Elfújta a szél a semmeringi óriást

A két ünnep közt hagyományosan két osztrák helyszín látja vendégül a technikai számok női legjobbjait. Páros évről lévén szó ez idén Semmering. Az alsó-ausztriai kicsinyke település népszerű a síelés magyar szerelmesei körében is, akár a hobbisízést, akár a versenylátogatást illeti. Hazánkhoz ugyanis ez a Világkupa-rendező van a legközelebb. Két éve Gábor kolléga ellátogatott oda, s elújságolta, micsoda őrület uralkodik ott ilyenkor. A világjárvány miatt természetesen ez idén nem valósult meg. Ausztriában egész napos kijárási korlátozást vezettek be, a VK-t pedig teljesen elszeparálták a külvilágtól.

Visszatérve Semmeringre. Idén jubilált a Zauberberg (Varázshegy), 25. alkalommal szerepel a Világkupa versenynaptárában. Maga a lejtő sunnyogós, hiszen első ránézésre rövidke, a kezdés kifejezetten lapos. Épp ezért a jó alapsebesség, a kanyartempó mindent eldönt itt, s akkor még nem beszéltünk a letörésről, amibe többek bicskája beletört a múltban. S ma is. Délelőtt Pierre Miniotti, a franciák trénere tűzte a pályát. A 43 kapuból 40 volt fordító jellegű.

Ez a szezon negyedik óriás-műlesiklása. Két Bassino- győzelem után ugyanő (s Vlhová) nullázott, Shiffrin pedig visszatérése után először győzött. A szakágit egy hajszállal Brignone vezette reggel.

A jelenlegi mezőnyből egyértelműen az amerikai a legeredményesebb itt. Shiffrin négyszeres győztes, de Vlhová és Worley is kedveli a lejtőt. A csúcstartók persze az osztrákok, akik ezúttal is maximális létszámmal, 10 fővel képviseltették magukat. Egy nagy név azonban hiányzott a rajtlistáról. Bernadette Schild ugyanis súlyosan megsérült a hétközi szlalomedzésen. Bal térdében keresztszalag- és meniszkuszszakadást, valamint csontzúzódást szenvedett.

Felhős égbolt, fagypont alatti hőmérséklet fogadta a sízőket. A pályára panasz nem lehetett, jeges hóréteget hoztak össze a szervezők. A szélmozgás inkább a pálya utolsó szektorában okozott galibát, azt megelőzően magas fenyőfák határolják a lejtőt.

Forrás: goSkagit

Vlhová síelte a topidőt, Brignone leszakadóban

Tessa Worley (7.) menetével nem volt teljesen elégedett. A letörésnél túlfordította léceit, s csak jókora belefékezéssel folytatta útját. Átlagtempóját riválisaihoz viszonyítva lehetett csak értékelni. Zsinórban harmadjára esett ki Alice Robinson. A szakág üdvöskéje nem érte el az igazán necces részeket sem, bántóan hamar került a kék vonalon túlra. Már nem tudta megfogni léceit. Így Marta Bassino (2.) osztályrészéül jutott a francia nyitócsúszásának beárazása. Worley hibájának helyén remek ívet talált, csak ott fogott rajta egy teljes másodpercet. A vége további 4 tizednyi előny. Mértékadó teljesítményt láthattunk.

Federica Brignone (8.) rá nem jellemző módon hibát hibára halmozott. Egyik sem volt döntő, a mennyiséggel volt nagyobb probléma. A sok késés eredményeként másfél másodpercet kapott honfitársától. Petra Vlhová (1.) első szektora zöldült, ami testméretének is betudhattunk. A lankán ez sokat ér. Agilitása ugyanakkor a meredeken sem hagyott alább. Agresszivitását maximálisan kontrollálta, érdemi hibát nem láttunk tőle. 22 századdal már az ő neve állt a lista élén. Mikaela Shiffrin (4.) szintúgy bekezdett, s még a meredek elejét is szűk rádiusszal tudta le. A folytatásban azért akadt néhány kövér kanyarvétel, ott gyűlt össze a mintegy fél másodpercnyi elmaradás. Michelle Gisin (3.) a lankát pazarul megoldotta, extrémerős tempót gyűjtött magának. S a meredeken sem vallott szégyent, az aktuális dobogós helyről győzelmi reményekkel várhatta a délutánt.

Forrás: TDS

Goggia kiesett, Hector ismét az élmezőnyben

Mina Fürst Holtmann (9.) két Courchevel-i kiesés után mintha óvatosabbra vette volna a figurát. Kevés volt a meggyőződés meredeksízésében, senkit nem előzött meg. Sofia Goggia kissé lagymatag nyitányt produkált. Ezt érezhette ő maga is, igyekezett felpörgetni a tempót. Jött is egy direkt ív, majd egy átszakított zászlócska a két stangli közt. Az olaszhoz hasonlóan Lara Gut-Behrami (6.) óriás-műlesikló formája is bizakodásra adott okot idén. Volt bátorsága, sok rizikót vállalt, ami egy komolyabb térvesztés formájában visszaütött a lejtő közepén. Egyébiránt jó ritmusban haladt a svájci.

