A rivális otthonában győzött először a Világkupában Corinne Suter

Corinne Suter révén svájci győzelem született az ősi rivális otthonában, Zauchenseen. Megérdemelten szerezte meg élete első Világkupa-sikerét a tavalyi világbajnokság kétszeres érmese, mert bár csúszása nem volt verhetetlen, kétségtelenül az övé volt a legkompaktabb mindközül. A dobogó második fokára Nicol Delago, vagyis egy dél-tiroli olasz állhatott fel, megelőzve egy másik svájcit, Michelle Gisint. Az osztrákok az edzéseredmények alapján nagy várakozásokkal tekintettek a nap elé, ehhez mérten leszerepeltek. Stephanie Venier kilencedik helyezése jelentette ma a csúcsot. Minthogy Ester Ledecká ma csupán a 8. helyen végzett, át kellett adnia a szakági tabella vezető helyét Suternek.


A komplett Val d’Isére-i hétvége törlése miatt ez a mai volt a szezon harmadik lesiklása. Az előző napokban edzéseket tartottak a Kälberlochon, ami alapján a szakági éllovas Ledecká és az osztrákok igencsak versenyképesnek tűnt. De tudjuk pontosan, a tréningek általában csalóka képet festenek, a lényeg mindig a futam napján történik.

Az időjárás sajnos nem fogadta kegyeibe a Salzburg tartományba tartozó Alternmarkt- Zauchenseet. Az alapvetően felhős égbolt mellé változó intenzitású szélmozgás, s nem mellékesen mind erősebb köd, s némi havazás nehezítette a körülményeket. Mindezek miatt a szervezők lejjebb helyezték a starthelyet, a „Hot Air” nevű passzázsról indították a lányokat. A látási viszonyok némelyek versenyét tönkre vágták, de összességében elmondható, láttunk már a mainál jóval irreálisabb lesiklást.

Ami az összetett élbolyát illeti, mindenki, aki ép, elutazott Ausztriába. Mikaela Shiffrin kihagyta ugyan a mai lesiklást, de alpesi összetettben – a pjongcsangi olimpia óta először – rajthoz fog állni vasárnap. Petra Vlhová hasonlóképp tesz, annyi különbséggel, hogy a szlovák lány részt vett egy lesikló edzésen is, ahol egészen biztató formáról tett tanúbizonyságot. Az összetett harmadik helyét elfoglaló Federica Brignone pedig magától értetődő módon ott volt a szombati királyszám rajtlistáján. Komoly pontszerzési eséllyel.

Elsőként Ramona Siebenhofer (11.) próbálta ki a lejtőt. Esetében elmondható, peches volt a sorsoláskor. Elmondása szerint, amint megérkezett a ködös szakaszhoz, önkéntelenül is korábban kellett kanyarodnia, mivel fogalma nem volt néha, mikor és hol jön a következő kapu. Meglátszott ez alapidején. Joana Hählent (16.) még masszívan megelőzte, igaz, a svájci lány nagyon megúszósra vette ma a figurát. Stephanie Venier (9.) pár századdal átvette a vezetést, de ő sem mutatott elégedettségre utaló gesztusokat a célban. Egy méretes túlcsúszással odalett a dobogó esélye. Romane Miradoli (30.) zaklatottan síelt minden egyes kanyar be- és kijáratánál. Tartott a bukásveszélytől.

Forrás: EN24

Nicole Schmidhofer (14.) nyitánya magabiztosra sikerült, stabilan tartotta pozícióját lejtmenet. A középső szakaszon rengeteg időt vesztett, a korai fordulók miatt rendre túlhaladt a kék vonalon. Kicsit vissza is fogta magát a necces részeken, ami nem csoda, a tegnapi edzésen nem sok híja volt annak, hogy nagyot bukjon. Így is három osztrák állt ekkor a képzeletbeli dobogón.

Igen ám, de a széljárás megváltozott, s javultak varázsütésre javultak a látási viszonyok. Ekkor következtek a svájciak… Michelle Gisin (3.) átütő öröme a célban megalapozott volt, hiszen szép direkt íveket használt. Kanyarjain látszott, alaposan felkészült fejben a nap kihívásaira. Corinne Suter (1.) síelt a legjobb időpontban, ezt ki is használta könyörtelenül. Már az első méterektől kezdve éles volt, egyszerre tűpontos és bátor. Csaknem egy teljes másodpercet adott honfitársnőjének, vagyis feladta a leckét a többieknek.

Forrás: Teller Report

Tina Weirather (6.) valamivel több élt használt, mint az előzőek, ennek megfelelően egy pillanatig nem volt esélye. Legalábbis a két svájcival szemben, az osztrákokat szépen maga mögé utasította. Ilka Štuhec (7.) bitangul bekezdett, ami egy elkalimpált ugratóval sok jóval kecsegtetett. Csakhogy visszatért a köd, valamivel lejjebb, ez pedig nyilván megzavarta a szlovént. Elmért ívek sora, minek következtében egy századdal még Weirathertől is kikapott. Tamara Tippler (19.) rövid várakozás után rajtolhatott el. Keveset mert vállalni a mind összefüggő ködben, a francián kívül mást nem tudott megelőzni.

sci-discesa-libera-di-altenmarktcorinne-suter-in-testa-goggia-quarta_c9feddb4-3470-11ea-a06e-273525087260_998_397_original.jpg
Forrás: News1 English

