Gut-Behrami beérte Götschlt

Lara Gut-Behrami győzelme kétarcú, hiszen egyfelől alaposan elnáspángolta a mezőny nagyját, ahogy tőle ezt megszokhattuk tavaly, ugyanakkor Sofia Goggia jóval rosszabb látási viszonyok közepette is alig maradt el tőle. Izgalmas adok-kapokra van kilátás kettejük közt, amibe a szombaton (is) harmadikként zárt Mikaela Shiffrin, valamint a svájci és az olasz tandem, s egyre inkább Alice Robinson is beleszólhat.

Igen, ez a cikk a szombati női versenyről íródott, utólag, vasárnap este. Nehogy már épp Lara győzelméről hallgassunk! Itt jegyezzük meg, hogy bár sokkolóan nagyot bukott, s perceket üldögélt a hideg havon, a tüzetes orvosi vizsgálat értelmében ki lehet jelenteni, hogy különösebb sérülés nélkül megúszta az esést.

Fagyosan hideg, borús időben kezdődött el a verseny, ami a norvég edző által megálmodott meglehetősen technikás nyomvonallal együttvéve kemény kihívást jelentett mindenki számára. Hiszen mint tudjuk, Szuper-G-ben nincs lehetőség gyakorló menetekre, leginkább megérzéseikre hagyakozhatnak a sízők.

Forrás: OA Sport

Minthogy Ester Ledecká az észak-amerikai túra után inkább átnyergelt hódeszkára, Francesca Marsaglia (25.) lépett elő ranglista 10. helyezettnek. Ez pedig magától értetődő módon jelentette számára a nem túl előnyös 1-es rajtszámot. Az olasznak jutott tehát a próbababa szerepe. Túl nagy meggyőződés híján tesztelte a határokat, sokat fékezett, korrigált. Több mint három másodpercet kapott a későbbi győztestől, öröm az ürömben (vagy mi?), hogy az egyébként szintén roppantmód bizonytalan Priska Nufer (22.) után következő Elena Curtoni (6.) számára bizonyára hasznos tanácsokkal szolgált az olasz lány. Az egykori Milka-lány remek ívet húzott a felső miniugratót követően, de az olló a záró szektor – vasárnapihoz mérten jóval technikásabb – lassítójánál nyílt ki igazán. Előirányozta másnapi dobogóját, mely 4 év elteltével született meg Szuper-G-ben.

Forrás: News in 24

Christine Scheyer (23.), s egy kivétellel a teljes osztrák csapat felsült a Conviglián. Különösen a záró szakasz kanyarjaival gyűlt meg a baja, hiszen többször túlhaladt a kék vonalon. Federica Brignone (8.) kanyarátmenetei még nem voltak oly tiszták, mint vasárnap, s volt még egy fenékre huppanós, érintőre vett kanyarja fent. Bő tizeddel kikapott Curtonitól, hogy aztán másnap ugyanez történjen, csak épp fordítva. Breezy Johnson (12.) a maga vagány, bevágódós stílusával egész jól elboldogult a lejtő feléig, de onnantól elfogyott a kanyarokban. Lara Gut-Behrami (1.) aztán helyretette az addig látottakat. Úgy hasított végig a felső két szektoron, mintha zsinóron ment volna. A bő másodperces előnyére pedig rápakolt még egy felet a végén, mire Curtoninak csak az elismerő bólogatás jutott. Rögtön utána Mikaela Shiffrin (3.) is összerakott egy pódiumra érdemes menetet. A svájci ellen speciel fikarcnyi esélye sem volt, s nem csak két túlsodródása miatt. Általa választott tempóval simán leért, s ez elég volt egy TOP-3-ra. A 2018-as St. Moritz-i győztest a vb-ezüstérmes követte. Ám Corinne Suter (21.) egész hétvégén szenvedett, hol az ívek tisztasága, hol a dinamika hiányzott belőle. A 3 s-es elmaradás azért csúnyán mutatott. Mirjam Puchner (19.) önbizalmával nem volt gond, megint más kérdés, hogy az ívet ritkán sikerült tartania, és egyensúlyával is akadtak problémák.

