30 év után újra svéd aranyérem: Hector nyerte az olimpiát óriásban

Férfias pálya, csillaghullás. A végén papírforma szerinti győztessel. Sara Hector előre senki által nem várt, fantasztikus évét koronázta meg az olimpiai bajnoki címmel, mert bár két világklasszis nagyszerű menettel sokkolhatta volna, a svédek legújabb büszkesége nem vesztette el hidegvérét és behúzta azt, ami formája alapján járt neki. Federica Brignone négy évvel ezelőtt szerzett bronzérmét ezüstre cserélte, míg Lara Gut-Behrami hányattatott hónapok után kedvenc számában szerezte meg második olimpiai bronzérmét. Az esélyesek közül Vlhová egyáltalán nem tudott alkalmazkodni a körülményekhez, míg Bassino és a címvédő Shiffrin az első futam után búcsúzott. Tóth Zita az első, Szőllős Noa a második menetében esett ki, de legalább mindketten maximumra törekedve jártak pórul.

A vasárnap történtek után felsejlett sokunk fejében a tavalyi világbajnokság, amikor is napokon keresztül várták a szervezők az időjárás pozitív változását, hogy ténylegesen is elkezdődhessenek a sportesemények. Merthogy az erős szél Jancsing tartományban éppoly megszokott dolog, mint az olvadás a februári Európában.

A mára halasztott lesiklás kihatott a lányok nyitóversenyére is. Az óriás-műlesiklás első futamát egy órával korábbra tették, vagyis ottani idő szerint 9:30-kor indult útjára az első síző. A technikai számoknak az Ice River, vagyis a „Jégfolyó” ad otthont az olimpián. A név kötelez, ahogy a művelt latin mondotta volt: a női szinten rendkívül meredek lejtő épp ugyanazt a mesterséges, a súlyos mínusz fokok miatt is jéggé dermedt havat kapta, mint a Rock. Hivatkozhatnánk a Rettenbach-gleccserre, csakhogy az olimpiai lejtőn – Söldennel ellentétben – a megszokott egyenetlenségek hiányoznak. A hullámzó jelleg ugyanúgy sajátja ennek a lejtőnek, mint amit a Rocknál már említettünk, illetve azóta meg is figyelhettünk.

Mint előzetesünkben említettük, az a szerencsés eset állt elő, hogy mindenki elutazott Pekingbe, aki számít a szakágban, illetőleg legjobb tudomásunk szerint senkit nem ért utol a Covid-protokoll. Még ha a szakági tabella mást is mutat, az óriás a női számok közül a legkevésbé kiszámítható. Tíz-tizenöt lány egész nyugodtan érmet szerezhetett a mai napon.

A népes, 82 fős mezőnyben még magyar gyökerekkel rendelkező sízőért is szoríthattunk. A magyar alpesi síelés legnagyobb tehetsége, a Söldenben a Világkupában is bemutatkozott Tóth Zita és az izraeli színekben ifjúsági olimpiai ezüst-és bronzérmes Szőllős Noa vágott neki a versenynek. A cél pedig ezúttal nem a tisztes helytállás volt, vagyishogy előzzék meg az egzotikus országok képviselőit és néhány európai alpesisí törpenemzet sportolóját, hanem hogy közelítsék meg a világ legjobb 30-40 sízőjét. A rajtlistán harminc síző szerepelt utánuk, ami azért jól jelzi az erőviszonyokat. No meg az, hogy Noa (32.33 FIS-pont) a 197., míg Zita (42.38) a 381. helyet foglalja el az aktuális világranglistán. Noának jelenleg egyértelműen az óriás a legerősebb száma, míg Zita szlalomban áll sokkal jobban, ugyanakkor benne is bízhattunk, hiszen a hírek szerint nagyon jól sikerült edzéseken volt túl az elmúlt napokban, a pályakörülmények pedig mintha rá íródtak volna.

