Átalakult csapatokkal indul a curling-Eb

Nyakunkon a téli hónapok, ez pedig azt jelenti, hogy felpörög a nemzetközi curlingélet is. A hétvégétől kezdődően nyolc napon át Tallinn ad otthont a férfi és a női curlingesek Európa-bajnokságának az A és a B divízióban, utóbbiban a magyar különítményekkel együtt.

Olimpiai sportágként természetesen a curlingvilág nagyjai is olimpiai ciklusokban gondolkodnak és terveznek, ami azt jelenti, hogy 2018 tavaszán sokaknál valami véget ért, és új építkezés kezdődött az előttünk álló négyéves periódusra, amelynek eredménye majd a pekingi téli játékokon csúcsosodik ki. Ennek hozományaként csapatok bomlottak fel és alakultak újjá, az élmezőny Eb-résztvevő különítményeinek többségében történtek kisebb-nagyobb változások. Az előző szezonban lehengerlő svédek azonban követték a „nyerő csapaton ne változtass” elvét, így előzetesen mindkét nemben ők számítanak a legfőbb esélyesnek.

44766461_768416343527290_3716939325879516352_n

Nők

Hiába nyerték meg az olimpiát, a nyár mégis szponzorok utáni rohangálással telt Anna Hasselborgék számára, miután Svédországban a remek nemzetközi szereplés ellenére is lefaragták a curling szakágnak járó támogatást. Az elmúlt év minden világversenyén, így az Eb-n, a vb-n, az olimpián és az ősszel indult új világkupán is döntőig menetelő hölgyek után azonban kapkodtak a hirdetők, így sínen van a szezonjuk, és már néhány tornagyőzelmet is bezsebeltek szeptember óta. A Team Hasselborgot továbbra is a megszokott négyes alapfelállással láthatjuk Tallinnban.

Komoly beavatkozáson esett azonban át Eve Muirhead Eb-címvédő csapata, ami akár szó szerint is érthető, hiszen a skipen a nyár elején csípőműtétet hajtottak végre, és a felépülés után csak pár hete tért vissza ismét a jégre. Eddigi helyettese, Anna Sloan viszont befejezte curlingkarrierjét, hogy másik szenvedélyének, a lovaglásnak hódoljon, helyére pedig az egyik nemzeti rivális csapatból Jennifer Dodds érkezett.

Érdemes lesz figyelni az új svájci szupercsapatra is, amelyben a három éve skipként már világbajnoki címet is szerző Alina Pätz egyesítette erejét Silvana Tirinzonival. De üde színfoltot jelent az újan alakult orosz gárda is, amelyet egy másik Alina, az Anna Sidorova-féle különítmény cserejátékosaként már egy halom érmet szerző Kovaleva vezet, és tagja az olimpiai harmadik helyről kizárt vegyes páros női tagja, Anastasia Bryzgalova, valamint a házassága miatt a játékkal felhagyó Moiseeva felbomlott egyletének néhány tagja is.

Az A csoportos mezőny többi csapatának vezéralakjai is ismerős arcok. Itt lesznek a dánok a Dupont testvérekkel, a csehek Anna Kubeskovával, az olaszok Veronica Zapponével, és a Daniela Jentsch-féle németek. Ez a nyolcas a B ligából tavaly fellépő lettekkel és finnekkel egészül ki, utóbbiban Juhász Eszter révén egy magyar származású résztvevővel.

A magyar színekben versenyző magyarokat a másodosztályban találjuk, miután a tavaly a legfelső szinten küzdő Palancsa Dorottyáék visszaestek a B ligába. Innen természetesen ezúttal is a fellépés a cél. Ismét a Palancsa-féle alakulat vívta ki a jogot a részvételre, viszont az ő felállásukban is történt egy változás: a külföldre költöző Kalocsai Vera helyett Rókusfalvy Orsolya került be a csapatba. A magyarok feladata a cél elérése érdekében az, hogy a tizes mezőnyben az első két hely valamelyikén végezzenek.

46361119_1919589254792212_591198266859716608_n

Férfiak

Ki másra szegezné mindenki a célkeresztjét a férfiak mezőnyében, mint az elmúlt négy Eb-t zsinórban megnyerő Niklas Edin-féle svéd csapatra, amelynek skipje összesen már hat alkalommal vihette haza a kontinens legjobbjának járó trófeát (és sajtot). Fő kihívói alighanem a Steffen Walstadékkal érkező norvégok, a Peter de Cruz által vezényelt svájciak és az előző szezonban berobbanó Bruce Mouat-féle skótok lesznek. Ismerős felállásban itt vannak az olaszok és a lábukat az élmezőnyben egyre inkább megvető hollandok, új csapattal érkeztek viszont a németek és az oroszok.

Kuriózumnak számítanak a lengyelek, akik első alkalommal vehetnek részt az A csoportos küzdelemben tavalyi feljutásukat követően. És sötét lovak lesznek a talán a legizgalmasabb felállásban érkezett finnek: a Wille Mäkelä által vezetett rutinos északi gárdának három tagja alapember volt a legendás Markku Uusipaavalniemi nevével fémjelzett, a 2006-os olimpián ezüstéremig jutó csodacsapatnak. A Mäkelä-Kiiskinen-Salo trió már idestova egy évtizede nem járt A csoportos Eb-n, most viszont megpróbálják országukat visszatéríteni a régi sikerek útjára.

A B divízióban itt is drukkolhatunk a magyar válogatottnak, amely ezúttal Kiss Zsolt vezetésével érkezett. Nyolcas csoportjukban az első három között kell végezniük, hogy részt vehessenek a rájátszásban a másik nyolc csapat legjobb hármasával szemben, és nekik is az első kettő között kell végezniük a feljutáshoz.

DsIlwWOXoAAXzXr

A november 17. és 24. között zajló Eb mérkőzéseit a YouTube-on és az Eurosporton is lehet követni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s