Ha szlalomban nem lehet… Vlhová nyerte a semmeringi óriást

Egy futamot követően benne lógott a levegőben, hogy zsinórban negyedik győzelmét is learathatja Mikaela Shiffrin a semmeringi lejtőn, ehhez képest szlovák varázslatot hozott a Zauberbergen rendezett óriás-műlesiklás. Petra Vlhová még dobogón sem állt soha ebben a számban, ma azonban nem volt, ki megállítsa. Szlovák nő még soha nem nyert a Világkupában ezen szakágban. Talán Viktoria Rebensburg akadályozhatta volna meg ezt a csodát, de a német elkövetett egyetlen nagy rontást, még az első futamban, azon ment el győzelme. A dobogó harmadik fokára – szintén nagyot mentve – Tessa Worley állhatott fel. Az osztrákok legjobbja, Stephanie Brunner végül leszorult a pódiumról, szintúgy a végül ötödikként zárt Shiffrin és az egészen a kilencedik helyig visszacsúszott Mowinckel. Federica Brignone mai ötödik helyével tartja vezető helyét a szakágiban.


Ha női versenynaptár és páros évi ünnepek, akkor Semmeringre figyel a sportvilág. Előbb óriás-műlesiklásban, majd szlalomban csapnak össze a technikai szakágak legjobbjai. A nagyobb hiányzók közt ki kell emelni a fibulatörése után maródi Estelle Alphand-t, az inkább a januári lesikló hétvégékre készülő Tina Weirathert, valamint Michelle Gisint, aki lábadozó félben lévő bátyja mellett tölti az ünnepeket. (Marc Gisin egyébiránt egyik Twitter-posztja szerint szó szerint az elejétől kezdi megtanulni az evés-ivás-hm… hármast. Jó úton halad, azt írta.)

Itt jegyezzük meg, hogy a Hosszabbítás.hu közreműködésével akkreditációhoz jutottunk, így a Síparadicsom Blog – Gabesz kolléga révén – képviselteti magát a helyszínen. Élménybeszámolóval jelentkezünk még a napokban.

Mint a meteorológusok körében szokás mondani, változóan felhős, enyhén fagypont fölötti idő várta a lányokat. Bár a havat tavasziasnak azért nem lehetett nevezni, az optimális minőségtől is távol volt, mivel a lécek rendesen spriccelték ide-oda a kanyarokban.

Az első futam

Startmagasság: 1335 m

Célmagasság: 1020 m

Szintkülönbség: 315 m

Tűzőmester: Christian Thoma (svéd)

Kapuk száma: 42 (39 fordítóval)

6.png
Forrás: Krone

Ragnhild Mowinckel (3.) nyitotta a menetek sorát. A letöréshez érve két komolyabb elfékezéssel jelezte, komoly sebességet vállalt kezdősízőként. Stephanie Brunner (2.) jóval tisztábban abszolválta a pálya azon szakaszát, korábban tudott fordulni, igaz, tempója sem volt oly veretes, mint a norvég esetében láttuk. Kéttizednyi hátrányát lefaragta, a célban a lehető legkisebb különbség, egyetlen század alakult ki a javára.

4.png
Forrás: Nön.at

Federica Brignone (6.) számára nem tartozik a kedvenc lejtők közé a Panorama, délelőtt is eléggé bizonytalanul vágott bele a meredekbe. Bő fél másodperces hátrányából aztán alaposan faragott a végén, csupán a harmada maradt meg. Rögtön érthetővé vált, miért bosszankodott anno a célban Brunner… Wendy Holdenernek (8.) nem akadt kiemelkedően erős szektora, a stabil jelző viszont passzolt menetére, szűk 5 tizeddel ő is tűrhető délelőttöt zárt. Tessa Worley (7.) küzdelmes meneten volt túl, hiszen előbb a letörésnél hasonlóan mélyről fordult, mint a norvég, majd a folytatásban is akadtak késve vett kapuk, végül pedig valósággal becsapódott a célegyenest szegélyező puffba. Pár századdal befért a svájci elé. Mikaela Shiffrin (1.) harmonikus sízése jól érvényesült a meredeken, igaz, a legvégén nem tudta azt az extrát nyújtani, mint Brignone tette. Ezzel együtt két aprócska századdal élre tudott állni. Viktoria Rebensburg (10.) nagyon szép nyomvonalon haladt, két tizeddel állt jobban az amerikainál. A letörésnél aztán minden odaveszett, sőt, rettentően lecsúszott az ívről. Megdobta egy bucka, a bukótérből visszatérve időbe telt, míg újra megtalált a lépést. Uszkve 8 tizedet bukott, kiszállt a győzelemért folyó csatából.

