Sífelvonó (Val Gardena + Alta Badia + Val d’Isére)

Karácsony közeledtével mindinkább felgyorsulnak az események a Világkupában. Az elkövetkező hat napban öt különböző helyszínen kilenc versenyt rendeznek. Az átláthatóság végett mi két blokkra szedtük a menetrendet, ebben a cikkben a férfiak Val Gardena-i és Alta Badia-i, ill. a nők Val d’Isére-i versenyeire fogunk koncentrálni. Minden más hétfő esti összesítésünkben szerepel majd.

Az elkövetkező napok programja:

Forrás: skivalgardena.com

A helyszín: Val Gardena

A soknevű Val Gardena (németül: Gröden, helyi ladin nyelvjárásban: Gherdëina) Olaszország egyik leghíresebb síterepe. A Dolomitokban, a Gardena patak mentén fekvő, mintegy 30 km hosszú völgy közigazgatásilag három településre oszlik: Ortisei/St. Ulrich, Santa Cristina Valgardena/St. Christina in Gröden és Selva di Val Gardena/Wolkenstein in Gröden. A kétnyelvűség egész Dél-Tirolban alap, hiszen az évszázadokon át a Habsburgok birodalmához tartozó terület csak a Monarchia bukása után került olasz fennhatóság alá. Az már csak hab a tortán, hogy néhány eldugott völgyben, így Val Gardenában is kialakult egy sajátos helyi dialektus, a ladin, ennek köszönhetően itt helyesebb nem két-, hanem háromnyelvűségről beszélni. Persze, akárhogy is szaporítjuk a szót, a hangsúly még a 10 000 “őslakos” többsége számára is a síelésen van. Pedig a Dolomitok síparadicsomát rejtő völgyet sokáig csak állattenyészésre és fakitermelésre használták. A XVI. század óta híresek a völgyben készített faedények, faszobrok és -játékok. A dísztárgyak többsége a helyi havasi cirbolyafenyőből (Pinus cembra) készül. A síelés csak a XIX. század végén jelent meg, míg aztán a XX. század második felében fokozatosan a téli sportok világhírű központjává vált. Igaz, az első síversenyt már korábban, 1908-ban rendezték itt, de a mai versenyeknek otthont adó Saslongot csak 1969-re alakították ki. A Saslonch egyébként egy hegycsoport, a Langkofel ladin elnevezése. Az alpesi sí mellett a sífutás és a síugrás otthonává is vált Val Gardena.

Forrás: Granvara

Val Gardena históriája

December derekán elkezdődnek a nagy férfi klasszikusok. Az első epizód helyszíne a Saslong, melynek jellegzetes vonalvezetéséről hosszú sorokat írhatnánk, ehelyett inkább átadjuk a szót Joachim Puchnernek, aki tavaly kameralesiklás keretében mutatta be a lejtőt:

A lejtő emblematikus pontja a „Kamelbucken”, vagyis a versenynaptár egyetlen ugratókombinációja. Fill, Gisin, vagy épp az azóta elhunyt Poisson bukásának felidézése helyett, íme, egy kis elemzés:

A legendás Franz Klammer volt mindmáig az egyetlen, akinek sikerült a grödeni triplázás. Alábbi archív felvétel első győzelmét örökíti meg.

Val Gardena több meglepetést szállított az elmúlt fél évszázadban. Sorolhatnánk a neveket, akik itt aratták első, avagy egyetlen győzelmüket. Urs Räber, a 80’-as években duplázó Rob Boyd, vagy épp az ezredfordulón elsőséget szerző Max Rauffer. Az egyik legnagyobb szenzációt egy liechtensteini síző, Markus Foser okozta 1993-ban. 66-os rajtszámmal verte Girardellit. Grödenben egyébiránt nem ritka, hogy valaki magas számmal befut az elejébe, a látási viszonyok változása gyakorta tette szerencsejátékká a versenyeket.