Az első futam tűzőmesteri posztját szlovén, míg a másodikat osztrák edző látta el. A délelőtti nyomvonal első szemre nézve könnyűnek tűnt, egy-két kanyart leszámítva ritmusos vonalvezetést állított össze a tréner. Mindez a meredek lejtővel és az agresszív, de sima tükörjéggel megspékelve engedte a gyors tempót. Sőt, anélkül hatalmas hátrányokat lehetett összegyűjteni. Nem mindennapi fejlemény, hogy az előzetes tervekkel ellentétben feljebb vitték a rajtot, így a lányok valóban a férfiak távját síelhették le. Ha ez nem lett volna elég, a felső részről gyakorlatilag minden havat lehordott a szél, így csak a tükörjég maradt. Tapadás híján ez roppant komplikálttá tette a kezdést.

Forrás: Fresno 24

Ilyen szempontból hálátlan feladat volt elsőként síelni, na, de Petra Vlhová (13.) így döntött a tegnapi sorsoláskor. Nem volt kellőképp lendületet, amit maga is érzékelt a célban, s bizonyára síelés közben is, mert egy balost alaposan kicentizett. Michelle Gisin (9.) szemre többet vállalt a szlováknál, de valójában nála sem volt igazi a tempó. A másfél tizednyi előnnyel együtt nem tűnt versenyképesnek. Federica Brignone (3.) már annál inkább! A második szektortól, lankásabb részen begyújtotta a rakétákat, és szektoronként súlyos tizedeket pakolt rá előnyére. 1.21 lett a vége, ez bizony már egy más dimenzió volt!

Forrás: Göteborgs-Posten

Tessa Worley (7.) vehemenciája Gisint idézte annyi különbséggel, hogy a végére több sebességet tartalékolt, így másodpercen belül zárt. Marta Bassino, vagyis a szakági címvédő napja idejekorán véget ért. A harmadik kapunál túlzottan bedöntötte léceit, a klasszikus GS-rontás vége kicsúszás lett. Sara Hector (1.) ugyanezt a szívességet nem tette meg a többieknek. A VK-tabella éllovasa ott folytatta, ahol abbahagyta Kronplatzon, pedig elvileg a jeges lejtő nem kedvezett neki. Nagy lendülettel indult, a háromtizednyi előnyére pedig a végén még rá is tudott pakolni. Nehezen volt beleköthető, amit művelt a svéd. A 42 század csaknem a plafon volt, amit hozhatott.

Forrás: The China Post

A címvédés reménye hamar elúszott Mikaela Shiffrin számára. Kezdetektől fogva spriccelt a hó Pjongcsang bajnoka lécei mögött. Bizonytalankodása néhány kapu elteltével egy jobbosban kicsúszáshoz vezetett. Amint belső lécét kezdte el terhelne, esélye nem volt befordulni. Deborah Compagnoni duplázása álom maradt az amerikai számára. Katharina Truppe (2.) volt a délelőtt meglepetésembere. Nagyon komoly tempót diktált az elején, de aztán sorjáztak a szélesebb kapuvételek, de ez csupán 3 tizeddel jelentkezett időhátrány szempontjából. Meta Hrovat (4.) lassabb tempóval, de látványos hiba nélkül, stabilan végigment, s ami a legfontosabb, másodpercen belül. A szlovén lányt kereken öt tized választotta el a pódiumtól.

Forrás: Kleine Zeitung

Alice Robinson (25.) viszont teljesen elszállt. Shiffrin módjára kezdett, a fent kapott szekundum után is hiába kereste a pálya ritmusát. Zaklatott menetével teljes VK-mezőnyben második futamot sem síelhetett volna. Ragnhild Mowinckel (5.) stílusához közel álltak a körülmények, de egész erős szektorokat követően a végén ő is beszedett egy felest, így az éremhez nagy bravúrra volt szüksége. Maryna Gaşienica-Daniel (11.) és a lengyel szenzáció is eltűnt a horizonton. Egyértelműen elóvatoskodta, igaz, ő eleve inkább bízik remek technikájában. De ez ma nem volt jó taktika. Ramona Siebenhofer (19.) szintén nem tudott beleszólni a nagyok dolgába. Alacsonyabb frekvenciával síelt, de még így is akadt nem egy megbillenése. Lara Gut-Behrami (8.) világbajnokként láthatóan mindent beleadott, de a ritmust csak nem találta meg. Egy század híján egy teljes másodperc választotta el a dobogó alsó fokától. Katharina Liensberger (13.) nyilván megkapta a megfelelő iránymutatást Truppétól, ennek megfelelően keményen bekezdett. Ám hiába volt a nagy tempó, rendre kiszélesítette a pályát. Végül Vlhovával holtversenyben várhatta a folytatást.

