Windingstad győzelmet tett a karácsonyfa alá

Parallel óriás-műlesiklással zárult a dél-tiroli hosszú hétvége, ahol karrierje első győzelmét aratta Rasmus Windingstad, megkoronázva ezzel a norvégok délutáni teljesítményét – négyen végeztek a legjobb nyolc között. A dobogóra azonban több norvég már nem fért fel. Stefan Luitz volt a vesztes a nagydöntőben, míg Roland Leitinger Nestvold-Haugent győzte le a harmadik helyért.

Először rendeztek a férfiak számára kvalifikációval kezdődő parallel versenyt, az ősszel elfogadott új szabályok szerint. A részleteket a St. Moritz-i női verseny elején összefoglaltuk, de álljon itt is dióhéjban: a verseny pályáján, délután lezajlott selejtező legjobb 32 helyezettje jutott tovább a villanyfényes parallelversenyre. Itt az első körben még oda-visszavágó rendszerben zajlanak a küzdelmek, onnantól viszont a selejtezőben jobb időt elérőt illeti a pályaválasztás joga, és már csak egyszer síelnek a továbbjutásért. A nyolcadik helyig bezárólag helyosztók zajlanak, míg a megelőző körökben kiesők közt a korábbi körök időeredményei állítják fel a rangsort – holtverseny nincs.

A nem túl zökkenőmentesen lezajló selejtezőben (a második kör fél órát csúszott az időmérő rendszer rossz kalibrációja miatt, a live timing pedig a második körben is csődöt mondott) Aleksander Aamodt Kilde bő 40 másodperc alatt 4 tizedet vert a teljes mezőnyre, mögötte Stefan Luitz és Alexander Schmid végeztek.

A verseny az óriás szabályai szerint nem carving-lécekkel zajlott és a kapuk távolsága is jóval nagyobb volt a városi versenyek parallel szlalomjában megszokottól. Emiatt a tavalyi parallelversenyek két győztese, és így az előzetesen legnagyobb esélyeseknek gondolt Ramon Zenhäusern és Marco Schwarz is kiestek. De elvérzett Daniel Yule, vagy Albert Popov is, Clement Noël pedig időeredmény nélkül, kaputévesztés miatt esett ki.

Alta Badia_felső

Az első kieséses kör, immár villanyfényben, nem tartogatott komoly meglepetéseket. Szinte minden esetben a selejtezőben előrébb végző jutott tovább, és a visszavágókon is csak két fordítás sikerült: Cochran-Siegle egyenesen Matt (21.) skalpjával jutott tovább. A másik fordításban viszont áldozatul esett a selejtező harmadaik Schmid (18.) is, akinek megbillenését Murisier használta ki. A harmadik fordítás Rascherhez fűződik, ő az olaszok estéjének vetett véget, amikor Maurberger (29.) kiesett a visszavágón. A legnagyobb búcsúzó viszont Pinturault (26.) volt, aki az első síeléskor kiesett, az így neve mellé kerülő fél másodperces hátrányt pedig nem tudta ledolgozni a svéd Rönngren ellen. Láthattunk egy tét nélküli visszavágót is: Mauro Caviezel (27.) akkorát esett az első körben, hogy másodszorra már rajthoz sem állt Trikhichev ellen.

A nyolcaddöntők felső ágán négyből három menetben is szerepelt norvég, az elsőben rögtön kettő. Kilde (13.) esti menetelése pedig épp itt szakadt meg – a norvég rosszkor billent ki, Windingstad pedig az így szerzett előnyt rezzenéstelenül vitte el a célig. Trikhichev (16.) az „ingyen továbbjutást” követően újabb ajándékot nem kapott, alulmaradt Bråthennel szemben, így már biztos volt, hogy lesz norvég elődöntős az este. Az egyetlen nem norvég nélküli körben Leitinger könnyedén jutott tovább a hibázó Radamus (14.) ellen, míg Faivre (15.) szintén csak kisebb kihívást jelentett Kristoffersen számára.

