A Török Eduárd-ügy háttere: Hiába az eredmények, a felszín alatt húzódó konfliktusok szakításhoz vezettek

Hiába zárt látszólag sikeres nyári szezont a néhány hónappal ezelőtt magyar színekre váltó Török Eduárd, a válogatott versenyző nemrég úgy döntött, hogy nem folytatja pályafutását. A döntés hátteréről a napokban ellentmondásos információk láttak napvilágot, először a lengyel skijumping.pl cikkére hivatkozva mi is elsősorban pénzügyi okokról írtunk, amelyeket azonban a Magyar Sí Szövetség közleményben cáfolt és személyes okokat nevezett meg indítékként. Megkerestük Török Eduárdot is, aki kérésünkre részletesen mesélt oldalunknak döntése hátteréről, míg a szövetség részéről Miklós Edit elnök reagált a nyilatkozatra.

Török Eduárd a 2017/18-as szezonban, viharos körülmények között szakított a román síszövetséggel, majd az elmúlt idény során kezdeményezte, hogy magyar színekben versenyezhessen. A Nemzetközi Síszövetség szabályai szerint erre az idei nyári szezontól kezdve volt lehetősége, ám hiába tért vissza a sáncokra a kétéves kihagyáshoz képest jó formában, és szerzett pontot háromszor a FIS-kupa, és egyszer a COC-sorozatban is, a felszín alatt húzódó megoldatlan konfliktusok miatt mégis úgy döntött, hogy nem folytatja a versenyzést.

Eduárd elmondása alapján, a szövetség a kezdetekkor, még mikor egyáltalán felmerült, hogy magyar színekben indulna, világossá tette, hogy nem áll módjában pénzügyileg támogatni. A 22 éves ugró egyébként először Vasja Bajccsal lépett kapcsolatba a magyar stábból, aki kifejezetten örült az érkezésének, ezután vették fel a kapcsolatot a szövetséggel, akik beleegyeztek az országváltásba, a fentebb említett kitétellel. Pontosabban, Eduárd elmondása szerint kapott egy informális, szóbeli ígéretet, ami a támogatást megfelelő eredményekhez kötötte, konkrétan a COC-pontszerzést tűzték ki számára elvárásként.

Ennek megfelelően Eduárd eleinte kizárólag korábbi megtakarításaiból tartotta fenn magát, az első időszakban mindössze egy ugróruhát illetve egy ötnapos edzőtábort finanszíroztak számára. Ez a gyakorlatban jelentős megszorítást jelentett, például hogy takarékoskodni tudjon, az utazás lehető legolcsóbb módját választva, többnyire busszal utazott mindenhová és rendszerint a szállást is maga fizette. A barcarozsnyói versenyek előtt így is lényegében elfogytak a tartalékai, jelezte is a szövetség felé, hogy támogatás nélkül kénytelen lesz befejezni a versenyzést. Ennek ellenére a FIS-kupa és a COC-hétvége is sikert hozott Romániában, a kisebbik sorozatban egy 6., a COC-ban pedig egy 22., tehát pontszerző helyezés volt Török legjobbja, ez egyúttal az elmúlt évek legjobb magyar eredménye is volt a férfiaknál.

A szövetség innentől kezdve beleegyezett, hogy fizeti Eduárd edzőtáborait és a versenyzését, azonban az ingázást Budapest és Románia között továbbra is neki kellett megoldania és a megélhetését is magának fedezte továbbra is, így az edzések és a versenyek mellett félállásban munkát is vállalt. Itt Eduárd megjegyezte, hogy körülbelül egy hónappal a barcarozsnyói eredmények után a szövetség előterjesztette az illetékes minisztérium felé támogatásra, azonban erről mostanáig nem született számára kedvező döntés.

