Már Szuper-G-ben is verhetetlen? Shiffrin beérte Götschlt!

Ha egyszer egy üzlet beindul… Azok után egy héttel, hogy bezsebelte élete első Világkupa-győzelmét Szuper-G-ben, újabb meggyőző diadalt aratott a számára még új vadászterületnek számító szakágban Mikaela Shiffrin. Ezúttal Sankt Moritzban verte a szám nagyjait, az előző szezonok kristálygömböseit, vagyis Lara Gut-Behramit és Tina Weirathert. Úgymond lőtávolon belül, vagyis másodpercen belül már csak ketten maradtak, Mowinckel és Gisin, a többieket egy komplett örökkévalóság választotta el az amerikai lánytól. Marie-Michéle Gagnon 36-os rajtszámmal besöpört 6. helyére persze ettől még nagyon büszke lehet. (Köszi repensnek a jegyzetek elkészítésében!)


Verőfényes napsütés, havas táj, gyakorlatilag szélcsend – tökéletes téli  időjárás fogadta mind az 56 sízőt az előző világbajnokság helyszínén. Az Engiadina már vérbeli lesikló lejtő, pont ezért volt érdekes fejlemény, hogy Shiffrin jelezte részvételi szándékát, annak dacára, hogy a szezont megelőzően kikötötte, inkább a két technikai számra koncentrálna idén, mondván egy kis pihenés neki is kijár…

Ugyan szerepelt a rajtlistán, az utolsó pillanatban mégis visszalépett Tessa Worley, a francia lány múlt héten összeszedett zúzódásai miatt döntött így. Lindsey Vonn pedig változatlanul nem ad életjelet magáról, már ami az élsportot illeti. (A szociális média különféle platformjain igenis aktív, újabban például már YouTube- csatornával is rendelkezik.)

Thomas Rodseth, a norvégok mestere 35 fordító kaput tűzött a jó 2 km-es pályára, elmondható tehát, hogy az óriás-műlesiklóknak kedves módon alakult a nyomvonal.

Elena Curtoni (13.) nyitotta a menetek sorát, mégpedig pár széles ívvel, s minthogy az ugrató sem sikerült tökéletesre, a nagy eredményről rögtön lemondhatott. Federica Brignone pedig a pontszerzésről. Az egyik jobbos után, igencsak hamar bal lécével rálépett a jobbra, felállt az esésből. Apró kényszerszünet után Wendy Holdener (11.) érkezett. A tempója végig nem volt az igazi, de a szép ívek így is hoztak minimális előnyt neki a konyhára. Anna Veith ellenben őrült sebességgel nyitott, aminek hamar meg is lett a következménye: az első életesebb kanyarnál kicsúszott. Az újabb osztrák lány hasonlóképp járt, annak dacára, hogy valamivel megfontoltabban nyitott. Előnye már a 67 századot is elérte, amikor egy pálya végi balost követően ő sem fért be a jobbosba.

Tina Weirather (3.) egészen más dimenzióban síelt, akár a célba értekkel, akár az osztrákokkal vetettük össze. Egy szektor után összeszedett négy tizedet, hogy aztán a célig csaknem másfélre hizlalja fórját. Bírta a vállalt tempót, minden gond nélkül befért a kanyarokba. Mintasízés a címvédőtől!

15059644-v2-jc24436.jpg
Forrás: blick.ch

Jasmine Flury (36.) végtelenül pocsék menettel keserítette az amúgy jó hangulatot teremtő hazai nézőket. Nagy csalódás ez, ha hozzátesszük, egy évvel korábban ő nyert itt. Folyton hókotró módjára síelt, magyarán nagyon nem tudott mit kezdeni a sok kanyarral. A svájciak napját ma Lara Gut-Behrami (2.) dobta fel. A nap legjobb kezdését produkálta, hogy aztán rendre beszedje a tizedeket. A végét aztán igazán eltalálta, jó fél másodpercet osztott ki a liechtensteininek, ami végül sovány előnyt eredményezett a számára. Stephanie Venier (10.) zárta az első tízest, aki gyönge kezdés után összekapta magát, s tulajdonképpen tartotta a legjobbak diktálta iramot. Már csak ebből is kitűnt, nem volt lefutott még a verseny, messze nem…

Forrás: Michelle Gisin Twitter-oldala

Röpke szünet után Michelle Gisin (5.) technikai sízői léte ellenére nem találta a ritmust a kanyarokban. Ahol ugyanakkor siklani kellett, ott remekül teljesített, ennek eredményeként öt tizeden belül zárt – két svájci állt ekkor a dobogón.

