Fede’ minden idők legeredményesebbje az olasz nőknél

A várakozások alatti szezonkezdet okozta frusztráltságán épp jókor lendülhet túl Federica Brignone. A két szezonnal ezelőtti összetett győztes egy egyformán bátor és koncentrált menettel fontos győzelmet aratott ma Szuper-G-ben. Az olaszok ráadásul kettős sikernek örülhetnek, hiszen Elena Curtoni rá tudott tenni még egy lapáttal már tegnap sem jelentéktelen teljesítményére. Itália lányai közül öten végeztek a TOP-10-ben. A dobogó harmadik fokára ma is Mikaela Shiffrin állhatott fel, aki így továbbnövelte előnyét összetettben, miután Sofia Goggia hatodikként fejezte be versenyét. A másik topfavorit, Lara Gut-Behrami tegnapi győzelme után túlvállalta magát és csúnyát esett. Az első hírek szerint nem szenvedett komoly sérülést.

Első ránézésre csodálatos, síelésre alkalmatos időben kezdődött el a szezon harmadik, a hétvége második szuperóriás-műlesiklása. A hőmérő csaknem mínusz 10 fokot jelzett, ám a verőfényes napsütést viharos erejű szélmozgás kísérte. Kiemelten a startállás környékén. A helyzet a 10:30-ra kiírt kezdés idejére eszkalálódott igazán. A versenyigazgatóság döntése szerint 40 perccel később, a tartalékstartból indították el a viadalt. Így gyakorlatilag a négy évvel korábbi vb férfi pályáját kellett megsíelniük a lányoknak.

Forrás: ESPN

Ragnhild Mowinckel (25.) tegnap nagyszerűen szerepelt, mégis nagy kérdés volt, mire megy a szombatihoz képest kevésbé kanyargós, kanadai edző által összeállított nyomvonalon első indulóként. A technikás nyitányon alaposan belefékezett, a hibát pedig újabbak követték, így jogosan rázta a fejét a célban. Mikaela Shiffrin (3.) ennek megfelelően temérdek időt vert a norvégra, s egy széles kanyarvételt kivéve a célig remekül teljesített. A másfél másodperces előny bátor menete végén már mértékadónak tűnt. Tamara Tippler sebessége valamicskét felülmúlta az amerikaiét, eleve kevésbé zaklatottan ment nála. A párszázados elmaradással azonban nem ment semmire, lévén a záró szektorban, egy beláthatatlan nyújtott balosban a kék vonalon túlra csúszott, s kiesett. Christine Scheyer már megint erős oldalszélben síelt, talán ennek, talán annak, hogy nem tanulta meg rendesen a pályát, mindenesetre harmadik késve vett kanyarvételével végleg a nyomvonalon kívülre terelte magát.

Forrás: Sport.ch

Corinne Suter (26.) esetében is láthattuk, az első két szektorban simán lehet tartani Shiffrint. Ám hiába a jobb tempó, kanyarívekben egyértelműen elmaradt tőle. A vakon beveendő kanyarba alig fűzte be magát, így még a norvégtól is kikapott. Michelle Gisin (10.) hajszállal még vezetett is féltávon, hogy aztán a hullámos szektorban őt is alaposan elverje az amerikai. Egyértelműen az volt Shiffrin topszektora. Lara Gut-Behrami elképesztő sebességet diktált, nem kevesebb, mint fél másodperccel verte az amerikait két szektor után. Sajnos alaposan túlvállalta magát, teljesen elmérte a pályában rejlő lehetőségeket, vagyis az történt, ami rá egyáltalán nem volt jellemző. A nyújtott lassítót esélye nem volt bevenni, s a védőhálót sem, minthogy az szorosan követte a pályát. Letarolta mindkettőt, háttal katapultált kifelé. Hozták a mentőszánkót, de végül saját lécein síelt le a célig, a publikum kitörő ovációja közepette. Annyi bizonyos, hogy térde nem érintette a hálókat, miután – talán reflexből – kifordította testét a frontális ütközés előtt.

Forrás: Il Fatto Quotidiano

A hálórenoválás mellett a kékvonal visszafestése is időszerű volt, a szél megtette dolgát. Ariana Rädler (17.) tegnapi bravúreredménye után jól kezdett. A kritikus nyújtott kanyart direkten vette, tán Lara esetéből tanulva. Ennek okán, ha nem is Shiffrin dinamikájában, de legalább szép íven fordult az arénára. Federica Brignone (1.) vagánysága Gutét idézte, s minthogy remek technikával abszolválta a kritikus szakaszt, simán megőrizte közel fél másodperces előnyét a célig. Shiffrin kellő óvatossággal viseltetett a pálya elején, talán a 2-es rajtszám miatt. Breezy Johnson (23.) nem remekelt kanyarokban, rendre széles íveket húzott. Igaz, még így is szerzett magának néhány skalpot.