A fenti feltételeket mindenesetre Eduárd elfogadta, ám mindeközben körvonalazódott egy másik konfliktus is, hiszen az a modell, ami a nyáron az alacsonyabb rangú sorozatokban a sokszor közös helyszínen megrendezett férfi és női versenyeknek köszönhetően szerencsésen működött, hogy a három válogatott versenyző, Vörös Virág, Molnár Flórián és Török Eduárd is Vasja Bajc irányításával versenyezzen, a télre már nem volt tartható. Elméletileg Vörös Virág a női VK-ban, Török Eduárd a férfi VK-ban, Molnár Flórián pedig a COC-ban, illetve az ifjúsági olimpián indulhatna, ehhez pedig legalább három edzőre lenne szükség, de még ha Eduárd marad Flóriánnal a COC-ban, akkor is minimum kettőre.

A nyári szezon végén a Síszövetség végül úgy döntött, hogy Vasja Bajc Vörös Virággal utazik majd a női Világkupa futamokra, míg a férfi csapatot Molnár Lászlóra bízta. A másik oldalról felmerült ugyan, hogy a problémát további külföldi edzők bevonásával oldják meg, azonban a szövetség, Eduárd szerint elsősorban anyagi okokból, igazán komolyan sosem számolt ezzel a lehetőséggel.

Ez a megoldás Török számára nem volt elfogadható, mivel úgy érezte, hogy egyedül Vasja Bajc mellett tudna fejlődni, ezért jelezte a szövetség felé, hogy szűkös anyagi keretek között, szerinte nem megfelelő szakmai háttérrel nem tud jobb eredményeket elérni, így megfontolja, hogy abbahagyja a versenyzést. A Síszövetség erre egy elutasító választ adott, továbbá Eduárd szerint visszakövetelik az eddigi támogatást is (a versenyruha és az edzőtáborok árát).

Mindeközben a skijumping.pl-en is megjelent egy újabb cikk, amely a fentiekkel lényegében azonos képet fest a történtekről.

A Magyar Sí Szövetség részéről a szövetség elnöke, Miklós Edit reagált Eduárd nyilatkozatára.

„Amikor Török Eduárddal szóban megállapodtunk, akkor elfogadta a szövetség által felajánlott feltételeket, hogy nem kap addig támogatást, amíg az első COC pontjait nem szerzi meg. Amikor Szőcs Emőke és én Magyarországra igazoltunk, akkor 1,5 éven át saját autóval, edző nélkül, és a szövetséggel közös költségviselés alapján jártunk a versenyekre. Miután bebizonyítottuk, hogy érdemesek vagyunk rá, akkor kaptunk támogatást, edzőt. Még akkor is saját költségemen utaztam haza Erdélybe, amikor már világkupa dobogós versenyző voltam, ez a szövetség támogatási politikája, amit más sportolók is elfogadtak és megértettek.

Mindenkinek voltak, vannak nehéz időszakok az életében. Eduárd esetében biztosítottunk edzőt Vasja Bajc személyében, és nem arról volt szó, hogy ő már nem foglalkozik vele tovább, csupán a versenyekre való kísérést szerettük volna egy másik edzővel megoldani, miután a női és férfi versenyek sokszor egy időbe esnek, és Vasja Vörös Virággal utazik. Mi nem szerettünk volna külföldi edzőt igazolni Eduárd mellé, aki elkíséri a versenyekre, bár szóba jött egy román és egy szlovén tréner neve is, de olyan szakembert akartunk erre a célra felkérni, aki már bizonyított az utánpótlásnevelés terén.

Eduárd patthelyzetet teremtett azzal, hogy a szövetség vezetését választás elé állította, hogy, ha nem Vasja Bajc megy vele a versenyekre, abbahagyja pályafutását. Mi egyébként a további felkészülést is úgy terveztük, hogy a két férfi síugró, Török Eduárd és Molnár Flórián, valamint Vörös Virág edzéseit is Bajc irányítja. Ami az eddigi támogatásra vonatkozó nyilatkozatát illeti egy versenyruhát kapott, amikor átigazolt. A síszövetség fegyelmi bizottsága fog dönteni arról, hogy a rá fordított anyagi forrásokat vissza kell-e térítse.”

Borítókép: Christian Bier, forrás: Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s