Ám nem sokáig, Mikaela Shiffrin (1.) mindegyikőjüket maga mögé utasította. A fordulókon verte el a mezőnyt, agresszív, ugyanakkor stabil kanyarvételeivel a kezdetektől fogva vezetett. 28 századot adott Gutnak, ezzel pontot is tett a győztes személyét érintő kérdésekre. Ilka Štuhec (14.) ellenben vérbeli lesikló, ennek megfelelően megszenvedte a pályát, a végére mintha hitét és koncentrációját is elvesztette volna. Még a célba érésnek is örülhetett, mert voltak necces fordulói. Joana Hählen (7.) elsősorban bizonytalan ugratóit kárhoztatja, mert amúgy nagyot küzdött a lejtőn. De hiába minden, nemhogy az egy, még a másfél másodpercen belül maradás és hiú ábránd maradt.

15059647-v1-1544266140023.jpg
Forrás: blick.ch

Ragnhild Mowinckel (4.) menete során lassú kezdést remek folytatás követett. A záró szektorra már csak hétszázadnyi hátránnyal fordult, de mivel a végén nagyon nem találta a jó ívet, végül a dobogóról is lecsúszott. Cornelia Hütter (15.) kanyarjai még csak-csak elmentek, a közte szükséges sebességátvitel már kevésbé, a végével pedig nagyon megkínlódott. Nicole Schmidhofer (9.) egy csúnya ugrató ellenére hajszállal befért az addigi legjobb honfitárs elé. Ez nem az osztrákok napja volt, nagyon nem. Corinne Suter (17.) sebessége végig távol maradt az elvárhatótól, Viktoria Rebensburg (8.) ugyanez volt a helyzet az első szektorban, majd új erőre kapott, így bár akkortájt is szedte a tizedeket, a vége vállalható pozíció lett. Nadia Fanchini egész konszolidált sízést mutatott be, tán a másodperces határt is áttörte volna, de dobott egy látványos hasast, majd átcsúszott pár reklámszalag alatt.

Forrás: Alpine Canada

Francesca Marsaglia (18.) már a feltörekvők blokkját erősítette. Koppant pár kapunál, de megúszta, igaz, a végére látványosan elvesztette erejét. Tiffany Gauthier (24.) stabilan hozta a középszert pár VK-pont társaságában, Stephanie Brunner pedig végig széles ívekkel operált, a legvégén pályán kívülre került. Ricarda Haaser (26.) legalább végigment, pedig egy ugratónál közel volt ahhoz, hogy elszálljon. Ester Ledecká (29.) kezdése még felidézte előttünk Shiffrint, a folytatás aztán méltatlan volt a szám olimpiai bajnokához. A végére koncentráltsága is tovaszállt, csak le akart érni. Tamara Tippler (21.), Priska Nufer (22.) és Nicol Delago (23.) kéz a kézben csatlakoztak a középmezőny derekához, Romane Miradoli a kiesők táborát erősítette. A francia lány tempója egyébiránt biztató volt, akár a dobogós helyezetteket is veszélyeztethette volna, ha nincs az a csúnya késés. Laurenne Ross (27.) felejtésre érdemes menetével zárult az első harmincas.

Minthogy a körülményekre továbbra sem lehetett panasz, a folytatásban is sokan kockáztattak, ennek megfelelően szép számban láthattunk idő előtt felegyenesedő sízőt. No, meg kiemelkedő eredményeket! Elsőként Lisa Hörnblad (12.) alkotott nagyot Svédország színeiben, majd Marta Bassino (16.) igazolta, valóban jól megéltek ma az óriás-műlesiklók Sankt Moritzban. A legnagyobbat kétségkívül Marie-Michéle Gagnon (6.) teljesítménye szólt, a sérülésből nemrég visszatért kanadai a lejtő legvégére akkora tempót őrzött meg, mint korábban senki. Az utolsó pontszerző hely jutott Mirjam Puchner (30.) számára, de a kanadai Rone Remme (28.) és a német Patrizia Dorsch (25.) sem hozott el sokkal több pontot. A Világkupába ma visszatérő Jasmina Suter (19.) és Veronique Hronek (20.) szépen teljesített.

Részletes eredmények

Forrás: Mikaela Shiffrin Twitter-oldala

Mikaela Shiffrin tehát gyors egymásutánban behúzta második győzelmét az eddigi mumusként kezelt Szuper-G-ben. (Ehhez azért kellett a nyomvonal milyenségi is, de hát ez ebben a szakágban különösen fajsúlyos tényező.) Összesen már 46 sikernél jár, amivel beérte a női örökranglista negyedik helyén álló Renate Götschlt. Lara Gut-Behrami kiköszörülte a csorbát, kedvenc számában szállította a hazai dobogót, így egy híján húsznál jár a szakágban. Csakúgy, mint Tina Weirather. Mindkettejüknek ez az első dobogója ezen a télen.

tabella.png

tabella2

tabella3.png

A címlapon szereplő kép forrása: cbc.ca

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s