Val Gardena királya: Svindal ötödször győzött Szuper-G-ben

A Dolomitok hegyláncaira telepszik ezekre a hetekre a férfi mezőny, kezdésként egy verőfényes napsütésben megrendezett Szuper-G-vel hangoltak a karácsony előtti klasszikusokra. Aksel Lund Svindal győzött kiélezett csatában Christof Innerhofer előtt, míg a norvégok örömét Kjetil Jansrud harmadik helye tette teljessé. A viszonylag magas rajtszámok sokat értek ma a Saslongon. Immáron a két norvég áll a szakági tabella első két helyén, az összetettet szintén Svindal vezeti.


A festői táj elhalványította Adrien Théaux (22.) egyébként is középszerű menetét, többször igencsak elcsatangolt az ideális ívről. Nem volt tehát egy egetverő a nyitómenet, de a honfitársnak még ezt is sikerült alulmúlnia. Blaise Giezendanner (41.) kisodródásait látva már a célba érés is nagy fegyverténynek tűnt. Mauro Caviezel (11.) szakági éllovasként vághatott neki a lejtőnek. Az előzetesen aligha várt idénykezdet az elején mintha megbénította volna a svájcit, mivel eléggé tompán nyitott. A táv második felére észbe kapott, gond nélkül átvette a vezetést. Dustin Cook (56.) egész jól tartotta az éllovast, a záró szakaszt megelőző ugratóról azonban mélyen érkezett. Mi tagadás, komoly bukást előzött meg.

15070336-v3-2018-12-14t110822z-1532704067-rc1b70a62100-rtrmadp-3-alpine-skiing-men-jpg.jpg
Forrás: blick.ch

Nem a svájciak napja volt a mai, Beat Feuz (16.) szoros csatában kikapott kollégájától, a kanyarok közben sebességátvitellel akadtak problémái. Az eddigi meneteket Christof Innerhofer (2.) tette helyre, kereken egy másodpercet adott Caviezelnek. Kegyetlen agresszivitással tolta végig a pályát, egy rezzenésnyi hiba nélkül. Gesztusai alapján ő is érezte, eltalálta ezt a futamot. Hannes Reichelt (9.) a mezőny veteránjaként egész tisztességesen helytállt, konszolidált mozgással simán beelőzte a svájciakat. Dominik Paris kiválóan kezdett, pár századdal topidőt hasított, a folytatásban viszont egymást érték a késve vett ívek. Ahol korábban veszélyes helyzetbe került Cook, ott tévesztett kaput a dél-tiroli.

Kjetil Jansrud (3.) alaposan odatette magát az utóbbi hetek gyöngébb eredményei tán. Ugratói ma is dadogósak voltak, így hiába diktált amúgy veretes tempót, bő 2 tizeddel kikapott a hazaiak kedvencétől. Josef Ferstl (6.) zárt az első blokkot, mégpedig egy jól összerakott futammal. A hátrány láttán rázta a fejét a német, a végső pozíciójával azért alighanem meg volt elégedve.

15070390-v3-1544787361831.jpg
Forrás: blick.ch

Aleksander Åmodt Kilde (5.) viszonylag sokáig tartotta a szűk íveket, a hátrány így is csak nőtt, s nőtt, ugratói szenvedősre sikerültek. A végén aztán plusz sebességet talált, szépen besurrant az aktuális dobogóra. Boštjan Kline (19.) ma nem rúgott labdába, egyszerűen hiányzott belőle a mersz. Aksel Lnd Svindal (1.) kapcsán erről egy pillanatig szó nem volt, felvette a kesztyűt, mint szokta. Féltávon egálnál állt, hogy aztán parádés hajrával 5 századdal a maga javára fordítsa az időkülönbséget. Alig másfél méterrel állt élre a norvég óriás. Christian Walder (30.) harmatos szereplése még aligha hozott ki megrökönyödést az osztrákokból, eleve jobban bíztak az őt követő emberükben. Vincent Kriechmayr (13.) sem alkotott azonban maradandót, nem tudta úgy betenni léceit a kanyarokba, mint azt tervezte. Andreas Sander (10.) féltávig dobogóesélyes pozícióban tartott az időkülönbséget, egy túlnyújtott ugratóval aztán szétesni látszott mozgása.

Osztrák aduászokból persze eztán sem volt hiány, példának okáért a bombaformának örvendő Max Franz (12.) került sorra. Nem váltotta ma be a hozzá fűzött reményeket, hattizednyi hátránnyal nyitott, amit hiába farigcsált a hegygerinc árnyékában, a végére csak másodpercen kívülre került. Peter Fill (39.) inkább csak tolta a havat, komoly mélyponton van a lesiklás korábbi kétszeres győztese. Matthias Mayer (7.) csak részben teljesítette küldetését, mert bár az osztrákok viszonylatában elsőként zárt, a dobogós helyektől távol maradt. A pálya végén késéssel vett néhány kapu ebben erőteljesen közrejátszhatott. A norvégok ellenben valósággal szárnyaltak, Adrian Smiseth Sejersted (8.) révén negyedik versenyzőjük zárt TOP-8-ban.

A következő tízesből egyetlenegy síző került a legjobb 15 közé, Thomas Tumler (15.) kapcsán múltkori dobogója után erre talán számítani is lehetett. Harmincon túlról hatalmasat ment Johan Clarey (4.), a hangulatemberként ismert síző remek napot fogott ki, egy darabig úgy tűnt, 50. indulóként akár még Jansrudot is megverheti. Ez nem jött össze, a többieket viszont kivétel nélkül hátrébb küldte egy-egy hellyel. Benjamin Thomsen (53-assal a 21.), Rasmus Windigstad (44-essel a 25.) és Steven Nyman (63-assal a 26.) teljesítménye is kiérdemelt egy kalapemelést. Az utolsó pontszerző helyet Niels Hintermann (61-essel a 30.) foglalta el.

Részletes eredmények

Forrás: urdupoint.com

A dobogó összetétele megszokottnak számított, vagyis két menetrend szerint remeklő norvég mellé felfért egy olasz is. Svindal immáron 17 győzelemnél jár legeredményesebb számában, Innerhofer hetedjére, míg Jansrud 22. alkalommal végzett TOP-3-ban – Szuper-G-ben. A szakági tabellán immáron helyreállt a világ rendje, vagyis a két svájci foglalja el az első két helyet, a hetedik grödeni győzelmét (ebből ötödik Szuper-G-s) ünneplő Svindal viselhető legközelebb a piros megkülönböztető trikót.

A címlapon szereplő kép forrása: blick.ch

tabella2.png

tabella1.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s