Shiffrinnek nem számít a szakág – szuper-G után parallelben is győzött

Mikaela Shiffrin idei ötödik győzelmét szerezte a szezon kilencedik versenyén. Ezúttal parallel-szlalomban nem talált legyőzőre a harmadik összetett győzelmét üldöző amerikai. A döntőben Petra Vlhovát győzte le, míg a harmadik helyért Wendy Holdener tudott felülkerekedni Katharina Liensbergeren.

Sankt Moritzban vasárnap már nem mutatta a legszebb arcát a tél (legalábbis sportszempontból), ide is megérkezett az Alpokra beköszönő decemberi havazás, ami mellé enyhén ködös idő társult. Ez nem kis kihívást elé állította a szervezőket, akiknek folyamatosan takarítani kellett a pályát. Azt a pályát, ami a mára már bevett parallel szokások szerint épített ugratót is tartalmazott. A tavalyi courcheveli parallel után másodszor rendeztek olyan versenyt, melyhez hagyományos értelemben vett selejtező is tartozott. Üdítő változás, hogy a rajtszámokat ezúttal a selejtező eredményeinek megfelelően osztották (ellentétben a tavalyi courcheveli versennyel), ami a pályaválasztás szempontjából üdvözítő változás).

Selejtező

A selejtezőt afféle délelőtti első futamként is felfoghatjuk: mindenki egyszer síelt, és a legjobb 32 versenyezhetett délután a minél jobb helyezésért. A rövid, alig félperces pályán Mikaela Shiffrin fél másodpercet vert a második helyezett Frida Hansdotterre, míg a harmadik, kisebb meglepetésre Stephanie Brunner lett. A világkupa legjobbjai közül szinte mindenki könnyedén vette a délelőtti akadályt, leszámítva a svájci válogatottat.

Wendy Holdener az utolsóelőtti továbbjutó helyen, harmincegyedikként kvalifikálta magát, míg Michelle Gisin egy kiábrándító 45. helyet ért csak el. Nem jutott tovább alacsony rajtszámmal Wikström, Geiger, Stiegler és Bučik sem. Ilka Štuhec és Federica Brignone is vállalta az indulást, a szlovén azonban vélhetően komolyat hibázott, ugyanis az utolsóelőtti helyen zárta a selejtezőt. Ezzel szemben Brignone épp beférkőzött a délutáni egyenes kieséses szakaszba.

A selejtező részletes eredménye

Legjobb 32

St. Moritz_1

Az első körben a legtöbb párosításban érvényesült a papírforma, azaz a papíron erősebb szlalomos jutott tovább a nyolcaddöntőbe. Ennek ellenére, a selejtezőnek köszönhetően, láthattunk egyrészt erős párosításokat, másrészt egy-egy meglepetést is. Az első a sorban Bernadette Schild kiesése volt, akit a nála jóval tapasztalatlanabb honfitársa, Franziska Gritsch búcsúztatott. A Swenn-Larsson–Mielzynski páros volt az első, tudásban hasonló sízőkből álló kettős. Itt végül Mielzynski meg tudta tartani a második futamban is előnyét.

Szintén szorosan fordult a második futamra Skjøld és Liensberger is, végül utóbbi erősítette tovább az osztrák jelenlétet. Említésre méltó még, Gallhuber továbbjutása is, az olimpiai harmadik Lysdahl nagy rontásának köszönhette, hogy saját rontása után még esélyhez jutott. Nagyot javult a selejtező után a hazai Holdener, aki előnnyel indította a visszavágót, majd Hansdotter az üldözés hevében hibázott és végül célba sem ért.

Nyolcaddöntő

A folytatásban már nem versenyeztek mindkét pályán a párok, az alacsonyabb rajtszámmal rendelkezőt illette a pályaválasztás joga. Így egy kör után már meg is volt a továbbjutók újabb sora. Shiffrin és Haver-Løseth nagyobb megerőltetés nélkül mehettek tovább a náluk jóval gyengébbnek számító Holtmann és Gritsch ellen. Mielzynski Mugnier ellen vívott egy szoros, a kanadai számára sikeres párharcot. Míg az osztrák háziversenyben Liensberger és Truppe kapuról kapura előzték egymást, végül Trupper nem bírta idegekkel.

