Liu Shaoang bronzérmes, de Liu Shaolin Sándortól kiénekelték az aranyérmet

Ádáz küzdelmet hozott a férfi 1000 méteres short track döntője, ahol a Liu-testvérek 3 hazai versenyzővel küzdöttek a győzelemért. Liu Shaolin Sándor ugyan első helyen ért be, és ünnepelt is egy rövid ideig, de hosszas videózás után kétszer is büntették, így a magyar szurkolók megdöbbenésére nem szerzett olimpiai bajnoki címet. Így sem maradtunk viszont érem nélkül: Liu Shaoang a büntetés révén harmadik helyen végzett, megszerezve a magyar sport törtnetének első  egyéni téli olimpiai érmét. Jászapáti Petra remekül versenyezve 7. helyen végzett 500 méteren.

Forrás: NLC

Órákkal később is nehéz szavakat találni a döntőben látottakra. Történelmi siker, és közben mégis megszakad minden magyar szurkoló szíve. Bár örülünk Liu Shaoang történelmi bronzérmének, nehéz elmenni amellett a tény mellett, hogy hosszas videózás előtt még azt hittük, az első egyéni olimpiai bajnokot ünnepelhetjük testvére, Liu Shaolin Sándor személyében. Nem csoda, hogy az érintettek, a kommentátorok és minden magyar megdöbbent, amikor a kölcsönös tülekedésből egyedül Sanyit hozták ki vétkesen, valamint egy olyan előzésért is büntették, amilyet a kínaiak is követtek el Ádó ellen – ott mégsem volt ítélet. A történethez annyit, hogy a magyar csapat megóvta a végeredményt, aminek kimenetele még nem ismert.

Térjünk viszont rá Liu Shaoang bronzérmére! Eddig még soha nem akasztottak érmet téli olimpiai játékokon magyar versenyző nyakába egyéni számban – a mai napig. Ahogy soha nem szerzett még a magyar delegáció egynél több érmet téli olimpiai játékokon – a mai napig. És téli olimpiai sportolónak soha nem volt még kettőnél több érme – a mai napig. Mindezek a bravúrok mától Liu Shaoang, azaz Ádó nevéhez kötődnek!

Reméljük a testvérek, és Krueger is felszívja magát a mai események után, és visszavág még a pekingi olimpián a ma történtekért a hátralévő három számban. Mi biztos még hangosabban bíztatjuk őket a képernyők előtt!

Forrás: Borsonline

Férfi 1000 méter – a Liu-testvérekkel és Kruegerrel

A férfiaknál 1000 méteren rendezték negyeddöntőtől döntőig a versenyeket, mindhárom selejtezőben induló magyarral a mezőnyben. A negyeddöntőből Liu Shaong futammásodikként, taktikusan versenyezve jutott tovább. Testvére továbbjutása már kalandosabbra sikeredett: Liu Shaolin Sándor kiecsúszott, de nem önhibájából. Knegt lökte ki, aki a később Ren Ziwei-t is kütötte. Sanyit így végül a bírók továbbjuttatással juttatták elődöntőbe. A harmadik magyar, Krueger John-Henry ugyan elsőként haladt át a célvonalon, miután három előtte haladó is kicsúszott az utolsó kanyarban, de egy korábbi esetért büntették, így a táv pyongchangi ezüstérmesének véget ért a küzdelem.

Az elődöntőben a Liu-testvérek egy futamba kerültek. A taktika az volt, hogy elől korcsolyázzanak, a hátsó védje az elöl haladót, és ne hagyjanak helyet a hátulról érkezőnek. Sanyi haladt az élen, míg Ádó kapta a hátvéd szerepet. A hajrában a koreai versenyző meglökte Liu Shaoangot, akit utólag juttattak emiatt tovább, míg Liu Shaolin Sándor magabiztos futamgyőzelemmel jutott döntőbe.

