Újabb rekordok dőltek meg: Shiffrin még mindig verhetetlen szlalomban

 

Talán az ünnepekre való tekintettel, de az óriás-műlesiklás után ezúttal szlalomban is épkézláb verseny alakult ki Semmeringen, vagy mondjuk inkább úgy, Mikaela Shiffrin esélyt adott riválisainak egy kis felzárkózásra. Igaz, a tegnapi viadallal ellentétben ma a győzelmet azért behúzta az amerikai. Az óévben immáron a tizenötödiket, amivel új csúcsot állított fel. A szlalomban elért győzelmek tekintetében pedig beelőzte Marlies Schildet és Alberto Tombát. A dobogó másik két fokára a megszokott három arcból kettő állhatott fel (milyen meglepő), mégpedig a tegnapi győztes Vlhová és a pechszériáját folytató Holdener. A harmadik jelölt, vagyis az olimpiai bajnok Hansdotter kiesett, rá nem jellemző módon.


Mivel először a Síparadicsom Blog történetében akkreditációhoz jutottunk, Gabesz kolléga beszámolója alapján nem csupán közhely leírni azt, hogy igazán pompás hangulatban rendezték az óévbúcsúztató szlalomot Semmeringen. A helyiek nyilván várták a csodát, tudniillik valamelyik sízőjüket a dobogón üdvözölhetik majd. A hőn áhított győzelem, melyre már négy esztendeje várnak, abszolút nem volt reális.

Első futam:

Startmagasság: 1215 m

Célmagasság: 1020 m

Szintkülönbség: 195 m

Tűzőmester: Denis Wicki (svájci)

Kapuk száma: 62 (61 fordítóval)

Forrás: Die Presse

Mint előbbi két számból kitűnik, a svájciak trénere alaposan besűrítette a rövidke pályát kapukkal, fel volt adva a lecke a lányoknak, akár a nyomvonal bevésését, akár a trükkös kombinációk elsajátítását nézzük.

Kezdésként Frida Hansdotter (3.) állított fel egy egészen korrekt alapidőt. A svéd viszonylag simán leért, nemhiába a rutin mellette szólt. A tribün majd’ felrobbant, érkezett az első osztrák. Eredmény? Teljes hidegzuhany! Bernadette Schild egészen elképesztő módon rögtön az első kaput lábai közé vette… Maga sem tudta első megdöbbenésében, hogy visszamásszon, vagy ott helyben elsírja magát… Ennél rövidebb szereplést ritkán látni.

Forrás: bdtonline

Anna Swenn-Larsson (5.) kövér kapuk sorát vonultatta fel lejtmenet, a tempóval akkora gondok nem voltak, de a fél másodperces különbséget nem a véletlen hozta össze. Petra Vlhova (2.) egy kiadós belefékezéssel nyitotta menetét, a folytatásban aztán érvényesült kockázatvállalása, 5 századdal élre tudott állni. Nem volt az a futam, amivel konkurálni szokás Mikaela Shiffrinnel (1.), s valóban, az amerikai csaknem fél másodpercet osztott ki szlovák vetélytársának. Beleköthetetlenül síelt. Nina Haver-Løseth már bőven túllépte az egy szekundumot, amikor elérte a záró szakaszt. Igyekezte felpörgetni a tempót a végén, a sorozóknál leoldott a bal léce, majd kifordított testhelyzetben fogott talajt. Láthatóan voltak fájdalmai, csak segítséggel tudta elhagyni a pályát. Wendy Holdener (4.) vagányon, de sok-sok hibával teljesítette a pályát, 9 tizednyi hátrányával kiszállt a győzelemért való csatából.

Forrás: The News Tribune

Lena Dürr (25.) nem igazán tudott megbirkózni a meredekkel, erősen vontatott stílusban tudott csak túllépni rajta. Csaknem négy másodpercet szedett össze… Mint az várható volt, komoly különbségek alakultak ki a mezőnyben, mert bár Chiara Costazza (12.) sem szaggatta szét az istrángot, alapvetően kulturáltan síelt. Mégis beszedett több mint 2 másodpercet. Schild kiesésével Katharina Liensberger (6.) feladata volt az osztrák esélyek életben tartása. Kitűnően síelte meg az első két harmadot, rendre a második idővel állt. A végén aztán előrebillent teste, így ő is kicsusszant az 1 s-es határon. Hasonló pozíciót vívott ki magának Christina Geiger (7.), mindezt tette úgy, hogy érdemi hibát nem követett el. Erin Mielzynski (19.) roppant zaklatott meneten volt túl, nehéz volt nyomvonalon tartani magát. Csupán Dürrt előzte meg. Irene Curtoni (8.) egész korrekt hátrányt szedett össze, kihozta magából a tőle elvárható szintet. Katharina Truppe (10.) mozgása szögletesé vált a meredekebb részen, a végén sok volt a kövér kapu, épp 2 másodpercen belül maradt. Ana Bucik a két letörés közti átkötő részen került késésbe, kaput tévesztett.

