Noël agyonverte a mezőnyt hazai havon

Clément Noël nem hagyott kérdést a felől, kit kell elgyőznie idén annak, aki szlalomversenyt szeretne nyerni. Férfi versenyen Hirscher visszavonulása óta nem látott előnnyel nyert, hazai pályán. Mögötte viszont számos meglepetés született, Kristoffer Jakobsen először nem hibázott bele egyik futamába sem, így első dobogóját szerezte, míg Zubčić révén a horvátok Kostelić óta nem végeztek ennyire elől a legtechnikásabb számban.

A meglepő szereplések pedig a bevezetőben ismertetettekkel nem értek véget. Szokásunktól eltérően folytatódjon még röviden az összegzés: a spanyol férfi sísport egy mai 15. hellyel az utóbbi idők egyik legjobb eredményét érte el! Kristoffersen mai 11. heyével is csak a negyedik legjobb norvég volt, de ő legalább bejutott a második futamba, ellentétben Pinturault-val, vagy Schwarz-cal. Emellett top10-zel indította a szezont Vancouver olimpiai bajnoka, Giuliano Razzoli. Mindeközben az osztrákok legjobbja a mindössze 14. helyen záró Fabio Gstrein lett.

És akkor jöjjön a mai verseny: az első futam pályáját norvég edző tűzte. Igazi különlegessége nem a nehéz, utolsó szektorig tartó meredeke volt, hanem a záró szakaszra kitűzött vertikális kapuk hosszú sora volt. Sebastian Foss-Solevåg (3.) síelt végig elsőként az igen tempós pályán szemre sok gondja nem akadt, a kérdés az volt, a sebessége is megvolt-e. Ramon Zenhäusern (24.) rendkívül gyengén síelt. Sokat csúszott el a kapuk tövétől. Henrik Kristoffersen (17.) igen vadul síelt, de az időeredménye így is épp csak a kétméteres svájci elé volt elegendő. A tegnapi jó formát mára is át tudta menteni Manuel Feller (5.), aki alig 1-2 tizeddel maradt csak el Foss-Solevågtól.

A bokasérülés után tért vissza a szakági címvédő Marco Schwarz (35.). A nem épp tökéletes forma még látszott: a meredeken sem síelt jól, de szerencsétlenségére épp a laposon rontotta a legnagyobbat. Alexis Pinturault (39.) is a leszakadók táborába került, bár a meredeket jobban teljesítette, de a lapost záró vertikális sorba szabályosan, de rossz irányból ment bele, ami másodpercekben mérhető hátrányt jelentett.

forrás: kurier.at

Clément Noël (1.) rendkívül bátran síelt, folyamatosan előnyben volt és bár a laposra érve előre billent, de nagy sebességvesztést nem jelentett. Vezető helyét hangos üdvrivalgással fogadta a francia közönség. Luca Aerni rendkívül bátran síelt, sokáig tartotta Noelt, de a pálya közepén besokallt és a késésből végül esés lett. Victor Muffat-Jeandet a meredek kapuit nagyon szépen síelte, a pillanatnyi dobogóról is épp csak lemaradt, de utólag kaputévesztés miatt kizárták.

Alex Vinatzer (2.) rendkívül pontosan, de közben szélsebesen sorjázta a kapukat, nem sok hiányzott ahhoz, hogy a vezetés is meglegyen. Dave Ryding (9.) kisebb hibákkal síelt, de összességében nem bánkódhatott, a Kristoffersen és Muffat-Jeandet közt tátongó másodperces űr közepére érkezett meg. Daniel Yule (9.) hasonlóan síelt, mint jó barátja, Ryding, végül időhátrány is azonos volt az angoléval.

SKI-FRA-ALPINE-WORLD-MEN-SLALOM
forrás: kurier.at

Michael Matt (32.) rendkívül bizonytalanul síelt, szinte minden egyes kapunál megtört a lendülete. A svájci válogatott mélységét mutatja, hogy már negyedik sízőjük jött, Loïc Meillard személyében. A számbeli fölényét viszont továbbra sem tudták eredményre váltani — Meillard kapura lépéssel búcsúzott. Linus Straßer (31.) jókorát rontott a meredeken, ő is a két másodperc körül sűrűsödő lemaradó mezőnyt erősítette.