Forrás: Corriere del Ticino

Az első reklámszünetet követően is maradtak még jó nevek bőven, és a fentebb ecsetelt körülmények miatt érdemi pályaromlásról sem volt szó. Wendy Holdener (10.) például kiválóan nyitotta menetét, aztán a letörés után, a második szektorban szemlátomást görcsössé vált, ami hibákban nyilvánult meg. Elena Curtoni (24.) totál ritmustalan sízéssel csaknem három s-nyi hátrányt szedett össze a célig. Mina Fürst Holtmann vadóc stílusa gyümölcsöződni látszott, azzal együtt sem állt rosszul, hogy közben ő is majdnem kiütötte támaszlécét, és a harmadik szektor egyik fordulójába is csak hajszállal fért be. A legvégén elérte végzete, kicsúszott, mint az szokás óriásban. Valérie Grenier több megbillenést túlélt, aztán három kapuval a vége előtt, ugyanott és ugyanúgy csúszott meg, mint előtte a norvég. Ana Bucik (16.) viszonylag sokat vállalt, ami egy egész korrekt menetet eredményezett a szlovén számára. Nina O’Brien (6.) éppolyan őrült habitussal síelt, mint egy éve a vb-n. Zöld szektorral kezdett bár, de a kicentizett kapuk azért hoztak a végéig annyi időhátrányt, hogy másodpercen túlra csusszanjon. Stephanie Brunner sebessége meg sem közelítette az amerikaiét, ezzel együtt szélesen kanyarodott, míg egy jobbosban szét nem csúszott a lába, minek hatására a balosba már esélye nem volt bekanyarodni.

Forrás: Romerikes Blad

Corálie Frasse Sombet (26.) szinte megállt az egyik kritikus balos kanyarban, nem csoda, hogy senkit nem előzött meg. Camille Rast (12.) egy remek menetet szúrt el a végén azzal, hogy túl óvatosan viseltetett az utolsó kapuknál. Hátrányának csaknem felét ott nyelte be. Maria Therese Tviberg (18.) érdemi hiba nélkül sem maradt 2 s-en belül, majd időhátrány tekintetében ugyanezt hozta Paula Moltzan (17.) is, igaz, teljesen más attitűddel hozta ezt össze. Shiffrin-i ívekkel kezdett, majd összeszedte magát, de a végén jött egy hatalmas fékezés. Tina Robnik (21.) hiába kereste a pálya ritmusát szlovén létére, az őt követő Thea Louise Stjernesund (15.) már jóval stabilabb menettel jelentkezett. Andreja Slokar (20.) fent vállalt nagy tempója nem tartott ki a pálya teljes hosszában, míg Clara Direz (23.) nagy fékezésekkel együtt is kb. hozta a szlovén eredményét.

