Vasja Bajc: Virággal a világkupákra készülünk

Lassan közeledve a téli szezon kezdetéhez eljött az előzetes esélylatolgatások ideje. Valamelyest ebbe a sorba illeszkedik már a mostani interjúnk is, amelyben a magyar válogatott edzőjét, a csapat felkészülését 2017 óta irányító Vasja Bajcot kérdeztük az új szezonnal kapcsolatos várakozásairól, de azért természetesen szóba került Török Eduárd közelmúltbeli távozása is a csapatból.

Kezdjük talán a legutóbbi napok történéseivel, Török Eduárd nemrég bejelentette, hogy befejezi pályafutását. Tudná röviden kommentálni a történteket?

Nagyon szomorú, hogy a magyar szövetséggel való viszonyukban olyan helyzet állt elő, ami Eduárdot arra késztette, hogy bejelentse visszavonulását. Különösen amiatt, mert ő az egyetlen olyan ugró a férfiaknál, aki az országot a világkupában képviselhetné. Azt gondolom, hogy Eduárd egy jobb felkészüléssel, több, rendszeres edzéssel, akár még sokkal jobb eredményeket is elérhetett volna mint a nyári szezonban. A nyár során ez az ő esetében nem igazán volt optimális, mert saját maga kellett, hogy finanszírozza az edzéseit. Összességében nagyon sajnálatos, ami történt.

Úgy tudjuk, a szezonban Vörös Virággal utazik majd a versenyekre.

Igen ez valóban így van, egyébként a szerződésem is úgy szól, hogy elsősorban Virág felkészítésére kell fókuszálnom. A nyáron még, ha nem is könnyen, de meg tudtuk oldani, hogy a három versenyzőnk egyaránt velem készüljön és utazzon a versenyekre, de a télen a különböző programjaik miatt mindenképp különváltak volna az útjaik, ezért mindenképp szükség volt rajtam kívül egy másik edzőre, aki a fiúkkal utazik. Molnár Flórián számára elsősorban a lausanne-i ifjúsági olimpia a cél, illetve majd később a junior világbajnokság, míg Eduárd a COC illetve VK-futamokra készülhetett volna, míg Vörös Virág a női világkupára. A nyári program így nem volt optimális, ezzel együtt voltak elégedettségre okot adó eredmények, Virág több versenyen is jól szerepelt és Eduárd is ért el remek eredményeket a FIS-kupában és a COC-ban, ami akkor azért volt fontos, mert a szövetség innentől kezdve már beszállt nála is a költségekbe.

Virággal idén egyértelműen a világkupára készülnek, vagy egy a tavalyihoz hasonló programja lesz vegyesen VK és COC versenyekkel?

Virággal egyértelműen a világkupára készülünk, legalábbis ha a formája olyan lesz, akkor mindenképpen ott indul majd. A nyáron egyébként ő fejben sokat fejlődött, sokkal professzionálisabban áll a síugráshoz, a testtömegindexére is jobban odafigyelt, és voltak is jó eredményei. Tehát összességében jó formában van, a legjobban egyébként a nyár közepén ugrott Szczyrkban és Frenstatban, utána a szövetséggel való vita a csapat körül egy kicsit rá is hatással volt, mentálisan főleg, picit veszített a motivációjából, de bízunk benne, hogy három hét múlva Lillehammerben ismét jó formában lesz.

Mik lehetnek a reális céljai? A nyáron GP-ben sikerült pontot szerezni, lehet erre esély a VK-ban is?

Az elsődleges cél, hogy a világkupában a kvalifikációkat sikerrel vegye és bejusson a fő versenyre, de egyébként ha abban az ütemben fejlődik, ahogy a nyáron, akkor elérhető lehet a pontszerzés is. Ehhez egyébként elsődlegesen a jó fizikai állapot a kulcs.

És mi a helyzet Molnár Flóriánnal, hogyan alakul az ő felkészülése?

Ami Flóriánt illeti, nyáron jeleztem a szövetség felé, hogy szükségem lenne egy segédedzőre, javasoltam is két nevet, sőt végül egy harmadikat is, akikről minden adatot elküldtem a szövetségnek. Végül az a döntés született, hogy Flórián édesapja tér vissza mellé. Ez a helyzet egyébként Flórián számára sem volt egyszerű, hiszen egy ideig úgy készült, hogy külföldi edzője lesz, végül – egyébként a hírekkel ellentétben nem pénzügyi okokból – nem így lett. Az én tapasztalatom edzőként egyébként az, hogy kommunikációs szempontból nem mindig ideális, ha egy versenyző az édesapjával utazik, de mindenesetre most ez a helyzet, vele dolgozunk azért, hogy minél jobb eredmények szülessenek.

Egyébként lesznek azért olyan alkalmak, amikor Virág és Flórián egy helyszínen edzenek, igaz, az edzésmunkájukat nehéz összehangolni, ugyanis Virággal elsősorban a nagysáncra készülünk, míg Flóriánnal az ifjúsági olimpia és a junior világbajnokság miatt elsősorban normálsáncra.

Ezek mellett a versenyek mellett milyen programja lesz Flóriánnak?

Természetesen tervezzük, hogy a FIS-kupa és a COC-sorozatban is versenyezzen, hiszen enélkül nem lehet az ifjúsági olimpián sem eredményesen szerepleni. Szerettük volna, hogy már északon versenyezni tudjon a szezon elején, végül ez pénzügyi okokból nem valósult meg, így jelen állás szerint úgy néz ki, hogy az oberwiesenthali FIS-kupa versenyen kezdi majd meg a szezont december 21-22-én. Ez a verseny egyébként azért is hasznos lehet, mert ezen a sáncon rendezik majd a junior világbajnokságot, így alkalma lesz megismerkedni a helyszínnel.

Vasja Bajc: Virággal a világkupákra készülünk” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s