Ami a versenyek mögött van – helyszíni beszámoló Semmeringből

Karácsony és újév közt kétévente hagyományosan Semmeringen rendeznek világkupa versenyeket a technikai számokban a hölgyek számára. Idén a beszámolók írása mellett lehetőségünk volt két napot eltölteni a pálya alján nézőként is. A Jägertől fellelkesült szurkoló tömegről, jégpáncélba borult lelátókról és a nézők mellett szomorkodó, vagy épp örömködő világsztárokról olvashattok az alábbiakban.

Bár általában a versenyekről írunk, most nem a megszokott beszámolókat olvashatjátok (azokról Dave írt itt és itt részletesen). Karácsony után egy nappal vágtam neki másodmagammal a négy órás útnak az Alpok egyik első hágója, Semmering felé. Az apropó a nők óriásműlesiklása és szlalomja volt.

Welcome

Semmering maga egy apró hegyi falucska, 500 lakossal, Alsó-Ausztria és Stájerország határán. Erre az idillre szabadultunk rá még másik tízezer szurkolóval együtt péntek reggel. A szervezés ennek ellenére kiváló: a versenyre érvényes jeggyel rendelkezők használhatják a vasutat. Az autóval érkezők a stájer oldalon (így mi is), a hágóra vezető út leállósávjában parkolhattak, ahonnan az emberek gyalog, vagy az ingyenes shuttle buszokkal indultak a pálya aljába. A Bécs felőli oldal kicsit érdekesebb: a szervezők itt a hágót átszelő autópálya belső- és leállósávját használták parkolónak, míg az ebbe az irányba tartó áthaladó forgalmat egyszerűen leterelték a pályáról – a sógorok nem viccelnek, ha alpesi síről van szó.

Pálya_éjszaka
A pálya csütörtök este, előkészítve az óriásműlesiklásra

Az első versenyt megelőző este egy kis felfedezésre indultunk Semmeringre a szállásunkként szolgáló, hasonlóan apró Steinhaus am Semmeringről. Szinte semmi nem utalt arra, hogy itt másnap reggel a világ legjobbjai gyűlnek össze síversenyre. A központ kellős közepén, a Billa parkolójában is könnyedén találtunk helyet, és csak páran lézengtek. Egyetlen jel csak a falu fölé magasodó kivilágított pálya volt, feltűzve a másnapra szánt kapukkal.

Pálya_óriás
Zauberberg péntek reggel

Másnap reggelre egész más arcát mutatta a falu: az autókat már a felvezető úton a parkolásra szolgáló sávba terelték, és folyamatosan sétáltak az emberek a falu felé, ami szintén megtelt élettel reggelre. A 10:30-as rajt előttmásfél órával értünk a bejárathoz. Gyorsan megvettük jegyünket mindkét versenynapra, majd szemezgettünk a szponzorok repiajándékaiból. Ebből a legnépszerűbb egyértelműen az Emmi dobozos tejeskávé volt, amire szinte minden áthaladó lecsapott (boltban 500-600 forintnyi eurót is elkérnének egy ilyenért). A helyi szurkolók emellett a tévéből is ismerős Gösseres osztrák zászlókra csaptak el.

Rajongói emelvény
A rajongói klubok emelvénye

Maga a célterület a síterep fő felvonójának aljában kapott helyet. A tribün szemben a célvonallal, míg az állójegyet váltó nézők – így mi is – a célterület oldalán álltunk. Mögöttünk a szurkolói klubok tribünje kapott helyet. A jegyet nem váltók a sípálya szélén mászhattak fel a hegyre, hogy onnan nézzék a versenyt, bár ők nem láthatták így a kivetítőt sem, amin ugyanaz a kép megy, amit a tévék előtt is láthatunk otthonról. A hangosítás kiváló volt mellé, nagyon lelkes helyi kommentátorok keverték a németet, angolt, és néha az olaszt, ha épp olasz versenyző érkezett a pályán.

Óriás pályabejerás
Óriásműlesiklás – pályabejárás

Hogy mit láthatunk a pálya melletti jégen egyensúlyozva, ami a tévéből kimarad? A versenyzők már a rajt előtt másfél órával a havon nyüzsögnek stábtagjaikkal, hogy memorizálják a pályát. Semmeringen a szurkolók közt kell igyekezniük a pályabejárás után vissza a sílifthez, de ilyenkor szinte lehetetlen a közelükbe férkőzni. Ezután egy hosszabb üresjárat következik, amikor mindenki őrizni próbálja a kiharcolt helyét, hogy a legtöbbet láthassa a céllejtőből.

