Skót csodacsapat és Hasselborgék a curling európai trónján

Bővelkedett az érdekes eredményekben a curling-Európa-bajnokság: mindkét nemben elődöntőig meneteltek a németek, közel négy évtizede nem látott sikert jegyeztek az olaszok, harmadik próbálkozásra felértek a csúcsra Anna Hasselborgék, ám mivel férfiaknál a fő esélyes Niklas Edinnek nem jött össze a hetedik Eb-cím, a svédek nem tudták kimaxolni ezt a tornát.

A mögöttünk hagyott héten Tallinnban zajlott a férfi és női csapatok kontinensviadala, ahol az A osztályban a legjobb válogatottakat, a B-ben pedig a feljutásért küzdő magyarokat figyelhettük.

 

Nők

Előzetesen a svájci, orosz, skót, svéd kvartettet kiálthattuk ki a fő esélyeseknek, annak ellenére is, hogy előbbi két nemzet újonnan szerveződött csapattal érkezett, és Eve Muirheadék felállásában is történt egy jelentős változás. Közülük csak a svédek mondhatták el, hogy az olimpiai bajnok alapcsapatukkal érkeztek, őket viszont betegség „tizedelte” a torna elején, két játékosuknak is ki kellett hagynia meccseket, így új tartalékosuk bevetésére is szükség volt három alkalommal.

Végül nagyjából be is igazolódtak a várakozások, bár az említett nagy négyes közül a skótoknak nem sikerült az elődöntőbe jutás, hiszen két egészen váratlan rivális is beférkőzött eléjük.

44856258_203975113857362_6807565727202031112_n

A Round Robint a svájciak nyerték, méghozzá makulátlan mérleggel, mind a kilenc mérkőzésükön győzelmet aratva. A három korábbi skip, Silvana Tirinzoni, Alina Pätz és Melanie Barbezat összeállásával megalakult csapat első nagy tornáján rögtön bizonyította, hogy nemcsak két, de három dudás is megfér egy csárdában, és még a legutolsó, számukra már tét nélküli, skótok elleni csoportmeccsen sem eresztettek le, előidézve ezzel Eve Muirheadék korai búcsúját.

A svédek végeztek a csoport második helyén, Tirinzoniék mellett a betegséghullám közepette némi meglepetésre csak a dánoktól szenvedtek vereséget, de végül számukra ennek semmi következménye nem lett, csupán Madeleine Duponték örülhettek az olimpiai bajnokok váratlan két vállra fektetésének.

Az oroszok is magabiztosan, hat győzelemmel zsebelték be a harmadik helyet, bizonyítva ezzel, hogy a Sidorova és a Moiseeva-féle csapat után egy harmadik összeállítással is ott tudnak lenni a női élvonalban. A váratlan nevek azonban az utolsó továbbjutó helyen érkeztek, Daniela Jentsch német csapata hosszú évek sikertelen próbálkozásai után most először verekedte be magát egy világverseny rájátszásába, megidézve ezzel a legutóbb 2009-ben tündöklő német női curling szellemét. Jentschéknek érdekes sorsolásuk volt, és bár a nagy négyes egyikét sem tudták legyőzni, végül ez is elégnek bizonyult: az oroszoktól a nyitányon elszenvedett vereség után az öt gyengébbnek számító ellenfél következett, akik mindegyikén sikerrel jutottak túl, és a végén még az is belefért, hogy a skótokon, a svájciakon és a svédeken sem találtak fogást. Így is eggyel több győzelmük lett, mint Muirheadéknek, akik alighanem ott rontották el, hogy egy 0:5-ös első enddel kezdve vereséget szenvedtek a lettektől, majd az oroszok elleni ki-ki meccs mindent eldöntő utolsó dobásánál a skót skip köve „gellert kapott” egy a jégen keletkezett karcoláson.

44828645_728225997545877_6721113197201220698_n

A címvédő Muirhead csapatát végül csak a 6. helyen rangsorolták, hiszen az egymás elleni eredmény miatt még a lettek is átugrották őket, akik így aztán végképp az elvárások felett teljesítettek: az Eb 5. hely az ország történetének legjobbja, ami egyúttal automatikus vb-részvételt is ér.

A két kiesőhely elkerüléséért is legalább akkora harc folyt, mint a továbbjutás megszerzéséért, és végül a 2-2 győzelmet gyűjtő finneknek és olaszoknak kell legalább egy évre búcsút venniük az A ligától.

Az elődöntőben Svájc Németországgal, Svédország pedig Oroszországgal csapott össze, bár mindkét mérkőzés elég egyoldalúan alakult, miután az esélyesebb csapat korán jelentős előnyre tett szert. Az elég sok hibát és túlzott óvatosságot hozó svájci-németen Tirinzoniék két lopással kezdtek, és végül 6:4-re nyerték a mérkőzést, míg a másik pályán Anna Hasselborgék nyitásként rögtön behúztak egy négypontos endet, innentől pedig Alina Kovaleváék már csak futhattak az eredmény után, viszont olyan gyenge eredményességi százalékkal játszottak a svédekhez képest, hogy szinte minden end vége a veszteség minimalizálásáról szólt csak számukra, s végül 7:4-es állásnál voltak kénytelenek kezet nyújtani.