Forrás: La Stampa

A szélmozgás nem hagyott alább, így reklámszünet nélkül folytatódott a verseny. Marta Bassino (8.) biztonságibbra vette a figurát, alaptempója elmaradt honfitársától, ugyanakkor ívvételeit iskolában taníthatnák. Gisin kárára felkapaszkodott a dobogóra. Tessa Worley (32.) jó nyomon, de lassan haladt, nem véletlen tehát, komplett másodpercet kapott mindkét kritikus szektorban. Sofia Goggia (6.) fent még tartotta Fedét, hogy aztán a nyújtott kanyarkombináción rá abszolút nem jellemző módon óvatosabban síeléssel haladjon át. Végsebességével probléma így sem volt, ami Bassinót megelőzve dobogót ért számára. Wendy Holdener (22.) zöld szektorral nyitott, de érezhetően nem reszkírozta a bukást. Ezzel együtt számos gyorsasági specialistát megelőzött. Nicole Schmidhofer (31.) négy éve ugyanitt világbajnoki címet szerzett. Visszatérő szezonja nehezen indult, ma is visszafogott dinamikával síelt, csupán Worleyt előzte meg a már leérkezettek közül. Vagy ha optimistán nézzük, csupán két tizedet kapott Sutertől. Mirjam Puchner (21.) belefékezett a fenti apró bukkanónál, ettől eltekintve javítani tudott tegnapi eredményén, alig-alig maradt el Rädlertől.

Forrás: Race Ski Magazine

Elena Curtoni (2.) már tegnap is fitogtatott jó formáját, ma pedig már az elsőséget ostromolta. Egyedül a nyújtott kanyaroknál adódott érdemi különbség közte és Fede’ közt, a végén egész konkrétan gyorsabb volt nála. Bő egy tizeddel mart csak el tőle. Négy olasz sorakozott fel a legjobb 5 között! Brignone örült is ennek a ténynek. Vagy annak, hogy Goggia leszorult a dobogóról? Priska Nufer (14.) megbízható csúszással ért el remek eredményt. Marie-Michéle Gagnon testsúlya kanyarbemenetkor esett előre, bedőlt, de léceivel még időben megfogta lendületét. Francesca Marsaglia (9.) szintúgy erősen bekezdett, nem csoda, az olimpiai induláshoz extrát kell nyújtania. Ez a maga szintjén megvalósult, de a többi olaszhoz mérten nem. Faragott a végén egy keveset Brignonén, de két késve vett kapu miatt pódiumra nem maradt esélye. TOP-6 öt olasszal!

Forrás: Otago Daily Times

Rövid pauza után Nicol Delago (15.) ment egy korrekt, de a többi olasztól azért elmaradó pályát. Maruša Ferk (36.) senkit nem tudott megelőzni, mint ahogy Kira Weidle sem alkotott maradandót a számára túl rövid pályán. Joana Hählen (12.) aktuálisan befért a legjobb tíz közé, de az igazán nagy durranás csak utána következett. Alice Robinson (4.) brutálisan bekezdett, bő két tizeddel állt jobban, mint Fede’. Egy mélyen oldalra dőlt kapuvétellel együtt. A nyújtott kanyarnál talán több élt használt a kelleténél, ott mehetett el az az egy tized, amivel letaszíthatta volna Shiffrint a dobogóról. Laura Gauche (20.) ment egy teljesen vállalhatót, de a legjobb francia mégsem ő lett, hanem a meseszép íveken közlekedő Tiffany Gauthier (11.) . A svájci különítmény csapatszinten nem szerepelt rosszul, legjobbjuk végül a 29-essel elrajtolt Jasmine Flury (7.) lett, aki egy századdal még Bassinót is maga mögé utasított. Ricarda Haaser (27.) két s-en túli menetével értünk az első harminc síző végére.

Forrás: Heute

Ramona Siebenhofer (5.) már tegnap is megmutatta oroszlánkörmeit, de míg szombaton egy konkrét hibával eldobott mindent, ma végig tudott száguldani a pályán. Utolsó két ívére azért elfogyott a koncentráció, azon ment el dobogója. Goggiáékat így is megverte, ő lett a legjobb osztrák a mai napon. Cornelia Hütter (12.) pedig a második legjobb. Alig-alig került másodpercen kívülre, nagy lépést tett afelé, hogy Szuper-G-ben is alacsonyabb rajtszámmal indulhasson a továbbiakban. A svájci nézőknek volt még okuk örömre, Stephanie Jenal (16.) ugyanis bátor sízéssel megszerezte élete első VK- pontjait. Isabella Wright csúnyát esett a lejtő felső részén. Teljesen kifordulva vágódott a molinónak, majd egy pályamunkást épp csak kikerülve bele a hálóba. Szép számban gyűjtött pontokat Nadine Fest (33-assal a 23.) és Karoline Pichler (41-essel a 19.), Camille Cerutti (44-essel a 30.) és Nadia Delago (45-össel a 27.) csak szőrmentén került a pontzónába. A legnagyobbat kétségkívül Elvedia Muzaferija (51-essel a 18.) menete szólt. A bosnyák síző hazája valaha volt legjobb alpesi síeredményét szállította.

Részletes eredménylista

Forrás: Le Républicain Lorrain

Federica Brignone 17. sikerét ünnepelte a Világkupában, ezzel Deborah Compagnonit megelőzve immáron ő minden idők legeredményesebb olasz női sízője VK- szinten. Ami a Szuper-G-t illeti, ötödjére győzött, a februári Val di Fassa-i versenyt követően. Elena Curtoni hatodik egyéni dobogóját szerezte, Szuper-G tekintetében pedig élete legjobb helyezését jegyezte fel a mai napon. Mikaela Shiffrin hetedszerre zárt pódiumon, legalábbis a szakági összevetésben. Egyébiránt 117-nél tart, ha jól számoltunk.

A hölgyek jövő hétvégén Val d’Isére-ben folytatják, újabb két gyors futammal.

A címlapkép forrása: Stol.it

Fede’ minden idők legeredményesebbje az olasz nőknél” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s