Shiffrin cél
Shiffrin a célban az elvesztett óriásműlesiklás végén

Majd elrajtolt a verseny: a jó alaphangulatot csak fokozta, ha egy-egy osztrák jött le a lejtőn. A nézőtér sztárjaira a szurkolók hangjából is könnyű volt következtetni: Stephanie Brunner, Anna Veith, a többi osztrák lány… és Petra Vlhová. Nem elírás, a szlovák lányért már pénteken számos szlovák szurkoló érkezett Semmeringre.

Óriás cél_1
Steffi Brunner a célban

A két futam közt újabb tévéből nem látható jelenetsorok következnek: a versenyzők a szurkolók közt járnak-kelnek, a felszerelésüket rendezgetik, vagy a stábtagokkal beszélnek meg valamit; a felkészült szurkolók mappákba rendezett fényképekkel és filctollal gyűjtik az autogrammokat, míg mások csak egy fényképre állítják meg kedvenceiket. Az egyik legkülönlegesebb egyvelege az előzőeknek Eva-Maria Brem esete volt. Az osztrák szakági világkupagyőztes ezúttal sem jutott a második futamba. Ezt követően könnyes szemmel, három stábtaggal vizsgálták a sícipőjét fél órán keresztül – mi még egy rövid ebédet is közbeiktattunk a pálya melletti kolbászosnál – utána is ott álltak. A rajongók tisztes távolból nézték őket, majd pár perc után továbbálltak, míg végül Brem odafordult hozzájuk és percekig aláírást osztogatott, fényképezkedett. Majd még egy rövid megbeszélés után szedelőzködtek és elmentek.

Brem
Eva-Maria Brem, stábja gyűrűjében
Lécek
A versenyzők felszerelése a felvonó bejáratánál

Az előbbi jelenetek mellett sokan a hüttében melegedtek, nézték a fiúk versenyét a benti kivetítőn, ahogy mi is próbáltuk. Közben többen az ételbódék felé vették az irányt: kolbászosok, perecesek… Eközben a pályán az utolsó versenyző után újra beindult az élet. A következő futam tűzője már a pályamunkásokkal tette a helyére a kapukat. Utána újra érkeztek a versenyzők, hogy memorizálják a pályát, majd újra felvonó. Mi szurkolók pedig újra a tükörjégen próbáltunk minél jobb helyet szerezni magunknak.

Óriás eredményhirdetés
Pénteki eredményhirdetés közvetlenül a verseny után

Mondani sem kell, mekkora öröm volt a hazaiak körében az osztrákok csapatszintű jó szereplése, egyedül Steffi Brunner miatt szomorkodhattak. Legnagyobb reménységük csak századokkal maradt le a dobogóról. Az osztrák lányok mellett ismét Vlhová kapott hatalmas biztatást, amit meg is hálált első óriás győzelmével. A második futam után a dobogósok még kötelező köreiket teljesítették a zárt részeken (díjkiosztó, sajtó), a többiek viszont a szurkolók gyűrűjében hagyták el a pályát. Az egyik leglassabban Federica Brignone távozhatott, aki készségesen állt meg minden szurkolójához, hogy fényképet készítsenek, vagy autogramm kártyákat osszon. A győzelmet elszalasztó Shiffrint is próbálták minél többen megállítani. Az amerikai lány láthatóan nem akarta megbántani szurkolóit, de kissé feszengett a nagy figyelemben. Egyből a felvonó felé vette az irányt, és felszereléssel együtt ment vissza a hegytetőre.

Díjátadó
Péntek esti eredményhirdetés a szurkolói sátorban

A futam után mi visszamentünk a szállásra vacsorázni, majd irány ismét vissza a pálya aljára. Estére már alig voltak páran, ismét az előző napi boltparkolóban tudtunk megállni. Az egyik sátorban rendezték az óriás díjátadóját és utána a rajtszámsorsolást. Itt a világranglista legjobb tizenöt helyezettje választhatott a helyi síklub gyerekei kezéből „hógolyókat”, amiben a másnapi rajtszámukat találták. Eközben rövid interjút készítettek velük. A legnagyobb rajongás természetesen Schildet, Liensbergert és Truppét övezte. Wendy Holdener volt viszont a sorsolás fénypontja: a svájci lányt egy ötfős rajongótábor kísérte, egyikőjüknek kérte a színpadról, hogy énekelje a közönség a Happy Birthdayt.

