kevésbé fogékonyak a klasszikus értelemben vett sportolásra, annak tévén (hahaha!), vagy streaming-szolgáltatókon való követésére, no, pláne a helyszínen való szurkolásra. Amikor a kosárlabda, s már a labdarúgás vezetői is sürgős újításokat követelnek, az olimpiai mozgalom relevanciájának csorbulásáról nem szólva, érzékelhetjük, sorsfordító éveket élünk. E tekintetben is.

A téli sportok, azon belül az alpesi síelés komoly kihívások előtt áll. Az éghajlatváltozás, a közvetítési jogdíjak kérdése, a csökkenő érdeklődés mind-mind reformok után kiáltanak. Az FIS új elnöke, a Head egykori ügyvezetője, Johan Eliasch pedig nem volt rest belevetni magát a feladatokba. A környezettudatosságra kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektető, az erdőirtásokkal szembeni mozgalom élharcosának számító üzletember sportvezetőként is kiemelt fontossággal kezeli azt, hogy ökológiai lábnyomot minél alacsonyabban tartsa. Erre még visszatérünk…

A svéd származású potentát a hírek szerint sikeresen összerúgta a port a nagy alpesi nemzetekkel, de említhetjük az északi sportágakat érintő reformtörekvéseinek fogadtatását is. Eliasch tervei viszont várhatóan pozitív fogadtatásra számíthatnak az FIS közgyűlésén a „kicsi” és/vagy egzotikus küldöttek részéről. A sportmédia valószínűsíti, hogy keresztül fogja vinni elképzeléseit az elnök májusban. A kiút egy alternatív versenysorozat lehetne, de mint láttuk a labdarúgó „Szuperliga” példáján, annak megvalósítása nem lenne oly könnyű a szakadároknak. Na, de ez csak üres spekuláció, térjünk inkább rá a tényekre, vagyis a reformcsomag elemeire!

Forrás: St. Anton

Íme, az előzetes versenynaptár (2022/2023)!

NŐK (13 lesiklás, 7 Szuper-G, 10 óriás-műlesiklás, 10 szlalom)
OktóberNovemberDecember
Sölden (GS)Zermatt/ Cervinia (2x DH) Lech-Zürs (parallel) Levi (2x SL) Killington (GS, SL, TC)Lake Louise (DH, SG) Sestriere (GS, SL) Sankt Moritz (DH, S-DH, SC) Semmering (GS, SL, TC)
JanuárFebruárMárcius
Zágráb (2x SL) Kranjska Gora (2x GS) Flachau (SL) Sankt Anton (DH, SG, SC) Cortina d’Ampezzo (S-DH, DH, SG, SC) Kronplatz (GS) Garmisch-Partenkirchen (DH, SG, SC)Világbajnokság – Couchevel/Méribel   Crans Montana (DH, SG)Kvitfjell (SG, DH, S-DH) Åre (GS, SL, TC)   Világkupa-döntő – Soldeu/ El Tarter

Kevésbé feltűnő változások:

 • Mint azt hónapok óta hallani lehetett, az FIS betömítette a Sölden utáni egyhónapos üresjáratot. November elején a hölgyek utaznak el a Matterhorn-gleccserre, a svájci-olasz határra két lesiklásra.
 • Megszűnik a tripla hétvége Lake Louise-ban.
 • A nők a vb-n kívül nem utaznak el Franciaországba: Val d’Isére helyén Sestriere-t találjuk egy technikai hétvége keretében.
 • Zágrábban jövőre is két éjszakai szlalomot terveznek – de csak a nőknek.
 • Úgy fest, véget ért a türelmi időszak Maribor irányába. A sokadik visszalépés után (véglegesen?) Kranjska veszi át az óriás-műlesiklásokat.
 • Kegyetlen január elé néznek a lányok: 14 versenyt rendeznek nekik – 7 helyszínen, 5 országban.
 • Márciusban észak-európai túra vár a lányokra. Kvitfjellben emberemlékezet óta nem síeltek a hölgyek.
 • A tavasz nyitányaként elvileg a csehországi Špindlerův Mlýn látta volna vendégül a lányokat, ebből a jelek szerint nem lesz semmi.
 • Nincs „kevert” hétvége, vagyis világosan elkülönítik a gyorsasági és a technikai szakágakat – nyilván az ökológiai lábnyom csökkentése céljából.
Forrás: Zermatt.ch
FÉRFIAK (13 lesiklás, 8 Szuper-G, 11 óriás-műlesiklás, 10 szlalom)
OktóberNovemberDecember
Sölden (GS) Zermatt-Cervinia (2x DH)  Lech-Zürs (parallel) Lake Louise (DH, SG)  Beaver Creek (SG, DH, S-DH, SC) Val d’Isére (GS, SL, TC) Val Gardena (SG, DH, SC) Alta Badia (2x GS) Madonna di Campiglio (SL, TC) Bormio (DH, SG)
JanuárFebruárMárcius
Garmisch-Partenkirchen (SL) Adelboden (GS, SL, TC) Wengen (SG, DH, SC, SL) Kitzbühel (S-DH, DH, SC, SL) Schladming (SL) Saalbach-Hinterglemm (SG, GS)Chamonix (SL)   Világbajnokság – Couchevel/Méribel   Palisades Tahoe (GS, SL, TC)Aspen (SG, DH, S-DH) Kranjska Gora (2x GS)   Világkupa-döntő – Soldeu/ El Tarter

Kevésbé feltűnő változások:

 • A már említett üresjárat a férfiaknál – ha a parallelt nem számoljuk – így is négy héten át húzódik. Közvetlenül Sölden után utaznak Zermattra, minden idők leghosszabb lesikló pályájára.
 • Úgy fest, Levi kiszorul a férfi naptárból, s ami igazán megdöbbentő: az urak egyáltalán nem teszik tiszteletüket jövőre Skandináviában!
 • Beaver Creekben ismét csak gyorsasági versenyeket rendeznek, kevert hétvége a VK-finálét kivéve egyáltalán nem lesz a férfiaknál.
 • Talán a januári kínos események miatt, talán egyéb okból, mindenesetre a férfiak jövőre elkerülik Zágrábot. Helyette a garmischi Gudibergen szerepelnek, szintén villanyfényben.
 • Kikerült a naptárból a Kandahar-Abfahrt! A bajorok érthetően követelik a tervezet felülvizsgálatát. A klasszikus lesiklás helyett Saalbachba utaznának a férfiak.
 • A szezon vége felé újabb észak-amerikai túra vár a férfiakra. Mindkét helyszín ismert: a kaliforniai Palisades Tahoe (korábbi nevén Squaw Valley) 1960-ban olimpiát rendezett, Aspen pedig néhány év kihagyással tér vissza a Világkupa vérkeringésébe.
 • Az amerikai kirándulás Banszko kárára valósulhat meg.

Ez utóbbi két hétvége a hírek szerint csupán időleges megoldásként szolgál. A végső cél az alpesi síelés világszerte való népszerűsítése lenne, ennek megfelelően a közeljövőben távol-keleti (japán, kínai, koreai) versenyekre lehet számítani ekkortájt. Nesze neked, ökológiai lábnyom!

Forrás: Inside The Games

Új versenyformák a láthatáron!

 • Parallel jegelve

A korábbi FIS- vezetés hagyatékaként fennmaradt parallel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Folytonosan változó szabályrendszerekkel próbálkoztak, mint azt Gábor kolléga, a versenyforma szakértője már többször hosszasan ecsetelte. A gyakran nevetséges jelenetsorok (lásd a vb-debütálást/hattyúdalt), a teljesen motiválatlan sízők, a mázlifaktor, no és a pályák közti különbségek a nullára redukálták az egész sportértékét, nem csoda hát, hogy a szurkolókat sem vonzotta be. Két éve még kristálygömböt osztottak, bekerült a vb-programba, jövőre viszont már csak Lech-Zürs marad hírmondónak. Az FIS éjszakai szlalomokkal kedveskedne inkább a publikumnak. Az egy szem parallelt egyébként az óriás-műlesikló világkupába számolják bele, amiért ezúton is csak gratulálni tudunk…