Alta Badia_alsó

Az alsó ágon mindössze egy norvég szerepelt, de Nestvold-Haugen szoros csatában tovább is jutott Rascherrel (11.) szemben, négyre duzzasztva a negyeddöntő norvégjainak létszámát. Murisier újabb magasabban kiemeltet, ezúttal Favrot-t (10.) búcsúztatta, míg Rönngren is újabb nagy skalppal, Meillardéval (9.) gazdagodott. Luitz szerepelt még az ágon, könnyedén verte Cochran-Siegle-t (12.).

A negyeddöntő norvég párharcában rendkívül szoros küzdelem zajlott a továbbjutásért, Windingstad hiba nélküli sízéssel gyűrte le Bråthent. Leitinger esti teljesítménye továbbra is lehengerlő volt, annak ellenére vert 8 tizedet Kristoffersenre, hogy a norvég nem vétett komoly hibát. Nestvold-Haugen az elődöntő feles norvég arányát tartotta azzal, hogy szoros csatában felülmúlta Murisiert. Rönngren ismét nagy skalp kapujában állt, de egy századdal alulmaradt Luitz-cal szemben.

Alta Badia_vége

A negyeddöntők után már voltak vigaszági meccsek is. Itt Kristoffersen újabb nagy pofonba szaladt bele, ezúttal Bråthen volt jobb nála, 7 századdal. Rönngren az előző kör után nem vesztett még egyet, Murisier a célig sem jutott el.  Így a hetedik helyért Kristoffersen (7.) küzdött meg és nyert Murisier (8.) ellen. Rönngren (6.) és Bråthen (5.) a nap két ifjú meglepetése volt. A norvég azonban most sem tudott hibázni nagy előnnyel szerezte meg az ötödik helyet.

A negyeddöntő győztesei eközben az elődöntőkben viaskodtak tovább. Leitinger az este során először ingott meg, így a továbbra is rezzenéstelen precizitással síző Windingstad már a döntőben tudhatta magát, biztosan beállítva addigi legjobb eredményét. Luitz is folytatta hibátlan estéjét, így Nestvold-Haugen, ha szoros küzdelemben is, de nem jutott be a döntőbe.

A kisdöntőben már a harmadik hely volt a tét. Leitinger (3.) lerázta magáról az elődöntős hibát és ismét hibátlanul síelt. Nestvold-Haugennek (4.) így be kellett érnie a negyedik hellyel, másodperc feletti hátrányban.

A döntőben két olyan síző versenyzett egymással, akik eddig szinte hibát sem vétettek, közben pedig komoly ellenfeleket hagytak állva. A döntő súlya viszont egyiküket hibára késztette – Luitz (2.) nem tudott nyolcadszor is tökéletesen síelni. Ellentétben Windingstaddal (1.), akit ezúttal sem lehetett kibillenteni a tökéletességből.

A 26 éves Rasmus Windingstad idén márciusban, Kranjska Gorán állt először világkupa-dobogón, egy „klasszikus” tavaszi óriás-műlesikláson. Jó formáját már mutatta, hogy a vasárnapi hagyományos versenyen 7. helyet szerzett. Stefan Luitz karrierje 8. dobogóját szerezte, de a tavalyi, botrányok övezte győzelme óta most először végzett a legjobb három közt. Roland Leitinger a St. Moritz-i világbajnokság ezüstérmese óriásban. A 2018-as szezont viszont a teljes egészében ki kellett hagynia sérülés miatt. A visszatérés nem sikerült tökéletesre, de jó formáját bizonyította azzal is, hogy óriásban visszaverekedte magát a legjobb 30 közé.

Összetettben szinte minden esélyes hibázott, így továbbra is Kristoffersen (379 p.) vezet Kriechmayr (312 p.) előtt. A norvég előnye minimálisan nőtt Pinturault-val (302 p.) szemben.

A folytatásban pénteken és szombaton a Stelvio legendás lesiklása következik, míg vasárnap a szezon első alpesi összetettjére kerül sor.

Borítókép forrása: vg.no

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s