Rajtszám sorsolás
Shiffrin a rajtszámsorsoláson
Rajtszám sorsolás_2
Bernadette Schild a rajtszámsorsoláson

Másnap reggel a tegnap megszokott forgatókönyv kezdődött parkolással, majd irány a pálya. A különbség a jóval több szlovák szurkoló volt. Feltüzelte őket Vlhová előző napi győzelme, így özönlöttek a pályára, hogy újabb sikerbe szurkolják kedvencüket. Ezzel szemben Shiffrint Semmeringen mindössze csak pár amerikai zászlós szurkoló bíztatta, de lelkesedésük pótolta létszámbeli hiányosságukat.

Szlalom pályabejárás_3
Szombat reggeli pályabejárás
Szlalom pályabejárás_2
Szombat reggeli pályabejárás
Szlalom pályabejárás
Szombat reggeli pályabejárás Shiffrinnel, Hansdotterrel és Vlhovával
Vlhová
Petra Vlhová a péntek reggeli pályabejárás végén
Vlhová cél
Petra Vlhová és az éljenző szlovák tömeg zászlói

Az osztrák szurkolók komoly érzelmi hullámvasúton eshettek át délelőtt. Az ő létszámuk is jelentősen nőtt, bízva elsősorban Bernadette Schildben. Mint utólag tudjuk, az osztrák rálépett az első kapura, így a szurkolók fél perces eufóriája hirtelen váltott néma csönddé. A kissé megfagyott hangulatba előbb a szlovákok hozták vissza az életet, majd Liensberger nagyszerű felső szakasza tüzelte fel ismét az osztrákokat. Utóbbi meredeken elkövetett hibája sem szegte kedvüket a továbbiakban.

 

 

Helyünkre nem lehetett panasz, szinte pár méterre a célvonaltól álltunk, ahonnan beláttuk a teljes utolsó szektort a meredekkel. A felette történő eseményeket pedig a szemben található kivetítőn tudtok követni. Az első futam alatt azt is láthattuk, ahogy Nina Haver-Løseth feküdt a hóban a cél előtti bukása után.

Loeseth
Nina Haver-Løseth a bukása után

A délutáni futamon újra az osztrákok adták meg az alaphangot: előbb a tartománybelinek számító Katharina Huber menete alatt, majd Truppe és Liensberger nagyszerű futamai alatt már valóban felrobbant a nézőtér. Kedvüket az sem szegte, hogy utóbbitól Wendy Holdener átvette a vezetést, akit továbbra is az ötfős svájci tábor bíztatott hatalmas kolompokkal. Ezután a szlovák tábor próbálta felvenni a versenyt az osztrák szurkolókkal, és kis híján sikerült is túlharsogniuk őket. Végül az sem tudta kedvüket szegni, hogy végül Mikaela Shiffrint saját számában már nem tudta megverni Vlhová.

Cél_3
Mikaela Shiffrin úton a győzelem felé
Cél_2
Wendy Holdener dobogót érő futama

A piszkos anyagiak mellett azért ne menjünk el, 17€ volt elővételben, vagy a helyszínen egy nappal korábban egy napijegy; aznap vásárolva 19€. Erre persze útiköltség és távolságtól függően szállás is jöhet. De például a január eleji zágrábi versenyekre már 30 illetve 50 kuna a női, valamint a férfi versenyre a belépő. Ha pedig valaki kedvet kapna, akkor a zágrábi mellett a maribori versenyek is Magyarországról elérhető távolságra kerülnek megrendezésre.

Az óévben az alpesi sí ezzel búcsúzik, de már újév napján folytatódik a világ legjobb sízőinek programja Oslóban, a férfiak és a nők parallelversenyeivel. A blog helyszíni kiszállásai pedig nem érnek véget Semmeringgel, síugró szekciónk ugyanis a hét második felében, Innsbruckban a Bergiselschanze mellől és vízkeresztkor Bischofshofenben is a helyszínen követik majd a Négysáncverseny eseményeit.
Sikerekben és télisportokban gazdag boldog új évet kíván a Síparadicsom blog!

Ami a versenyek mögött van – helyszíni beszámoló Semmeringből” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s