A Saslong fenoménja vitán felül Kristian Ghedina volt, aki az ezredforduló tájékán négyszer hódította el az elsőséget lesiklásban. Az olaszok egész pontosan 20 éve várnak arra, hogy végre elhangozzék a hazai himnusz.

Steven Nymant, az ugratók királyát valami misztikus kapocs fűzi össze a grödeni lejtővel. Mindhárom Világkupa-sikere oda kötődik. A 2012-es versenyt is grödeni kottából játszották: az előbukkanó nap fényében 33-as rajtszámmal verte a szintén outsider Rok Perkót…

Val Gardenát is leuralták az utóbbi években a norvégok. Az előző 5 versenyből négyet ők nyertek, Szuper-G-ből még félelmetesebb a 10-ből 8 arány. Alexander Aamodt Kilde a kétszeres címvédő, vagyis egy újabb sikerrel beérheti Klammert:

Zárásként egy csaknem tökéletes Saslong-lesiklást is belecsempészünk még visszatekintőnkbe. Az elkövető Aksel Lund Svindal, aki 7 győzelmével a lejtő abszolút csúcstartója, minden szakágat figyelembe véve.

Forrás: Ski-France

A helyszín: Val-d’Isère

A Nyugati-Alpok területére, a történelmi Savoya francia oldalára érkezünk ezen a hétvégén. Változatos vidék ez, a mediterrán partvidék barátságos éghajlata a folyóvölgyekben messzire felnyúlik, így az Isère völgy egy része is kellemes, gyümölcsfákkal teli vidék. Pár kilométerrel arrébb (és főként: pár kilométerrel feljebb) viszont már ott láthatjuk az örök hó birodalmáig nyúló hegycsúcsokat. Val-d’Isère (azaz Isère-völgy) 1500 lakossal bíró település az olasz határ közvetlen közelében. Szűkebb-tágabb környékével együtt Európa egyik legismertebb síterepe. Évszázadok óta lakott hely, a síterepek fejlesztése viszont az elmúlt évszázad terméke. Napjainkban több mint 300 km-nyi pálya várja a síelőket, a snowboardosok és a sífutók számára is létrehoztak pályákat.

Val d’Isére (női) históriája

Az ötvenes évek óta rendeznek női versenyeket Auvergne-Rhône-Alpes-régióban fekvő síterepen, ugyanakkor hiába nevezik – konyhafordításban – az „Első hó védjegyének” a helyi VK- hétvégét, igencsak hézagos a versenyrendezés. Az időjárás változatos módon babrált ki a résztvevőkkel, csak a közelmúltban volt decemberi tavasz, hóvihar, köd, miegymás.

Val d’Isére csúcstartója természetesen nem más, mint Lindsey Vonn. Összesen kilencszer győzött ott, beleértve 2009-es vb-dupláját is.

A lejtőn a jelenlegi mezőnyben egyértelműen Lara Gut a legeredményesebb. Négy sikeréből kettőt szerzett lesiklásban. Múlt hétvégi esése ellenére ő a favorit. Szuper-G-ben feltétlenül.

Nicole Schmidhoferre szegeződik még a világ szeme. Az egykori kétszeres világbajnoknő épp egy éve szenvedett súlyos sérülést. A helyzet pikantériája minden érzelgősség nélkül: ha a vb után nem akar lemaradni az olimpiáról, lassan villantania kellene valamit…