Az oroszok a csupán pár órával később kezdődő bronzmeccsre sem tudták összeszedni magukat, a lead kivételével minden játékosuk gyengébben dobott az azonos poszton játszó német riválisnál, és miután a kilencedik endben lopni tudtak Jentschék, már nem volt menekvés az oroszok számára, ezt a találkozót is 7:4-re veszítették el. A németek viszont bajnoki címként ünnepelték a bronzot, mert bár Németország elsősorban Andrea Schöpp és Monika Wagner évtizedeken átnyúló remeklésének köszönhetően még mindig a második legsikeresebb nemzet a női Eb-k tekintetében, az őket követő érában ez az ország első komoly curlingsikere.

A döntőbe a mezőny két legfőbb sztárcsapata került, mégis mindketten kifejezetten sikeréhesek voltak, hiszen a finálé egyik résztvevője sem rendelkezett még Eb-arannyal. Hasselborg csapata az előző két évben egyaránt ezüstöt szerzett, míg svájci részről a skip Tirinzoninak mindeddig még egyetlen érme sem volt világversenyről a női csapattal, dacára annak, hogy 39 évével ő számított a döntő legidősebb résztvevőjének.

46925669_285535168747641_7871517893457214626_n

A kiélezett finálé sajátos vonását adta, hogy egyik csapat sem tudott egynél több ponttal ellépni a másiktól, sőt, egészen a végéig az volt a trend, hogy mindketten rá tudták kényszeríteni az ellenfelet, hogy befejezőként is kénytelen legyen elvinni az egy pontot. A hetedik end volt igazán rizikós a svájciak számára, ahol könnyen több ponttal is megléphetett volna az ellenfél, de a befejező Alina Pätz két remek dobásával megmentette a napot. Az utolsó endekre már nemcsak a feszültség, de a matekozás is tapinthatóvá vált, a felek próbáltak úgy taktikázni, hogy előnyös helyzetbe kerüljenek az utolsó endre. Végül ez mindkettőjüknek csak részben sikerült, a 10. end 4:3-as svájci vezetéssel kezdődött, viszont a svédeknél volt a kalapács. Hasselborgék persze a két pontra hajtottak, és a skip első kövével fel is adta a leckét, hiszen tökéletesen bújtatta azt el a saját guard mögé. Pätznek a guard felütésével kellett volna mindkét piros követ eltávolítania a házból, hogy a svédek ismét csak egyet írhassanak, ám végül egy kissé elmért dobás miatt nem történt kontakt a két svéd kő között. Az olimpiai bajnokok maradtak pontot érő pozícióban, Hasselborgnak pedig annyi volt a dolga, hogy egy eléggé nyitott házban mellécsúsztassa második kövét is. Bár a 2016-os Eb-címet egy hasonló helyzetben elkövetett hiba után bukta el, a skip keze immár nem remegett meg, a meccs során először valaki két ponttal tudott nyerni egy endet, ez pedig elég is volt Svédországnak, hogy két ezüst után az aranyat is elhozza ez a még mindig fiatal, de már az élvonalban való kétéves ténykedése alatt is rengeteg érmet felhalmozó csapat.

„Vicces, hogy előbb lettünk olimpiai bajnokok, mint hogy Eb-t tudtunk volna nyerni” – jegyezte meg Hasselborg, aki immár a világbajnokságra, valamint az idén útjára indult világkupára helyezheti tekintetét, hiszen csapatának esélye van arra, hogy már ennek a szezonnak a végére minden nagy nemzetközi curlingtornáról legyen egy aranyérme.

 

Férfiak

Ha a nőknél egy meglepő csapat volt ott az elődöntőben, akkor a férfiaknál nyugodtan beszélhetünk kettőről, hiszen a makulátlan, Niklas Edin-féle svédek és az új, fiatal skót szupercsapat, Bruce Mouaték mögött Olaszország és Németország vívta még ki a jogot a folytatásra. A németek ugyan az előző években már ott lopakodtak az 5-6. hely környékén, de ami mégis megjósolhatatlanná tette mostani továbbjutásukat, az az, hogy a Marc Muskatewitz által vezetett csapat nemzetközi porondon még újoncnak számított. Mégis sikerült megvalósítaniuk azt a tettet, ami legutóbb 2008-ban jött össze a németeknek, miszerint a férfi és a női mezőnyben is bejutottak az Eb legjobb négy csapata közé.