1.png
Forrás: Blick.ch

Nina Haver-Løseth (30.) sízése minden dinamikát nélkülözött, emellé hibázott is egy nagyot a szokott helyen. Ennek megfelelően a tökutolsó helyre sorolt. Ricarda Haaser (12.) odatette magát a hazai lejtőn, a kritikus részen tisztán túllépett, igaz, túl sok éllel, ami megmutatkozott végsebességében. Hiába szabta edzője vélhetően Sara Hectorra (21.) a nyomvonalat, nem tűnt úgy, mintha magabiztosan cikázott volna a kanyarok közt a svéd. Csupán Løsethet tudta megelőzni. Adéline Mugnier (11.) jóval inkább elégedett lehetett, hiszen apró rontásait bátorsággal sikeresen kompenzálta.

Forrás: Bluewin

Petra Vlhová (4.) szépen megérkezett az óriás-műlesikló elitbe, 6 századdal szorult csupán Shiffrin – és még két síző – mögé, ebben szerepet játszhatott egy bukkanóval való nem túl kellemes találkozás, ami megakasztotta kicsit mozgását. Ana Drev (15.) épp másodpercen kívül zárt, csúszását az idén látottak fényében akár pozitívnak is minősíthetjük. Frida Hansdotter (9.) meredekére nem lehetett panasz, benne volt a pakliban az is, hogy Vlhovához hasonlóan megszorongatja a dobogósokat. Ez végül nem következett be, egy mélyről vett kapu miatt odalett tempója. Marta Bassinónál (17.) egymást érték a kövér kanyarok, innentől kalkulálható volt a másodpercen túli különbség.

Percek óta csepergett az eső, pályaromlásról azért nem lehetett beszélni. A második blokkra is maradtak nagy nevek, kezdésként Anna Veith (5.) mutatta meg, milyen az, amikor a riválisok hibáiból tanul az ember. Kiválóan kezdett, s a meredeket is szépen teljesítette. 12 századdal maradt el csupán, vagyis második osztrákként is beszállt a győzelemért folyó csatába. Lara Gut-Behrami (31.) felejtősen, kilátástalanul szerepelt, megörökölte a sereghajtó pozíciót – egyetlen századdal. Ennyin múlt továbbjutása. A másodperc környékén zárt középmezőnyt erősítette Irene Curtoni (16.) és Bernadette Schild (14.). (Kettejük közt érkezett volna Kristin Lysdahl, a norvég valamiért visszalépett. A norvég média sem tudja az okát.) Marie-Michéle Gagnonból (28.) hiányzott a mersz a meredeken, a végén már teret is vesztett. Katharina Liensberger (13.) jóval bevállalósabb futamot tett le az asztalra, pár bizonytalanság miatt az igazán erős eredmény azért elmaradt.

A harmincból hátralévő sízők nem kényeztették el a szakvezetést. A feltörekvő norvég lányok, vagyis Stjernesund (18.) és Haugen (22.) legalább biztosítani tudták továbbjutásukat aránylag jó pozícióból, a britek egy szem reménysége, Tilley (37.) és az egykori szakági győztes Eva-Maria Brem (43.) ellenben csont nélkül kiesett. Ismételten. Helyszíni tudósítónk, Gabesz beszámolt az osztrák lány kétségbeesettségéről, amint sírással küzdve konzultált cipőjéről a csapattagokkal. Vélhetően jövőre ki fog zuhanni a legjobb harmincból, így a letargia valahol érthető.