Harmincon túl két kieséssel folytatódott a verseny. A J Hurt-nél ez szokott habitusával magyarázható, Adriana Jelinkova szimplán nincs olyan formában, mint tavalyi sérülése előtt volt. A svéd fiatalok korrektül síeltek, Hilma Lövblom (27.), de különösen a junior-világbajnok Hanna Aronsson Elfman (22.) dicsérhető volt. A verseny ezen szakaszában az első harmincba kerülés volt a tét, hiszen így szűz havon volt sansz további előrelépésre. Alex Tilley (28.), majd Ando Asza (29.) teljesítette ezt a célkitűzést. A horvát szupertinédzsere, Zrinka Ljutić (35.) elizgulta a dolgot, pedig tempójában benne volt az esély. Szegény Jekatyerina Tkacsenko (31.) sokáig úgy érezhette, hogy befér a TOP30-ba, mígnem jött a németek egyetlen (!) indulója, Emma Aicher (30.), aki 44-es (!) rajtszámmal három századdal kilökte onnan az oroszt. Közel járt ugyanehhez még Magdalena Łuczak (32.), de nem jött össze a lengyelnek.

A többiek számára a TOP30 csak álom maradt. Mindkét finn lány kiesett, elismerést érdemel viszont Francesca Baruzzi Farriol (54-essel a 34.), az argentin síző bátor menet szép eredménnyel járt,

Szőllős Noa (51-essel a 42.) terveivel ellentétben óvatosan viseltetett a lejtőn, kevésbé engedte léceit, mint szokta. Viszont legalább leért, mégpedig 7.34-es hátránnyal. Ami probléma volt, hogy az előtte állók azért súlyos tizewdekkel előzték meg, de a szép helyezésre még mindig megvolt minden esélye. Nem úgy Tóth Zitának. Határozottabban kezdett, mint Noa, ami tizedekben volt mérhető, de a vállalt tempót sajnos nem tudta tartani és a lejtő közepén kicsúszott. Egy szektor után a 40. helyen állt.

Zita ezt nyilatkozta az MTI-nek: „Nagyon nehéz volt a pálya. A felső rész nagyon jeges és meredek volt, amikor váltottam volna lábat, a belső lécem megcsúszott a jégen, és kicsúsztam. Vasárnap, amikor kétszer lejöhettünk, teljesen más hóviszonyok voltak, a szél mostanra lehordta a havat az alsóbb szakaszokra, így a felső részen maradt a jég. Ráadásul a reggeli bemelegítésnél is estem, és ez nem tett jót mentálisan. ”

Tóth Zita futama

Huszonegy síző búcsúzott az erőt próbáló pályán, egy bosnyák lányt pedig kizárták, tehát úgy alakult, hogy pontosan hatvan síző maradt állva. Ami a görög, thaiföldi, vagy épp az ír sporttársnak nem sikerült, azt megvalósította egy ecuadori, egy perui, egy török, egy san marinói síző, s végül Koszovó első téli olimpikonja, Kiana Kryeziu (59.). Ő már több mint 21 másodperc hátránnyal.

Az első futam eredménysora


Az osztrák edző kihasználta a lejtő karakterisztikáját, trükkös kombinációval nehezítette tovább az indulók dolgát. Szégyenszemre Aicher (21.) képviselte egyedül a német színeket a mai napon. Ez persze nem őt minősíti, szép pályafutás állhat előtte. Első blikkre inkább biztonságinak tűnt sízése, ami Asza (24.) ellen még elégnek bizonyult. A japán a lankás átkötőnél került késésbe. Tilley (22.) kevésbé konszolidáltan vágódott az ívekre, így hiába a jobb tempó, elmaradt a némettől. Hövblom olyan sebességet vállalt be, amivel képtelen volt pályán maradni. Egy szektor után csúnyán bevágta kezét az egyik stangliba. Coralie Frasse Sombet (17.) látványos ívekkel, remek dinamikával szelte a kanyarokat. Különösen a lejtő első felén volt kiváló, 2 másodpercnyi előnye javát ott szerezte a francia. Robinson (22.) nem tudott felállni a gödörből, ugyanazt a zaklatott sízést mutatta be, mint délelőtt, keresztbe állt lécekkel hozta le a pálya nehéz szakaszát. Curtoni (20.) a kötelező minimumot teljesítette, vagyis befért közvetlenül a gall mögé. Több nem volt benne, a lejtőviszonyokkal való ismerkedésnek elment. Direz (19.) bátran engedte léceit, de csak ideig-óráig párosult ez pontossággal. Az alsó letörést csúnyán síelte meg, sok teret vesztett ott. Aronsson Elfman pedig végzetesen sokat. Késésben volt, a balos fordítóban jobbra tértek ki lábai. Kettőből két svéd kiesett…

