Petra Vlhová tízedik győzelmét aratta a St. Moritz-i parallel szlalomon

Petra Vlhová győzött a Mikaela Shiffrin távollétében megrendezett parallel szlalomon. A szlovák látványos csatában kerekedett felül Anna Swenn-Larssonon. A harmadik helyezett Franziska Gritsch személyében egy elsőzőt köszönthettünk a pódiumon.

Idén a Nemzetközi Sí Szövetség szokásos őszi konferenciáján döntöttek a parallel formátum lebonyolításának (általunk már régóta követelt) egységesítéséről. Ennek keretében kompromisszumos megoldás született a pályaelőny kiiktatása és a tv-barát, egyórás lebonyolításban.  A legfontosabb mozzanat a kvalifikációs futam bevezetése volt, eltörölve az eddig igencsak megkérdőjelezhető, szakági ranglisták és nemzeti kvóták szerinti meghívásos rendszert. Jelenleg a szakágak összesített FIS pontszám rangsora határozza meg a rajtszám sorrendet, ezt az idei év során kalkulált World Parallel Seeding List váltja fel, ami hasonló lesz a többi szakág világranglistájához.

A selejtezőben minden versenyző először egy mért menetet teljesít a piros, vagy a zöld pályán. A két pálya 30-30 legjobbja az ellentétes oldalon is mért kört teljesít. A 32 legjobb összidővel rendelkező versenyző pedig továbbjut a parallel lebonyolítású versenyre.

A parallelben a selejtező legjobbja mérkőzik meg a 32. helyen továbbjutóval, a 2. a 31. helyezettel és így tovább. Ez a kör hivatott kiiktatni a pályaelőny faktort is. Ennek megfelelően itt még minden páros megmérkőzik egymással a piros és a kék pályán rajtolva is. A folytatásban azonban már csak körönként egy futamot síelnek – a selejtezőben jobb helyezéssel záró sízőt illeti a pályaválasztás joga.

A 32 közt, és a nyolcaddöntőben kiesők esetében az adott körben teljesített időeredmény alapján állítják fel a sorrendet, egyezőség esetén pedig a megelőző kör, végül pedig a selejtezős eredmény, majd ennek holtversenye esetén a selejtezős magasabb rajtszám (azaz rosszabb pályán teljesített jobb idő) alapján rangsorolnak, azaz nincsenek holtversenyek. A negyeddöntőben kiesők az 5. (és a 7.) helyért helyosztókon síelnek tovább, míg a győztesek az elődöntőben, majd pedig a döntőben, és a bronzmeccsen folytatják a küzdelmet.

Ami a Sankt Moritzi versenyt illeti, 63 hölgy állt rajthoz, a legnagyobb hiányzó a következő versenyekre rápihenő, összetett éllovas Mikaela Shiffrin volt, aki ezzel az idei legkisebb nívójú kristálygömbről le is mondott. A kvalifikációt az egyes rajtszámot is viselő Petra Vlhová (1.) nyerte, ez Mikaela Shiffrin távollétében szinte természetesnek mondható. Meglepetések viszont akadtak mögötte: az orosz Ekaterina Tkachova (2.) mindössze 3 századdal maradt el a szlovák mögött. Szintén figyelemreméltó a japán Asa Ando 8., vagy a brit Charlie Guest 13. helye. Szintén meglepő volt a csapat parallelben Svájccal világ- és olimpiai bajnoki címet szerző Wendy Holdener (26.) és Aline Daniot (31.) kicentizett továbbjutása is.

Ágrajz

Az egyenes kiesése szakasz kezdésében a legtöbb párosban a selejtezőt is jobban teljesítő versenyző kerekedett felül. Voltak azonban kivételek: a már említett selejtező második Tkachenko (25.) ellen hátrányból fordított az épp csak továbbjutó Danioth, és a másik meglepetésember, Asa Ando (28.) is búcsúzott, pedig majdnem ledolgozott a második körben fél másodperc hátrányt. Szintén kiesőként végezte a selejtező negyedik Marlene Schmotz (23.), bár ő Truppe személyében egy igen erős ellenfelet kapott.

A leginkább viszont Bassino borította a papírformát, aki a számban hagyományosan jól teljesítő Holdenert (20.) búcsúztatta. Izgalmasan alakult a Goggia-Dürr párharc is. A német lány a maximális fél másodperces hátrányt is vissza tudta fordítni (Goggia: 21.). a párosokból a szintén a selejtezőben jobban teljesítő versenyzőként esett még ki Chable (31.), O’Brain (24.) és Holtmann (22.) is.