Filip Zubčićtól (6.) már láthattuk, hogy a nehéz pályákon tud inkább tobzódni, de a mai versenyen így is figyelemre méltó, hogy másodpercen belül tudott maradni. Fabio Gstrein (13.) két másodpercen belül tudott maradni, ami ma már nem számított rossz eredménynek. Ami nem sikerült a tapasztalt svájci specialistáknak, sikerült Tanguy Nefnek (4.). Nef végig szinte meg sem remegett be is sorolt a dobogóesélyesek közé.

Alexander Khoroshilov (43.) sok hibával síelt, szinte minden kapuban óriásit fékezett. Kristoffer Jakobsen (6.) egy futamot össze tudott rakni jelentős hiba nélkül, ismét a határon. A kérdés az volt, délután másodszor is sikerülni fog-e. Christian Hirschbühl (25.) a parallel győzelem nem hozta meg egyelőre a lendületet a klasszikus szlalomban.

A folytatásban is akadtak figyelemreméltó menetek. Albert Popov (18.), Stefano Gross (16.) és Matej Vidović (15.) számára sem kellett aggódni a továbbjutás miatt, sőt egy lehetséges top10-zel is számolhattak. Az igazán nagyot viszont Sandro Simonet (8.) síelte, aki harmatos kezdés után szinte alig maradt el Noëltől. Így a svájci másodvonal az első futamban egyértelműen leiskolázta a számos VK-győzelmet magának tudó első vonalat.

forrás: Filip Zubcic/Facebook

A legjobb harmincból még Timon Haugan (29.), Armand Marchant (18.), Giulano Razzoli (20.) és Marc Rochat voltak hátra. Utóbbit leszámítva mindegyikük besíelte magát a második futamba, a svájci viszont rontott és kiesett. Akadt viszont számos kiadó hely a délutáni futamban. Ide a legelőkelőbb helyezéssel Lucas Bråthen (11.) verekedte be magát, de nem sokkal maradt le tőle Žan Kranjec (12.) és Erik Read (13.) sem. A legmagasabb rajtszámmal, 52-essel a spanyol Joaquim Salarich (28.) jutott tovább, amivel a spanyol sísportnak 2019 után nyílt lehetősége pontszerzésre. Második futamba jutott még Atle Lie McGrath (21.), Tommaso Sala (22.), Luke Winters (23.), Reto Schmidiger (26.) és Julian Rauchfuss (48.).

A második futam pályájáért svájci edző felelt, akinek öt tanítványa is a rajtlistán szerepelt. Ugyan ismét tempós tűzés született, de a meredeket igen lassúra szabták. Manfred Mölgg (19.) síelt elsőként ezen a pályán. Saját reakció alapján hagyott még a pályában valamennyit. Utólag a kétely az alsó szakasznak szólhatott, ahol Timon Haugan (13.) a maga javára fordította a versenyt. Joaquim Salarich (15.) nem remegett meg a lehetőségtől, még Manfred Mölggöt is meg tudta előzni, majd rögtön újabb pontoknak örülhetett a több apró hibát vető Julain Rauchfusst (24.) is megelőzve.

Reto Schmidiger (23.) volt az első, a svájci edző pályáján, de sem ő, sem a nem sokkal később érkező Ramon Zenhäusern (22.) nem tudott mit kezdeni a kínálkozó lehetőséggel.  Christian Hirschbühl (21.) korrekt középső szakaszt síelt, de a pálya végén ő sem bírt Haugannal. Luke Winters (25.) próbált kockáztatni, de kevesebbet, mint általában szokott, így a pontszerzés összejött az amerikainak.

forrás: blick.ch

Hozott előnyével sokáig jól gazdálkodott Tomasso Sala (12.), de a nagyobb meglepetés az volt, hogy a záró szakaszon még Haugant is megverte. Így pedig nem is volt kérdés, hogy új síző állt az élre. Atle Lie McGrath (8.) egy jókora fékezéssel nyitott, de a meredek szakaszokon kellően agresszív volt, amivel egyből váltotta is Salát a szponzorszékben. Giuliano Razzoli (9.) olimpiai bajnokhoz méltó technikával rajzolta az íveket, végül mindössze két századdal maradt le a vezetésről. Albert Popov (16.) nagy elánnal pattogott a kapuk közt, de egy megbillebés, és különösen a lassú befejezés miatt jócskán eltávolodott a vezető időtől.