Forrás: Le Figaro

Robnik (18.) szűkebb ívekkel próbálkozott, több élt használt, ami akár a vezetés átvételére is elég lett volna. Két kapuval a vége előtt azonban épp csak befűzte magát az ívre, ami gyaníthatóan első helyébe került. Slokar még növelni is tudta előnyét fent, de a brutálmeredek végén elvesztette a kontrollt a hóval, izé, jéggel. Oldalra dőlve fejezte be versenyét. Siebenhofer szintén bekezdett, de ő sem tudott tiszta íveket húzni. A túlcsúszások időveszteségét maga is érzékelhette, mert a végén rákapcsolt. A cél előtt két kapuval ő is túldöntötte léceit. Maria Therese Tviberg (12.) hatalmas küzdőszellemmel megannyi nehéz helyzeten túllendült, megérdemelten át élre tisztes előnnyel. Paula Moltzan (12.) kegyetlen tempót diktált a meredeken, ami többek közt egylábas mentéssel járt. Lécei majdnem önálló útra tévedtek, de megoldotta, s végül századra azonos idővel ért célba, mint a norvég. Ana Bucik (11.) a meredeken óvatosabbra fogta a figurát, cserébe viszont nem követett el akkora rontást, mint az amerikai. A szlovén lány vezette a versenyt az első 15 sízőt követően.

Forrás: Onet Sport

Thea Louise Stjernesund (6.) pattogós sízésre vállalkozott, méghozzá eredménnyel, hiszen kereken egy szekundummal ütötte ki az élről Bucikot. Jelentős előre lépéssel számolhatott, hiszen nagyon egyben volt a mezőny ezen része. Petra Vlhová (14.) ezzel szemben harmatosan szerepelt. Nagyon nem érzi egyelőre a lejtőt, bár hozzá kell tenni, nem is akart belemenni semmi őrültségbe. Liensberger (15.) folytonosan váltogatta a ritmust, de nem ment vele semmire. A végén komoly késésbe került, épp csak befért a kapuba, de addig sem volt esélye az első három pozícióra. Rast (16.) cefetül megszenvedett a pályával, örülhetett már célba érésének is. Maryna Gaşienica-Daniel (8.) tekert egyet a fordulatszámon, így bizony tartani tudta a lépést a norvéggal. A lankát extrán jól síelte, szorosan tartotta az állást. Holdener (9.) hibás rajtja ellenére erősen bekezdett, aztán inkább a nyomvonalra helyezte a hangsúlyt. A záró meredeken rontogatott, így csak a harmadik helyre volt jó. Gisin (10.) a szűk kapuvételt preferálta a lankásabb részen, ami pár belefékezéssel párosult. Dinamikáját később sem tudta fokozni, így Stjernesund vezető helye nem forgott veszélyben. A lengyel pedig szokás szerint újabb TOP10-et könyvelhetett el.

Forrás: RSI

Lara Gut-Behrami (3.) nem védett az égegyadtavilágon semmit, bravúrdobogóra készült ismerve hátrányát. Fent besokallt, a folytatásban már stabilan leszáguldott a lejtőn. Az arénába fordító kanyart stílusosan teljesítette. A legjobb második futammal reménykedhetett az éremben. Különösen úgy, hogy Worley kieséséig sem tudta tartani vele a lépést. Beleakadt az egyik érintőre vett kapuba, rendesen bevághatta a medencéjét, de azért látjuk őt még az olimpián. Egyéni éremmel a nyakában aligha.

O’Brien vagánykodott egy sort, legalábbis látszólag, de Lara dinamikáját nem tudta megközelíteni. Sorjáztak a kövér ívek, méretes késésbe került. Az utolsó kaput minden áron be akarta venni, amiből sajnos sérülésveszélyes helyzet alakult ki. Telibe trafálta az akadályt, szétcsúszott lábakkal veszítette el léceit. Ápolni kellett a fájdalmakkal küszködő amerikait.