A selejtező meglepetésembere, Stephanie Brunner egy tizeddel tudott csak Ferk fölé kerekedni, holott a pálya felénél még egyértelműen vezetett. Petra Vlhová érvényesítette a papírformát, bár kieséséig Roni Remme meg tudta izzasztani… Szlalomforma alapján Gallhuber egyértelműen esélyesebbnek tűnt a következő párosban, ennek ellenére Lena Dürr ismét megmutatta, a parallel azért más kávéház. Végül a hazaiak örülhettek egy továbbjutónak – Wendy Holdener újabb körön jutott tovább, dacára annak, hogy délelőtt majdnem kiesett a selejtezőben.

Negyeddöntő

St. Moritz_2

A legjobb nyolc között már szoros párosítások alakultak ki, nem csak papíron, de a havon is. Mikaela Shiffrinnek egy tavalyi parallel-győztessel, Nina Haver-Løseth-tel kellett megküzdenie, és nem sokon múlt, hogy az amerikai kiesett. Katharina Liensberger egy fergeteges alsó szakasznak köszönhette továbbjutósát az addig előtte álló Mielzynski ellen. A negyeddöntőig tartott Stephanie Brunner menetelése, ahol emberére akadt Petra Vlhová személyében – egy kiélezett csatában jutott tovább végül a szlovák lány. Talán a leginkább egyértelmű párharc Wendy Holdeneré és Lena Dürré volt, a svájci nem hagyott teret a némát lánynak.

Elődöntő és vigaszág

A negyeddöntő vesztesei vigaszágon folytathatták versengésüket az ötödik helyért. Mindkét párosítás szoros versenyt hozott, Stephanie Brunner csupán 4 századdal utasította maga mögé Lena Dürrt, míg Mielzynski is csak egy szűk tizeddel szorult Haver-Løseth mögé. A döntő ágán Mikael Shiffrin esélyt sem hagyott a sokat hibázó Liensbergernek. Ezzel szemben Holdener és Vlhová a nap legszorosabb párharcát mutatták be. Szinte végig fej-fej mellett haladva végül a szlovák lány 2 századdal utasította maga mögé és ezzel bronzmeccsre Wendy Holdenert.

Helyosztók

A helyosztók utolsó körében a hetedik helyért mérkőzött elsőként Mielzynski és Dürr: a kanadai lány folyamatosan dominálva szerezte meg a hetedik helyet. Bruenner és Løseth a pálya utolsó harmadáig szintem teljesen egymás mellett haladtak, de az utolsó kapuk közt síelve Løseth talált még egy kis pluszt és végül jócskán rávert osztrák ellenfelére.

Bronzmeccs

Wendy Holdener hazai közönség előtt síelt idei első dobogójáért. Az út adott is volt előtte, ugyanis Liensberger a pálya közepén hibázott, jelentős előnybe hozva Holdenert. Az osztrák lány ennek ellenére hihetetlen hajrába kezdett, de hátrányát már nem volt esélye ledolgozni a szintén agresszívan síző svájcival szemben.

Döntő

A végső futam párosítása szinte papírforma szerint alakult ki, Shiffrin és Vlhová küzdött egymás ellen. A pálya felső szakaszában nem tudott egyikőjük sem a másik fölé kerekedni. Majd Shiffrin egy hibája után Vlhová egyértelműen vezetett, azonban az amerikaiak sztárját egy hiba sem zökkentheti ki. Shiffrin szinte egyből ismét precíz és gyors sízésre váltott, amivel végül meg tudta fordítani a verseny állását és megnyerte a vasárnapi versenyt is.

Végeredmény

forrás: blick.ch

Mikaela Shiffrin karrierje 48. sikerét aratta, a negyediket parallelben. Az örökranglistán ezzel hat győzelemre zárkózott fel Hermann Maierhez és hét győzelemre Vreni Schneiderhez.

Petra Vlhová a tavaly decemberi parallel szlalom után idén is a döntőben mérkőzhetett meg Shiffrinnel, azonban mai közel tökéletes sízése sem bizonyult elégnek az amerikaival szemben.

Wendy Holdener a halványabb szezonkezdet után visszatért a dobogóra, ráadásul hazai közönség előtt. Karrierje 25. dobogójának örülhetett.

A hölgyek a jövő hétvégét kényszerpihenővel töltik, az elmaradt Val d’Isère-i versenyek miatt. A hétvége három versenye közül a lesiklást és szuper-G-t december 18-án, kedden, illetve 19-én, szerdán pótolják majd Val Gardenán.

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s