Killington hozta formáját! Remek verseny , Brignone-győzelem

Izgalmas versenyt hozott a női óriás-műlesiklás Killingtonban, több nagyszerű teljesítménnyel. A végén Federica Brignone vitte el a pálmát, egésze parádés meredeket síelt délután, igazi klasszis menetet láthattunk tőle. A dobogón ünneplő másik két lány is mosolygós volt, Ragnhild Mowinckel idei, míg Stephanie Brunner pályafutása első dobogóját szerezte a Super Star elnevezésű lejtőn. A hazaiak kedvencének, Mikaela Shiffrinnek meg kellett ezúttal elégednie a negyedik hellyel, a söldeni győztes Worley ötödikként zárt, míg a szakági címvédő Rebensburg kiesett a második futam során.


Nem is születhetett volna jobb döntés az FIS részéről, amikor a legendás filmekből ismert, ám nézők által kevésbé látogatott Aspent lecserélték, helyébe pedig az a Killington került, ahol azóta is parádés hangulat és körítés fogadja a hölgyeket. Tegnap 18 500 néző látogatott ki a helyszínre.

Skiweltcup.tv

Az első futam történései

A start magassága: 1128 m

A cél magassága: 7888 m

Szintkülönbség: 340 m

Tűzőmester: Lionel Pellicier (francia)  – 40 kapu 38 fordítóval

d2.png
Forrás: Ski Magazine

Kellemes téli időben, verőfényes napsütésben kezdődött a verseny, a szélmozgás nem zavart be túlzottan. Mikaela Shiffrin (6.) kapta az 1-es rajtszámot, de az alapidőn túl többre nem futotta tőle. Hiányzott a dinamika menetéből, széttárt kezével jelezte, maga sincs megelégedve teljesítményével. Azonnal át kellett adnia a vezető helyet, Stephanie Brunner (3.) egy kevéssel befért eléje, különösen a köztes szektorban ment sokkal jobban az amerikainál.

Wendy Holdener (7.) parádés meredeket síelt, mintegy fél másodperccel állt jobban az osztrák tehetségnél, majd jött pár alaposan elmért ív, ezzel együtt tempóveszteség, s még Shiffrintől is kikapott. Viktoria Rebensburg (4.) nem tudta hozni a svájci felső szakaszát, igaz, ugyanazt a visszaesést sem láthattuk tőle. Nüánszok döntöttek, egész pontosan 9 darab századdal kapott ki Brunnertól. Tessa Worley (5.) futama közben sorra érkeztek a zöld szektorok, a legvégére viszont ő sem lehetett valami büszke, a sebességátvitellel komoly gondjai akadtak. Esetében 8 századnyi különbséget mutatott az eredményjelző.

Forrás: Agence Zoom

Federica Brignone (2.) szokott vagány sízését mutatta be, amibe annak rendje, s módja szerint belecsúszott néhány hiba. Ezzel együtt 7 század a végéig kitartott. Mint Wendytől láttuk, bőven van még a pályában egy jóval jobb futam, nos, ezt Ragnhild Mowinckel (1.) mutatta meg. Remek ritmusba dobálta léceit, csaknem 4 tizedet adott a pünkösdi királynőnek. Meta Hrovat (12.) túlzottan megfogta léceit a kritikus részeken, senkit nem tudott megelőzni, sőt kb. kétszer annyit kapott, mint addig bárki más. A sereghajtó pozíciót tőle Irene Curtoni (15.) örökölte meg, nem igazán találta az íveket az olasz.

Fisofficial (Twitter)

Frida Hansdotter (20.) hátránya két reményteljes szektort követően csak nőtt, s nőtt, végső során másfél másodpercre. Az a bizonyos szekundumnyi elmaradás is megfeküdte az indulók gyomrát: Marta Bassino (10.) lelkesedése pontatlanságokat eredményezett, Sara Hector (12.) testét pedig rendre kimozdította stabilitásából egy-egy túl közelről vett kapu. Ana Drev (33.) kontrollált sízése távol maradt a versenyképességtől, elsőként túllépte a két másodperces differenciát, számára véget ért a nap. A második számú osztrák induló, Ricarda Haaser (22.) csupán a szlovént tudta megelőznie, eztán pedig rövid kényszerszünet következett, kicsit megerősödött a szél. Petra Vlhován (14.) annyira nem látszott a várakozás, nem dobta el magától egy TOP-10-helyezés esélyét.