Forrás: Technocharger

A következő tízest Marta Bassino (9.) nyitotta, mégpedig egy kezdetben megfontolt, a későbbiekben már jóval lendületesebb menettel. Tessa Worley a felső ugratóról a pályán kívülre huppant, a kettővel utána érkező Ricarda Haaser egy bukkanóval arrébb került menthetetlen késésbe. Kettejük közt Tamara Tippler (18.) ment egy roppant bizonytalan pályát. Az ugyanezen a lejtőn 2017-ben vb-címet szerző Nicole Schmidhofer (33.) szombaton járt közelebb a visszatérése utáni első pontszerzéshez. 25 századdal maradt le róla.  Ragnhild Mowinckel (4.) szinte maximálisan élt az edzője tűzte pályával. Régóta nem látott vehemenciával tuszkolta léceit a kanyarokba, ezzel együtt leginkább csak Curtonival volt versenyben, akit egy kicsivel maga mögé is tudott utasítani. Dobogóhoz speciel ez is kevésnek bizonyult, hiszen jött Sofia Goggia (2.), aki a nyilvánvalóan rosszabb látási viszonyok közepette is hozta szokott vadóc stílusát. Ha kellett, akkor karjaival korrigált, de sebességéből jottányit sem engedett. Végsebességben felülmúlta Gutot, de a fent összeszedett hátrány soknak bizonyult. Michelle Gisin (14.), majd Marie-Michéle Gagnon (13.) is tisztességesen helyt állt, pedig nekik már konkrétan ködben kellett lesíelniük két-három kanyart. Wendy Holdener (7.) ellenben vagy jobb tanácsokat kapott Gutéktól, vagy szimplán hamar ráérzett a pálya ritmusára.

Forrás: SportNews.bz

Ez nem mindenkinek sikerült, Maruša Ferk (47.) és a Lake Louise-ban remeklő Nicol Delago (42.) például nagyon vakon volt, szegény Jasmina Suter pedig az első ellenőrző pontig sem jutott el. Ellenpontként kiemelendő a fiatal osztrák tehetség, Ariane Rädler (5.), aki vagány sízésének hála csapata legjobb eredményét szállította. A franciák, név szerint Romane Miradoli (11.) és Laura Gauche (16.) mind stabilabb teljesítményükkel kezdik felhívni magukra a figyelmet, s tulajdonképpen a svájciak is elégedettek lehettek Joana Hählen (15.) és Jasmine Flury (10.) szereplésével. Az első harmincast Alice Robinson (24.) zárta. Elsőre tesztfázisát élte az új-zélandi, hiszen bár sok-sok hibát vétett, azóta tudjuk, hogy vasárnap igazolta, komolyan számításba kell venni már Szuper-G-ben is.

Nagyot ment harmincon túlról Kira Weidle (31-essel a 19.), rajta kívül pontot érő helyen végzett még Nadine Fest (33-assal a 27.), Karoline Pichler (42-essel a 28.), Nadia Delago (46-ossal a 30.), s végezetül egy fiatal svájci, Noemie Kolly (51-essel a 17.).

Forrás: Mynewsdesk

Lara Gut-Behrami 35. győzelmét aratta a Világkupában, ami a Szuper-G-t illeti, már a tizenhetediknél jár. Ezzel beérte az örökranglista II. helyét elfoglaló Renate Götschlt, vagyis Mrs. Szuper-G-t. (Lindsey Vonn a maga 28 sikerével még kicsit előrébb van.) Sofia Goggia tizenegyedik, míg Mikaela Shiffrin hatodik alkalommal állt dobogóra a szakágban. Az amerikai azóta ugyebár hetedik pódiumát is behúzta.

A címlapkép forrása: Mynewsdesk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s