Meta Hrovat (16.) változatlanul nem találja formáját ezen a télen. A szlovén lány nagyon lassan kezdett, a meredekbe pedig bele-belehibázott. Elsőként került 2 szekundumon kívülre. Sara Hector (5.) lüktető kezdés után kulturáltan síelte meg a meredeket. Kipótolta az élmezőny és a leszakadók közti űrt: a svéd újra pódiumban gondolkodhatott. Eddig nem élete szezonja a mostani, s Wendy Holdener (11.) ma sem tudott ezen változtatni. Nem érzett rá a meredekre, hátránya közelítette a 2 s-et. Sokáig kellett várni az osztrákokra, ellenben innentől szinte egymásnak adták át a stafétát a hegyen. Katharina Liensberger (14.) a hátsó traktust erősítette. Sok volt a késve vett kapu. Olybá tűnt, Stephanie Brunner (18.) többre viheti. Nyugodt, tiszta sízéssel kezdte a meredeket, ami idővel átcsapott ennek ellenkezőjébe. A lista végére vergődött.

Forrás: Vol.at

Szenvedtek az osztrákok a Varázshegyen

Ragnhild Mowinckel (13.) igyekezett kontrollálni sízését. Bizonyára előre megbeszélt terv szerint halad a norvég leányzó visszatérő szezonja, lépésről lépésre. Katharina Truppe (17.) egy percében folytatódott az osztrákok kínlódása a meredeken, alig akadt olyan kanyar, amit patentül abszolvált volna. Ricarda Haaser (31.) hátránya már túllépte a 3 másodpercet. A verseny e szakaszában három hazai versenyző zárta a listát. Tina Robnik (10.) jóval stabilabban hozta a meredeket, egy reményteljes TOP-10 lett érte jutalma. Maria-Therese Tviberg (23.) túlzottan kontrollálta mozgását, csupán Haasert tudta megelőzni. Franziska Gritsch (19.) mentette volna meg az osztrákok becsületét. Támadta a lejtőt, erős idő volt a látóhatáron. Ám jött három rontás, ami visszarántotta őt és a sógorokat a rögvalóságba. Az utolsó öt pozícióból négyet ők foglaltak el. A helyzet Ana Bucik (20.)  célba érkezésével kissé árnyalódott.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hatodik Gut és a hátulról harmadik Bucik között alig volt egy másodpercnyi differencia. Magyarán egy-egy jól elkapott menettel komolyat lehetett javítani délután. Coralie Frasse Sombet (15.) ugyanezen tartományba érkezett, Ramona Siebenhofer (25.) ellenben csak az utolsóelőtti pozíciót foglalta el. Bíztató kezdés után. Estelle Alphand (22.) sízése a meredeken bántóan darabosra váltott, majd Nina O Brien (27.) vagánysága sem kamatozódott igazán. Thea Louise Stjernesund (12.) zöld nyitószektor után egészen összerántotta meredekét, ami a középmezőny elejét jelentette számára. Remek idei szereplésének hála eljutottunk odáig, hogy lengyelt üdvözölhetünk a legjobb harminc között. Maryna Gąsienica-Daniel (30.) délelőtt nem szaggatta szét az istrángot. Csupán Haasert verte meg, így ki kellett szurkolnia továbbjutását. A német óriás-műlesiklás aktuális legjobbja, Marlene Schmotz visszalépett, talán sejthető okból. Eva-Maria Brem (41.) vesszőfutása nem akar leállni. Úgy lett tökutolsó, hogy csaknem egy másodpercet kapott az addigi sereghajtótól. Közeleg a visszavonulás?

Harmincon túlról előbb az összetett pontversenyben elfoglalt helyezésük jogán indulók próbálkoztak. Elena Curtoni (29.) és Corinne Suter (23.) is kvalifikált. A svájci simán, az olasz szűkösen. A továbbiakban ugyanis csak nagyon kevesen, szám szerint hárman tudtak TOP-30-ra érett menetet produkálni. Név szerint Kristina Riis-Johannessen (43-assal a 21.), Kristin Lysdahl (46-ossal a 26.), s végül Laura Pirovano (67-essel a 28.).

1. Petra VlhováSzlovákia1:02.15
2. Marta BassinoOlaszország1:02.37+ 0.22
3. Michelle GisinSvájc1:02.50+ 0.35
4. Mikaela ShiffrinEgyesült Államok1:02.74+ 0.59
5. Sara HectorSvédország1:02.89+ 0.74
6. Lara Gut-BehramiSvájc1:03.41+ 1.26
7. Tessa WorleyFranciaország1:03.75+ 1.60
8. Federica BrignoneOlaszország1:03.86+ 1.71
Forrás: ORF

A délutáni pálya tűzését a norvégok finn edzője, Janne Härala látta el. A 43 kapu maradt, de a délelőtthöz képest eggyel több fordító került a pályára. Legalábbis az előzetes forgatókönyv szerint. Délutánra ugyanis szélvihar érkezett a helyszínre, a kapukra eszkábált zászlókat egyesével tépdeste le. A versenyirányítás úgy döntött, rövidített pályán, a másodlagos startállásból vezénylik le a második futamot. Az átállásra 15 percet szántak, csakhogy a szél már a reklámtáblákat ritkította, valós erősségéről megbizonyosodhattunk, ha rápillantottunk a sífelvonó kabinok billegésére.

Fél óra elteltével világossá vált, hogy aznap képtelenség lenne a versenyt folytatni. Felvetődött csapatok közti egyeztetésen az, hogy holnap délelőtt esetleg sor kerülhetne a második futamra. Erre a felvetésre az FIS illetékesei nemleges választ adtak. Egyrészről az időjárási előrejelzésre hivatkoztak, miszerint a szélmozgás nem fog belátható időn belül lanyhulni, továbbá estére 10-15 centi friss havat várnak. A pályamunkásoknak pedig épp elegendő feladat lesz a holnapi villanyfényes szlalomra előkészíteni a pályát.

Ha minden igaz, január derekán rendezik a következő óriás-műlesiklásokat, a helyszín Maribor lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s