44749871_304196266861754_7073622713226814302_n

Steffen Walstad vezetésével a norvégok, valamint Peter de Cruzzal a svájciak könyvelhetik el sikertelennek ezt az Európa-bajnokságot, hiszen hajszállal lemaradtak a legjobb négy helyről. Az oroszoknak és a hollandoknak sikerült még a bennmaradás, míg az igazi retrócsapattal érkező finnek és az A ligás újonc lengyelek jövőre csak egy szinttel lejjebb folytathatják.

A kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, hogy a hatszoros Európa-bajnok Edinen és csapatán nehéz lesz fogást találni, a svédek pedig az elődöntőben is végig irányítva, 6:3-mal jutottak túl a németeken, hogy zsinórban ötödik döntőjüket játszhassák. A másik elődöntő szorosabban alakult, az olaszoknak egészen extra endig sikerült kihúzniuk a skótokkal szemben, ám ott Mouaték ügyesen sáfárkodtak a befejezés jogával, és végül 9:6-os eredménnyel nyertek, így a tavalyi vb-n egy bronzzal debütált alakulat az első Eb-szereplésére is garantált magának egy érmet.

A harmadik helyért a németek az olaszokkal csaptak össze – mindkettőjük számára különleges siker lett volna a bronz, és végül 8:6-os eredménnyel utóbbiak szerezték azt meg. A skip, Joel Retornaz hosszú időt várt az áttörésre, idén már 11. alkalommal szerepelt az Európa-bajnokságon, és csapata mindössze a második érmet szerezte Olaszországnak a férfiak kontinenstornáján – az első ráadásul nem is mostanában, hanem még 1979-ben született, szintén egy bronz formájában.

45457178_2203769263244199_1211731084409017577_n

A döntőben nem lehetett volna jobban szembeállítani a fiatalságot és a rutint, mint a Skócia-Svédország találkozóval. Mouaték életük második komoly nemzetközi versenyén is biztosak lehettek az éremben, míg Edinék a zsinórban ötödik diadalra készülhettek. A svédek a meccs első felében kissé megléptek, de a skótok képesek voltak egyenlíteni, sőt fordítani is. A 10. endbe Edin csapata ugyanolyan felállással fordult, mint pár órával korábban a győztes svéd hölgyek: egypontos hátrányban, de a kalapács birtokában. Számukra azonban egyáltalán nem jött ki jól a lépés, az end végére a skótok a házon belül alakítottak ki olyan védvonalat, hogy az ellenfél skipje számára szinte lehetetlen küldetés volt azon átjutva jobb pozícióba juttatni egy saját kövét. Edin el is rontotta az utolsó dobását, így a hárompontos lopással zárult találkozó 9:5-ös skót sikere nem tükrözte, hogy mennyire kiegyenlített is volt mindvégig a döntő.

Úgy tűnik, Skócia Bruce Mouaték képében megtalálta új férfi aranycsapatát, de a svédek sem voltak túlságosan csalódottak a vereség miatt. A hetedik Eb-címéről lecsúszó, de már így is Európa valaha volt legsikeresebb férfi curlingesének számító Niklas Edin realistán nyilatkozva beszélt arról, hogy egy napon mindenképp el kellett jönnie ennek a pillanatnak, hiszen ők sem nyerhetnek örökké.

A férfiaknál tehát Skócia, a hölgyeknél pedig Svédország nyerte az Európa-bajnokságot, és bár jó esély volt arra, hogy mindkét nemben ugyanaz a nemzet üljön fel a trónra, végül ez nem jött össze. Ez az együttállás egyébként meglepően kevés alkalommal, mindössze négyszer történt meg az Eb-k 1975 óta íródó történetében, legutóbb 2001-ben a svédek húzták be a férfi és a női tornát is.

44914650_630339177369381_6222734602665268815_n

A magyarok maradnak a B szinten

A másik csarnokban eközben sem a Kiss Zsolt által irányított férfi, sem a Palancsa Dorottya által vezényelt női válogatottnak nem jött össze a nagy tett, nem sikerült a B liga első két helyén végezniük, így jövőre is ezen a szinten folytatják majd a küzdelmet. A férfiaknál a két csoportra osztott B ligában Kissék 3:4-es győzelmi aránnyal saját nyolcasfogatukban az ötödik helyen végeztek, és az első három hely elérésére lett volna szükségük ahhoz, hogy bejussanak a rájátszásba. A másodosztály bajnokságát a dánok nyerték, akikkel nemrég megesett az a csúfság is, hogy egészen a C ligáig zuhantak vissza, mostani győzelmükkel viszont visszaverekedték magukat a legjobbak közé az angolokkal együtt, akik már régen fordultak elő ezen a szinten.

A nőknél Palancsáék a tizes mezőny 5. helyén végeztek, és 5:4-es győzelmi arányukkal csak holtversenyben maradtak le a rájátszásról. Itt végül a döntőben Norvégia legyőzte a házigazda Észtországot, s jövőre már ők ketten lesznek ott az A ligában az olaszok és a finnek helyén.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s