Az mindenesetre látszott, már csak a mindinkább napsütötte idő miatt is, hogy másfél másodpercen túli hátránnyal aligha lehet ma második futamot síelni. Némi meglepetésre ez mégis összejött, finoman szólva nem remekeltek ugyanis a lányok a folytatásban. A norvég Thea Louise Holtmann (35-össel a 19.), az osztrák Andrea Ellenberger (54-essel a 24.), a lengyel Maryna Gąsienica-Daniel (33-assal a 25.), valamint Francesca Marsaglia (38-assal a 26.), Mikaela Tommy (31-essel a 26.) és Romane Miradoli (64-essel, vagyis utolsóként a 29.) tette teljessé a továbbjutók listáját. A francia lány eredménye azért is impozáns, mivel vérbeli lesiklóként csak nagyon ritkán szokott elindulni óriásban.

A második futam

Startmagasság: 1335 m

Célmagasság: 1020 m

Szintkülönbség: 315 m

Tűzőmester: Mike Day (amerikai)

Kapuk száma: 44 (40 fordítóval)

Technikai zűr támadt a rajtberendezésben, így jó öt percet csúszott a délutáni kezdés. Hétágra sütött a nap fél kettőkor, ami a 4-5 C°-os hőmérséklet mellett már jelentősebb pályaromlást helyezett kilátásba.

Haver-Løseth (21.) korrekt menete adta meg a viszonyítási pontot. Miradoli (26.) csak kevéssel szorult mögéje, Gagnon (29.) azonban komolyan belefékezett a letörésbe, megvolt a tökutolsónk. A másik kanadai nagyságrendekkel ügyesebb volt, Tommy (18.) adott három tizedet a norvégnak úgy, hogy leadta meredeken szerzett előnyének felét a végén. Marsaglia (28.) felejtésre ítéltetett produkciója után a lengyel lány (19.) kockázatvállalós menetével nemes harcban kapott ki a kis kanadaitól. A svájci Ellenberger (22.) megszerezte első VK- pontjait, majd Grénier (25.) be-besokallt a lejtő végén. Haugen (30.) bátortalan sízésével senkit nem tudott megelőzni, Hector (27.) ellenkező attitűddel versenyzett, sokkal jobban így sem járt, szörnyen pontatlan volt végig.

A hazaiak első reprezentánsa délután Truppe (20.) volt. Lelkesedésére nem lehetett panasz, más kérdés, hogy gyakorta lekóválygott a porhanyós hóba. Mina Holtmann (15.) még csavart egyet a vagánysági szinten, a meredek végén hibázott is egy embereset. Tempója azonban furcsa módon ettől továbbfokozódott, így Tommy széttárt kézzel vehette tudomásul, letaszították az élről. A norvég fiatalok pedig hamarjában kettős vezetéssel örvendeztették meg szurkolóikat. Stjernesund (17.) tisztább íveken, de a jelek szerint lassabban tudta le a pályát. A reklámszünetben viszont nem a skandinávok, hanem egy olasz, Marta Bassino (10.) csücsült a trónon. Harmonikus stílusban, jó ritmusban síelt, az addigi legerősebb idő került neve mellé délután. Curtoni (16.) zaklatottabban mozgott, ezzel együtt befért az aktuális dobogó aljára.

Drev (24.) áttörése továbbra is várat magára, hozta azt a tipikus „harcolok, de csak nem megy az egész” életérzést. Schild (14.) a meredek kezdetéig ragyogóan állt, eztán viszont hiába küzdött, a tempó hiányzott. Hasonló mondható el Liensberger (13.) menetéről, annyi különbséggel, hogy ő jobban összekapta magát a végére, becsusszant a második helyre. Az osztrák trió zárásaként Ricarda Haasernek (7.) jutott az a nemes feladat, hogy továbbfokozza a tribün hangulatát. Tulajdonképp nem tett egyebet, minthogy egyesítette előtte induló két honfitársa erényeit, s ebből a délután addigi legjobb időeredménye és egy vaskos előnnyel kivívott vezető hely kerekedett. Mugnier (23.) koncentrációja a végére teljesen elfogyott, már a célba érés is komoly nehézségekbe ütközött.