Forrás: ESPN Seattle

Hosszú perceken át állt a verseny. A középpontban természetesen Hector volt, akit előbb állon dobtak egy teniszlabdával a reflexgyakorlat közben (na jó, elügyetlenkedte), majd egy kínai sporttárs gratulációit fogadta. Ragnhild Mowinckelt (5.) nem zökkentette ki a várakozás, fent még rá is pakolt előnyére a svájcival szemben. A középső szakaszon kevésbé engedte léceit, bizonytalankodásai pedig súlyos tizedeket jelentettek a számára. Egy kevéssel szorult Lara mögé.

Forrás: UPI

Meta Hrovat (7.) szintén hozzá tudott tenni fórjához, a trükkös kanyarokban viszont késésbe került. Biztossá vált, hogy érem nélkül maradt az ifjú szlovén. A medália volt a tét Lara számára a következő egy percben. Federica Brignone (2.) viszont már másodpercen túli előnyből gazdálkodhatott. Fede’ nem ment igazán jól, túlzottan megfogta léceit a meredeken, elsősége így sem forgott veszélyben. Komoly nyomást ugyanakkor nem helyezett Hectorra. Katharina Truppe (4.) minimális előnyből indult. Fent megduplázta hozott előnyét, de a lankán elmaradt a várakozásoktól. Túlontúl konszolidált stílusa Lara ellen is kevésnek találtatott. Élete esélyét packázta el.

Forrás: Lex18

Sara Hectort (1.) a hidegvére az olimpiai győzelem kapujában sem hagyta cserben. Szépségdíjas sízést ma sem láttunk tőle, de ismét végletekig agresszíven kontrollálta léceit. A széttűzött kapuknál rontogatott párat, a kulcsfontosságú kanyart talán direkt megfogta egy kicsit, de végtempója is elegendő volt arra, hogy szűk 3 tizeddel megvalósítsa élete álmát.

Hector győztes futama

Az öröm pillanatai után még folytatódott a verseny, hiszen harminc síző még várakozott a startállásban. Hat hely még kiadó volt a TOP30-ban, ezt a papírforma szerint osztották szét a hölgyek. Tkacsenko (25.) és Luczak (26.) jellemző módon alig 6 tizeddel kapott ki Robinsontól, ami a második futamot illeti. Rettentő nagyot zakózott ma az új-zélandi lány. Julia Pleskova (27.) szintén szépen ment, miként Baruzzihoz (29.) hasonlóan erős argentin teljesítményt sem láttunk jó ideje az olimpiákon. Ljutić (28.) speciel egy pozíciót javított a kárára. Zuzanna Czapska (30.) harmadik lengyelként jutott a TOP30-ban, miután megelőzte a nagyot hibázó japán Mukogavát (31.).

Innentől fogva túllépték a lányok a 10 s-es elmaradást, de ez aligha zavarta például a koreai Kim So-huit (33.), a grúz Ciklaurit (34.), vagy épp a vélhetően amerikai felmenőkkel rendelkező észt Vestersteint (35.), hiszen előkelő helyezéssel zárták az olimpiát. Az egykori amerikai VK- specialista, Sarah Schleper (37.) immáron jó ideje mexikói színekben versenyzik, még mindig egészen jó színvonalon. Egy kínai leányzó a legjobb negyven között zárt, ilyesfajta helyezés aligha született korábban a legnépesebb országból érkező sízőtől. A végén leértek az egzotikus országok képviselői is, köztük 49-dikként a koszovói lány. Az ecuadori Escobarnak sajnos nem adatott meg ugyanez.