A Liu-testvérek elődöntője

Forrás: Szeged.hu

A döntőbe a Liu-testvérek mellett három kínai versenyző jutott be, így nagyon kemény taktikai csatát hozott a futam. A kínaiak próbálták szétválasztania a két testvért, ami sikerült is, Ádó haladt elől, de Sanyi hátra szorult. Viszont néhány kör után jégre került pengedarab miatt új rajt következett. Az új rajtot követő első körök folyamatos helyezkedéssel, tülekedéssel teltek. Liu Shaolin Sándor 6 körrel a vége előtt a mezőny hátuljáról egy kör alatt az élre ugrott. A vezetésért bemutatott előzését vizsgálták később. Időközben az élről leszakadt Wu Dajing és Liu Shaoang is, hárman maradtak elől, Sanyi és két kínai ellenfele. Két körrel a vég előtt már Li sem bírta az iramot, maradt Ren és Liu Shaolin Sándor, az élen a magyarral. Az utolsó kanyarból kijövet ádáz csatát vívtak, egymást sem kímélve. Végül Sanyi a célvonalon már ülve csúszott át – első helyen!

Mögötte a hajrában alulmaradó Ren, majd lemaradva Li, és még később az időközben Wut megelőző Liu Shaoang. Azonban hosszas videózás következett, majd a bírók a számos lökdösődésből végül kettőért büntettek: előbb Liu Shaolin Sándor első helyért történő előzését, majd a hajárban is vétkesnek találták. Két sárgalapja miatt a B-döntősök mögé sorolták a végeredményben. Így a végeredmény szerint Ren lett a bajnok Li előtt, viszont a 4. helyen beérő Ádó is egy helyet előrelépett bátyja büntetésével, így azért azzal vigasztalódhattunk, hogy Liu Shaolin Sándor megszerezte Magyarország első egyéni téli olimpiai érmét!

A Liu-testvérek döntője

Forrás: Infostart

Női 500 méter – Jászapáti Petrával

A nőknél 500 méteren rendeztek versenyeket, a negyeddöntőktől egészen a döntőkig. Itt egy magyar volt érdekelt, az előfutamokból 6. helyen továbbjutó Jászapáti Petra. Kónya Zsófia szombaton 21.-ként maradt le a 20 fős negyeddöntő mezőnyéről. A negyeddöntőben Petra a második pozícióból is le tudta rajtolni ellenfeleit, és hatalmas tempójával meglepte a mezőnyt. Petra dominálta a futamot, csupán egy holland üldözője, akadt, Selma Poutsma. Két körrel a vége előtt azonban a holland önhibájából kicsúszott, így Petra senkitől sem zavarva jutott futamgyőztesként az elődöntőbe.

Itt az egyik topfavorittal Suzanne Schultinggal, valamint két kínaival és egy belgával versenyzett a továbbjutásért. Schulting a rajt után rögtön eszeveszett tempót diktált, az volt csak a kérdés, ki szerzi meg a továbbjutást érő második helyet mögötte. Petra szinte végig az ötödik pozícióban utazva figyelt, ami a nap folyamán a sok esés miatt nem tűnt feltétlenül rossz taktikának. Borult is Schulting mögött a rend az utolsó körben: a második belgát az egyik kínai meglökte, a káosz végén pedig a két kínai és Petra fej-fej mellett korcsolyázva küzdöttek a második helyért. Végül Petra és Zsang közt célfotó dönött, utóbbi javára. A futambeli harmadik hely viszont B-döntőt ért Petrának.

A 3 fős B-döntőben Jászapáti Petra az utolsóelőtti körig hátulról figyelt, majd egy körrel a vége előtt kanadai ellenfelét megelőzte, és jól hajrázva, nem sokkal kapott ki az orosztól. Ezzel legrosszabb esetben már biztos  7. helyezett volt, egy esetleges A-döntős büntetés esetén pedig a pontszerző hely is benne volt még. A döntőben, amely Fontana és Schulting látványos meccsét hozta az aranyéremért, viszont többszöri új rajt után sem történ szabálytalanság. Így a győztes Fontana mögötti 4 versenyző közül senkit nem büntettek, azaz Jászapáti Petra végül a 7. helyen zárta az 500 méteres távot!

Petra B-döntője

Szerdán a női 1000 méter előfutamaiban Jászapáti Petra és Kónya Zsófia harcol a negyeddöntőbe jutásért, míg férfi 1500 méteren a teljes programot láthatjuk, a döntővel bezárólag. Itt is ismét Liu Shaolin Sándornak, Liu Shaoangnak és Krueger John-Henrynek szurkolhatunk majd.

A címlapkép forrása: Eurosport

Liu Shaoang bronzérmes, de Liu Shaolin Sándortól kiénekelték az aranyérmet” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s