Forrás: ÖSV
 • Sprintlesiklás

Alkalomadtán, amikor a lejtő felső részén rosszak voltak a látási viszonyok, a zsűri dönthetett úgy, hogy úgynevezett sprintlesiklást szervez a sízőknek. Ez annyit jelentett, hogy legalább 450 méteres szintkülönbség esetén két, kb. 50-60 másodperces futamot kellett lesíelniük a királykategória legjobbjainak, végső soron pedig az összesített eredmény döntött. 1990-ben rendeztek először ilyesmit, s az ezredfordulói még további három sprintlesiklásnak adott otthont Kitzbühel. Nos, az FIS innentől nem kötné az időjáráshoz ezt formátumot, nemenként háromszor helyeznék a programba. (Ld. a táblázatban a S-DH-kódot.) Fontos, hogy nem új szakágról van szó, a pontok a lesikló tabellára íródnának.

 • Egyfutamos óriás-műlesiklás?

A svájci közszolgálati televízió tudomása szerint egy még komolyabb változtatás előtt állhat az alpesi síelés. Az FIS elnöke ugyanis a fejébe vette, hogy egyetlen futamban hirdetnek győztest óriás-műlesiklásban. A mögötte megbújó gondolatok egyértelműek: hite szerint jobban lehetne így értékesíteni az alpesi síelést, mint terméket a szponzorok, a tv-társaságok, s végső soron a fogyasztók, vagyis a nézők körében. A rövidebb adásidő mellett képben vannak még a villanyfényes versenyek. (Hello, Kronplatz!) A feltörekvő, harmincon túl induló sízők helyzete némileg rosszabbodna, másrészről az idejekorán roncsolódó pálya nem csapna így át lottósorsolásba délután.

Forrás: Ski Racing Media
 • Kombináció az n-ediken

Értjük a mögöttes szándékot: nyitni kell picit a hagyományok felé, ha már más tekintetben fenekestül felforgatjuk a jól bejáratott, de itt-ott már avítt rendszert. A kombináció – különösen a férfiaknál – sajnos vicckategóriába süllyedt, így valamerre muszáj volt lépni. A parallel befuccsolásával a végleges kukázás, mint opció, lekerült a napirendről. A megoldás erősen véleményesre sikerült. Az alapkoncepció alighanem az lehetett, hogy sokrétű síző híján a lesiklás és a szlalom kombinálása helyett a két szakágcsoportot fogják egybe. Így született meg a gyorsasági kombináció (Speed Combined) és a technikai kombináció (Technical Combined). Amiben majd a lesiklás és a Szuper-G, illetve az óriás-műlesiklás és a szlalom eredményei kerülnek összesítésre. A VK-finálét is beleértve nemenként 5-5 ilyesféle versenyt rendeznének jövőre.

Miként bonyolítják le? Erre vonatkozóan nem találtunk információt. Erősen meglepődnénk, ha például a wengeni Lauberhornrennen után még lesíelnének az urak egy Szuper-G-t, esetleg még egy lesiklást. A józanész azt diktálja, hogy összeadódnak az előző két futam időeredményei, ezáltal extramotivációhoz juttatva azon sízőket, akik mindkét számban erősek, de egyikben se állnának külön-külön dobogóra. Ennek ellentmond a Kitzbühelre kiírt program: a pénteki sprintlesiklás után következik a Hahnenkamm. Hol a Szuper-G? Három futam eredménye adódna össze? S akadnak még hasonló furcsaságok.

Az ún. „technikai kombit” is minden bizonnyal két óriás- és két szlalomfutam summázásaként kell elképzelnünk. Másik fogós kérdés, pontosan mennyi ponttal jutalmaznák a kombináció győzteseit? A százpontos rendszerben maximálisan ezer pontot lehetne kasszírozni. S nem mellékesen: jár-e külön kristálygömb a két kombis szakágban, vagy csak egy-egy győztese lesz a kombinációnak?

S még egy rémhír a végére: Eliasch agyában további új szakágak kavarognak. Egyéni összetett léccserével? Váltóverseny? E-sízés? Lejtővel felfelé?

A májusban sorra kerülő FIS-kongresszus döntéseiről természetesen beszámolunk blogunkon.

A címlapkép forrása: FIS

Előttünk az alpesi síelés forradalma?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Visszajelzés: Síparadicsom Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s