Forrás: Head Rebels

A reklámszünet után három nagy név csúszott le a lejtőn. Bernadette Schild (31.) csupán az utolsóelőtti pozícióra volt érdemes, Lara Gut (26.) részéről pedig nem tudtunk feljegyezni egyetlen ütőképes szektort. Ellenben Anna Veith (9.) nyitórésze zöldült egy nagyot, s a folytatásban sem mutatott drámai visszaesést. Formája határozottan felfelé ível, simán befért másodpercen belülre. Nina Haver-Løseth (25.) és Kristin Lysdahl (30.), vagyis a norvégok nem tudták megnehezíteni a legjobbak dolgát, a mezőny végére soroltak. Estelle Alphand (8.) – svéd színekben – viszont valósággal hengerelt két szektoron át, csupán a pálya második felében alakult ki jelentékeny különbség Mowinckelhez mérten. Ezzel együtt eddigi legjobb első futamát síelte. Adéline Mugnier (29.) középszerű menete nem osztott-szorzott.

15035048-v1-1543075097018.jpg
Forrás: blick.ch

A kanadaiak örülhettek, hiszen egyfelől biztató teljesítménnyel tért vissza sérüléséből Marie-Michele Gagnon (23.), másrészt Mikaela Tommy (32-essel a 17.) és Valerie Grenier (36-ossal a 19.) egyformán remek kiindulási pozícióból várhatta a folytatást. Harmincon túlról rajtuk kívül még Michelle Gisin (31-essel a 18.) verekedte be magát a legjobb harminc közé.

A második futam történései

A start magassága: 1128 m

A cél magassága: 7888 m

Szintkülönbség: 340 m

Tűzőmester: Luca Liore (olasz)  – 41 kapu 39 fordítóval

Már a – helyi idő szerinti – délelőtti futamon sem volt gond sebességével, de akkor egy kiadósat rontott Katharina Liensberger (9.). Délután ez utóbbit nem ismételte meg, az elsőre pedig még egy adagot rápakolt. Fölényesen vezette a versenyt az első tízest követően, Hansdotter (10.) volt hozzá a legközelebb a maga fél másodpercével. (Pontosabban egy egészet kapott az osztráktól a második futamban.)

Grénier vesztét a szokottnál is keményebbre gyalult amerikai hó, no és persze saját vakmerősége okozta. Túldöntötte léceit, s már nem tudott nyomvonalon maradni. A letörés, s az oda tűzött szűk kapu többeket megtréfált, Gisin (25.) példának okáért ott került a tabella legvégére, míg Tommy (26.) hasonlóan honfitársához kis híján befejezte ott szereplését. Szerencsésen, fordulásra készen álltak lécei, így – ha nulla sebességgel is, de folytatni tudta. Alex Tilley (21.) futamával zárult az első blokk. A brit alpesi síelés női reprezentánsának a lábán dadogott a léc, jelentősen hátrébb zuhant a ranglistán. Liensberger mögött tehát Hansdotter állt a délutáni futam felénél, őket Mugnier (12.), Gagnon (13.), és a söldeni verseny meglepetésembere, Stjernesund (14.) követte.

A norvég lánnyal századra azonos idővel fejezte be szereplését Curtoni (14.). Éreztette kanyarvételeivel, nem ízlenek neki az amerikai hóviszonyok. Petra Vlhovának (7.) jutott így a feladat, hogy végre letaszítsa az élről az osztrák leányzót. Illett is már, elvégre közel 8 tizedes előnyt hozott délelőttről. A meredek elején még rá is pakolt, hogy aztán néhány ritmusakadás miatt alaposan kicentizze a dolgot. A szlovénok harmatos napot zártak, Drev elsőfutamos kiesése után Hrovat is helyezetlenül zárt. Legrosszabbkor került hátra a testsúlya, esélye nem volt korrigálni. Hector (22.) alaposan megküzdött a pályával, egy bukkanó után alaposan lecsúszott az ideális nyomvonalról.