Szőllős Noa a 42. pozícióból várta a második futamot. Sokkal többet vállalt Noa, mint délelőtt. A 34. helyre jó lett volna, de sajnos egy jobbos kanyar kijáratánál támaszlábáról a léc. Frontálisan nekicsapódott a következő kapunak, de hosszú méteren át tartó csúszás után jelezte, hogy nem esett bántódása. A két kiesés ellenére nem lehetünk elégedetlenek a lányok szereplésével, hiszen mind Zita, mind Noa is szeretett volna kihozni magából a maximumot, így kiharcolva a jobb helyezést. Ez sajnos nem jött össze, de ez az a mentalitás, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egyszer elérjék a Világkupa-színvonalat.

Szőllős Noa második futama

Hivatalos statisztika

Forrás: The Straits Times

Sara Hector idén szeptemberben tölti be a 30. életévét. A Svédország középső részén található Sandviken adott a világnak egy kétszeres olimpiai bronzérmes, 13-szoros VK- győztes sífutó sprintert (Emil Jönsson) és egy 131-szeres válogatott focistát (Kim Källström), mostantól viszont már olimpiai bajnokkal dicsekedhet a település.

Kiemelt tehetségként kezelték hazájában, 11 éve junior-világbajnokságot nyert óriás-műlesiklásban, ugyanonnan két másik érme is volt. 2009-ben mutatkozott be a Világkupában, s rögtön első évében megszerezte első pontjait. Azóta is az óriás maradt meg elsőszámú szakágként, de szép lassan szlalomban is felnőtt a VK- mezőny közepéhez. Eddig a 2014/2015-ös idény volt a csúcs, akkor győzött először a Világkupában, s zárt a szakági negyedik helyén. A következő tél elején keresztszalagját szakította, innentől datálódik Hector lassú, szenvedés, de – most már kimondhatjuk – eredményes visszatérése a szűk elitbe.

Világbajnokságokról (haton indult) végzett hetedik és kilencedik helyen óriásban, emellett csapatban háromszori érmes, míg olimpiáról pjongcsangi 10. helye volt eddigi legjobbja. Idén átlagosan nyitott Söldenben, azóta viszont képtelenek leszorítani őt a dobogóról, előző öt versenyéből ez a mai a negyedik győzelme. Aranyérme messzemenőkig papírforma, még ha decemberi állapot szerint kisebbfajta szenzáció lenne. Legutóbb Pernilla Wiberg győzött 30 éve óriásban svéd sportolóként. A kis Hector ma mellé, Hansdotter, s például Anja Pärson társaságába került egy polcra.

Forrás: Philadelphial Inquirer

Federica Brignone a svéddel szemben irgalmatlanul pocsék szezon síelt eddig óriásban. Egyetlenegyszer sem ért fel dobogóra, sok-sok hiba és indiszponált sízés jellemezte idén. A gyorsasági számokban viszont előlépett, talán ez is segítette ezen a jeges, nagyon meredek lejtőn. Pjongcsangban bronzérmet akasztottak minden idők legeredményesebb olasz VK- sízőnőjének a nyakába, ma eggyel feljebb lépett a létrán. Szuper-G-ben beteljesítheti az éremkollekcióját…

Forrás: Bluewin

Ha nem lenne a mezőnyben Lara Gut-Behrami. Zűrös hónapok vannak mögötte, hiszen az influenza után elkapta a koronavírust, ami így együtt edzettségi hiányt, majd mentális blokkot idézett elő nála. A mai versenyt pedig három és fél nap akklimatizálódással a háta mögött teljesítette. Így hiába kezdett jól Söldenben és nyert lesiklást januárban, összességében nem számított topfavoritnak egyik számában sem. Ehhez képest, különösen a második futamban, megmutatta, hogy bajnoki formának örvend. 2014-ben lesiklásban nyert bronzot, s ha minden jól alakul, akkor Szuper-G-ben újabb éremre pályázik. Akár a legfényesebbre is.

Holnap a férfiak szuperóriására kerül sor, míg a hölgyek szlalomban folytatják szerda hajnalban.

A címlapkép forrása: Eurosport

30 év után újra svéd aranyérem: Hector nyerte az olimpiát óriásban” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s