A reklámszünetre tartogatott időszak kitolódott, felfüggesztette a versenyt a zsűri. Szegény Tippler volt az áldozati bárány szerepében. A hangosbemondó a közönséggel karöltve fenntartotta a megfelelő hangulatot, mi, tévénézők pedig Suter bociszemeinek és megilletődött mosolygásának látványával töltöttük az időt. Mi tagadás, nem voltak haszontalan percek ezek…

Aztán végre-valahára elindulhatott Sofia Goggia (4.). Nem is akárhogyan, sebessége acélos volt, mint szokott, viszont sok volt a korrigálás közben. Kikapott 3 századdal Gisintől – ezen ment el napi dobogója. Francesca Marsaglia (5.) két tizeddel ment rosszabbat nála. Sízése kevésbé volt dinamikus, ugyanakkor stabilabb volt. Kira Weidle (24.) eleve elmaradt tempóban az éltől, majd a sokakat megtréfáló szűk kombinációban meglátogatta kicsit a bukóteret is. Federica Brignone (17.) hátránya túllépte a két másodpercet. Az egyik csúszkálós részen megremegtek lábai, odalett a párhuzamos tartásuk, onnantól fogva óvatos duhajként cselekedett. Viktoria Rebensburg (23.) rendre lesodródott az ideális ívről, a csalódott fejrázás indokoltnak tűnt a részéről.

Forrás: Stol

Lara Gut-Behrami (10.) ugyanazt hozta, mint idén oly sokszor. Acélos kezdés után besokallt. A kritikus részen alig fért be a jobbosba, komoly sebességet bukott. Nicol Delago (2.) mutatta meg, mire lehetett volna képes Gut, ha normálisan abszolválja a lassan azért megtanulható lassítót. Le is faragott jókorát hátrányából a végén, alig maradt 3 tized a célig belőle. Hamar láthatóvá tette Mirjam Puchner (29.), ma nem ő fogja megváltani az osztrák csapatot teljesítményével. Ester Ledecká (8.) a végletekig kockáztatott, ebben semmi meglepetés. De nem állt össze sízése, sokszor elporoszkált az ideális ívről. A több megtett út nem kifizetődő, amikor időt mérnek… Alice McKennis (26.) felejtős menete után jöttek a kereskedelmi percek.

Michaela Wenig (19.) ugyanúgy elfuserálta azt a bizonyos két-három kanyart, mint sokan mások. Kár, mert a végét ugyanolyanra tudta, mint Suter. Alice Merryweather (45.) nem érzett rá ma semmire, tökutolsó helyre sorolt. Christine Scheyer (12.) nagyon hosszú kihagyás után ma tért vissza a Világkupába. Azon a lejtőn, ahol 2017-ben győzedelmeskedett. Nem vallott szégyent, szépen helytállt, magabiztosan síelt végig. Kajsa Vickhoff Lie személyében feljegyezhettük az első kiesőt. A norvég lányt jó fél méter választotta el attól, hogy felkenődjön a már említett lassító melletti hálóra. Jacqueline Wiles (27.) szintén sérülés után tért vissza, kevésbé észrevehető teljesítménnyel. Nina Ortlieb (15.) sok kockázatot vállalt, amit a sokszor előcitált kanyarkombinációt kivéve eredményesen végig is tudott vinni. Ricarda Haaser (37.) és Priska Nufer (33.) menetéről elég legyen annyi, hogy pontot sem érdemeltek érte. Elena Curtoni (22.) és a harmadik visszatérő, Breezy Johnson (25.) részéről legalább ennyi összejött.

Harmincon túlról kezdésnek Elisabeth Reisinger (13.), az osztrák női válogatott nagy ígérete hasított egy nagyot. Az Európa Kupa tavalyi győztesét kevés választotta el a TOP-10-től. Pontot szerzett még a dobogós nővére után Nadia Delago (34-essel a 21.), egy másik olasz, Laura Pirovano (41-essel a 18.), s végül Jasmina Suter (47-essel a 28.). Ő csak névrokona a napi győztesnek.

Részletes eredménylista

2.png

Forrás: Ma7

Corinne Suter Schwyz kanton ugyanezen nevű székhelyén látta meg a napvilágot 25 esztendeje. Nyolcszor győzött az Európa Kupában, melynek lesikló elsőségét is elhódította egy alkalommal. Ez az ötödik teljes szezonja a Világkupában az ötszörös svájci bajnok, kétszeres junior-világbajnok lesiklónak. Eddigi legnagyobb sikerét a tavalyi felnőtt világbajnokságon aratta le, amikor is két éremmel a svájci csapat legeredményesebbjeként zárt. Lesiklásban ezüst-, Szuper-G-ben bronzérmet szerzett. Ötödik dobogós helyezése meghozta számára élete első Világkupa-győzelmét. Immáron ő vezeti a szakági tabellát.

Nicol Delago egy évvel fiatalabb nála. Ez a mai karrierje harmadik VK- pódiuma, idén a másodikat jegyzi. Michelle Gisin a nyolcadiknál tart, igazolta ma, hogy a mind magabiztosabb szlalomja mellé lesiklásban is képes kiugró futamra.

Ez a vasárnapi alpesi összetett előtt több, mint biztató.

A következő lesiklást hó végén Banszkón rendezik. Rögtön kettőt is, az elsőn pótolják a Val d’Isére-ben  elmaradt futamot.

3.png

4.png

A címlapon szereplő képek forrása: CBA

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s