gettyimages-1075668474-1024x1024.jpg

A következő hetes blokkból a két kanadai fiatal igazán maradandót alkotott. Laurence St-Germain (11.) ambiciózus menetébe még elég sok hiba szorult, kettővel utána Roni Remme (9.) már viszonylag tisztán letudta a pálya kritikus részeit. Nastasia Noens (13.) szereplésére sem lehetett panasz, ha lassan is, de közeledik régi önmaga felé. Előbbi helyezéshez egyébiránt két és fél másodperces elmaradás társult. Új idők köszöntöttek be a szlalom világába… A továbbiakban igazán nagy meglepetést nem jegyezhettünk fel. A svéd és a norvég csapat szép létszámban képviseltette magát délután, és az immáron négyszámossá fejlődő Federica Brignone (15.) becsatlakozott a középmezőny derekához.

A pálya nehézségi fokát azért jól jelzi a tény, hogy a mezőny nagyjából harmada nem ért célba délelőtt.

Második futam:

Startmagasság: 1215 m

Célmagasság: 1020 m

Szintkülönbség: 195 m

Tűzőmester: Denis Steharnik (szlovén)

Kapuk száma: 63 (61 fordítóval)

Délután egy másik Denis, a szlovénok edzője állította össze a nyomvonalat. Talán egy fokkal kevésbé volt komisz (…), mint hasonlónevű kollégája, bár a letörésnél ő is megcsillogtatta kicsit fantáziáját. Ha már övéi nagyjából sansztalanok voltak délután, legalább nehezítse meg a többiek dolgát – gondolhatta.

Már az nagy meglepetés volt, hogy Maruša Ferk egyáltalán második futamot síelhetett, 4 másodpercen túli hátránnyal ez elég ritkán szokott előfordulni. Kételyeinket hamar eloszlatta a szlovén, kapura lépett. Haugen (24.) semmifajta kockázatot nem vállalt, célját elérte, teljesítette a pályát. A legmagasabb rajtszámmal, 51-essel a német Hilzinger (23.) került be a délutáni futamba. Összeszedett sízéssel is gond nélkül beelőzte a norvégot. Skjøld többet vállalt, késésbe került, ő sem húzta sokáig. Hector (22.) kockázatvállalása ,,acionálisabb méreteket öltött, így néhány kemény pillanat dacára fokozni tudta előnyét. Dürr (25.) harciasabb stílusban esett neki a lejtőnek, mint délelőtt. Az első necces kaputól kezdve visszatért a jól megszokott semmihez. Charlotte Chablét több sérüléshullám után végre viszontláthattuk a TOP-30-ban. A szokott helyig bírta, lábai közé vette a vertikális kaput. Lara Della Mea (16.) életének harmadik VK- startján máris két erős menettel hálálta meg a belé fektetett bizalmat. Bátor, s viszonylag stabil menettel élre tudott állni a még junior-korú olasz lány. Lysdahl (20.) szoros küzdelemben alulmaradt vele szemben, a meredeken vesztegette el minimális előnyét. Ylva Stålnacke (14.) szögletes íveken kezdett, a legkeményebb részre ugyanakkor kiválóan ráérzett, a fiatal svéd személyében új elsőt köszönthettünk.

Forrás: Sciaremag

A délután első osztrák sízője Katharina Huber (21.) volt, a közönség pedig hajszolta is, mint csak tudta. Jelentős előnyt gyűjtött a felső szakaszon, ami nem meglepő, lévén azt a svéd lány alaposan elrontotta. A folytatásban elvitte a lendület, sok volt a térvesztés, végül az aktuális dobogóról is lemondhatott. Erin Mielzynski (11.) érvényesítette a papírformát, rutinosan összeszedett menettel beelőzte a fiatalokat. Aline Danioth (15.) rizikót vállalt becsülettel, ezzel együtt volt egy csomó ormótlanul széles kanyarja. Márpedig a táv jelentős növelése ritkán bizonyul eredményesnek. Mina Holtmann (9.) az első szektorban még növelni is tudta előnyét, onnantól kezdve kötelező feladatnak számított a vezetés átvétele. Fjällström (16.) zaklatott sízésével és norvég vezetéssel érkeztünk el az első reklámszünetig.

