Szokottnál szorosabb, mégis sima: Shiffrin győzött Leviben

Sölden után három héttel Lappföldön folytatódott tovább a nők idei Világkupa-sorozata. A hagyományos szlalomon visszavágott a tavalyi fiaskóért Petra Vlhovának az amerikaiak ásza, Michaela Shiffrin újabb magabiztos győzelmet aratott kedvenc számában. A tavalyi győztes szlováknak ma a második hely jutott, míg a dobogó harmadik fokára a jelentős előrelépést bemutató Bernadett Schild állhatott fel. Eleve erős csapatteljesítményt nyújtott az osztrák válogatott, hármójuk is beverekedte magát a TOP-8-ba. Igaz, a várva várt műlesikló sikertől ma is távol voltak, immáron négy éve tart a rossz sorozatuk.


Levi egyike Finnország legnagyobb és legkedveltebb síközpontjainak. Az egyetlen helyszín a versenynaptárban, mely az Északi-sarkkörön túl helyezkedik el, nem messze az alig 6000 lelkes Kittilätól.

A gyakran viharos erőre kapó szél miatt 11 órára csúsztatták az első futam rajtját. Sajnos a startállást is lejjebb kellett szállítani, így a lejtő szintkülönbség alig lépte túl a másfélszáz métert. A levi szlalom egyébként sem tartozik a legkomplikáltabbak közé, a 45 másodperces futamok nem igazán helyezték kihívás elé a lányokat. Igaz, egyetlen hiba is döntőnek bizonyult így.

A tavalyi hórétegre építhetett a versenyrendezés, a szokatlanul enyhe, 4 Celsius-fokos hőmérséklet ellenére kifogástalan minőségű pálya várta a résztvevőket. A napocska hétágra sütött, már amennyire ez a november eleji Lappföldön lehetséges.

Az első futam történései

A start magassága: 414 m

A cél magassága: 258 m

Szintkülönbség: 156 m

Tűzőmester: Hannes Zochling (osztrák) – 54 kapu 53 fordítóval

Délelőtt 11 órára sem hagyott jelentősen alább a szélmozgás, Mikaela Shiffrint (1.) azonban ez mit sem zavarta, a meredek részt remekül síelte meg. Alaposan odavert ott legnagyobb riválisának, Wendy Holdenernek (5.), a héttizednyi különbség bődületesen soknak tűnt, pláne, ha azt nézzük, hogy a Levi Blacken nem nagyon szoktak méretes eltérések kialakulni az élmezőnyben. Frida Hansdotter (2.) már potensebbnek bizonyult a letörést követően, szűk másfél tizednyi hátrányból várhatta a folytatást. Honfitársa, Anna Swenn-Larsson (6.) kezdeti dinamikája hamar odaveszett, meredeke igencsak lomhára sikeredett. Elmaradása már megközelítette a másodpercet. Bernadette Schildé (12.) pedig bőségesen át is lépte, nem akadt olyan szektor, ahol tartani tudta volna a lépést a többiekkel. Sereghajtó pozíciója törvényszerű volt. A tavalyi győztes inkább csak a laposon közelítette az amerikait, más kérdés, hogy a meredekebb szektorban Petra Vlhová (3.) sem talált fogást rajta. Ugyanez mondhattuk el Katharina Gallhuber (4.) kapcsán, az olimpiai bronzérmes tehetség több nagy skalpot gyűjtött be délelőtt.

Forrás: OÖNachrichten

Levi sajátossága, hogy akárcsak közepesen magas rajtszámmal sem nagyon lehet előre jutni. Erin Mielzynski (8.) még végighúzta a pályát viszonylag megfelelő ütemben, a korosodó olaszok, Irene Curtoni (19.) és Chiara Costazza (16.) viszont gyorsan kibérelték az utolsó két pozíciót a tabellán. Katharina Truppe (26.) csaknem egy teljes másodpercet bukott a meredeken, személyében feljegyezhettük az első sportolónőt, akinek hátránya túllépte a két szekundumot. Michelle Gisin (13.) részéről pattogós sízést láthattunk, a bevállalós hozzáállásának hála befért az aktuális TOP-10-be. Nem sokkal maradt el a svájcitól Estelle Alphand (17.), akinek lécei azért rendre dadogtak meredeken. Koncentrált csúszást láthattunk Katharina Liensberger (15.) előadásában, besorolt így a másfelesek táborába. Nina Haver-Løseth (10.) zárta a második blokkot, méghozzá egy kifejezetten jó idővel. A norvég specialista egy szemre méretes késésből jól jött ki, ügyes korrigálást követően tempóban maradt, a környékén indulókat tizedekkel verte.