A legjobb 16 közt már csak egy odavágót rendeztek. Három lány jutott csak tovább viszonylag nagy előnnyel. Vlhová esélyt sem adott Lysdahlnak (10.), ahogy Brignone is könnyedén nyert Danioth (12.) ellen, míg Curtoni (16.) nem bírta a Swenn-Larsson által diktált iramot tartani és kiesett. A másik öt párosban viszont egy tizeden belül maradtak a különbségek. Christina Ackermann (13.) általában sziporkázik parallelben, ezúttal azonban St-Germain jobbnak bizonyult. Lehengerlőek voltak a szlovén lányok: Bučik és Hrovat is negyeddöntőbe verekedte magát, az „áldozatok” Alphand (9.), valamint a selejtező 3. Dürr (15) voltak. Haver-Løseth fej-fej melletti csatában búcsúztatta Truppét (11.), míg Franziska Gritsch az eddig szintén jól teljesítő Bassinót (14.) verte meg.

A negyeddöntőkben már nem voltak ennyire szoros küzdelmek, egyet leszámítva. A parallelben már győzelmet is jegyző Haver-Løseth csak az utolsó (centi)métereken kapott ki a továbbra is remeklő Hrovattól. Nem volt ennyire szerencsés a honfitárs, Bučik lendülete már kevés volt a svédek legnagyobb reménységévé előlépő Swenn-Larsson ellen. Az addig döntőesélyesnek gondolt Brignone két hatalmas hibába is beleszaladt, amit a kör leggyengébb továbbjutó idejét elérő Gritsch boldogan használt ki. Kemény ellenfél várt St-Germainre, aki még így is egészen meg tudta szorongatni a topfavorit Vlhovát.

Ágrajz_döntő

Ettől a lépcsőtől kezdve már helyosztók is terítéken voltak. Kezdjük most ennek a vigaszágnak a teljes történetével! St-Germain  egész nap erős ellenfelekkel került szembe, nem volt ez másképp Løseth-tel szemben sem, újabb szoros csatában most a kanadai győzött pár századdal. A másik oldalon Brignone a korábbi hibák után összeszedte magát és továbbjutott a pályát befejezni sem tudó Bučik (8.) ellen. A szlovén lánynak különösebb esélye pedig már nem volt Løseth (7.) ellen, aki gyors sízéssel szerezte meg a 7. helyet. St-Germain (5.) remeklése viszont tovább folytatódott, Brignone (6.) a küzdelem hevében a kapuk közt sem tudott maradni.

A főág elődöntőiben is tovább zajlottak a küzdelmek. Vlhován továbbra sem lehetett fogást találni, az eddig remek délutánt síző Hrovat sem állíthatta meg a szlovákot. A másik ágon is remek paralleles tudásról árulkodott a győztes Swenn-Larsson menete. A svéd tempóját nem bírta tartani Gritsch, végül a célig sem jutott el. Két rendkívül fiatal versenyző küzdött a harmadik helyért. Hrovat (4.) két év után próbált újra dobogóra állni, míg Gritsch (3.) karrierje során először. A szoros küzdelem végén az osztrák lány örülhetett.

A döntő azonban a tizenkét százados különbséget hozó kisdöntőnél is szorosabb küzdelmet hozott. Swenn-Larsson (2.) jobb rajtot fogott, de Vlhová (1.) már az első ugratóra utolérte. A földet érés viszont a svédnek sikerült jobban, így a második ugratón már ismét kis előnyben volt. Lábai egy pillanatra szétcsúsztak, így Vlhová már ismét nyakán volt. Az utolsó tíz kaput fej-fej mellett teljesítették. A győzelmet Vlhová jobb utolsó kapuja döntötte végül el.

Petra Vlhová fontos mérföldkőhöz ért, 10. világkupa-győzelmét szerezte meg. Parallelben kettőnél tart a 24 éves szlovák lány, tavaly a most távolmaradó Shiffrint győzte le Oslóban, Újév napján. Anna Swenn-Larsson továbbra is első győzelmét üldözi, ötödik dobogós helyezését szerezte (3 szlalom, 2 parallel). Ha hasonló elánnal síel, jó esély van rá, hogy parallelben a következő két verseny egyikén sikert arat. Franziska Gritsch elsőző a dobogón, de top10-ben is másodszor fordul meg. Söldenből van egy óriás 7. helye.

A hölgyek a hétvégi Val d’Isère-i  hétvége előtt kedden Courchevelben mérkőznek meg a szezon harmadik óriás-műlesiklásán. A szezonban a mostanin kívül még két parallelt rendeznek, hogy eldöntség a kis kristálygömb sorsát. A következőre Sestriereben kerül sor, januárban, azonban akkor parallel szlalomnál messzebb tűzött kapukka, parallel óriásban versenyeznek majd. Az új lebonyolítás pedig Szenteste előtt egy nappal a férfiaknál is debütál, Alta Badián.

Borítókép forrása: Radio Télévision Suisse/rts.ch

Petra Vlhová tízedik győzelmét aratta a St. Moritz-i parallel szlalomon” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s