Forrás: Alta Badia

A helyszín: Alta Badia

Alta Badia a Val Badia völgyének felső részén terül el, a dél-tiroli Dolomitokban, Val Gardena és Cortina d’Ampezzo között. Corvara, Badia és La Val települések területét foglalja magában. Ugyanúgy ladin területen járunk, sok újdonságot nem is lehet írni Val Gardenához képest. A fő különbség talán csak annyi, hogy itt a turizmussal kezdődött minden, előtte csak a helyi önellátó állattartás volt jellemző a vidékre. Ne legyen mégsem túl rövidke ez a rész, jöjjön hát egy kis geomorfológiai kitekintő. A Dolomitok területén, ahogy az a nevéből is egyértelmű, az egyik uralkodó kőzet a dolomit. Kalcium-magnézium-karbonát, mondhatjuk, csak a magnézium a különbség a mészkőhöz képest. Csak két betű a vegyjelben, mégis micsoda eltérést jelent mindez a felszínformákban! A dolomit a mészkőhöz képest jóval kevésbé hajlamos karsztosodásra, és általánosságban a kémiai mállásra; helyette sokkal inkább fizikailag aprózódik, törmelékesedik. Végeredményben látványos formák jönnek létre: törmeléklejtőkkel övezett hajszálvékony, meredek gerincek (ezek ökológiai súlyának elemzését nehéz megállni, dehát nem tartozik ide…), sok esetben akár függőleges letörések. Az állékony kőzetek a sziklamászók paradicsomává varázsolják ezeket a hegységeket. Sílécen már nem biztos, hogy akkora élményt, ám cserébe óriási kihívást jelentenek a brutális lejtők.

Forrás: Spox

Alta Badia históriája

Ha a Gran Risa szóba kerül sportszeretők párbeszédében, két név megannyiszor elhangzik: Alberto Tomba és Marcel Hirscher. Kettejük együttvéve tízszer hódította el itt az elsőséget, csak óriás-műlesiklásban. Stílustanulmány 1.0.

Stílustanulmány 2.0

Alta Badia kihozza a sízőben rejlő zsenialitást, ami sokunk emlékezetébe beleégett. Michael von Grüningen a 90’-es évek derekán elért egyik futama volt például az első síverseny, amit megnéztem a tévében.

Még egy személyes gondolat: Kalle Palander első Alta Badia-i sikere rántott be igazán a sísportba, utána kezdtem el jegyzeteket készíteni a versenyekről.

A háromszoros győztesek sorát bővítette az előző évtized elején Max Blardone.

A címvédőt pedig Alexis Pinturault-nak hívják, de a papírforma szerint jó eséllyel 2009 után újra svájci győztest avatnak a hétvégén.

Forrás: News Fox24

Hírmorzsák két hétvége közt

1) Megúszta szörnyű bukását a világbajnoknő

Lara Gut-Behrami szerencsésen keveredett ki a szezon eddigi legnagyobb eséséből. Cortina d’Ampezzo kétszeres világbajnoknője a Sankt Moritzban megrendezett második Szuper-G-n vitte túlzásba a tempó adagolását, ennek és egy túl szűkre vett kanyarvétel okán háttal repülve átszakította mindkét védőhálót. Az első sokkhatás miatt percekig üldögélt a fagyos hóban, de végül saját lécein csúszott le a célba. Fájlalja kezét, beszedett néhány horzsolást és zúzódást, de alapvetően kutya baja, ennek megfelelően ott volt a hétközi edzéseken, s azt ígéri, hogy nem fogja vissza magát ezután sem.

2) Üres lelátók előtt rendezik a két ünnep közti női versenyeket

Míg jelen állás szerint csaknem tömött lelátók előtt tartják a Dolomitokban esedékes férfi és a Courchevel-i női futamokat, az Alsó-Ausztriában fekvő Lienz síterepére nem engedik be a nézőket. Erről a tartományi kormány döntött, tekintetbe véve az omikron-variáns gyors terjedését. Bár a napokban feloldották a korlátozások java részét az oltottak számára, ez bizonyos tartományokban nem érinti a nagy sporteseményeket. Így gyakorlatilag a tavalyi semmeringi versenyekhez hasonló steril körülmények közt zajlik a rajtszámprocedúra, s az eredményhirdetéseket sem a városka főterén rendezik meg, mint egyébként dívik, hanem közvetlenül az utolsó futamot követően az arénában átadják a díjakat, oszt kész. Per pillanat úgy áll a helyzet, hogy a januári osztrák helyszínekre (Kitzbühel, Schladming, ill. Flachau, Zauchensee) beengedik a nézőket, de a jövőbeni járványhelyzet tekintetében ugyebár vakon tapogatózik a politika és (vagy?) a tudomány…