Forrás: Alpine Canada Alpin – Twitter

A német szlalomot elsőként Marina Wallner (9.) képviselte a mai napon. A reklámidő alatt bizonyára a pályamunkások akcióba léptek, de nem csak ennek volt köszönhető, hogy meg sem állt a nyolcadik helyig. Két honfitársának korántsem jött ki ilyen jól a lépés. Christina Geiger (24.) túl nyugodtan síelt, a meredek után zöld lámpa hamisnak bizonyult, a célban mért 2 másodperc már közelebb állt a valósághoz. Lena Dürr még rosszabbul járt, a letörésnél kapura lépett. Emélie Wikström (49.) indiszponáltsága okán csaknem egy teljes másodpercet kapott az addigi tökutolsótól – kb. lemondhatott a továbbjutásról. Az egyik stangli kiperdült helyéről, aminek Ana Bucik(33.)  látta kárát; perceket kellett ácsorognia a rajtállásban. Egy másik szlovén, Maruša Ferk (22.) inkább a biztonságra rendezkedett be, Resi Stiegler (52.) pedig rendre távolkerült a kapuktól.

Forrás: OÖNachrichten

Mint az várható volt, két másodpercen túli időkülönbséggel nagyritkán lehetett továbbkerülni. Egész pontosan 2,19 volt a maximum, ezt holtversenyben szállították ketten, nevesítve a svájci Carole Bissig (29.) és a legmagasabb rajtszámmal továbbjutott német Marlene Schmotz (64-essel a 29.). Elsőként síelhetett második futamot Marie-Therese Sporer (50-essel a 23.), de a Söldenben bravúrosan debütáló Thea Louise Stjernesund (46-ossal a 25.) is igazolta, mindkét technikai szakágban komolyan számolni kell vele. A legnagyobb azonban kétségkívül a szlovénok tehetsége, Meta Hrovat (33-assal a 7.) durrantott, valósággal hengerelt a roncsolódó pályán. A svédek részéről Magdalena Fjällström (36-ossal a 11.) teljesítménye is kiemelkedőnek volt minősíthető.

A második futam történései

Tűzőmester: Werner Zurbuchen (svájci) – 58 kapu, 57 fordítóval

A második futamot villanyfényben rendezték a megszokottak szerint, a légmozgás sajnos változatlanul fennállt. Az első tízest követően Sara Hector (15.) vezette a versenyt, a svédek óriás-műlesiklója kevéssel előzte meg Truppét (16.). Az osztrák jó darabig üldögélhetett a szponzorfal előtt, kifejezetten bátran síelte meg a meredeket. A virtuális dobogó harmadik fokát ekkortájt Geiger birtokolta. A sízők többsége a biztos pontszerzésnél egyébre nem aspirált, Schmotz és St-Germain rizikósabb menetével nem ért célt.

Skjøld (24.) csak nem tud kilábalni a hullámvölgyből, ma sem alkotott maradandót. Estelle Alphand (13.) célba érkezésével kettős svéd vezetést mutatott az eredményjelző rendszer. Luc Alphand lányának pattogós sízése tehát kamatozódott. Costazza (19.) hozott egy biztos átlagot, ami az első hármas ellen nem bizonyult elegendőnek, igaz, az erős középmezőnyből sem zuhant hátrébb.

Röpke szünet, no meg pályakarbantartás után Katharina Liensberger (8.) hasított végig a lejtőn. Remekelt a meredeken, bőven odavert a svédeknek, az addigi legjobb délutáni idővel másodpercen túli fórral állt a listára. Hiányzott a kellő dinamika Gisin (10.) menetéből, mire észbe kapott, egy kiadós megtorpanás után a második helynek is örülhetett. Az osztrákok újabb Katharinája, Huber (20.) egy-pár hatalmas rontást is bemutatott, nem meglepő módon jelentősen hátrébb zuhant a listán. Bernadette Schild (3.) rutinja kamatozódni látszott, elvégre kompromisszumos meredek után remek tempót fogott a lankán, így tkp. simán élre tudott állni. Jelentős előrelépésben bízhatott a legjobb második futamot síző osztrák.