Armand Marchant (7.) négyből három szektorban lehengerlő volt, lényegében az addigi legjobb. Egyetlen hibáját épp a laposra érve vétette, amivel csak szűk előnnyel került az élre. Henrik Kristoffersen (11.) délutánra sem tudott szépíteni: többet hibázva csúszott egyre hátrébb. Megszokhattuk, hogy gyorsan síelt el a kamera elől a célban. Tizenöt menet után jött a futam első kiesése: Stefano Gross kicentizett menete közben lépett kapura. A reklámszünetben így továbbra is Marchant vezetett McGrath és Razzoli előtt.

forrás: rtbf.be

Matej Vidović (19.) rontott középső szakasza miatt jelentősen hátracsúszott. Fabio Gstrein (14.) hasonló forgatókönyv szerint síelt végig, mint imént a horvát, ő is sokat esett vissza. Erik Read (17.) volt az egyik egyetlen, aki Marchanttól az utolsó szektorban is kikapott, így ő sem került mégcsak a dobogó közelébe sem. Žan Kranjec (18.) nagyokat fékezett a meredeken, ami az időkülönbségen is látszódott. De láthatóan a szlovén őrült a pontoknak, gyengebbik számában. Lucas Bråthenen (10.) is a pálya közepe fogott ki, a végén sok időt fogott a belgán, így nem tűnt el teljesen a mezőnyben.

Dave Ryding (5.) már hattizedes elonynel vágott a pályának, amit a közepéig el is vesztett, de az alsó szakaszon fordítani tudott, amivel a top10-et bebiztosította magának. Daniel Yule (4.) magabiztosan síelt saját edzője pályáján, de a laposra alábbhagyott a lendület. Ez azt jelentette, hogy egálról indulva végül egy századot őrzött meg előnyéből. A legjobb nyolc érkezése előtt így mondhatni kettős brit vezetést láthattunk: Yule vezetett Ryding előtt, majd Marchant nem sokkal lemaradva mögöttük.

Sandro Simonet számára nagy lehetőség lett volna, hogy a papíron erősebb honfitársait megelőzve bejelentkezzen az olimpiai indulásért harcolók közé. De hamar besokallt, és egyensúlyából kibillenve esett ki. Filip Zubčić (3.) felül ugyan kapott valamennyit Yuletól, de a pálya alján a horvát nem hibázott, amivel visszafordította a párharcot a maga javára.

Kristoffer Jakobsen (2.) nagyokat mentve síelt, de ez az időeredményén mit sem látszott — folyamatosan építette előnyét. Hosszú idő után síelt két jó futamot, amivel bejelentkezett a dobogóért is. Manuel Feller próbált minél inkább rákapcsolni, de a pálya közepén előnyben kapura lépett. Ez azt jelentette, hogy a verseny legjobb osztrákja a pillanatnyi 12. Fabio Gstrein lett.

Az utolsó svájci olyan hibát vétett, amit ritkán látni: Tanguy Nef nem bírta a nyomás, és rálépett a legelső kapura. Sebastian Foss-Solevåg (6.) szinte rögtön a rajt után egy állóra fékezéssel eladta hattizedes előnyét. A hátrány pedig elkezdett tovább nőni, így Jakobsen már biztos dobogónak örülhetett. Alex Vinatzer nem védekezett, két mentés ellenére is tartani tudta előnyét, végül azonban az három kapuval a vége előtt hibázott, és így az utolsó kapuba már nem tudta befűzni magát.

Clément Noël (1.) így nyolc tizedes előnnyel vágott neki a pályának. A francia így is maximum fokozaton síelt végig. Hibának hírmondója sem akadt, és a másodikként érkező Haugan addigi legjobb idejére is tetemes előnnyel vért rá!

Clément Noël karrierje kilencedik sikerét aratta, mindet szlalomban. Hazai havon harmadszor győzött, két Chamonixban szerzett sikerét követően viszont most először az igen meredek Val d’Isère-i lejtőn. Kristoffer Jakobsen jó ideje remek eredményekkel és eszeveszett futamokkal véteti észre magát. 2018 olimpiai 7. helyezettje első dobogós helyezését ünnepelhette világkupán. Filip Zubčić ugyan már ezelőtt 9-szer állhatott dobogón, de most, tizedikre lett meg az első műlesikló top3. A horvát sísport a 2013 óta nem ünnepelhetett műlesikló dobogót, Ivica Kostelić világkupadöntőn szerzett 3. helye óta vártak erre.

A férfiak legközelebb pénteken, a Saslongon, szuper-G-ben kezdik meg az öt napig tartó olasz hétvégét, ahol minden szakág képviselői rajthoz fognak állni.

Borítókép forrása: kleinezeitung.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s