3) A vb-ezüstérmes szezonjának vége

Az első gyors vizsgálatok igaznak bizonyultak, elszakadt a keresztszalag Adrian Pertl lábában. Az osztrák világbajnoki ezüstérmes műlesiklója a Val d’Isére-ben rendezett óriás-műlesiklás első futamában esett szerencsétlenül. Habár szlalomformájáról információhiányban maradtunk, annyi azért bizonyos, megérzi majd hiányát a Francia-Alpokban vasárnap nagyot betliző szakág. (Ti. egyetlen osztrák sem került az első 15 közé.) Roland Leitinger, söldeni dobogója után nem sokkal, szintén lesérült, így Pertl már a második éremvárományos osztrák, aki biztosan lemarad a februári pekingi olimpiáról.

Forrás: Nivelco

4) A Szőllős-család egyik sarja debütál a Világkupában

Mint már vasárnap beszámoltunk róla a Facebook-oldalunkon, Val Gardenán sor kerül Szőllős Barnabás Világkupa-debütálására. Az izraeli-magyar sportoló a Saslongon áll majd rajthoz Szuper-G-ben, illetőleg lesiklásban. Barnabás a februári világbajnokságon 13. helyen végzett kombinációban, lesiklásban a 25., míg Szuper-G-ben a 29. helyen zárt. Az utánpótlásversenyek sikerei és a Cortina-i vb-szereplés után tehát újabb szintet léphet előre Barnabás. Amihez sok sikert kívánunk! Jó hír, hogy határozottan látszik a fejlődés Barna teljesítményén, ugyanis szerdai 74. helyét (+7,56) csütörtökre egy 68. helyre (+5,96) cserélte. Egy finn és egy brit sízőt megelőzve, és nem sokkal elmaradva olyan rendszeres VK-résztvevőktől, mint Von Appen és Bendik.

5) Amerikai és norvég elsőség a férfi edzéseken

Érik Ryan Cochran-Siegle és Aleksander Aamodt Kilde újabb csörtéje a Saslongon? Tavaly ők ketten végeztek az első két helyen, s mindketten egy-egy edzéssikerrel várják a szombati lesiklást. Az amerikai izmos teljesítménnyel, jó 9 tizedes előnnyel verte a többieket szerdán. Mögötte a svédek lehetséges meglepetésembere, Felix Monsen, valamint a veterán, kanyart levágó Johan Clarey zárt. A pocsék helyezéseket szerző osztrákok mára már megemberelték magukat, Otmar Striedinger például egy második helyet mutatott fel. A legjobb időeredményt viszont Kilde szállította, miközben az amerikai másodjára is behúzott egy harmadik helyezést. A svájciak, s különösen az olaszok nem tűnnek versenyképesnek, panaszkodnak a médiának, de az majd csak élesben derül ki, mennyi ebből a beetetés.

6) Egyelőre nincs változás: Goggia kiemelkedik a mezőnyből

A nők még csak egy tréningen vannak túl, de olybá tűnik, hogy Franciaországban sem fogják megtörni Sofia Goggia egyeduralmát. Az olasz 85 százados előnnyel győzött a gyakorláson Ragnhild Mowinckel előtt, s úgy fest hozzá hasonlóan tartja jó formáját Mirjam Puchner is. Mindenki más már másodpercen túli hátrányt szedett össze. Johnson a hetedik, Gut-Behrami a nyolcadik, míg Suter a 11. helyen zárt. Ami még fontos, hogy Vlhová mellett most már Shiffrin is beiktat egy kis szünetet, egyikük sem indul a most következő hétvégén.

Kis színes a social médiából

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s