Forrás: OÖNachrichten

Fásultan síelt délután az első futam egyik meglepetésembere, Fjällström (21.) ennek megfelelően jelentőset rontott pozícióján. Túlzottan kontrolláltan síelt a nehéz szakaszon Haver-Løseth (9.), végül csupán az aktuális harmadik helyre volt elegendő teljesítménye. A második reklámszünetet megelőzően érkezett Wallner (14.). Nem alkotott maradandót a német, hagyta, hogy a pálya lanyha ritmusa vezérelje mozgását.

Kettős osztrák vezetéssel várhattuk tehát a délelőtt legjobbjait. Nem rúgott labdába Mielzynski (11.), különösen a fölső részen mozgott enerváltan a kanadai szlalomos. Nagy kérdés volt Meta Hrovat (12.) kapcsán, képes-e még egy átütő futamra? A nemleges válasz ingatag meredekén született meg, a jobb rajtszámhoz elengedhetetlen erős eredmény azért megszületett. Swenn-Larsson (6.) szorongatta az éllovas Schildet, pár apró megingással kialakult úgy tizednyi különbség kettejük közt – a svéd kárára.

Wendy Holdener (5.) alaposan betámadta a lejtőt, a pazar kezdésre azonban nem tudott rálicitálni a meredeken. Mi több, a végére odalett csúszásának ritmusa, 6 századdal kikapott az osztráktól. Hozzá hasonlatos módon bő 9 tizeddel érkezett a letöréshez Gallhuber (7.), ám a svájcival ellentétben már ott elbukott mindent, így nemhogy a vezetést nem sikerült átvennie, még a virtuális dobogóról is lecsúszott.

Forrás: Worldsportnews

Petra Vlhová (2.) stílusához szemlátomást passzol a levi lejtő, másodperccel állt jobban Schildnél. A nehezebb részen ezzel együtt elmaradt az osztráktól, egy kevés azért maradt előnyéből. Frida Hansdotter (4.) kezdése sem tűnt túl acélosnak, s bár a meredeken némiképp javítani tudott, a századok rossz végén állt – szokása szerint. Két századdal szorult Schild, s így a dobogós helyek mögé. Merthogy Mikaela Shiffrint (1.) ezúttal sem lehetett megverni. Még ha átütőnek épp nem is nevezhetnénk menetét a kopottas pályán, a kompakt jelzőt minden további nélkül ráhelyeznénk. Egy századdal tudott csak rosszabbat a szlováknál, vagyis kérdés nélkül aratta harmadik diadalát Lappföldön.

Forrás: OÖNachrichten

A verseny részletes statisztikája

tábla.png

Összegzés

1) Shiffrin 44. sikerét aratta a Világkupában, ezzel megerősítette 10. helyét az örökranglistán. Szlalomban harmincháromnál tart, vagyis egyetlenegy siker választja el Vreni Schneider eredményétőlés kettő Marlies Schild rekordjától.

2) Shiffrin 64 alkalommal állt dobogóra 133 Világkupával a háta mögött. Ez egészen elképesztő, 48%-os ráta.

3) Shiffrin harmadik alkalommal győzött Leviben, amiben túlszárnyalta Maria Riesch, s mindenki más mutatóját, első ízben triplázott nő Finnországban.

3) Vlhová 13. pódiumát ünnepelte a mai napon, ebből a negyediket Leviben.

4) Bernadette Schild hetedszerre végzett dobogós helyen a Világkupában. Hosszú negatív szériát tört meg ezzel, a legutóbbi öt levi versenyén ugyanis mindannyiszor helyezetlenül zárt, a legjobb 10 között pedig egyetlenegyszer sem végzett.

5) Kiváló csapatteljesítménnyel rukkolt elő az osztrák válogatott. Schild harmadik helyezésével együtt hárman végeztek a TOP-8-ban, amire ritkán volt példa az elmúlt években.

6) Bár öten is szerencsét próbáltak, a finn szlalomosok megint nagyon messze voltak attól, hogy számításba lehessen venni őket nemzetközi szinten.

A címlapkép forrása: OÖNachrichten

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s