Minimális különbségek alakultak ki délelőtt a mezőny ezen részében, egy kiváló futammal sokat lehetett előrébb lépegetni. Barioz (16.) ettől éppúgy irgalmatlanul távol volt, mint a kapuktól. Bassino (16.) bizonyára nagyon élvezte a Super Star elnevezésű lejtőt, mert látványos íveket húzott, egynémely kanyarban valósággal bevetődött. A stopper nem szerette, távol került az aktuális dobogós helyektől. Anna Veith (8.) a meredek elején beszedett majd’ fél másodpercet, így hiába talált új ritmusra a továbbiakban, két aprócska századdal kikapott Vlhovától. Liensberger pedig hitetlenkedve szemlélhette, hogy nyolc sízővel a vége előtt ott tanyázik a 3. helyen. Mindezt úgy, hogy mindössze a 28. legjobb idővel kvalifikálta magát délutánra.

Alphand kiesésével pedig megkaparintotta a TOP-10-es eredményt. Túlvállalta magát Luc Alphand leánya, a meredek legelején pályán kívül találta magát. (Komoly mentéssel kerülte el a bukást.) Küzdelmes menettel állt a lista élére Wendy Holdener (6.). Betámadta a pályát, ezúttal a méretes hiba elmaradt, igaz, félelmetesnek sem lehetett titulálni csúszását. Mikaela Shiffrin (4.) ennek megfelelően bő 3 tizeddel lejjebb szállította az összesített időeredményt, köszönhetően elsősorban remek meredekének.

Kép forrása: Head Rebels (Twitter)

Rebensburg sízéséről mindent elmond, hogy gyakorlatilag megtriplázta ugyanott fórját az amerikaival szemben. A tömény kockázatvállalás azonban megbosszulta magát, keresztbeálltak lécei, kiesett. Tessa Worley (5.) sem adta alább, sok kisebb hiba ellenére remek tempót diktált, a vége igazán ördögire sikerült, de 2 századdal így is kikapott a hazaiak kedvencétől.

Stephanie Brunner (3.) menetét már nem sikerült kiszurkolnia a hazai közönségnek. Végtelenül vagány íveivel fordítani tudott a valamivel gyengébb meredekét követően. Amikor azt gondoltuk, láttunk már mindent, jött Federica Brignone (1.), s megmutatta, még korántsem. Olyan meredek produkált Fede’, amihez senki nem tudott hozzászagolni, úgy vezetett 1,30-cal, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lett volna. Hogy végül nem ő szállította magasan a legjobb délutáni futamot, arról a zárás tehetett.

Forrás: Ski Racing Media

Az a két későn vett kapu adta meg az esélyt Ragnhild Mowinckel (2.) számára. Ám ehhez egy átlagon felüli meredek kellett volna, amit nem bírt megismételni a norvég lány. A kilenc tizedből lefaragott négyet a legvégén, ezzel legalább a második helyet meg tudta őrizni. Három mosolygós hölgy készülhetett a ceremóniára.

Részletes eredmények

Forrás: The Boston Globe

Összegzés:

1) Federica Brignone kilencedik győzelmét aratta a Világkupában. Egy éve decemberben, Lienzben győzött legutóbb óriásban.

2) Mowinckelt negyedik alkalommal láthattuk VK- dobogón, ebből háromszor óriásban. Nem véletlenül van ott a szakág legjobbjai közt, jelenlegi formája alapján simán odaérhet a kristálygömb közelébe.

3) Steph’ Brunnernek hetven start kellett ahhoz, hogy felérjen a dobogóra a Világkupában. Az osztrák csapat igencsak veretes, rajta kívül Liensberger, Haaser, Veith és Brem is sok örömet okozhat nyugati szomszédjainknak. Komoly versenyfutás várható a vb-indulásért.

tabella

tabella2.png

A címlapon szereplő kép forrása: Fisofficial (Twitter)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s