Federica Brignone (12.) szlalomos tudása határozottan fejlődésnek indult. Délután sem fukarkodott a kockázatvállalással, az aktuális harmadik hellyel meg lehetett elégedve. Ellenben Wikströmmel (19.), a svéd lány sok-sok rontással tudta csak célba küzdeni magát. Noens (13.) kulturált kezdés után szintén eléggé szögletesen kezdte venni a fordítókapukat, minek végén törvényszerűen odalett előnye, sőt még a dobogóról is lecsúszott. Costazza (16.) szintúgy rengeteget eladott a felső részen, majd hiába pörgette fel a tempót a záró szakaszon, az utolsó kapuk egyikén hátrabillent, jelentős sebességet vesztett. Csak a miheztartás végett jelezzük, ekkortájt már 8-9 tizednyi előnnyel indultak a sízők, de csak nem sikerült kilökni a reklámtáblák elől Holtmannt. St-Germainnek (10.) sem jött össze. Kifejezetten vagányon síelt a kanadai, ezzel együtt rendre kiesett a ritmusból.

Forrás: Walliser Bote

Újfent beindultak a szilveszteri fanfárok, érkezett ugyanis Katharina Truppe (5.). Ő volt az az osztrák, akit feldobta a buzdítás, megsíelte a délután addigi legjobb időeredményét. Bátran választott íveket, s azt nagyobb gond nélkül végig is tudta vinni. Roni Remme (8.) a sorozókapuknál elkövetett baklövést kivéve szépen tartotta magát, már persze a lassabb tempó figyelembe vételével. A nagy hézagot azért kihasználta, simán befért a második helyre.

Röpke kereskedelmi szünet, s következtek az első futam legjobbjai. Curtoni (7.) korrekten lehozta futamát, sebességben elmaradt az osztráktól, de a számára üdvözítő TOP-10-helyezésnek így is örülhetett. Geiger hozta szokott formáját, vagyis egy vállalható menet után (vagy épp annak előtte) sutba vág mindent. A negyedik kapura fenékre ereszkedve fordult, esélye nem volt pályán maradni.

liensberger.jpg
Forrás: Der Standard

Katharina Liensberger (4.) felvette a kesztyűt druszájával, sőt felül is múlta őt. Ritmustörés nélkül végigtolta a pályát, ezzel életben tartva az osztrák pódium esélyét. Maradt még a kettős osztrák vezetés, Anna Swenn-Larsson (6.) gyakorta lebotorkált az ideális ívről, a gyakori megbillenésekkel együtt másodpercen kívülre került.

Wendy Holdener (3.) a visszafogott délelőtt után szépen összekapta magát. Kiváló ritmusban síelte meg a meredeket, s minthogy a végén rá tudott verni az osztrákra, bő 3 tizeddel élre tudott kerülni. A semmeringi lejtő trükkös voltát méltán érzékelteti az, hogy az a Hansdotter is kiesés áldozatává lett, aki úgyszólván szökőévente szokott nullázni. Késésbe került a letörésnél és már nem tudott korrigálni.

Forrás: ABC News

Petra Vlhova (2.) előnyének java hamar tovaszállt, köszönhetően két jobbosban elkövetett megingásának. A meredek végén már legjobbját hozta, ez kellett ahhoz, hogy 9 századdal beelőzze a svájcit. Túlzás lett volna azt állítani, hogy komoly kihívás elé állította Mikaela Shiffrint (1.), aki ugyebár közel fél másodperces előnyt őrizgethetett délután. Nem tette, ezzel nem is okozott persze meglepetést, azzal sokkal inkább, hogy sok-sok hibát elkövetett lejtmenet. A dinamika adott volt, de egy sor kaput mélyről vett be. Hiába csak az ötödik legjobb délutáni idővel, de végül is sikerült a történelmi győzelem.

Részletes eredménysor

tabella1.png

Forrás: Seattle Times

Shiffrin 51. győzelmét aratta a Világkupában (beelőzte Tombát), ami viszont igazán történelmivé tette ezt az a diadalt, az a tény, hogy a szlalomos örökranglistán 36. győzelmével. megelőzte Marlies Schildet. Így 23 esztendős korára. Nem mellékesen a 2018-as esztendőben behúzta a 15. elsőségét, ami abszolút csúcsnak számít az alpesi síelés történetében. (Marcel Hirscher tizennégy sikere pedig a második helyre lesz elegendő – vélhetően még jó darabig.) Tina Maze szezoncsúcsa is veszélyben lesz, ha így halad tovább Shiffrin, összetett pontszáma ugyanis már most meghaladja az 1000 pontot.

Vlhová 18., Holdener pedig a 26. dobogóját szerezte, a svájci változatlanul nyeretlen szlalomban.

Újév napján a stockholmi parallellel folytatódik a VK- sorozat.

tabella2.png

tabella3.png

A címlapon szereplő kép forrása: Seattle Times

Újabb rekordok dőltek meg: Shiffrin még mindig verhetetlen szlalomban” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s