2489990-51698510-2560-1440.jpg
Forrás: Eurosport

Nagyot harcolt délután Viktoria Rebensburg (2.), különösen a pálya vége sikerült eszményire, ott laza 4 tizedet osztott ki az osztráknak. Elmondható tehát, kiköszörülte a délelőtti csorbát. Nagy-nagy kár azért a rontásért… Hansdotter (12.) nem tudta megismételni kiváló meredeksízését, hárman is megelőzték az addigiak közül.

A második reklámszünet után Holdener (11.) ment egy küzdős futamot, a pontosság megint csak hiányzott sízéséből. Tessa Worley (3.) előnyéből egyetlen század kitartott – egészen a célig. Bár a zárásra sem lehetett sok panasz, a német etalonjától azért távol maradt. Fede’ Brignone (6.) rögtön egy kiadós rontással nyitott, s minthogy a meredeken sem nyújtott rendkívülit, két helyet is visszacsúszott a listán.

Még egy olyan nagyformátumú sportolót is megingathatja a közönség ereje, mint amilyen Anna Veith (8.). Hamar átcsapott késésbe a meredeken, mint ahogy a végén sem bírta tartani az iramot, így Haaserrel holtversenyben csupán az aktuális ötödik helyen találta magát.

Petra Vlhová (1.) inkább elbírta a terhet, gyakorlatilag megtartotta hozott előnyét. Egy pillanatig nem esett ki ritmusából, pedig volt egy kellemetlen találkozója az egyik bukkanóval. Nagyot lépett élete első óriás-műlesikló dobogója felé. A kiegyensúlyozottságáról híres Mowinckel (9.) csalódást keltő, roppant ingatag menete után pedig bizonyosságot nyert a pódium, s már-már a győzelem is ott pislákolt a távolban…

Stephanie Brunner (4.) nagyon nem találta a pálya ritmusát. Hol késve, kövéren vette a kapukat, hol túl direkt íveket használt. Hamar eldőlt, hogy legfeljebb a dobogóért szállhat versenybe, végül onnan is lecsúszott. Mikaela Shiffrin (5.) megszokott lendülettel indult útjára, érzékelhető mértékre növelte előnyét. Csak aztán jött a letörés, és onnantól a szélesebb, bizonytalan ívek. A zárásban pedig követte norvég és osztrák kollégáját, beszedett majd’ fél másodpercet, egy hangyányival a dobogóról is leszorult. 2016-ban három versenyt nyert ugyanitt a két ünnep között, ez a széria ma megszakadt.

Eredménysor és statisztika

2.png
Forrás: Blick.ch

Petra Vlhová eredményességét nagymértékben átkozza Shiffrin jelenléte. Tizenhét dobogójából ez mindössze a harmadik győzelme. Eddigi legjobb eredménye óriásban egy 7. helyezés volt, ami szintén a mostani szezonhoz, pontosabban Killingtonhoz kapcsolódik. (Courchevelben pedig nyolcadikként zárt.) Elmondható tehát, hogy megtalálta második szakágát, mi több, csatlakozott a világelithez.

Rebensburg is egészen pofás eredménysorral büszkélkedhet kedvenc számában. Söldeni negyedik helye és killingtoni kiesése után két második helyet hozott, így a körbeverések miatt felhozta magát a tabella elejére. Egyébként 44 dobogónál jár a bajor lány.

Tessa Worley söldeni győzelme után egy ötödik és két harmadik helyet zsebelt be, így pedig csupán 5 ponttal marad el a szakági tabella éllovasától, Brignonétól. Kiélezett versenyfutásra van kilátás a folytatásban is, legközelebb január közepén Kronplatzon csapnak össze a lányok. Worleynek ez volt a 27. dobogója.

Holnap szlalommal fejeződik be a naptári év a hölgyek számára.

tabella4.png

tabella5.png

tabella6.png

A címlapon szereplő kép forrása: Nön.at

Ha szlalomban nem lehet… Vlhová nyerte a semmeringi óriást” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s